Patologia digestiva la sportivi

8cc36b5d-3eee-45c5-b619-87b72a92a4e5_rs.jpgUltimii ani se remarca prin practicarea la scara larga a sporturilor de orice fel, acest lucru a determinat aparitia unei patologii digestive “noi” legata de efort. Ea apare atat la sportivul “amator”, cat si la cel care practica performanta. Aceste tulburari sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri: Philiphide moare la Atena in 490 i.Ch. din cauza unei crize epigastrice.

Incidenta: apar mai ales la sportivii ce participa la probe de anduranta, determinand 15% din abandonuri.

Manifestari esofagiene sunt apanajul sexului masculin, fiind determinate de refluxul gastroesofagian:
 • pirozis;
 • dureri retrosternale;
 • eructatii;
 • regurgitatii;
Manifestari gastrice: sunt tulburari in evacuarea gastrica, dependente de efortul efectuat, de cantitatea si tipul lichidelor baute in timpul efortului, de temperatura mediului, dar si de stresul emotional perceput de sportiv. Studiile au evidentiat ca efortul fizic sustinut practicat intr-un mediu cald produce deshidratarea, cu incetinirea evacuarii gastrice si aparitia simptomatologiei specifice:
 • Dureri epigastrice cu Glossary Link caracter de crampa;
 • Greata, varsaturi;
Prevenirea lor consta in eforturi moderate intrerupte de perioade de pauza, o buna hidratare: inainte de proba fizica se administreaza o cantitate crescuta (cca. 400 ml), ulterior administrandu-se cca. 100ml la fiecare 20 minute. Lichidele nu trebuie sa fie prea reci (11-15°) si sa contina saruri (NaCl).

Manifestarile colice sunt mai frecvente ca cele digestive superioare, cu incidenta mai mare la femei si la tinerii atleti. Ele sunt:
 • dureri abdominale - de tipul "point de cote" = dureri la nivelul hipocondrului drept/stang sau baza hemitoracelui ce apar brusc dupa efort, asociate cu Glossary Link dispnee si forteaza sportivul sa se opreasca; sunt datorate fie unui spasm/ Glossary Link ischemie diafragmatica, fie unei iritatii a peritoneului parietal.
 • senzatie imperioasa de defecatie;
 • "diareea alergatorului" - "runner's trot" ce poate avea 4 origini:
 1.  
  1. ischemie mezenterica;
  2. reactie anafilactica indusa de efort;
  3. exacerbarea unei colopatii functionale;
  4. manifestare a stresului competitiei;
La baza acestor manifestari sta activarea simpatica indusa de efort ce determina o vasoconstrictie splahnica, cu redistributia sangelui spre muschi. Studiile au evidentiat la sportivii profesionisti o incetinire a tranzitului intestinal la nivelul colonului drept si o accelerare la nivelul colonului stang si sigmoidului. Acestea sunt explicate prin existenta a doi factori mecanici:
 1. hipertrofia m.iliopsoas ce realizeaza o compresie extrinseca la nivel colic;
 2. traumatismele repetate ale cecului de peretele abdominal in timpul efortului - "caecal slap syndrome".
Un alt factor ce poate fi incriminat este cel infectios: sportivii "alearga" intre diferite locuri de cantonament, ceea ce poate determina infectia digestiva cu E.coli enterotoxica, Shigella sau Campylobacter jejuni.

Preventia are la baza masuri profilactice:
 • in perioada precompetitionala este necesara adaptarea la efort prin antrenament si o buna pregatire psihologica;
 • in timpul cursei 
>> dieta regulata si echilibrata;
>> medicatie profilactica (inhibitori ai secretiei gastrice, prokinetice)
Manifestari hemoragice: apar rar, manifestandu-se sub forma hematemezei +/- melenei, rectoragiilor sau hematocheziei si sunt precedate in mare parte de prodroame ca dureri epigastrice, diaree. Este necesara spitalizarea imediata a sportivului cu investigarea si tratarea acestuia.

Endoscopia (superioara sau colonoscopie) reprezinta investigatia princeps a hemoragiei digestive, care insa poate avea rezultate negative, daca este efectuata la peste 3 zile de la Glossary Link hemoragie, deoarece leziunile pot regresa spontan la 48-72 ore. Leziunile intalnite sunt: gastrita eroziva sau ulceronecrotica si petesii /eroziuni /ulceratii situate mai ales la nivel cecal, colonului ascendent sau unghiului stang.

Anemia apare frecvent la sportivii de performanta, ce efectueaza un efort intens, insotind frecvent manifestarile hemoragice digestive. 8-23% din atleti prezinta teste positive de hemoragie oculta in materiile fecale. In cazuri acute este necesara spitalizarea, cu administrarea de produse din sange, urmata de tratarea cauzei concomitent cu tratamentul anemiei (produse ce contin fier).

Concluzii: descrise initial la participantii probelor de anduranta, tulburarile digestive s-a dovedit a fi prezente la toti sportivii, tineri sau varstnici, mai mult sau mai putin experimentati. Ele se situeaza pe primul loc in afectiunile cauzate de efort, inaintea traumatismelor muscular, tendinoase sau osoase. In majoritatea cazurilor simptomele prezinta un caracter episodic, de intensitate scazuta, ce regreseaza rapid la intreruperea efortului. Recidiva si agravarea simptomatologiei trebuie sa fie un semnal de alarma al unei suferinte digestive. Preventia constituie principalul remediu al acestor tulburari, alaturi de antrenament si dieta.

Sursa: InfoMedik
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top