Medicina interna

Septicemia

Septicemia, boală care pune viaţa în pericol, poate apare atunci când întreg organismul reacţionează anormal la o infecţie.

mai mult...

Sindromul astenic, un simptom des întâlnit în numeroase afecţiuni

astenia1Cuvintul astenie înseamnă în limba greacă, lipsă de putere; acest termen defineşte diminuarea permanentă a forţelor organismului, fie că este vorba de forţe musculare sau de forţe psihice/intelectuale. Persoana astenică prezintă o stare de diminuare a acestor forţe sau o stare de epuizare, fiind incapabilă sa realizeze eforturi fizice şi psihice, intelectuale, pe care înainte le îndeplinea cu uşurinţă.

mai mult...

Halena

halena_rs.jpgUneori de prezenta respiratiei urat mirositoare nu se poate scapa atat de usor, chiar daca se recurge mai des la spalatul pe dinti, la folosirea apei de gura sau la mestecatul gumei de mestecat sau a bomboanelor mentolate.

mai mult...

Hernia inghinala

hernie_inghinala_rs.jpgHernia reprezinta o zona slaba a peretelui abdominal prin care organele intraabdominale pot migra spre exterior. In regiunea inghinala se gaseste canalul inghinal prin care se exteriorizeaza la barbat funiculul spermatic ce contine elemente vasculare, nervoase si ductul deferent, in drumul lor spre testicul; la femeie se vizualizeaza ligamentul rotund al uterului.

mai mult...

Evaluarea durerilor abdominale

stomacheache_rs.jpgDurerea abdominala reprezinta cca. 1,5% din prezentarile la medicul de familie cam 5% din cele de la camera de garda a spitalelor de urgenta. Dintre acestea, doar 10 % reprezinta urgente medico-chirurgicale care, in unele cazuri, pot conduce chiar si pana la deces.

mai mult...

Flatulenta

flatulence_rs.jpgAct fiziologic normal prin care gazele din tractul digestiv din surse exogene (aer inghitit) sau endogene (gaze produse in intestin, din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon) se elimina la exterior. Flatusul este eliberat sub presiune prin anus, de obicei insotit de miros si sunet. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi, depasindu-se aceasta frecventa poate duce la balonari, meteorism.
mai mult...

H1N1-gripa porcina si efectele acesteia

h1n1-gripa_porcina_rs.jpgO nouã amenințare infecțioasa lovește lumea: gripa porcinã. Deși denumirea acesteia a fost intens criticatã de Israel, pe motive cã porcul ar fi un animal impur și nu e adecvatã o asemenea terminologie, numele i-a rãmas neschimbat. Virusul care produce aceastã gripã poartã numele de H1N1, însã nu trebuie confundat cu “fratele” sau mai mare, virusul gripei aviare, H5N1.

mai mult...

Patologia digestiva la sportivi

8cc36b5d-3eee-45c5-b619-87b72a92a4e5_rs.jpgUltimii ani se remarca prin practicarea la scara larga a sporturilor de orice fel, acest lucru a determinat aparitia unei patologii digestive “noi” legata de efort. Ea apare atat la sportivul “amator”, cat si la cel care practica performanta. Aceste tulburari sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri: Philiphide moare la Atena in 490 i.Ch. din cauza unei crize epigastrice.

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top