Conform contractului-cadru 2013 se va sista finanțarea din fondurile CNAS a spitalelor private recomandat

04_spital1_shutterstock_30a351e075_d2156f6637_rs.jpgMinistrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate pentru unitățile spitalicești private, pentru ca fondurile publice să ajungă la spitalele publice.
'În contractul-cadru 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanțarea din fondurile Casei pentru unitățile spitalicești private. Astfel încât toți banii publici - vorbim de fondul unic național de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută, cât exista finanțare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va crește fondul alocat spitalelor pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie și terapie intensivă, sper că va asigura o finanțare superioară a spitalelor și va micșora din nemulțumirile cetățenilor', a subliniat Eugen Nicolăescu.

Ministrul a susținut că cineva care își dezvoltă o afacere privată nu trebuie să o facă pe banul public, iar 'când își gândește business plan-ul respectiv, ca să-și facă investiția, se gândește ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență - sau poate printr-o competiție foarte serioasă și foarte deschisă'.

'Deci în acest moment decizia noastră este clară: sectorul public trăiește din banul public; sectorul privat trăiește din banul privat. Cred că lucrurile sunt clare, precise, n-avem niciun fel de amestec, de nicio natură. În consecință, cine va vorbi nu va ști ce vorbește', a spus ministrul Nicolăescu.

În privința 'căpușării' spitalelor de stat de către cei care lucrează în privat, Eugen Nicolăescu a precizat că nu exclude o asemenea posibilitate, dar a dat asigurări că autoritățile vor încerca găsirea unor 'soluții, metodologii' care să diminueze acest fenomen.

'Prin toate sistemele informatice pe care vrem în continuare să le facem reale, în sensul să funcționeze, pentru că ele sunt așa, împrăștiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente.

Vom încerca să facem acest lucru și atunci sigur că datele se vor vedea cu ochiul liber și cei care greșesc vor plăti', a arătat Nicolăescu, care a precizat că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România.

Eugen Nicolăescu a mai spus că, deocamdată, nu știe dacă va permite în continuare ca medicii să lucreze simultan și în sistem public și în sistem privat.
Ministrul Sănătății a arătat că, pe baza noului program de finanțare, nicio secție de anestezie și terapie intensivă nu va mai avea dreptul să ceară pacienților să își cumpere medicamentele sau materialele sanitare, iar medicii care vor recurge totuși la această metodă vor fi eliminați din sistem.

'Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc și eu astăzi și vom urmări această idee - în situația în care într-o secție de anestezie și terapie intensivă, după ce intră acest program în funcțiune, cineva din conducerea secției sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc.

Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetățean și noi facem aceste eforturi și ne-am străduit să obținem acești bani și să vedeți, cu modificările pe care le facem în finanțare, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă. Mare, mică - e o problemă pe care o rezolvăm. și sigur, ne vom strădui să luăm fiecare problemă și ușor-ușor să-i găsim soluție fiecăreia', a afirmat Nicolăescu.

El a precizat că este clar că nu se vor putea rezolva toate problemele, întrucât nu există fonduri suficiente, dar se pot rezolva prioritățile din sistem, dându-se astfel un semnal pozitiv către populație.

'Eu sunt liberal și ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să... Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puțin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit', subliniat ministrul.

Sursa: Posta Medicala

2 comentarii

  • M
    M Miercuri, 06 Martie 2013 15:59 Link

    Ban public? Este vorba de banii nostri, de asigurarea prin acea contributie ca ai dreptul sa beneficiezi de servicii medicale indiferent de unde le primesti: stat sau privat. Privatul are un management bazat pe economie de piata, pe cand statul are un management bazat pe furt. De ce sa ma limiteze d-l Nicolaescu &d-l Arafat, sa primesc servicii pentru care repet, contribui cu o buna parte din venitul meu lunar doar de la stat? De ce nu am posibilitatea de a refuza sa mai contribui la fondul lor de asigurare si sa-mi aleg eu asiguratorul? Nu vreau sa-mi dicteze pe banii mei d-nii politicieni la cine si unde sa ma duc. AM DREPTURI! iar unul din ele e dreptul de a alege!!!!!

  • Linda
    Linda Miercuri, 30 Ianuarie 2013 06:11 Link

    Eh,! Nu een toate cluburile e pocitila asta (bărbatii plătesc, femeile nu), și nu een toate sunt preturi exagerate la băutură. Problema e că genul de club, descris de tine, are clienți și de aceea eeși permite să facă așa. Te ge2ndești să duci o femeie een club, unde o duci? Păi dacă o duci eentr-un club unde plătiți ame2ndoi, atunci trebuie să plătești de 2 ori că deh (lucru cu care nu am fost de acord niciodată, dar asta e părerea mea). Deci, alegi un club unde femeia intră gratis, dar ai intrat și poc! Surptiză! 60 de ron paharu de tărie

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top