Telemedicină în cardiologie cu spitale din Anglia și Grecia recomandat

telemedicine.jpgSpitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" ainaugurat o legătură de telemedicină în Glossary Link cardiologie cuspitalele Royal Brompton Hospital din Londra și Saint Sofia Children'sHospital din Atena. Potrivit managerului spitalului, prof.dr. CoriolanUlmeanu, această legătură, finanțată tehnic de partea engleză
, va permite consulturi rapide pentru precizarea de diagnostic în cardiopatiile congenitale, dar va constitui și o modalitate de educație medicală continuă pentru medicii tineri specialiști pediatri și cardiologi, dar și pentru medicii rezidenți în Glossary Link pediatrie și Glossary Link chirurgie cardiovasculară.
Ulmeanu a subliniat că este pentru prima dată când se realizează astfel de legături în domeniul cardiologiei pediatrice. El a mai menționat că se vor putea face nu numai precizări de diagnostic și pregătire pentru specialiștii români, dar vor putea fi realizate și intervenții la cele două spitale, de la Londra și de la Atena.
Directorul spitalului "Grigore Alexandrescu" a remarcat că din cauza numărului redus de specialiști cardiologi, și mai ales din domeniul ecografiei, mii de copii cu cardiopatii congenitale nu sunt diagnosticați la timp. El a făcut referire la cinci boli congenitale mai frecvente și pentru care copiii ar trebui operați după primele șapte zile de la naștere: transpoziția de vase mari, ventricul unic, canal arterial Glossary Link malign și retur venopulmonar. El a mai menționat că prin ecografie se se pot face diagnosticări chiar în faza intrauterină, dar din cauza lipsei de specialiști acestea nu se fac.
Ulmeanu a amintit că deși există o hotărâre de guvern semnată de primul-ministru în urmă cu doi ani, pentru construcția unei clinici specializate pe cardiologie pediatrică, în cadrul spitatului "Grigore Alexandrescu", și care are o bugetare de 30 milioane euro, construcția nu a demarat, pentru că banii erau cuprinși în Proiectul Siemens Colțea și ar fi trebuit transferați Spitalului "Grigore Alexandrescu". El și-a exprimat speranța că acest lucru se va putea realiza în scurt timp.
Clinica ar urma să aibă specialitatea de cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară și medicina adolescentului.
Prof.dr. Radu Ciudin, de la Institutului de Cardiologie "C.C. Iliescu", a spus că al doilea spital care va avea legături de telemedicină cu cele două spitale de la Londra și, respectiv, Atena, va fi Institutul "C. C. Iliescu".
El a făcut referire la o statistică a cazurilor de malformații congenitale cardiace, statistică europeană care este valabilă și pentru România, și a menționat că sunt cam 1.150 de cazuri complexe. Dintre aceste cazuri, au fost rezolvate cam o sută pe an în România, la cele patru clinici din Târgu Mureș,Timișoara,Cluj și București.
La rândul său, dr. Doru Dumbravă, de la Spitalul "Budimex", a spus că se nasc cam zece cazuri la mia de nou-născuți cu malformații cardiace, și el consideră că se impun mai mulți specialiști în domeniul ecografiei cardiace pentru copii.
Prof.dr. Michael Gatzoulis de la Brompton Hospital, a spus, în intervenția sa, că acest program este important atât pentru specialiștii români, dar și pentru cei englezi, și a evidențiat importanța dezvoltării unor astfel de proiecte în domeniul cardiologiei pediatrice, în general în pediatrie, în beneficiul pacienților.
Cu acest prilej, a fost prezentat cazul unui băiețel de doi ani cu multiple malformații și cardiace, dar și la ochi și urechi, pentru care specialiștii din România s-au consultat cu cei din Anglia, stabilindu-se în cele din urmă că diagnosticul este de Glossary Link cord triatrial fără ventricul, cu Glossary Link hipertensiune pulmonară. Cazul copilului a fost prezentat și în speranța că poate se va găsi o soluție terapeutică. /Rompres/

1 comentariu

  • mari
    mari Joi, 23 Februarie 2012 19:14 Link

    eu sant pe punctul de a fi programata la acest computer tomograf din hd dar sper sa reusesc ca in maxim o luna sa ajung la acest tomograf ca dupa cum am inteles eu, poate dura mai mult.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top