Copiii abandonați în spitale, lipsiți de orice drepturi ale unui cetățean român recomandat

sfaturimedicale.roNou-născuții abandonați în spitale, care nu dețin acte de identitate, sunt lipsiți, conform legilor în vigoare, de drepturile oricărui cetățean pentru că existența lor nu este recunoscută oficial.
Situația acestor copii a dus la organizarea, joi, a unei dezbateri publice, la Spitalul "Caritas", la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, ai Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.
Inițiativa i-a aparținut directorului Spitalului "Caritas", Bogdan Jansen, care a ridicat problema imposibilității decontării de către CNAS a serviciilor medicale pentru nou-născuții abandonați, deoarece aceștia nu au alocate un cod numeric personal, nume și prenume.
Reprezentantul Institutului Național pentru Evidența Persoanelor, Paraschiv Pețu, a precizat că obținerea unui CNP este strict condiționată de atribuirea unui nume, motiv pentru care singura posibilitate de rezolvare a situației este modificarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
O altă propunere avansată în cadrul dezbaterii a vizat crearea unor fonduri speciale de către Guvern pentru acești copii, cu ajutorul cărora să fie acoperite costurile de întreținere până în momentul în care nou-născuții abandonați vor obține acte de identitate și vor intra în grija statului.
Potrivit directorului general din cadrul Ministerului Sănătății, Ioan Buraga, în 2005 au fost abandonați 4.500 de copii în maternitățile și secțiile de Glossary Link pediatrie din țară, cu 700 mai puțin decât în 2004. Dintre aceștia, 150 nu dețin în continuare acte de identitate, motiv pentru care ei, din punct de vedere legal, nu se pot bucura de drepturile unui cetățean român.
/Rompres/
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top