Sindromul Raynaud

raynaud_rs.jpgIn 1862 Raynaud a descris aceasta afectiune pentru prima data. Pare destul de spectaculoasa la prima vedere, pacientul relatand schimbarea culorii tegumentare la membrele afectate. Initial, tegumentele sunt palide si reci, datorita spasmului arteriolelor, pielea capatand culoarea alba.
Apoi devin cianotice si reci pentru ca se adauga dilatatia venelor si tegumentele capata culoarea albastra, pentru ca in final sa devina rosiisi calde datorita vasodilatatiei reactive a arteriolelor si a venelor.

Sindromul Raynaud se imparte in:
Boala primara, ce poarta acelasi nume si a carei cauza este necunoscuta. Fenomenul Raynaud, care este mai frecvent decat boala Raynaud si care este secundar unor afectiuni locale sau sistemice.Boala Raynaud

Se pare ca cele mai afectate sunt femeile, mai ales in a doua si a treia decada de viata. Are o evolutie progresiva afectand simetric degetele de la ambele maini. Cu timpul spasmele devin din ce in ce mai frecvente si mai prelungite. Diagnosticul de boala Raynaud se stabileste atunci cand fenomenele persista mai mult de 3 ani, fara a putea fi evidentiata o cauza posibila.

Boala consta in raspunsul excesiv al arteriolelor la stimulii vasospastici mai ales in conditii de frig sau stres emotional. Boala se poate manifesta atat la membrele superioare cat si la cele inferioare dar si nas, urechi, barbie, in cazuri rare ischemia putand duce la necroza partilor afectate.

Fenomenul Raynaud

Este mult mai frecvent decat boala primara si apare in egala masura atat la sexul feminin cat si la cel masculin. Apare secundar urmatoarelor afectiuni:

Boli autoimune:
Sclerodermie (asociere in aproximativ 90% din cazuri) Lupus eritematos Glossary Link sistemic Dermatomiozita si polimiozita Artrita reumatoida Sindromul Sjogren Vasculita Glossary Link Hipertensiune pulmonara primara.Boli infectioase:
Glossary Link Hepatita cu Glossary Link virus B sau C Infectiile cu Mycoplasma.Boli neoplazice:
Limfom Glossary Link Leucemie Glossary Link Mielom Macroglobulinemia Waldenstrom Policitemia Crioglobulinemia de tip 1 Adenocarcinom pulmonar Alte sindroame paraneoplazice.Boli metabolice/endocrine:
Acromegalia Glossary Link Mixedem Diabet zaharat Feocromocitom.Boli hematologice:
Hemoglobinuria paroxistica nocturna Policitemia Criofibrinogenemia. Boli ocupationale:
Vibratii Expunerea la polivinil clorid Degeraturi Expunerea la arsenic Expunere la plumb.Reactie adversa la medicamentele:
Contraceptive orale Alcaloizi din ergot Bromocriptina Blocanti beta adrenergici Ciclosporina Alfa-interfern. La examenul clinic se va insista pe urmatoarele aspecte:
Daca are parestezii, dureri sau Glossary Link edem in zona afectata Daca zona afectata are cel putin 2 culori: alba, din cauza ischemiei cauzata de vasospasm, albastra, cauzata de cianoza sau rosu, din pricina hiperemiei. Culorile tegumentului se pot schimba in aceasta ordine desi nu este obligatoriu. Cate degete sunt afectate in timpul unei crize, deoarece in atacurile precoce din fenomenul Raynaud pot fi afectate numai 1-2 degete. Pe masura ce afectiunea avanseaza toate degetele vor fi afectate, policele fiind rareori afectat Daca crizele apar in conditii de frig sau stres emotional Daca sensibilitatea tactila este diminuata Daca apare impotenta functionala Daca pacientul mai sufera de alte simptome sau afectiuni care ar putea explica asocierea cu fenomenul Raynaud. Daca simptomele sunt unilaterale se suspecteaza fenomenul Raynaud, pe cand in cele bilaterale si simetrice, boala cu acelasi nume. Numarul crizelor zilnice, in afectarile grave putandu-se ajunge la mai multe crize pe zi, cu durata mare(de la cateva minute la ore) Ce meserie are pacientul, in ce mediu lucreazaNu exista o investigatie specifica acestei afectiuni, insa pentru a orienta diagnosticul bolilor subiacente se poate apela la:
Hemoleucograma, pentru identificarea policitemiei, neoplaziilor sau bolilor autoimune Ureea serica, creatinina, pentru a depista eventualele afectiuni renale sau deshidratarea Timpul de protrombina, timpul partial de tromboplastina activata, pentru a evalua functia hepatica Glucoza serica, pentru a depista un eventual diabet zaharat Explorarea functiei tiroidiene Anticorpi antinucleari,aAnticorpi antifosfolipidici care se pot pozitiva in boli autoimune Factorul reumatoid, care poate fi crescut in artrita reumatoida, boli autoimune sau unele forme ale crioglobulinemiei Creatinkinaza poate fi crescuta in cazul polimiozitei si dermatomiozitei Probele hepatice pentru a depista eventualele hepatite de origine infectioasa Aglutininele la rece, test pentru infectiile cu Mycoplasma si pentru limfom Screening pentru metalele grele Evaluarea catecolaminelor, metanefrina, acid vanilmandelic pentru depistarea feocromocitomului Fosfataza alcalina leucocitara, pentru a indrepta diagnosticul spre o leucemie.Tratamentul consta in:
   
1. Masuri generale:
Sa se protejeze de frig Sa evite traumatismele la locul afectat Sa foloseasca creme si lotiuni de hidratare Sa renunte la fumat Evitarea stresului emotional Consumul de preparate din peste, bogate in acizi grasi omega 3 Sa trateze cu promptitudine orice leziune la nivelul membrului afectat.2. Tratament medicamentos

Boala Raynaud:
blocante de canale de calciu, pentru a realiza vasodilatatia, cel mai frecvent folosit fiind nifedipina, dar se poate recurge si la nicardipina, amlodipina sau diltiazem IEC, pot scadea severitatea si frecventa aparitiei crizelor antagonisti de angiotensina II, losartanul ce actioneaza prin blocarea vasocontrictiei.Fenomenul Raynaud:
tratamentul se adreseaza afectiunii de fond.3. Tratamentul chirurgical
Se recurge la simpatectomie in momentul in care afectiunea interfera cu activitatea cotidiana a pacientului, sau apar modificari trofice sau tratamentul medicamentos a esuat Simpatectomia cervicala si cea toracica ofera o ameliorare temporara, preferandu-se cea lombara care ofera o ameliorare mai completa si de mai lunga durata.Prognosticul bolii Raynaud este unul foarte bun, pe cand cel al fenomenului Raynaud depinde in cea mai mare masura de boala subiacenta, avand un prognostic mai prost.

Sursa: InfoMedik
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top