Hematologie

Talasemia

Talasemia, afecțiune care se trasmite ereditar,  se caracterizează printr-o scădere a numărului  de celule roșii și a conținutului de hemoglobină din sânge.

mai mult...

Anemia

RedBloodCells3O boală de sânge des întâlnită, anemia este cauzată de scăderea numărului de globule roșii sau hemoglobinei din sânge. Glossary Link Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul şi care se găseşte în globulele roşii din sânge. Putem vorbi de Glossary Link anemie în cazul în care concentraţia hemoglobinei scade sub 13 grame /100 ml de sânge, la bărbați, și sub 12 grame/100 ml de sânge, la femei. Starea de oboseală persistentă, durerile de cap și amețelile sunt semne care indică o posibilă anemie.

mai mult...

Sindromul Raynaud

raynaud_rs.jpgIn 1862 Raynaud a descris aceasta afectiune pentru prima data. Pare destul de spectaculoasa la prima vedere, pacientul relatand schimbarea culorii tegumentare la membrele afectate. Initial, tegumentele sunt palide si reci, datorita spasmului arteriolelor, pielea capatand culoarea alba.
mai mult...

Hemofilia A

sange_eprubete_1_rs.jpgHemofilia A reprezinta deficit al factorului VIII al coagularii.

Epidemiologie: frecventa hemofiliei in Statele Unite este de 5000-10000 de baieti nou-nascuti pe an.
mai mult...

Policitemia Vera

vvvv1_rs.jpgPolicitemia vera este o boala mieloproliferativa caracterizata prin cresterea masei eritrocitare ce are ca rezultat cresterea vascozitatii sangelui cu tendita la tromboza. Desi un medic de familie poate diagnostica astfel de cazuri o data sau de doua ori in cariera sa, este un subiect demn de luat in seama.

mai mult...

Limfomul Hodgkin

limfomul_hodkin_4_i_rs.jpgSuspiciunea de limfom Hodgkin exista in momentul in care pacientul se plange de subfebrilitate prelungita, scaderi importante in greutate, Glossary Link astenie, transpiratii nocturne si Glossary Link adenopatie nedureroasa descoperita intamplator. Thomas Hodgkin a descoperit boala in 1832 si o descria drept o hipertrofie a sistemului limfatic de etiologie necunoscuta.
mai mult...

Anemia feriprivă

anemia_feripriv.jpgCauza principală a anemiei este reduce­rea numărului de globule roșii și cantitatea de Glossary Link hemoglobina care antrenează un deficit de oxi­gen în celulele organismului. Cantitatea de fier din sânge scade. Hemoroizii, ciclurile abundente, ulcerul Glossary Link hemoragie, diareea hemoragică împreună cu toate celelalte pierderi abundente de sânge pot fi responsabile de acest deficit de fier.

mai mult...

Amiloidoza

amiloidoza.jpgÎn plus față de producția de hematii, leucocite și plachete, măduva osoasă produce anticorpi, proteine care vă protejează împo­triva infecțiilor și bolilor. După ce anticorpii și-au îndeplinit funcția, organismul dumneavoastră îi distruge și îi reciclează. Amiloidoza apare când celulele medulare produc anticorpi care nu pot fi distruși. Acești anticorpi rămân în sânge și se pot depozita în organe și țesuturi, interferând cu funcția lor normală.

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top