Refluxul gastro-esofagian

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o boală cronică digestivă care apare atunci când acidul din stomac sau conţinutul stomacului, curge înapoi în esofag.

Introducere

Refluxul gastroesofagian (GERD) apare atunci când conţinutul stomacului curge înapoi în esofag-tubul muscular care transportă alimentele şi lichidele din cavitatea bucală la stomac.

GERD este numit, de asemenea, reflux de acid sau regurgitare acidă, deoarece sucurile digestive din stomac conţin acid. Uneori, persoanele cu GERD pot simţi gust de alimente sau lichide acide în partea din spate a gurii. Acidul din stomac refluxat, care atinge mucoasa esofagului, poate provoca arsuri la stomac,  o senzație de discomfort, de arsură în mijlocul pieptului, în spatele sternului sau în partea superioară a abdomenului, zona dintre piept şi şolduri.

Atât refluxul de acid cât și arsurile la stomac sunt simptome digestive comune pe care mulți oameni le experientează din timp în timp. Atunci când aceste semne și simptome apar de cel puțin de două ori în fiecare săptămână, putând duce la probleme mai grave de sănătate, se poate diagnostica GERD.

Cei mai mulți oameni pot gestiona disconfortul datorat GERD cu modificări ale stilului de viaţă şi suplimente alimentare. Dar alte persoane care suferă de GERD pot avea nevoie de medicamente puternice sau chiar de intervenţii chirurgicale, pentru a reduce simptomele.

Simptome

Principalul simptom al GERD îl reprezintă arsurile la stomac,  împreună cu un gust acru în gură, care deşi la unele persoane poate fi foarte frecvent, la altele se manifestă arareori.  Alte simptome comune includ:
• tuse uscată, cronică
• respiraţie şuierătoare (wheezing )
Glossary Link astm şi Glossary Link pneumonie recurentă
• greață
• vărsături
• durere în gât, răgușeală sau laringită, umflarea şi iritarea corzilor vocale
• dificultate la înghițire sau durere la înghiţire ( Glossary Link disfagie)
• durere în piept sau partea superioară a abdomenului
• eroziuni dentare şi respiraţie urât mirositoare.

Impact

Persoanele care prezintă  anumite afecţiuni sau se află în anumite condiţii, au un risc crescut de a suferi de GERD:
Glossary Link obezitate
Glossary Link hernie hiatală
• sarcină
• fumat
• uscăciunea gurii
• astm
• diabet
• evacuării gastrice întârziate
• sclerodermie.

Cauze

GERD este cauzată de reflux frecvent de acid Glossary Link gastric sau biliar în esofag. În procesul înghiţirii, sfincterul esofagian inferior, mușchiul circular din jurul părţii de jos a esofagului , se relaxează pentru a permite alimentelor și lichidelor să curgă în jos în stomac. Apoi se închide din nou.

Cu toate acestea, în cazul în care această supapă se relaxează anormal sau slăbeşte, acidul din stomac poate curge înapoi în esofag, provocând arsuri la stomac. Uneori, acest lucru poate influenţa negativ  viata de zi cu zi.

Acest reflux constant de acid poate irita mucoasa esofagului, făcându-l să devină inflamat (esofagită). În  timp, inflamaţia poate îndepărta mucoasa esofagului,  provoacând complicaţii, cum ar fi hemoragii, îngustarea esofagului sau esofag Barrett (o stare precanceroasă).

Anumite anomalii în organism, cum ar fi hernia hiatală poate provoca, de asemenea GERD. Herniile hiatale constau în ascensiunea permanentă sau intermitentă, în cavitatea toracică, a unei porțiuni din stomac, prin hiatusul esofagian (orificiul esofagian al diafragmei ), ceea ce poate cauza curgerea acidului din stomac înapoi prin deschidere.

Diagnostic

Diagnosticul de GERD se bazează pe:
Simptome. Medicul este capabil de a  diagnostica GERD pe baza arsurilor la stomac și a celorlalte simptome.

Teste pentru monitorizarea acidităţii din esofag
pH metria esofagiană computerizată – este o metodă modernă de măsurare a acidităţii esofagului şi stomacului în timpul căreia se introduce o  sondă (tub), foarte subţire şi felxibilă, prin nas în esofag, sondă care are la capăt un dispozitiv de măsurare a acidului (senzor), pe o perioadă de timp de 24 ore.Aparatul identifică când, și pentru cât timp, acidul din stomac regurgitează in esofag. Tubul se conectează la un computer mic pe care pacientul îl poartă în jurul taliei sau cu o curea peste umar. După terminarea procedurii medicul va interpreta rezultatele înregistrate, corelându-le cu simptomele semnalate de pacient
Un alt tip de procedură este acea în care un clip (sondă de ecografie) este plasat în esofag în timpul unei endoscopii. Sonda transmite un semnal la un mic computer pe care îl poartă pacientul. După aproximativ două zile, sonda este eliminată prin scaun.
Medicul poate solicita pacientului să încetaze administrarea de medicamente antiacide, în vederea  pregătirii acestui test.

Dacă pacientul suferă de GERD si se pregăteşte pentru o intervenţie chirurgicală, este posibil să efectueze şi alte teste, cum ar fi:
Radiografia sistemului digestiv superior. Această procedură presupune administrarea unui lichid calcaros care umple interiorul tractului digestive, după care se realizează o radiografie a tractului digestiv superior. Lichidul permite medicului să distingă clar conturul esofagului, stomacului şi intestinului superior ( Glossary Link duoden).
Endoscopia. Este o modalitate de a examina vizual interiorul esofagului şi stomacului. În timpul endoscopiei, medicul introduce un tub subţire, flexibil echipat cu o lumină şi aparat de fotografiat ( Glossary Link endoscop) prin cavitatea bucală, până la esofag şi stomac.
Medicul poate utiliza, de asemenea, endoscopia pentru a colecta o mostră de ţesut ( Glossary Link biopsie) pentru analize suplimentare. Glossary Link Endoscopie este utilă în vederea depistării unor complicaţii ale bolii   de reflux, cum ar fi esofagul Barrett.
Manometria esofagiană. Reprezintă un test care măsoară motilitatea esofagului (mişcarea şi presiunea din esofag). Testul presupune plasarea unui Glossary Link cateter în esofag, prin nas. Cu ajutorul manometriei esofagiene sunt puse în evidenţă tulburări motorii ale esofagului (peristaltică ineficientă sau absentă, contracţii nonperistaltice) si ale sfincterului esofagian inferior (presiune de repaus anormală, Glossary Link relaxare inadecvată la deglutiţie)

Tratament

Tratamentul pentru arsuri la stomac şi alte semne şi simptome de GERD, începe de obicei cu administrarea de antiacide care neutralizează acidul din stomac. Dar antiacidele singure nu vor vindeca esofagul inflamat, afectat de acidul din stomac. Antiacidele pot provoca reacții adverse, cum ar fi diareea sau constipația. Dacă nu nu apare o ameliorare în termen de câteva săptămâni, medicul poate recomanda alte tratamente, cum ar fi următoarele:
Medicamente pentru a reduce producerea de acid. Numite blocanţi de receptori de histamină H-2, aceste medicamente includ cimetidina, famotidina, nizatidina sau ranitidina. Blocanţii de receptori H-2 nu acționează la fel de repede cum fac antiacidele, dar ele sunt mai eficiente,   scăzând secreţia de acid din stomac un timp de până la 12 ore.
Medicamente care blocheaza secreţia de acid  vindecă esofagul. Inhibitori ai pompei de protoni sunt blocante mai puternice ai producției de acid decât sunt blocanții de receptori H-2, permițând  țesutului esofagian deteriorat să se vindece. Printre inhibitori ai pompei de protoni se numără lansoprazol  și omeprazol.
Aceste medicamente sunt, în general, bine tolerate, dar utilizarea pe termen lung poate fi asociată cu o ușoară creștere a riscului de fracturi osoase și deficit de vitamina B-12.
Medicamente de consolidare a sfincterului esofagian inferior. Baclofenul poate reduce frecvența relaxărilor sfincterului esofagian inferior și prin urmare scade refluxul gastroesofagian. Acesta are un efect mai slab decât inhibitori ai pompei de protoni, dar ar putea fi folosit în boala de reflux severă. Baclofenul poate fi asociat cu efecte secundare semnificative, cel mai frecvent oboseală sau confuzie.
Medicamentele enumerate anterior pentru  GERD sunt uneori combinate pentru a le crește eficiența.

Chirurgia și alte proceduri utilizate în cazul în care tratamentele medicamentoase nu dau rezultate
Cele mai multe cazuri de GERD pot fi controlate prin medicație. În situațiile în care medicamentele nu sunt de ajutor sau se dorește evitarea utilizării pe termen lung a medicației, medicul poate recomanda mai multe proceduri invazive, cum ar fi:
Metode chirurgicale  pentru consolidarea sfincterului esofagian inferior (Nissen fundoplication). Această operație implică strângerea sfincterului esofagian inferior pentru prevenirea refluxului de înfășurare foarte de sus a stomacului în jurul părții exterioare a esofagului inferior. Chirurgii efectuează, de obicei, această operație laparoscopic. În chirurgia laparoscopică, chirurgul face trei sau patru mici incizii în Glossary Link abdomen și introduce instrumente, inclusiv un tub flexibil cu o cameră mică, prin incizii.
Glossary Link Chirurgie pentru a consolida sfincterul esofagian inferior (Linx). Dispozitivul Linx este un inel de mici dimensiuni, din mărgele de titan magnetice, care este înfășurat în jurul zonei dintre stomac și esofag. Atracția magnetică dintre margele este suficient de puternică pentru a menține deschiderea dintre cele două închisă la acidul de reflux, dar destul de slabă, pentru trecerea produselor alimentare. Acesta poate fi implantat folosind metode chirurgicale minim invazive.

Tratamente alternative
Nici terapiile alternative nu s-au dovedit 100% eficiente în tratarea GERD. Totuşi, unele terapii complementare si alternative pot oferi o oarecare ameliorare, atunci când sunt combinate cu grijă.
Consultați medicul cu privire la tratamentele alternative potrivite. Opţiunile pot include:
Remedii din plante. Remedii din plante folosite uneori pentru simptome GERD includ lemnul dulce, ulm, muşeţel, nalbă şi altele. Remedii din plante pot interfera cu medicamentele de aceea  consultaţi medicul despre dozaj şi modul de administrare.
Terapiile de relaxare. Tehnicile pentru combaterea stresului și anxietăţii pot reduce semnele şi simptomele de GERD.
Acupunctura. Acupunctura implică inserarea de ace subţiri în anumite puncte de pe corp. S-au obţinut o serie de rezultate pozitive asupra persoanelor care suferă de arsuri la stomac, dar momentan nu s-au făcut studii majore despre beneficiile acestei terapii.

Stil de viaţã/Prevenţie

Modificarea stilului de viaţă poate reduce frecvenţa arsurilor la stomac. Luați în considerare următoarele indicaţii:
Menţineţi o greutate sănătoasă. Greutatea în exces pune presiune pe abdomen, împingând în sus stomacul și provoacând aciditate în esofag. În cazul în care greutatea este normală  încercaţi să o mențineţi. Dacă sunteti supraponderal sau obez, încercaţi să pierdeţi în greutate încet, nu mai mult de 0,5 până la 1 kilogram pe săptămână. Adresați-vă medicului pentru a vă ajuta în elaborarea unui tratament  pentru slăbire.  

Evitaţi hainele strâmte. Hainele care sunt strânse în jurul taliei pun presiune pe abdomen și sfincterul esofagian inferior.

Evitati alimentele şi băuturile care declanșează arsuri la stomac. Fiecare are un număr de alimente, care consumate, produc arsuri. Unele alimente comune, cum ar fi produse alimentare grase sau prăjite, sos de roşii, alcoolul, ciocolata, menta, usturoiul, ceapa şi cafeina pot produce arsuri la stomac şi mai rău. Evitaţi alimentele pe care le cunoașteți a vă declanşa pirozis.

Mâncaţi mese reduse.cantitativ. Evitaţi supraalimentarea prin consumul de mese diminuate cantitativ.

Nu stați în poziție culcat după masă. Așteptaţi cel puţin trei ore după masă înainte de sta întins sau de a merge la culcare.

Ridicaţi capul de pe pat. Dacă vă confruntați regulat cu arsuri la stomac pe timp de noapte sau în timp ce încercaţi să dormiţi, puneţi gravitația să lucreze, radicând capătul patului, unde aşezaţi, capul cu 6-9 cm. În cazul în care nu este posibil să ridicaţi patul, puteți introduce o pană între saltea și arcuri pentru a ridica corpul de la talie în sus  Folosirea pernelor suplimentare pentru înălţarea capului nu este eficientă.

Renunţaţi la fumat. Fumatul scade capacitatea de funcţionarea optimă  a sfincterului esofagian inferior .Bibliografie

http://digestive.niddk.nih.gov
http://www.theepochtimes.com/n2/health


 
 

Ultima modificareLuni, 01 Decembrie 2014 19:49
O să te intereseze și: « Diverticulita Enteropatia glutenică »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top