Litiaza biliară

Litiaza biliară (pietre la fiere sau calculi biliari) este afecţiunea care constă în prezenţa de calculi în orice zonă a tractului biliar, dar cel mai frecvent în vezicula biliară.

 

Introducere

Vezica biliară este un organ cavitar, având formă de pară, unde se adună sucul biliar secretat de ficat. Acest suc biliar este eliberat apoi, în timpul digestiei grăsimilor, după o masă la care s-au consumat grăsimi. Sărurile biliare şi colesterolul pot cristaliza si forma astfel calculii (pietre) biliari.

Calculi biliari variază în dimensiune, de la milimetri, nisipul sau mâlul,  până la dimensiunea unei mingi de golf. Unii oameni dezvoltă doar un singur Glossary Link calcul biliar de dimensiune mare, în timp ce la altele calculii biliari sunt de dimensiuni foarte mici, sub formă de nisip.

Persoanele care prezintă semne şi simptome severe, trebuie să suporte o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare. Calculi biliari care nu provoacă nici semne și simptome de obicei, nu au nevoie de tratament.

Majoritatea persoanelor cu Glossary Link litiază veziculară (70-80%) sunt asimptomatice. Litiaza devine boală propriu-zisă în prezenţa durerilor şi a complicaţiilor. Calculii în calea biliară principală sunt prezenţi la 10-15% dintre persoanele cu calculi veziculari, mai ales la vârstă avansată.

Simptome

Manifestările patologice ale căilor biliare ocupă un loc important în diagnosticul suferinţelor dureroase ale abdomenului superior. Simptomele cele mai importante sunt durerile în cadranul superior drept al abdomenului, sub rebordul costal (hipocondrul drept), cu sau fără iradiere în spate şi în sus, spre umărul drept cu Glossary Link caracter de la jenă sau apăsare, până la durere, ca o Glossary Link colică, însoţită de greţuri, vărsături, Glossary Link icter şi febră.

Orice bolnav cu dureri în hipocondrul drept, fie sub formă de jenă apăsătoare însoţită de greţuri, intoleranţe la alimente grase, fie dureri cu caracter de colică însoţită de greţuri, de urini colorate, febră, trebuie să se prezinte la medic pentru investigare clinică şi paraclinică. În cazul apariţiei colicii biliare este obligatoriu repausul la pat cu suprimarea alimentaţiei. Bolnavul va ţine un regim strict hidro-zaharat, va lua antispastice dacă nu are vărsături.

Dacă are vărsături, i se va administra papaverină, Glossary Link algocalmin, Glossary Link scobutil injectabil. Dacă fenomenele colicative sunt foarte violente sau prelungite, medicul va aprecia palpatoriu fie fenomenele de apărare date de iritaţia peritoneului, fie existenţa unei vezicule biliare palpabile (hidrops), prin blocarea de către un calcul în canalul cistic, care leagă vezica biliară de canalul Glossary Link coledoc, fie apariţia icterului sau o stare febrilă (fenomene de angiocolită), fie ocluzia intestinală prin calcul biliar, fie prezenţa de sânge în vărsătura biliară sau scaun şi va interna bolnavul de urgenţă.

Să nu se administreze din proprie iniţiativă, fără indicaţia medicului, nici coleretice ( Glossary Link colebil, anghirol, fiobilin), nici mai ales antibiotice, primele putând să mobilizeze calculul, iar antibioticele să mascheze fenomenele peritoneale. Este obligatoriu ca bolnavul cu colică biliară să fie văzut de medic, care va preciza diagnosticul şi va depista complicaţiile care pot fi fatale.

Litiaza pe căile biliare se manifestă prin angiocolite repetate, sau instalarea unui icter consecutiv inclavării unui calcul în coledoc, sau printr-o formă deosebit de gravă cu febră mare, infecţie cu germeni deosebit de virulenţi şi cu Glossary Link septicemie, care va induce insuficienţa renală şi aşa-numita angiocolită uremigenă (creşterea ureei sangvine în cadrul insuficienţei renale). Se impune în acest caz internarea într-un serviciu de specialitate.

În afara suferinţelor acute, litiaza biliară determină o Glossary Link colecistită cronică, caracterizată prin durere surdă în hipocondrul drept, însoţită de greaţă, gust amar în gură, intoleranţă la grăsimi, care poate să evolueze spre colecistită acută şi angiocolită.

Impact

Litiaza este semnificativ mai frecventă la femei decât la bărbaţi, şi la vârstă avansată.
Prin prevalenţa sa ridicată în ţările industrializate şi prin Glossary Link morbiditate, litiaza biliară (una dintre „bolile civilizaţiei”) are importante implicaţii economico-sociale. Incidenţa bolii este de 0,8-0,9/100 persoane/an. Prevalenţa litiazei biliare în ţara noastră, ajustată după vârstă, este de 10%.

Cauze

Este o boală foarte frecventă, întîlnită în special la femei  care  creşte ca frecvenţă cu vârsta, cu obezitatea, în supraalimentaţie. Se întâlneşte adesea la operaţii cu rezecţie de intestin subţire (ileon), la cei care iau anumite medicamente ca hormoni sexuali feminini sau estrogeni, clofibrat, acid nicotinic, colestiramină. Toate aceste condiţii favorizează anomalii de compoziţie a bilei şi anume o suprasaturare cu Glossary Link colesterol şi o diminuare a concentraţiei acizilor biliari, cu formare de Glossary Link bilă litogenă.

O altă condiţie de formare a calculilor sunt anomaliile vezicii biliare: vezica septală, vezica în bisac, cuduri care favorizează stagnarea bilei sau staza veziculară. Majoritatea calculilor sunt constituiţi din colesterol, dar există şi calculi aşa-numiţi pigmentări, constituiţi din bilirubinat de calciu şi numai 25% colesterol, întâlniţi în ictere hemolitice şi în infecţii microbiene şi parazitare.
 

Diagnostic

Pentru stabilirea unui diagnostic, bolnavii se vor prezenta la serviciile de consultaţie ambulatorii şi vor fi investigaţi pentru suferinţa lor biliară. Investigaţia biliară priveşte istoria clinică cu intoleranţele alimentare, abuzurile alimentare, medicamentele administrate, examenul clinic cu palparea hipocondrului drept şi a punctului colecistic dureros, efectuarea analizelor uzuale în laborator.

Printre investigaţiile de specialitate semnalăm examinarea cu ultrasunete (ecografică) şi radiologică (colecistografică). Prima permite să fie văzuţi calculii şi anomaliile de vezică biliară, iar a doua calculii, anomaliile vezicii biliare, dar şi funcţionalitatea ei. Menţionăm că examenele radiologice ale vezicii biliare (colecistografie) şi a canalelor biliare (colangiografie) se fac cu ajutorul unor substanţe iodate introduse fie prin înghiţire, fie intravenos, care pot să determine de la fenomene minore alergice pînă la intoleranţe majore cu stări de şoc.

Recomandăm astfel bolnavilor să nu ia la domiciliu tablete de razebil, ci numai internaţi fiind în staţionar sau spital sub supraveghere medicală. De asemenea, colangiografiile (introducerea intravenoasă a substanţelor) se vor face fie în cadrul internării în staţionare sau spitale, fie ambulator în serviciile de radiologie prevăzute cu personal instruit şi cu truse de urgenţă.


Tratament

Calculii biliari care nu cauzează semne și simptome, cum ar fi cele detectate în timpul unei ecografii sau CT făcut pentru o altă afecţiune, de obicei, nu au nevoie de tratament .
Totuşi pacienţii la care simptomele sunt severe există următoarele soluţii terapeutice:
tratament dietetic, care se adresează regimului alimentar, cu excluderea alimentelor grase, prăjite, a rântaşurilor, sosurilor, sau celor ca: varză, ciocolată, ouă, vinete, cozonac, frişca, smântână;
preparate de acizi biliari, pentru dizolvarea calculilor biliari, ca acidul kenodezoxicolic şi ursodesoxicolic vor fi administrate numai în calculii mici, colesteroliei, cu diametrul sub 20 mm. Inconvenientul acestor terapii este apariţia diareei, perioada lungă în care trebuie administrate, controalele radiologice la 6 luni şi posibilitatea refacerii calculilor. Totuşi rămâne ca o soluţie la cei la care intervenţia chirurgicală este contraindicată.

Tratamentul de elecţie rămâne colecistectomia laparoscopică, colecistectomia clasică efectuându-se mai rar, de obicei în prezenţa complicaţiilor. Conversia la operaţia deschisă (convenţională) este impusă de prezenţa aderenţelor sau complicaţiilor. Odată ce vezica biliară  este eliminată , bila curge direct din ficat în intestinul subțire, fără a mai fi stocată în vezica biliară . Nu este nevoie de vezică biliară  pentru a trăi și îndepărtarea vezicii biliare nu afectează capacitatea de digerare a alimentelor, însă aceasta poate provoca alte simptome neplăcute cum ar fi  refluxul gastroesofagian sau diareea.

Sindromul post - colecistectomie 

Tratamente alternative

Fitoterapie
Radix Bardanae(rădăcină de brusture). Se prepară un Glossary Link decoct, cu 1-2 linguri de rădăcină mărunțită, la un litru de apă clocotită. Se continuă firberea încă 2 minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă 15 minute. Se bea călduț, în timpul unei zile. Lizează calculii.

Herba Agrimoniae (turiță mare). Lizează și elimină calculii biliari. se beau 2-3 ceaiuri pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriță la 200 ml de apă clocotită. Doza nu trebuie mărită deoarece poate provoca colici.

Herba Chelidonii (rostopasca)..Se beau 1-2 linguri, din  trei în trei ore, în cursul unei zile, cu o jumătate de linguriță la cană. Se evită supradozarea, deoarece poate avea efecte toxice.

Flores Millefolii (flori de coada șoricelului). Se bea în cursul unei zile, dintr-o infuzie, cu două linguri la o jumătate de litru de apă clocotită, în colici cu componentă nevrotică.

Tratament balneclimateric

Se recomandă apele minerale din stațiunile: Olănești, Călimănești-Căciulata, Malnaș, Sângeorz, Slănic Moldova, Tinca.


Stil de viaţã/Prevenţie

Puteți reduce riscul de litiază biliară, dacă:
Nu săriţi peste mese. Încercați să mâncaţi cele trei mese obișnuite în fiecare zi. Săritul peste mese sau postul poate crește riscul de calculi biliari.
Evitaţi mesele copioase, bogate în grăsimi şi nu consumaţi lichide în timpul mesei.
Renunţaţi la fumat  şi la consumul excesiv de alcool.
Slăbiţi lent. Dacă aveți nevoie să slăbiţi, se recomandă pierderea gradată în greutate. Pierderea rapidă în greutate poate creşte riscul de calculi biliari.
Menţineţi o greutate normală. Obezitatea și excesul de greutate cresc riscul de calculi biliari. De aceea pentru a atinge o greutate sănătoasă  se recomandă reducerea numărului de calorii pe care le consumaţi şi creşterea gradată a efortului fizic. Odată ce ați atins o greutate optimă, este bine să  mențineţi această greutate,  continuând dieta sanatoasă și practicarea exerciţiilor fizice.


Bibliografie

Medicina pentru familie -  Marin Voiculescu

Bioterapie - Virgil T.Geiculescu

Ultima modificareMiercuri, 02 Aprilie 2014 19:08

Pe aceeasi tema

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top