Tulburari digestive la copii mici – Boala diareica

Din multitudinea de simptome pentru care mama se adreseaza medicului pediatru unele ocupa un loc prioritar si anume febra, tusea, varsaturile si diareea. Frecventa cea mai accentuata este a acestui ultim simptom si anume diareea acuta sau cronica. Diareea acuta este un proces Glossary Link acut si autolimitat, o malabsortie temporara apei si electrolitilor si a unor principii alimentare, determinand o evacuare fortata a continutului intestinal, prin scaune moi si lichide,cu pierderi importante de substante necesare organismului. 

Introducere

Diareea  acuta este o afectiune pediatrica foarte comuna  dar totusi cauzeaza 2-3 milioane de decese anual pe tot globul. Frecventa ridicata  a acestor imbolnaviri este explicata prin particularitatile morfofunctionale ale tubului digestiv la sugar si  prin posibilitatile de Glossary Link contaminare si infectare  a alimentatiei, dar si prin incidenta crescuta a infectiilor, initial extradigestive ce pot determina ulterior o complicatie cu manifestare digestiva.
Un rol hotarator in aceste bolii il are si constitutia sugarului. Frecventa bolilor diareice este mai mare la nou-nascutul si sugarul mic pana la 3 luni, la cei nascuti din mame ce folosesc alcool, tutun, excesul de medicamente. Acesti nou nascuti prezinta deseori greutate mica la nastere, au teren biologic cu risc mai ridicat si sunt supusi mai usor agresiunii factorilor declansatori ai bolii.

Simptome

Diareea acuta la sugar poate fi insotita de varsaturi, scadere brusca in greutate sau stagnari ale greutatii, febra , crampe abdominale, Glossary Link balonare, gaze, copilul nu se opreste din plans, refuza sa manance.
Sporirea frecventei, a numarului scaunelor, modificarea consistentei acestor scaune  si schimbarea aspectulului sunt semne comune ale diareei acute. Aceste scaune pot deveni apoase, mucoase, mucogrunjoase si mai rar sanguinolente (scaune cu sange). Trebuie precizat si mirosul particular  al acestor scaune care  pot prezenta  un miros acid, putrid, Glossary Link fetid sau  alcalin.In  aceasta boala se pot intalni scaune in cantitate foarte mica dar cu emisie foarte  frecventa (uneori 20-25 pe zi). 
Diareea acuta se poate manifesta de asemeni si  cu semne de gravitate  prin  urmatoarele simptome Glossary Link tahicardie (accelerarea ritmului cardiac), hipotensiune arteriala , scaune cu sange, copilul pare deshidratat, are gura uscata, ochii adanciti in orbite, pielea descuamata si uda mai putin scutecele. Deshidratarea poate face ca zona moale din crestetul capului acestuia (fontanela) sa devina usor concava.

Cauze

Etiologia bolilor diareice acute la copil cunoaste o  mare diversitate de cauze.
Acestea sunt grupate in cauze determinante care un rol insemnat il au infectiile cu diversi germeni microbieni (Shigella, Escheria Coli ), virusuri (enterovirus, echovirus) dar si de paraziti intestinali ca  Giardia Lambia , Entamoeba Histolytica. Acesti agenti  microbieni pot determina boala prin infectare directa a tractului digestiv .O alta cauza determinanta  frecvent intalnita in  cazul diareei este administrarea indelungata sau incorecta a antibioticelor . O importanta cauza majora a diareei acute sunt greselile alimentare atat cele referitoare la modul de preparare a alimentelor (dilutii de lapte necorespunzatoare, introducerea precoce sau tardiva  a anumitor alimente, excese unilaterale in alimentatie) cat si greseli ce se refera la cantitatea alimentelor (supra sau subalimentatia). Tot in categoria  cauzelor  determinante  constitutia sugarului ,alergia, tulburari cronice de nutritie(malnutritia) sunt foarte importante de precizat. Nerespectarea masurilor de igiena a sugarului , de ingrijire corespunzatoare , caldura excesiva , intarcarea brusca sunt alte cauze ce pot declansa diareea acuta.
 
Cauzele si semnificatia diareei difera in functie de tipul acesteia diareea acuta care dureaza mai putin de 2 saptamani sau diareea cronica ce dureaz a mai mult de 2 saptamani . De obicei diareea acuta este cauzata de gastoenterita cauzate de virusuri sau orice agent patogen enteric, alergii alimentare, toxinfectii alimentare si utilizarea de antoibiotice. Diareea cronica este cauzata de obicei de factori ce tin de dieta, infectii, boala celiaca (intoleranta la gluten, o proteina din cereale).
Diareea cronica este cauzata de  boli in care sistemul imunitar al copilului este  compromis (infectii HIV, enteropatie autoimuna), tulburari digestive ce tin de dieta copilului (intoleranta la laptele de vaca , la lactoza-zaharul din lapte, supraalimentarea, intoleranta la proteinele din soia ), boli structurale  si boli care interfereaza cu absorbtia sau digestia (boala celiaca), anomali anatomice(ocluzia de intestin subtire), boli inflamatorii (boala Crohn- Glossary Link ileita- inflamatia ultimei partiia intestinului subtire ileonul)
 
Cauze psihoemotionale

 

Diareea  acuta are ca substrat emotional  dificultatea de a asimila si este provocata de multe ori de dorinta de a evita sau fugi de o realitate dezagreabila sau noua. Bolnavul se simte prins intr-o situatie noua si sensibilitatea ii este data peste cap. Copilul se simte  neputincios, el isi cauta identitatea si vrea sa corespunda asteptatilor parintilor lui. Dorinta de a evacua tot ceea ce este murdar (impur) si periculos se poate manifesta prin diaree acuta. Deoarece aceasta evacuare  nu poate fii ,, evacuta prin cuvinte,, corpul se exprima asfel prin diaree acuta. Intestinul subtire refuza digestia si elimina imediat ceea ce dorim sa scoatem in exteriorul nostru . Aceasta boala  poate sa mai fie corelata cu  teama de a fi respins sau dorinta de a respinge pe ceilalti. Suntem in prezenta unei fiinte care are dificultati in a asimila si  a accepta ceea ce vine din exterior.

Diagnostic

Majoritatea cazurilor de diaree au o etiologie virala, cu febra si fara prezenta de sange in scaun. Totusi diareea bacreriana poate avea consecinte grave manifestandu-se cu febra, scaune cu sange, pot apare eruptii sau purpura.
Pentru diagnosticul diareei un rol important il are anamneza-datele ce se obtin de la mama copilului. Asfel debutul diareei  poate fi precedat de agitatia sugarului, somn nelinistit, lipsa poftei de mancare, aparitia eritemului inghinalo-fesier, stagnarea in greutate. Toate  aceste semne  sunt sesizate de mama daca ea este atenta si urmareste atent sugarul. Aparitia scaunelor diareice nelegate  cu mucus, apoase,  cu miros modificat, , numeroroase ca frecventa  pot  fi precedate de greturi , varsaturi, distensie abdominala, flatulenta (gaze intestinale). Nu trebuie uitata nici verificarea temperaturii copilului care poate sa fie crescuta sau chiar scazuta sub normal. Stagnarea  sau scaderea greutatii sugarului este un alt semn important pentru diagnosticare acestei boli. Schimbarea ,,aspectului,,sugarului asociata cu agitatia , senzatia de sete, ,, febra de Glossary Link deshidratare,, sunt semne de asociere pentru agravarea starii sugarului. Ca urmare a pierderilor si tulburarilor hidroelectrolitice mai apar semne ca Glossary Link paloare, tegument si mucoase uscate, oligulia (urina in cantitate foarte mica), semne respiratorii. Multe dintre aceste semne obiective nu se vor instala daca la primele semne de boala copilul va fi prezentat la consultanta medicala.

 

Examenul abdominal se concentraeza pe distensie, pe sensibilitatea abdominala precum si pe calitatea zgomotelor intestinale (normale, ascutite, absente). Se va examina si mucoasele pentru a vedea daca sunt umede sau uscate. Examinarea organelor genitale ne poate indica prezenta eruptiilor, a fisurilor anale sau leziuni ulcerative.

Tratament

Tratamentul bolii diareice  necesita in primul rand un regim dietetic corect aplicat, cu un repaus digestiv si aport hidric continuat cu alimentatia de tranzitie, reprezentata de supa de morcovi, zeama de orez sub forma de Glossary Link decoct sau mucilagiu. Toate aceste alimente sunt administrate in cantitati corespunzatoare varstei sugarului indulcite cu glucoza sau chiar zaharoza. La indicatia medicului care supravegeaza sugarul ,durata acestei forme de alimentatie poate fi cuprinsa intre 6-24ore dupa care se va trece la realimentare adica reintoducerea progresiva  alimentului lactat folosit anterior. Este necesar ca reintroducerea alimentului lactat sa fie car mai precoce pentru a un priva organismul de principiile de baza ale alimentatiei normale. Copilul mic trebuie sa consume o dieta adecvata varstei cat mai curand dupa rehidratare si cand nu mai prezinta varsaturi. Sugarii trebuie sa primeasca doar lapte de la san sau lapte praf. In general o diaree usoara simpla nu necesita internarea si in dese cazuri o dieta corespunzatoare corect aplicata poate rezolva puseul acut. Alteori este necesar sa se asocieze preparate antidiareice medicamentoase pentru protezarea tractului digestiv si pentru evitarea diseminarii infectiei.
Un aspect important de retinut este ca fiecaqre puseu diareic trebuie tratat dietetic si medicamentos numai sub supravegerea medicului,numai acesta poate decide schema si modalitatea terapeutica corecta.

 

Tratamentul general are in vedere hidratarea care de obicei se face per os (hidratrea intravenos este rareori necesara). Medicamentele antidiareice cum ar fi loperamid nu sunt recomandate la sugari si copii mici. Rehidratarea este utilizata cu solutii de rehidratare orala ce trebuie sa contina carbohidrati complecsi. Solutiile de rehidratare sunt disponibile in majoritatea farmaciilor. 

Alimentatie si stil de viata

Masuri de prevenire, de profilaxie a aparitiei diareei la sugar si copilul mic au o deosebita importanta si sunt usor de respectat . Aceste  se pot realiza numai printr-o buna si eficienta educatie sanitara care sa fie centrata pe notiuni de igiena generala a copilui, a mediului, a alimentatiei . Totodata cunoasterea de catre mama a elemntelor generale de puericultura , corecta respectare a tuturor indicatiilor medicale cu privire la necesitatea alimentatiei naturale. Trebuie evitata intarcarea brusca a sugarului mai ales vara iar introducerea unui alt preparat in alimentatie sa se faca gradat si corect conform cu varsta corespunzatoare . Medicii recomanda evitarea supraalimentatia sau a folosirii excesive a fainoaselor in dieta copiilor mici. Se considera necesara pastrarea corespunzatoare a ustensilelor si preparatelor pentru alimentatie si evitarea folosirii suzetelor. De asemena este important de stiut ca la orice semn de boala al copilului, familia trebuie sa se adreseze cadrului medical pentru ca acesta boala sa fie corect si prompt tratata. Este important ca mama sa se spele foarte bine inainte ce  atinge copilul ca si inainte sa-l hraneasca cu   lapte. Important este sa lasati copilul sa suga la san cat timp doreste el si dati cat mai multe mese pe zi. 

Bibliografie

Dialog despre sanatatea femeii si a copilului, vol 2 , Gheorge Gheoghe 

 

 

 

 

 

Ultima modificareMarți, 01 Aprilie 2014 14:50
O să te intereseze și: « Parazitoze intestinale Botulismul »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top