Hernia hiatală

Prin Glossary Link hernie hiatală se înțelege ascensiunea permanentă sau intermitentă, în cavitatea toracică, a unei porțiuni din stomac, prin hiatusul esofagian (orificiul esofagian al diafragmei ) .

Introducere

În cele mai multe cazuri, hernie hiatală incipientă nu cauzează simptome sesizabile și este posibil să fie depistată  cu ocazia unui consult medical pentru altă afecțiune. Dar o hernie hiatală mare poate permite produselor alimentare și acidului din stomac să pătrundă în sus, în esofag, ceea ce duce la apariția simptomelor de arsuri (pirozis). Unele măsuri de auto-îngrijire sau medicamente pot ameliora, de obicei, aceste simptome, cu toate că o hernie hiatală foarte mare, uneori, necesită  tratament prin intervenție chirurgicală.

Simptome

Clinic hernia hiatală poate fi asimptomatică sau se poate manifesta cu tulburări digestive sau extradigestive reflexe :
• digestive : durere epigastrică accentuată de poziţia culcat sau la aplecarea în faţă, pirozis, regurgitații acide și eructații ;
• respiratorii: tuse și Glossary Link dispnee care pot apare după masă ;
• cardiace: dureri precordiale și tulburări de ritm postprandial ( după masa de prânz)  în poziţia culcat
• hematologice: Glossary Link anemie hipocromă ( datorită hemoragiilor mici și repetate ).

Semnificația acestei afecțiuni, în general benignă, constă în faptul că netratată poate provoca în timp alterări ale mucoasei esofagului și ale mușchilor netezi aferenți ( prin refluxul din stomac în esofag ) ca și alterarea funcțiunii sfincterului gastroesofagian. Mai rar se pot constata hemoragii și anemie, iar în stadii avansate fibroză locală, care duce la strictura esofagului (îngustări la nivelul circumferinţei lumenului esofagian) .

Alte complicații sunt: ulcerații superficiale până la Glossary Link ulcer esofagian, strangularea prin încărcarea stomacului.

Impact

Hernia hiatală se întâlnește mai frecvent la persoanele de sex feminin, fiind favorizată de creșterea presiunii intraabdominale datorită sarcinilor și obezității .

Cauze

Muşchiul diafragmei este muşchiul care separă cavitatea toracică de cea abdominală. Esofagul străbate acest muşchi printr-un orificiu numit hiatus. Atunci când musculatura şi ţesutul conjunctiv al acestui orificiu este slăbită sau o porţiune din stomac alunecă deasupra hiatusului putem vorbi de hernie hiatală.
Se pot descrie astfel trei mecanisme de producere a herniei hiatale :
• prin alunecare - o porțiune din stomac  și joncțiunea esogastrică trec prin hiatusul esofagian în torace. Acesta este cel mai întâlnit  caz de hernie hiatală şi apare din cauza lărgirii muşchiului hiatusului esofagian
• prin rulare ( paraesofagiană ) - marea tuberozitate gastrică pătrunde prin hiatusul esofagian în torace
• mixtă - prin ambele mecanisme .

Cauza care declanşează hernia hiatală este creşterea presiunii intraabdominale care apare în următoarele situaţii:
• la femei în timpul sarcinii
• la persoanele supraponderale
• la pacienţii cu tumori abdominale sau Glossary Link ascită
• ridicarea de greutăţi
• traumatisme toracice sau abdominale
• intervenţii chirurgicale cum ar fi rezecţie gastrică sau vagotomie (secţionarea nervului vag )
• tuse persistentă sau severă
• consum excesiv de alcool, tutun sau cafea.

Diagnostic

Diagnosticul de hernie hiatală este sugerat de prezenţa manifestărilor digestive necaracteristice,  declarate de pacient, asociate cu tulburări reflexe cardio-respiratorii şi anemie.

Examenul radiologic, esofagoscopia şi manometria precizează cu certitudine diagnosticul.

Examenul radiologic baritat în diferite poziţii (ortostatism, anteflexie şi Trendelenburg) asociat cu creşterea presiunii intraabdominale  evidenţiază hernia hiatală şi refluxul gastroesofagian. Acest examen se efectuează pentru a se analiza partea superioară a tractului gastro-intestinal (esofag, stomac si partea superioara a intestinului subtire).

Esofagoscopia reprezinta o investigaţie minim  invazivă care  evidenţiază  leziunile mucoasei esofagiene  asociate ( esofagita, ulcerul, etc.) datorate refluxului gastroesofagian. Ea se efectuează cu un  dispozitiv numit Glossary Link endoscop ( un tub lung, subţire, cu o camera video în capătul tubului), care este introdus pe esofag până în stomac, pentru a se obţine  obţine imagini din interiorul esofagului.

Manometria este folosita pentru recunoasterea herniei hiatale voluminoase.  Manometria esofagiană măsoară evoluția presiunii în esofag, cauzate de contracția mușchilor care căptușesc esofagul. Testul presupune trecerea unui tub subțire prin gură sau nas în esofag. Tubul are numeroși senzori de presiune, care transmit datele măsurate la un dispozitiv ce înregistrează aceste presiuni. Pacienților, cărora de obicei li se interzice să mănânce sau să bea cu opt ore înainte de test, le sunt date mici înghițituri de apă în timp ce tubul este introdus pe esofag .

Hernia hiatală  se va deosebi de ulcerul gastric și duodenal, colecistopatiile cronice, precum și de bolile coronariene cu care se poate asocia în 20% din cazuri. Hernia hiatală se poate complica cu Glossary Link hemoragie digestivă superioară ( 25% ), esofagită, ulcerul peptic esofagian, perforație sau strangulare.

Tratament

Tratamentul poate fi medical şi chirurgical, dar depinde de tipul herniei, de gravitatea ei şi de simptomele pe care le produce. Dacă ne aflăm în faţa unei hernii asimptomatice, nu este necesar nici un tratament până când boala nu se instalează.

Tratamentul medical constă în administrarea unui tratament pentru refluxul gastro-esofagian (metroclopramid sau omeprazol) plus feroterapia pentru combaterea anemiei.

Tratamentul chirurgical are indicații în hernia hiatală însoţită de complicaţii ( hemoragii digestive superioare,ulcere perforate, strangulare) sau asociată cu un ulcer Glossary Link gastric rezistent la tratamentul medical. Prin intervenţie chirurgicală se efectuează coborârea stomacului în Glossary Link abdomen şi corectarea dimensiunilor hiatusului cât mai aproape de dimensiunile normale.

Alimentație/Stil de viațã

Evitarea acestei afecțiuni constă în primul rând în măsuri simple, ca evitarea unor mese prea copioase, evitarea poziției culcat imediat după masă, evitarea unor eforturi ( ridicarea de greutăți, aplecarea, eforturi exagerate în timpul defecării ), dormitul cu capul mai ridicat. La obezi se impune reducerea greutății.

Bibliografie

www.mayoclinic.com

www.natural-indigestion-relief.com

Bioterapie - Virgil Geiculescu

Medicina pentru familie - Marin Voiculescu

Ultima modificareVineri, 29 Noiembrie 2013 20:28
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top