Icterul

Prin Glossary Link icter se înțelege colorația galbenă a pielii, a mucoaselor și a scleroticelor oculare datorată sângelui care conține în exces bilirubină, un pigment de culoare galbenă.

Introducere

Icterul este deseori sesizat de către bolnav, care apelează la medic spre a lămuri cauza bolii; alteori, prezentarea la medic este determinată de observarea urinilor colorate în portocaliu roșietic si, mai rar, a pruritului (senzației de mâncarime a pielii). Adesea, bolnavul nu își remarcă culoarea galbenă a pielii și scleroticelor oculare decât după ce i se atrage atenția de medic sau de anturaj. Icterul cu Glossary Link caracter progresiv, care urmează colicii biliare este de cele mai multe ori scopul consultației, iar alteori, însăși colica biliară, însoțită de icter.

Simptome

Simptomele de însoțire ale icterului sunt febra, anemia (în cele hemolitice), diareea, pruruitul, scăderea în greutate, anorexia, ascita.
Simptome importante prezintă fenomenele de debut, mai zgomotoase în Glossary Link hepatita virală acută (debut dispeptic, pseudogripal, enteral) și marcate de icterul Glossary Link obstructiv prin colica biliară care îl precede. Importantă este decolorarea scaunului în icterele obstructive. Icterul poate fi de la galben deschis la galben închis (icter negru) în obstrucţiile severe coledociene.

Impact

Icterele intrahepatice și cele posthepatice sunt mai frecvente la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnici comparativ cu cei tineri. Icterul prehepatic poate afecta oamenii de toate vârstele, inclusiv copiii.

Anumite modificări ale stilului de viaţă pot ajuta la prevenirea icterului. De exemplu, menţinerea unei greutăţi sănătoase, diminuarea consumului de alcool și minimizarea riscul de hepatită.

Cauze

Icterul rezultă prin producerea excesivă de bilirubină sau din eliminarea imperfectă, hepatică sau biliară, a acesteia. Locul anomaliei, care duce la icter, clasifică boala în funcție de cauza acesteia:

• prehepatic (sau icter Glossary Link hemolitic)
Glossary Link hepatic sau hepatocelular
• posthepatic sau obstructiv.


Diferențierea mecanismului de producere și a cauzei care determină icterul este importantă, fiindcă decide calea spre diagnostic și tratament, diferite în fiecare caz.

Diagnostic

Problemele importante de diagnostic puse de prezența icterului sunt:

• există o supraproducție de bilirubină ( Glossary Link hemoliză) sau o perturbare în transportul hepato-biliar;
• icterul este primar și determinat de o suferință hepatică sau este secundar unei alte afecțiuni (septicemia);
• există o obstrucție a canalului Glossary Link coledoc și este necesară intervenția chirurgicală ;
• boală hepatică ce a indus icterul este acută sau cronică.

Marea majoritate (90%) a bolnavilor cu icter pot fi diagnosticați clinic. Istoria familială de icter (hemoliza) sau boli de ficat (ca ciroza hepatolenticulară - boala Wilson), deficite enzimatice cunoscute (6-glucozofosfatdehidrogenaza), existența unor zone endemice cu antigenul hepatitei acute virale dau informatii prețioase legate de cauza icterului.

Istoricul bolii cu colici biliare repetate va susține litiaza biliară. Ocupații, ca cele din sectorul medical, vor atrage atenția asupra posibilității de contact cu antigenul HBS. Transfuziile repetate sau intervențiile chirurgicale repetate vor atrage atenția asupra posibilității contractării unei hepatite acute virale. Cunoașterea unor boli cronice de ficat, ca hepatita cronică, consumul de alcool sau de medicamente sunt importante pentru stabilirea cauzei hepato-celulare a icterului.

Sindromul Crigler-Najjar

Dintre medicamentele care pot provoca icter enumerăm: metiltestosteronul, clorpromazia, oxifenisantina, izoniazida etc. precum și anumite boli, ca recto-colita ulceroasă.

Bolnavul va fi internat în spital pentru stabilirea diagnosticului bolii care a generat icterul. Există multiple explorări, atât funcționale, morfologice și imagistice, ce vor diagnostica în 90% cauza icterului.

Tratament

Icterele hemolitice vor fi tratate în funcție de cauza hemolizei și gradul anemiei. Îndată ce s-a stabilit că nu aparțin hepatitelor acute virale sau toxice, icterele hepatocelulare vor fi tratate în cadrul hepatitelor sau cirozelor. Icterele obstructive, datorate litiazei biliare, pancreatitei acute, tumorilor căilor biliare și pancreasului, tumorilor duodeno-bilio-pancreatice, chisturilor hidatice rupte vor fi tratate chirurgical.

Dintre icterele nediagnosticate medical, 10% necesită laparatomie exploratorie pentru precizarea diagnosticului.

Tratamente alternative

Fitoterapie
Se recomandă administrarea următoarelor plante medicinale :
- Fructus Cardui mariani ( fructe de armurariu ) - are acţiune puternic hepatoprotectoare. Se foloşeste ca infuzie, din 1-1,5 linguriţe de fructe măcinate, la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, prima, dimineaţa pe stomacul gol, după care se va sta pe culcat, o jumătate de oră, pe partea dreaptă, iar cea de a doua cană se va bea în două rânduri: o jumătate după masa de prânz şi o jumătate după masa de seară. Se îndulceşte cu miere de albine.
- Cichorium intzbus ( cicoarea ) - stimulează funcţiile hepatice. Glossary Link Decoct cu două linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece. Se fierbe  5 minute şi se bea călduţ, în trei reprize, înaintea meselor principale.
- Hypericum perforatum ( sunătoarea ) - antiinflamator hepatic şi intestinal, lipotrop. Se breau trei căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură de plantă la 200 ml de apă în clocot.
- Cetraria islandica ( lichen de munte ). Decoct, cu o linguriţă la cană, neutralizat cu un vârf de cuţit de bicarbonate de sodiu. Se beau două ceaiuri pe zi, îndulcit cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte. Tinctură din 20g macerat, opt zile, în 100 ml de alcool, din care se iau 20-30 picături, de 2-3 ori pe zi.
- Chelidonium majus ( rostopasca ). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumătate de linguriţă la la 200 ml de apă clocotită. Este doza pentru o zi din care se ia o lingură la trei ore.
- Cynara  scolzmus ( anghinare ). Infuzie cu două linguriţe la 300 ml de apă clocotită. Se bea fracţionat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.
- Hippophae rhamnoides ( cătină albă ). Infuzie cu două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 60 de minute şi se bea fracţionat în timpul unei zile.

Caprifoiul negru- un remediu natural mai puţin cunoscut

Apiterarapie:
Miere de albine . Se iau câte 90-120 g pe zi, în mai multe prize, înainte de mese cu o jumătate de oră.
Polen. Se iua câte 20g dimineaţa, pe stomacul gol, timp de o lună. Se face pauză două luni după care se repetă.

Glossary Link Balneoterapie: Se recomandă cure minerale în stațiunile: Olănești, Călimănești-Căciulata, Slănic Moldova, Sângeorz, Lipova .Alimentaţie/Stil de viaţă

Datorită gamei largi de potenţiale cauze, nu este posibilă prevenirea tuturor cazurile de icter. Cu toate acestea, se pot lua măsuri de precauție pentru a minimiza riscul de a face icter.
Aceste precauții includ:
• limitarea cantităţii zilnice de alcool consumată
• menținerea unei greutăţi sănătoase în conformitate cu înălţimea și constituţia corporală
• vaccinarea împotriva viruşilor hepatici A sau B
• minimizarea riscului de expunere la hepatita C, pentru care nu există nici un vaccin prin
    - interzicerea injectării de droguri ilegale, cum ar fi heroina, sau măcar evitarea folosirii în comun a seringilor în cazul în care totuşi se consumă droguri
    - evitarea contactelor sexuale cu parteneri multipli, din diverse medii, care ar putea fi purtători de viruşi hepatici, sau folosirea întotdeuna a prezervativului ca mijloc de protecţie.

Bibliografie

www.mayoclinic.com
Bioterapie - Virgil Geiculescu
Medicina pentru familie - Marin Voiculescu

Ultima modificareLuni, 11 Noiembrie 2013 19:57
O să te intereseze și: « Gastrita Ascita »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top