Ciroza hepatică

ciroza1Ciroza hepatică reprezintă o afecţiune cronică a ficatului caracterizată printr-o Glossary Link necroză progresivă a ţesutul sănătos, acesta fiind înlocuit cu zone de ţesut fibros şi cicatrici lipsite de activitate funcțională, zone numite şi noduli de regenerare. Ea apare din cauza acțiunii prelungite a diverşilor agresori (viruşi, alcool, substanțe toxice, atacuri autoimune, etc.) şi este, până la urmă, stadiul final al inflamării ficatului, lente şi de durată, pe parcursul mai multor ani. 

 

Introducere

Ficatul, cu toate că nu are o dimensiune mai mare decât o carte obişnuită, îndeplineşte, simultan,  o multitudine de operaţii şi reacţii chimice vitale pentru organism, care influenţează în mod direct digestia, calitatea sângelui, memoria şi forţa musculară. Sănătatea cât şi viaţa noastră depind, într-o măsură foarte mare, de funcţionarea ireproşabilă a acestui organ, ale cărui acţiuni biologice sunt chiar mai importante decât cele ale inimii.
Leziunile hepatice datorate cirozei nu mai pot fi vindecate, dar dacă această afecţiune este diagnosticată la timp şi este înlăturată cauza, procesul de fibroză hepatică poate fi mult încetinit sau chiar oprit .

Simptome

De cele mai multe ori ciroza nu are semne sau simptome evidente până ce se ajunge la o afectare extinsă a ficatului. Când acestea apar, printre ele putem distinge:
• oboseală psihică şi fizică
ciroza4Glossary Link hepatomegalie (creşterea în volum a ficatului)
• sângerarea ușoară a gingiilor
• vânătăi uşoare
• mâncărimi ale pielii cauzate de creşterea bilirubinei în sânge
• colorarea în galben a pielii şi ochilor ( Glossary Link icter)
• acumularea de lichid în Glossary Link abdomen ( Glossary Link ascită)
• creşterea în volum a abdomenului
• pierderea poftei de mâncare
• greaţă
• umflarea picioarelor
• pierderea în greutate  

Impact

Principalele categorii de persoane afectate de Glossary Link ciroză hepatică, în ţările dezvoltate, sunt cele care consumă excesiv alcool. Chiar şi o mică cantitate de alcool poate fi importantă pentru cei care sunt infectaţi cu virusul hepatitei B sau C, ţinând cont şi de toleranţa diferită la alcool a fiecărei persoane.
Chiar dacă la bărbaţi pragul de risc la alcool este de cca 60 g pe zi şi la femei acest prag este de aproximativ trei ori mai mic, incidenţa cirozei este mult mai mare în rândul persoanelor de sex masculin.
Totodată deşi doar aproximativ o treime din alcoolicii cronici dezvoltă ciroză, între 75%-80% din cazurile de ciroză ar putea fi prevenite prin eliminarea abuzului de alcool. Ciroză alcoolică apare, de obicei, după 10-15 ani de consum exagerat de alcool.

Afecţiunile ficatului sfidarea mileniului III

 

Cauze

Ciroza este cauzată de acel ţesut cicatricial care se formeaza în ficat, ca răspuns la leziunile apărute pe parcursul mai multor ani. De fiecare dată când ficatul este agresat, el încearcă să se refacă, în acest proces de “reparaţie”  formându-se ţesut cicatricial. Când acest ţesut se extinde, funcţia hepatică este grav afectată, ajungându-se în stadiul de ciroză avansată, când ficatul nu mai funcţionează.
Este important de determinat cauza principală a cirozei, deoarece prin înlăturarea ei se poate stopa procesul de fibroză hepatică. Dintre cauzele apariţiei cirozei hepatice enumerăm:
ciroza3• consumul excesiv de alcool timp de mai mulţi ani (10-15 ani în cazul bărbaţilor şi aceeaşi perioadă de timp la femei dar la o  cantitate de alcool ingerată mai redusă )
• infecţii cu virusurile hepatice B, C sau D
steatoza hepatică nonalcoolică (acumularea de grăsime în ficat)
• hepatite medicamentoase (datorită consumului de medicamente)
• ciroza biliară primară  (datorate distrugerii ductelor biliare)
• colangită sclerozantă primară  (întărirea şi cicatrizarea ductelor biliare)
• hemocromatoză (acumularea de fier in organism)
• hepatită autoimună (boli hepatice cauzate de sistemul imunitar)
• fibroza chistică
boala Wilson (acumulare în ţesuturi şi mai ales în ficat a cuprului) etc.

Unele persoane pot avea, simultan, mai multe cauze de ciroză, cum ar fi abuzul de alcool şi hepatită virală. Până la 20 la sută dintre persoanele care suferă de ciroză nu prezintă o cauză evidentă pentru starea lor (ciroza criptogenică).

Cauze psihoemoţionale
Din punct de vedere emoţional la nivelul ficatului se proiectează capacitatea fiinţei umane de a asimila şi de a accepta experienţele trăite, de orice natură, de a le adapta la propriul sistem de valori sau punct de vedere. Reacţia fiecărui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente trăite în funcţie de faptul că ele sunt în concordanţă cu acel punct de vedere sau nu.
Deci o funcţie hepatică normală implică o reacţie emoţională de acceptare, toleranţă, bunăvoinţă iar opusul ei, tulburări la nivelul acestui organ, implică respingere, mânie, agresivitate, intoleranţă. 

Diagnostic

Persoanele care suferă de ciroză în stadiul incipient, de obicei, nu au simptome evidente. La acestea de cele mai multe ori, ciroza este detectată cu ocazia unui consult sau a unor analize de rutină.
Investigaţiile clinice care sunt folosite pentru a diagnostica ciroza includ:
ciroza5- Analize de sânge care pot pune în evidenţă modificări ale funcţionării ficatului astfel: valori crescute ale bilirubinei şi ale anumitor enzime care pot indica o anumită afectare hepatică ( TGO, TGP, fosfataza alcalină, creatinina, timp de protombină) şi valori scăzute ale proteinelor ;
- Ecografia care permite vizualizarea în timp real a ficatului, depistându-se astfel hepatomegalia, ascita, vena portă etc.;
- Endoscopia care se efectuează pentru depistarea varicelor la nivelul tractului digestiv, ce pot determina sângerare variceală;
- Teste imagistice cum ar fi RMN( rezonanţă magnetică nucleară) şi CT(Computer tomograf) care ne pot da  imagini detaliate ale ficatului;
- Biopsia  procedura de prelevare a unei mostre de ţesut Glossary Link hepatic, care după examinarea la microscop, poate ajuta în identificarea cauzei leziunilor hepatice.

 

Tratament

Tratamentul pentru ciroză depinde de cauza şi de gradul de afectare al ficatului. Obiectivele tratamentului sunt încetinirea procesului de evoluţie a ţesutului cicatricial în ficat şi prevenirea sau tratarea simptomelor și complicațiile cirozei. Pentru leziunile hepatice severe ar putea fi necesară inclusiv spitalizarea .

Tratamentul pentru cauza principală a cirozei

Tratamentul cirozei în stadiul incipient va consta de fapt în tratarea cauzelor acestei afecţiuni şi  poate include:
• Tratamentul dependenţei de alcool - persoanele cu ciroză cauzată de abuzul de alcool trebuie să renunţe la alcool. Dacă stoparea consumului de alcool este dificilă, medicul poate recomanda un tratament pentru dependenţa de alcool.
• Pierderea în greutate  - persoanele cu ciroză cauzată de acumularea de grăsimi în ficat ( steatoza hepatică nealcoolică) au nevoie să piardă în greutate și să-şi controleze nivelul de zahăr din sânge.
• Administrarea de medicamente care pot controla deteriorarea celulelor hepatice cauzate de Glossary Link hepatita B sau C.
• Tratament medicamentos pentru a controla alte cauze și simptome de ciroză. Medicaţia poate incetini evoluţia anumitor tipuri de ciroză hepatică. De exemplu, persoanele cu ciroza biliară primară, care este diagnosticată şi tratată precoce nu ajung în stadiul de a avea simptome.
• Alte medicamente pot ameliora simptomele, cum ar fi mâncărimea, starea de oboseală și durere. Suplimentele nutritive pot fi prescrise pentru a contracara malnutriția asociată cu ciroza și pentru a preveni osteoporoza .

Tratament pentru complicaţii ale cirozei

• Lichid în exces în organism. Edemele sau ascita pot fi tratate printr-o dietă săracă în sodiu și medicamente pentru prevenirea acumulării de lichid în organism. Acumularea severă de lichid  poate necesita proceduri de eliminare a lichidului sau o intervenţie chirurgicală pentru a elibera presiunea.
• Creşterea tensiunii arteriale. Medicaţia pentru tratarea tensiunii arteriale poate ţine sub control hipertensiunea portală și prevenirea hemoragiilor severe. Dacă observaţi apariţia varicelor, ați putea avea nevoie de o procedură (ligaturarea varicelor) pentru a opri sângerarea și medicamente pentru a ajuta la prevenirea hemoragiilor în viitor. În cazurile severe, un tub mic (stent) poate fi introdus în venă pentru a reduce tensiunea arterială în ficat.
• Infecţii. Puteți primi antibiotice sau alte tratamente pentru infecţii. Nu este exclus ca medicul să recomande vaccinarea pentru gripă, Glossary Link pneumonie sau hepatită.
• Risc crescut de Glossary Link cancer la ficat. Medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil analize de sânge periodice și ecografii pentru a depista apariţia cancerului la ficat.
Glossary Link Encefalopatie hepatică. Pot fi prescrise medicamente care să ajute la reducerea acumulării de toxine în sânge din cauza proastei funcţionări a ficatului.

Chirurgia de Glossary Link transplant de ficat

În cazurile avansate de ciroză, atunci cand ficatul nu mai funcționează, un transplant de ficat poate fi singura opţiune de tratament. Un transplant de ficat este  procedura de înlocuire a ficatului cu un ficat sănătos de la un donator decedat sau cu o parte a unui ficat de la un donator viu. Ciroza este cel mai des  motiv întâlnit pentru un transplant de ficat.
Este necesară testarea extinsă înainte de a face un transplant de ficat pentru a se asigura că un candidat este în stare suficient de bună de sănătate pentru a putea efectua operația de transplant. În plus, centrele de transplant recomandă de obicei o perioadă de Glossary Link abstinență de la alcool, de cel puțin şase luni, înainte de transplant, pentru persoanele cu boli de ficat datorate consumului excesiv de alcool.

Tratamente alternative
Fitoterapie : armurariu, rostopască, cătina albă, anghinare, sunătoare, cicoare, levănţică, roiniţă, mentă, păpădie, coada şoricelului, ţintaură
Glossary Link Apiterapie: polen, miere de albine, propolis, lăptişor de matcă

Remedii în afecţiuni hepatobiliare

Alimentaţie/Stil de viaţă

Dacă suferiţi de ciroză, luaţi măsuri de precauţie pentru a limita deteriorarea suplimentară a ficatului :
Nu consumaţi alcool. Dacă ciroza a fost provocată de consumul Glossary Link cronic de alcool sau altă boală, evitaţi alcoolul. Consumul de alcool poate provoca leziuni hepatice şi în viitor.
Limitaţi consumul de sare. Excesul de sare poate determina corpul să reţină fluide, agravând astfel umflarea abdomenului şi picioarelor. Utilizaţi în special plante pentru condimentarea alimentelor evitând  sarea. Alegeţi alimente preparate care sunt sărace în sodiu.
Adoptaţi o dietă sănătoasă. Persoanele cu ciroză pot ajunge la malnutriţie. Acest lucru poate fi combătut cu o dietă sănătoasă bazată pe consumul de fructe şi legume proaspete. Alegeți proteine slabe, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele, carnea de pasăre sau peștele. Evitați fructele de mare crude.
Combateţi infecţiile. Ciroza afectează capacitatea de luptă a organismului împotriva infecţiilor. Protejaţi-vă, evitând acele persoane care sunt bolnave şi spălaţi-vă frecvent pe mâini. Administraţi-vă periodic vaccinuri pentru hepatita A și B, gripă şi pneumonie.
Folosiţi cu atenţie medicamentele care se pot elibera fără prescripţie medicală. Ficatul afectat de ciroză poate mult mai greu să proceseze aceste medicamente. Din acest motiv, adresați-vă medicului înainte de a lua orice medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală. Evitați medicamentele cum ar fi aspirina şi ibuprofenul. Dacă aveți leziuni hepatice, medicul poate recomanda acetaminofen în doze mici pentru ameliorarea durerii.
Menţineţi o greutate corporală în limite normale. Un exces de grăsime corporală poate afecta ficatul. Discutaţi cu medicul despre un regim de slăbire dacă sunteţi obez sau supraponderal.
Reduceţi riscul de hepatită. Schimbul de ace şi sexul neprotejat pot creşte riscul de hepatită B şi C.

Opt sfaturi pentru un ficat sănătos

Bibliografie

www.mayoclinic.com/health

http://ro.wikipedia.org

Bioterapie - Virgil Geiculescu

Cauzele phihoemoţionale ale bolilor - dr.Dorin Drăguş

Ultima modificareLuni, 11 Noiembrie 2013 20:00
O să te intereseze și: « Boala Crohn Chist pancreatic »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top