Esofagita

 

Esofagita acuta este o stare inflamatorie a peretelui esofagian care apare prin mecanisme de coroziune, traumatice, dupa explorari sau/si anestezie. 2.esofagita cronica apare datorita un proces inflamatoriu Glossary Link cronic al peretelui esofagian. 

Introducere

Medicii clasifica esofagita acuta, dupa formele de manifestare, in urmatoarele forme clinice:
-infectioasa - prezenta in boli ca scarlatina, gripa, febra tifoida, difterie
-supurata  - ce se instaleaza ca urmare a traumatismului mucoasei esofagului (corp strain, Glossary Link cateter, esofagoscopie) si este prezenta in esofagita flegmonoasa.
-corozoiva - ce apare dupa ingestia de substante caustice (acizi precum acidul clorhidric, sulfuric, azotic si baze alcaline tari ca soda caustica)
-de reflux - care apare datorita nefunctionarii musculaturii segmentului inferior al esofagului si astfel se permite refluxul sucului Glossary Link gastric din stomac.
Esofagitele pot afecta fie numai tunicile superficiale ale peretelui esofagian (mucoasa si sub mucoasa), fie tunicile din profunzimea peretelui esofagian. In formele profunde se pot ajunge la stricturi sau stenoze esofagiene prin procesele de fibroliza induse. Complicatiile esofagitei de reflux sunt stenoza esofagiana, denutritia, ulcerul esofagian.

Simptome

Simptomele acestei boli se caracterizeaza prin Glossary Link disfagie (dificultatea de a inghiti), dureri retrosternale (uneori intense) cu iradiere spre umeri si gat. Febra este prezenta mai ales in esofagita infectioasa si uneori in esofagita coroziva (datorita ingerarii substantelor caustice). Disfagia poate fi uşoară sau, alteori, atat de pronunţată, incat bolnavul să nu se mai poate alimenta normal. Durerea retrosternală este uneori foarte intensă (mai ales in esofagita caustică, esofagita flegmonoasă). Salivaţia este uneori mai abundentă. Apar senzatii de arsura in zona sternului, senzatii de greata, senzatia de bol alimentar blocat in gat.
In esofagitele caustice apar vărsături brune, hematemeza (varsatura cu sange) şi vărsături care conţin resturi de tesut necrozat. 
Simptomele in cazul esofagitei caustice sunt la inceput dramatice cu soc manifestate prin alterarea  starii generale a intregului organism, arsuri ale buzelor, a limbii si valului palatului, Glossary Link edem, uneori necroza si ulceratii cu eliminare de resturi necrozate, mai ales intre a 5-a si a 8-a zi dupa care urmeaza o faza de ameliorare. La examenul obiectiv se pot găsi leziuni bucale.
Daca nu se trateaza corespunzator apare apoi intr-o forma mai grava si procesul de esofagita cronica evolueaza spre stenoza retractila (ingustarea orificiului si canalului esofagului) in cativa ani.
Esofagita cronica este cauzata si de anumite substante iritante banale precum condimentele iritante (piper, boia de ardei iute, boabe de mustar). Alcoolul, bauturile fierbinti pot agrava si ele simptomele esofagitei cronice. 

Impact

Esofagitele sunt foarte inconfortabile deoarece cauzeaza probleme de alimentatie pe cale naturala si daca nu sunt tratate corespunzator se pot dezvolta complicatii ca ulceratii si cicatrici esofagiene. Cea mai grava complicatie este esofagul Barrett care reprezinta un stadiu precanceros al mucoasei ce captuseste esofagul. 

Cauze

Esofagitele infectioase se pot dezvolta cand sistemul imunitar este scazut si pot fi cauzate de candida si virusul herpetic .
Esofagita coroziva apare datorita ingerarii accidentale sau constiente (intentie de sinucidere) a unor substante caustice ce corozeaza esofagul.
Esofagita de reflux se datoreaza refluxului gastic datorita ingerarii de bauturi carbogazoase, a alimentelor grase, a  condimentelor iuti si arzatoare, fumatului excesiv .
 
Cauze psihoemotionale
Esofagita poate aparea cand avem dificultati de a accepta lucrurile noi care vin spre noi. Persoanele afectate de esofagita au o critica interioara foarte acuta ceea ce le face sa se contracte atunci cand nu li se indeplinesc dorintele. Bolnavul intretine o furie refulata iar din cauza acelei furii care uneori creste, provacand o furie si mai mare si o impiedica pe persoana afectata sa inghita ceea ce tine de trecutul ei.  
Esofagul lasa sa traca cu usurinta experientele noi si ne ajuta sa fim deschisi fata de lume si sa evoluam. Daca sunt emotii sau idei care nu se asimileaza esofagul devine crispat si trecerea alimentelor prin el devine mai dificila provocand iritatii care reflecta iritatiile interioare fata de ceva sau cineva si care la prima vedere nu se poate tolera . Exista situatii pe care persoanele afectate de aceasta boala nu le accepta si ele au o atitudine pasiva si nu fac nimic pentru a schimba aceste situatii tensionante. Aceste situatii insotite de frica, angoasa, suferinta, pot cauza contractia esofagului chiar pana la obstructie totala a pasajului esofagian. Deoarece esofagul face trecerea dintre gura (semnifica intrarea ideilor noi) si stomac (ideile care au fost digerate) este posibil sa apara senzatia ca ceva nu trece, iar ceea se petrece se retraieste ca o situatie de viata care se pare ca nu are iesire.
Inflamarea esofagului arata dificultatea de a face trierea intre ce iese sau intra in corpul nostru. In aceasta boala sunt dificultati in a sti clar ce sa facem sau sa spunem, datorita unei confuzii emotionale legata de emotii negative repetate.
 

Diagnostic

In urma examinarii atente a bolnavului si studierii simptomelor medicul specialist determina diagnosticul cu ajutorul examinarii atente a  gatului si de asemenea cu ajutorul endoscopiei esofagului sau radiografiei (dupa ingerarea de bariu). Biopsia ( procedura medicala prin care se prevaleaza o bucata de tesut care esta apoi analizata la nivel microscopic) este de asemenea   o investigatie ce ofera medicului specialist multe informatii  de a descoperii neregularitati ale mucoasei esofagului.

Tratament

Tratamentul esofagitei depinde mult de cauza care a declansat afectiunea. 
In cazul esofagitei infectioase se administreaza medicamente ca antibiotice, antifungice sau antivirale. Suplimentar daca sunt prezente dureri intense se pot administra  medicamente analgezice. In cazul esofagitei infectioase care ca factor declansator  candida  se poate urma tratamentul cu medicamente antifungice.
Pentru esofagita cauzata de virusul herpetic se trateaza cu ajutorul medicamentelor antivirale.
Pentru esofagita de tip reflux medicii recomanda medicamente ce scad aciditatea gastrica.
Tratamentul pentru esofagita coroziva  este profilactic si Glossary Link curativ. Profilaxia  va urmări, in primul rand, ca substanţele toxice să fie păstrate cu precauţie, in aşa fel, incat să nu fie la indemana copiilor mici. De asemenea se vor evita ingerarea unor lichide fierbinţi, abuzul de tutun şi de alcool.
Tratamentul curativ se adresează, in primul rand , intoxicaţiilor cu substanţe caustice. In primul rand se urmăreşte  eliminarea toxicului din stomac prin provocarea de varsaturi. Nu se provoaca varsaturi daca persoana intoxicata este in coma. Metode eficiente de  neutralizare a toxicului ingerat ( acizi) sunt reprezentate de folosirea  bicarbonatului  de sodiu, soluţiei de magnezie calcinată (40 g/l 1 apă), lapte, apă albuminată (4-5 albuşuri de ou bătute si jumatate litru  apă). In formele corozive in primele 4-6 ore spalaturi cu otet diluat si suc de lamaie contra bazelor. 
Tratamentul simptomatic urmăreşte calmarea durerii cu ajutorul medicamentelor analgezice, antispastice şi combaterea şocului.
Pentru prevenirea cicatricelor retractile, stenozante, la recomandarea medicului specialist se prescrie corticoterapie in  asociere cu antibiotice.  In
acelaşi scop se poate proceda şi la cateterizarea precoce a esofagului. Alimentaţia pe gură fiind la inceput imposibilă, pacientul se va alimenta  parenteral ,apoi regimul va fi lichid sau semilichid, după caz.
In esofagita caustica uneori exista riscul ca esofagul sa se sclerozeze si se sa ingusteze si pentru remedierea acestei complicatii se recurge la tratament care consta in dilatarea repetatea a esofagului cu ajutorul unor aparate dilatatoare gen sonde, balonase.
In cazurile  complicate  se poate recurge la  realizarea  tratamentul chirurgical care consta din imbinarea esofagului cu stomacul. 
In esofagita de reflux tratamentul poate fi  postural si dietetic, cu medicamente antiacide sau chirurgical. Trecerea de la un nivel la altul depinde atat de disconfortul bolnavului, cat mai ales de leziunile de esofagita, de aparitia ulcerului esofagian, stenoze, riscul de Glossary Link cancer in esofagitele severe si  indelungate. Interventia chirurgicala permite corectarea , printr-o plicaturare a mucoasei gastrice in jurul esofagului.
In esofagita tuberculoasa sunt  eficiente streptomicina. In esofagita micotica se recomanda antimicotice eficiente  ca nistadin, stamicina si analizegice .

Alimentatie/stil de viata

Alimentatia in aceasta boala necesita o atentie deosebita deoarece esofagul este vatamat si prin urmare, alimentatia se va realiza cu ajutorul lichidelor sau in stare semilichida pentru a diminua durerile ce apar. O alta masura importanta in igiena alimentara consta  in  indepartarea  factorilor  iritanti enumerati anterior .
In cazul in care inghitutul este o mare problema se incearca sa se ridice capul pentru ca alimentele sa alunece mai usor de-a lungul esofagului.
Pentru prevenirea esofagitei de reflux medicii recomanda ca bolnavii sa doarma intr-o pozitie semisezanda , sprijiniti de 1-2 perne suprapuse, pozitie care va duce la ameliorarea arsurilor si regurgitatiilor.
O alta masura importanta este sa se evite pozitia culcat imediat dupa ce bolnavul a consumat mancare. Acesti bolnavi trebuie sa evite corsetele, centurile stanse  in zone abdominala care trebuie sa fie in totalitate relaxata. 
Regimul alimentar va fii sarac in grasimi deoarece  incetinesc evacuarea gastrica. Vor fi eliminate din alimentatie   alcoolul, cafeaua, rantasurile, alimentele foarte fierbinti sau reci. Fumatul este de asemenea contraidicat.   
Medicii sugereaza sa se combata obezitatea (daca este prezenta) deoarece presiunile abdominale mari favorizeaza refluxul intalnit in esofagita de reflux.

Bibliografie

 

Vademecum terapeutic, Dr George Ionescu Amza
Sanatate cu tratamente naturiste, Editura Reader’s  Digest  Bucuresti 
Marele dictionar al bolilor si afectiunilor, Jacques Martel

 

 

Ultima modificareMarți, 21 Octombrie 2014 12:54
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top