Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic apare atunci când celulele din cadrul pancreasului încep să crească anormal, într-un mod necontrolat și invaziv, formând noduli sau mase de țesut numite tumori, ce influențează negativ principalele funcții ale pancreasului.


Introducere

Pancreasul este un organ situat în spatele stomacului, în partea din spate a abdomenului. Are aspect spongios. Capul pancreasului este situat în partea dreaptă a abdomenului, acolo unde stomacul este atașat la prima parte a intestinului subțire ( Glossary Link duoden). Coada pancreasului, partea sa cea mai îngustă, se extinde spre partea stângă a abdomenului, în vecinătatea splinei.

Pancreasul conține glande exocrine și endocrine care secretă sucuri pancreatice și hormoni, cum ar fi insulina. Sucurile pancreatice sau enzimele, cecretate de glandele exocrine, sunt eliberate în intestine printr-o serie de conducte sau tuburi, contribuind la digestia grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Celulele endocrine sunt  organizate în grupuri mici, numite insulele Langerhans, care secretă insulină și glucagon în sânge. Acești doi hormoni țin sub control nivelul de zahăr din sânge.Atunci când acest proces de control al zahărului din sânge nu se realizează în mod corespunzător, apare afecțiunea numită diabet.

Cancerul este o categorie de boli caracterizate prin creșterea fără control a unor celule anormale, iar  cancerul pancreatic se produce atunci când această creștere necontrolată a celulelor începe în pancreas. Dacă o tumoare rămâne într-un singur loc și are o creștere limitată, aceasta este în general considerat a fi benignă . Mai grave sunt tumorile maligne, care se formează atunci când celulele canceroase migrează în alte părți ale corpului prin intermediul sângelor sau limfei. Atunci când o tumoare se extinde cu succes în alte părți ale corpului și crește, invadând și distrugând alte țesuturi sănătoase, se numește Glossary Link metastază.Acest proces este numit metastază , iar rezultatul este o stare mai gravă, care este foarte dificil de tratat.
Deoarece cancerul pancreatic este de obicei diagnosticat târziu în dezvoltarea sa, rata de supravietuire de cinci ani dupa diagnosticare este de mai puțin de 5%.

Simptome

Cancerul pancreatic nu determină simptome în stadii incipiente. Mai mult decât atât, simptomele inițiale ale cancerului de pancreas tind să fie destul de vagi, astfel încât pacienții de multe ori le ignoră pentru o anumită perioadă de timp, permițând bolii să continue să evolueze și să se răspândească.  Când semnele și simptomele apar, ele pot include:
•    dureri la nivelul abdomenului superior, care poate iradia în spate
•    îngălbenirea pielii și a albului ochilor, urină colorată datorată icterului, atunci când cancerul interferează cu ductul biliar
•    pierderea poftei de mâncare
•    pierderea în greutate
•    scaune steatorice (exces de grăsimi în scaun)
•    oboseală și slăbiciune musculară
•    depresie, modificări ale dispoziției
•    mâncărime generalizată.
Cazurile de Glossary Link cancer de pancreas sunt, de asemenea, asociate cu semnul Trousseau, cheaguri de sânge formate spontan în vasele de sânge portale, venele profunde ale brațelor și picioarelor sau alte venele superficiale.

În cazul în care cancerul se răspândește în organism (metastaze), pot apărea simptome suplimentare în zona afectată recent. Simptomele de metastaze depinde în ultimă instanță de locația la care cancerul s-a extins.

Cancerele la celule insulare sau neuroendocrine ale pancreasului pot determina producerea de prea multă insulină, care poate conduce la senzații slabe de amețeală, frisoane, spasme musculare sau diaree.

Impact

În Statele Unite în fiecare an, mai mult de 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer pancreatic, pe când în.Europa mai mult de 60.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an.
Aceasta și din cauza mai multor factori de risc care pot determina apariția cancerului de pancreas:
•    rasa africo-americană
•    exces de greutate corporală
•    inflamație cronică a pancreasului ( Glossary Link pancreatită)
•    diabet
•   antecedente familiale de sindroame genetice care pot crește riscul de cancer, inclusiv o mutație a genei  BRCA2, sindromul Lynch sau sindromul melanomului cu aluniţe multiple şi atipice în familie
•    istoric personal sau familial de cancer pancreatic
•    fumat.

Cauze

Cancerul este în cele din urmă rezultatul multiplicării exagerate a celulelor, care cresc necontrolat și nu mor. Celulele normale din organism urmează o cale ordonată de creștere, divizare și moarte. Moartea celulară programată este numită apoptoză , iar atunci când acest proces nu mai are loc se ajunge la cancer. Celulele canceroase nu mor programatic, ci continuă să crească și să se dividă. Deși oamenii de știință nu stiu exact ce cauzează comportamentul acestor celule, ei au identificat mai mulți factori de risc potential:

Mutații genetice - celulele pot experimenta o creștere necontrolată dacă există anomalii sau mutații în ADN-ul lor, și, prin urmare, deteriorarea genelor implicate în diviziunea celulară. Cancerul apare atunci când o mutație genetică face imposibilă corectarea deteriorării ADN-ului și imposibilității de a muri programatic. În mod similar, cancerul este un rezultat al mutațiilor care inhibă funcțiile oncogene și supresoare tumorale, ceea ce duce la creșterea incontrolabilă a celulei.

Substanțele cancerigene – acestea sunt substanțe direct responsabile de deteriorarea ADN-ului, promovarea sau complicitatea cancer. Anumite pesticide, coloranți și substanțe chimice folosite în rafinarea metalelor sunt considerate a fi cancerigene, crescând riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Când corpul nostru este expus la agenți cancerigeni, radicalii liberi sunt formațiuni care încearcă să fure electroni de la alte molecule din organism. În felul acesta radicalii liberi deteriorează celulele, care afectează capacitatea lor de a funcționa în mod normal, iar rezultatul poate fi apariția de tumori canceroase.

Trăsături, obiceiuri, dietă - cancerul pancreatic apare cu probabilitate mai mare la bărbați decât la femei, în randul afro-americanilor decât în rândul albilor. Fumatul creste riscul de cancer pancreatic cu un factor de 2 sau 3. Chiar și fumatul pasiv constituie un factor de risc.
Dieta si obezitatea au fost, de asemenea, legate de cancer de pancreas. Persoanele care nu fac mișcare suficient de mult și care sunt obeze au mai multe sanse de a dezvolta cancer pancreatic. În plus, cei care au o dietă săracă în legume și fructe, dar  bogată în carne roșie și grăsimi sunt mult mai susceptibile de a fi diagnosticate cu aceasta boală. Consumul de alcool este, de asemenea, considerat un factor de risc pentru cancerul pancreatic.Pe termen lung, consumul exagerat de alcool duce la pancreatita cronică, care este un factor de risc cunoscut pentru cancer pancreatic.

Alți factori medicali - pe măsură ce îmbătrânim, există o creștere a numărului de posibile mutații genetice cauzatoare de cancer. Acest lucru face din vârstă un factor de risc important pentru cancer pancreatic, în special pentru cei peste 60 de ani. Există și mai multe alte boli care au fost asociate cu un risc crescut de cancer de pancreas.
Acestea includ ciroza sau cicatrizarea ficatului, infecția cu Helicobacter pylori ( Glossary Link infecție a stomacului cu bacteria cauzatoare de Glossary Link ulcer H. pylori ), diabet zaharat, pancreatită cronică (inflamație a pancreasului) și gingivita sau boala parodontală.

Diagnostic

Pentru a diagnostica cancerul pancreatic, medicul va efectua un examen fizic complet, precum vor dori să afle și istoricul medical personal și de familie. Modul în care cancerul se prezintă diferă în funcție de faptul dacă tumora este situată în zona capului sau la coada pancreasului. Tumorile cozii provoacă durere și pierderea în greutate, în timp ce tumorile de cap sunt prezente cu steatoree, pierdere în greutate și Glossary Link icter. Medicii, vor căuta de asemenea semne recente atipice de diabet, semnul Trousseau și pancreatită.
În general, atunci când se face un diagnostic de cancer pancreatic, medicii acorde o atenție deosebită simptomelor comune, cum ar fi dureri abdominale sau de spate, scăderea în greutate, lipsa poftei de mancare, oboseală, iritabilitate, probleme digestive,  extinderea vezicii biliare, cheaguri de sânge ( Glossary Link tromboză venoasă profundă (TVP) sau Glossary Link embolie pulmonară), anomalii ale țesutului gras, diabet zaharat, umflarea ganglionilor limfatici, diaree, steatoree sau icter.
De asemenea, se vor efectua analize de sânge, urină și de scaun. Analizele de sânge poate detecta o substanță chimică numită Glossary Link antigen carcinoembrionar (CEA), precum și CA 19-9 - un produs chimic eliberat în sânge de către celulele cancerului de pancreas. Testelor funcționale hepatice verifică blocajul ductului biliar.
Există mai multe procedee imagistice care sunt utilizate în scopul de a vedea dacă există cancer și pentru a afla cât de mult s-a răspândit. Teste imagistice efetuate frecvente sunt:
-  ecografie - pentru  vizualizarea tumorii
- Glossary Link endoscopie cu ultrasunete  - un tub subțire, cu un aparat de fotografiat și lumină la un capăt
-  tomografie abdominală computerizată (CT) - pentru a se vizualiza tumora
-  colangiopancreatografie endoscopică retrogradă (ERCP)
-  angiografia  a vaselor de sange
-  radiografia tractul gastrointestinal superior, după ingerarea unei substanțe cu bariu
-  imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) - pentru vizualizarea tumorii
-  tomografie cu emisie de pozitroni, utilizate pentru a detecta dacă boala s-a extins.
Singura modalitate absolută de a diagnostica  cancerul biopsia , care constă în  prelevarea unui mic eșantion de tumoare si analiza lui microscopă
Odată ce diagnosticul de cancer pancreatic este confirmat, medicul va dori să determine stadiul  (etapa) cancerului. Stadiul cancerului va ajuta la determinarea tratamentelor disponibile pentru pacient. Stadiile cancerului pancreatic sunt:
Folosind informații de la organizarea de teste, medicul dumneavoastră atribuie cancer pancreatic o etapă. Etapele de cancer pancreatic sunt:

Etapa I. cancerul este limitat doar la pancreas.
Etapa II. Cancerul s-a extins dincolo de pancreas, la țesuturile și organele din apropiere și ar putea fi extins și la ganglionii limfatici.
Etapa III. Cancerul s-a extins dincolo de pancreas la vasele de sânge majore din jurul pancreasului și poate fi extins la ganglionii limfatici.
Etapa IV. Cancerul s-a extins la alte organe aflate mai la distanță față de pancreas, cum ar fi ficatul, plămânii și mucoasa care inconjoara organele abdominale (peritoneul).

Tratament

Tratamentul cancerului depinde de tipul de cancer, stadiul (cât de mult s-a răspândit), vârsta, starea de sănătate, precum și caracteristicile personale suplimentare. Nu există  un singur tratament pentru cancer iar cancerul pancreatic este curabil, atunci cand este descoperit în stadii incipiente. Chirurgia, radioterapia și chimioterapia sunt cele mai utilizate tipuri de tratament. Tratamentele elimină cancerul și/sau ameliorează simptomele dureroase care sunt cauzate de cancer.

Chirurgia poate fi utilizată pentru eliminarea în totalitate sau a unei părți  din pancreas.Dacă cancerul nu are metastaze, este posibilă  vindecarea completă a pacientului prin îndepărtarea chirurgicală a cancerului din organism. Dacă boala s-a răspândit, atunci este aproape imposibil să se elimine toate celulele canceroase.

Chirurgia paleativă este, de asemenea, o opțiune în cazul în care cancerul la pancreas nu poate fi eliminat. De multe ori, un chirurg va crea un by-pass în jurul canalului biliar comun sau duodenului, în cazul în care oricare din ele este blocat, astfel încât bila să poată curge în continuare, durerea, problemele cu ficatul sau digestive findi păstrate la un nivel minim.

Chimioterapia utilizează substanțe chimice care interferează cu procesul de diviziune celulară - deteriorarea proteinelor sau ADN-ului - astfel încât celulele canceroase se vor sinucide. Aceste tratamente au drept țintă celulele care se divid rapid (nu neapărat doar celulele canceroase), dar celulele normale se poate recupera, de obicei, de la orice daune induse chimic, în timp ce celulele canceroase nu se pot recupera. Chimioterapia este în general utilizată pentru a trata cancerul care s-a extins sau metastazele. Tratamentul are loc în cicluri, astfel încât corpul are timp să se vindece între doze. Cu toate acestea, există încă efecte secundare comune, cum ar fi căderea părului, greața, oboseala sau vărsăturile. Terapiile combinate includ adesea mai multe tipuri de Glossary Link chimioterapie sau chimioterapie combinate cu alte opțiuni de tratament.

Radioterapia  distruge cancerul prin concentrarea razelor de mare energie asupra celulelor canceroase. Acest lucru provoacă daune moleculelor care alcătuiesc celulele canceroase și le determină să se sinucidă. Radioterapia utilizează raze gamma de mare energie, care sunt emise de metale, cum ar fi radiu sau raze X de înaltă energie, care sunt create într-un dispozitiv special. Radioterapia poate fi folosit ca un tratament de sine stătător pentru a micșora o tumoare sau pentru a distruge celulele canceroase, și este de asemenea utilizată în asociere cu alte tratamente pentru cancer.Alimentaţie/Stil de viaţã

Deşi nu există nici o modalitate dovedită de a preveni cancerul pancreatic, puteți lua măsuri pentru a reduce riscul, cum ar fi:
•    Renunțarea la fumat. Discutați cu medicul despre strategiile care să vă ajute să vă lăsați de fumat, inclusiv grupuri de sprijin, medicamente si terapie de substituție a nicotinei.
•     Mențineți o greutate sănătoasă. Dacă aveți în prezent o greutate normală, încercați să o mențineți. Dacă aveți nevoie să pierdeți în greutate, slăbiți lent, constant o greutate de 0,5 sau 1 kg pe săptămână. Combinați exercițiile  fizice zilnice cu o alimentație bogată în legume, fructe si cereale integrale, cu porții mici, pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate.
•    Adoptați o alimentație sănătoasă. O dietă bogată în fructe, legume colorate și cereale integrale  ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer.Bibliografie

www.thirdage.com 

Ultima modificareMarți, 21 Octombrie 2014 13:28
O să te intereseze și: « Pancreatita Hemoroizii »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top