Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut sub numele de diabet zaharat non-insulinodependent sau diabetul adultului, este o afecţiune cronică  a pancreasului, care afectează modul în care organismul metabolizează zahărul (glucoza), principala sursă de energie a organismului.

Introducere

Diabetului de tip 2 este caracterizat printr-o rezistenţă a organismului la insulină sau o producţie insuficientă  a acestui hormon, pentru menținerea unui nivel normal de glucoză în sânge. Prin comparaţie, în cazul diabetului zaharat de tip 1, cunoscut şi sub numele de diabet zaharat juvenil sau diabet insulino-dependent,  pancreasul produce foarte puţină insulină sau deloc.

Mai frecvent la persoanele adulte, diabetul zaharat de tip 2 afectează, în prezent, din ce în ce mai mulţi copii, din cauza  obezității care are o tendință de creștere în rândul lor. Nu există nici un tratament pentru diabetul zaharat de tip 2, dar acesta poate fi ţinut sub control prin alimentaţie, mişcare fizică și menținerea unei greutăţi sănătoase. În cazul în care dieta și exercițiile fizice nu pot păstra glicemia în parametrii normali, se poate apela la tratamente medicamentoase sau tratament cu insulină.


Simptome

Simptomele diabetului zaharat tip 2 se pot dezvolta lent, în timp. De fapt multe persoane suferă de diabet de tip 2,  de ani de zile, dar nu cunosc acest fapt. Principalele semne și simptome sunt:

• sete excesivă și urinare frecventă. Excesul de zahăr din sânge face ca lichidul să fie scos din țesuturi, ceea ce poate provoca sete excesivă. În felul acesta pacientul va consuma multe lichide, apărând urinare mai frecventă decât de obicei.

• foame intensă. Cantitatea insuficientă de insulină, pentru ca zahărul să poată pătrunde în celule, vor epuiza de energie celelule diferitelor organe, acest lucru declanșând foame intensă.

• pierdere în greutate. În ciuda faptului că mănâncă mai mult decât de obicei, pentru a calma senzația de foame, pacientul ar putea pierde în greutate.Fără capacitatea de a metaboliza glucoza, corpul folosește combustibil alternativ stocat în mușchi și grăsime.

• oboseală. În cazul în care celulele corpului sunt lipsite de zahăr (glucoză) adică de sursa de energie , apare  oboseala și iritabilitatea.

• vedere încețoșată. Dacă glicemia este prea mare, lichidul este eliminat din țesuturi, inclusiv din zona ochilor. Acest lucru poate afecta claritatea vederii și capacitatea de focalizare.

• vindecare lentă a rănilor sau infecții frecvente. Diabetul de tip 2 afectează capacitatea de vindecare și de  luptă împotriva infecțiilor.

• zone de piele întunecată. Unele persoane cu diabet de tip 2 prezintă hiperpigmentare cutanată și Glossary Link hiperkeratoză, în zona marilor plici ale corpului (axile, feţele laterale ale gâtului, inghinale, submamare). Această afecțiune, numită acanthosis nigricans, poate fi un semn de rezistență la insulină.

Cauze

Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină. Cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce unele persoane dezvoltă diabet zaharat de tip 2 și altele nu. Este clar faptul că o serie de factori cresc riscul pentru această afecțiune, cum ar fi:

• Obezitatea. Excesul de greutate este un factor principal de risc pentru diabetul de tip 2. Cu cât procentul de țesut gras este mai mare, cu atât mai rezistente vor deveni celulele la insulină.

• Distribuția grăsimii. Dacă depozitele de grăsime corporală sunt în primul rând  abdominale, riscul de diabet zaharat de tip 2 este mai mare decât în cazul în care depozitele de grăsime corporală sunt situate în altă parte, cum ar fi pe șolduri și coapse.

• Inactivitatea. Cu cât gradul de inactivitatea este mai mare, cu atât riscul de diabet de tip 2 crește. Activitatea fizică ajută la controlul greutății corporale, utilizează glucoza ca energie și fac celulele mai sensibile la insulină.

• Istoricul familial. Riscul de diabet zaharat tip 2 crește dacă un membru al familiei are diabet de tip 2.

• Rasa. Deși nu este clar de ce, oamenii care fac parte din anumite rase, negri, hispanici, indienii americani și asiatici-americani, au mai multe șanse de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decât oamenii din rasa albă.

• Vârsta. Riscul de diabet zaharat de tip 2 crește pe măsură ce îmbătrânim, mai ales după vârsta de 45 de ani. Aceasta, probabil, pentru că oamenii au tendința de a face mai puțin efort fizic, pierzând masă musculară dar luând în greutate pe măsura ce îmbătrânesc. Dar diabetul de tip 2 cunoaște o creștere dramatică și în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri.

• Prediabetul. Prediabetul este o afecțiune în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificat ca diabet zaharat. Lasat netratat, de cele mai multe ori progresează la diabet de tip 2.

• Diabetul gestațional. Dacă în perioada de sarcină femeia dezvoltă diabet gestațional, atunci riscul de a dezvolta mai târziu diabet de tip 2 crește. Dacă dă naștere unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg, are, de asemenea, risc crescut de diabet de tip 2.

Diagnostic

Diagnosticarea diabetului zaharat tip 2 se poate face prin următoarele teste de laborator:

Glossary Link Hemoglobina glicozilată (HbA1C). Această analiză de sânge indică nivelul mediu de glucoză din sânge pe ultimile două, trei luni. Ea se realizează prin măsurarea procentului de zahăr din sânge atașat de hemoglobină, proteina care transportă oxigenul din celulele roșii din sânge. Un nivel A1C de 6,5 la sută sau mai mare, pentru două teste separate indică existența diabetului zaharat. În cazul în care testul A1C nu este disponibil sau dacă există anumite afecțiuni care pot face testul A1C inexact, cum ar fi sarcina,  medicul poate folosi următoarele teste pentru a diagnostica diabetul zaharat:

Testul aleator de zahăr din sânge. Se va lua o probă de sânge la un moment dat aleator. Valorile glucozei din sânge sunt exprimate în miligrame pe decilitru (mg/dl) sau milimoli pe litru (mmol/L). Indiferent de mometul ultimei mese, un nivel aleatoriu de zahăr din sânge de 200 mg/dL (11,1 mmol/l) sau mai mare sugerează diabet, mai ales atunci când este însoțit de oricare din semnele și simptomele de diabet zaharat, cum ar fi urinare frecventă și sete extremă.

Glicemia a jeun. O probă de sânge va fi luată dimineața pe nemâncate. O glicemie à jeun sub 100 mg/dl (5,6 mmol/l) este normală. O valoare cuprinsă între 100-125 mg/dL (5.6-6.9 mmol / L) este considerată prediabet. Dacă glicemia a jeune are valoare de 126 mg / dL (7 mmol / l) sau mai mare, pentru două teste separate, cu siguranță se va pune diagnosticul de diabet zaharat.

Se recomandă screening-ul de rutină pentru diabetul de tip 2 care pornește de la vârsta de 45 de ani, mai ales pentru persoanele supraponderale. Dacă rezultatele sunt normale, se va repeta testul la fiecare trei ani. Screening-ul este, de asemenea, recomandat pentru persoanele care sunt sub 45 de ani și au exces de greutate, în cazul în care există alte boli de inimă sau alți factori de risc prezenți pentru diabet, cum ar fi un stil de viață sedentar, un istoric familial de diabet zaharat tip 2, antecedente personale de diabet gestațional sau tensiune arterială peste 135/80 mm Hg.

Dacă diagnosticul este de diabet zaharat, medicul poate face alte teste pentru a distinge între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, care de multe ori necesită tratamente diferite.

De asemenea, periodic se vor lua analize de sânge și urină pentru a verifica colesterolul, funcția tiroidiană, hepatică și renală.

Tratament

Tratament diabetului zaharat tip 2 este un angajament al pacientului, pentru tot restul vieţii, la:
• monitorizarea permanentă a glicemiei
• practicarea regulată a mişcării şi exerciţiilor fizice pentru menţinerea greutăţii sub control
• alimentaţie sănătoasă
• evitarea consumului de alcool şi de tutun
• eventual, medicamente pentru diabet zaharat sau tratament cu insulină.

Acești pași vor ajuta la menținerea glicemiei aproape de normal, întârziind sau prevenind complicațiile.
În funcție de planul de tratament, se va verifica și înregistra nivelul de zahăr din sânge, o dată pe zi sau de mai multe ori pe săptămână. Monitorizarea atentă este singura modalitate prin care pacientul se poate asigura că nivelul zahărului din sânge rămâne în intervalul țintă.

Unii pacienți care suferă de diabet de tip 2 își pot tine sub control singuri glicemia prin regim alimentar și mișcare fizică, dar cei mai mulți au nevoie de medicație sau de tratament cu insulină. Decizia despre care medicamente sunt cele mai potrivite depinde de mulți factori, printre care nivelul zahărului din sânge, precum și orice alte probleme de sănătate pe care le are pacientul. Medicul ar putea chiar combina medicamentele din clase diferite pentru a controla mai bine glicemia, în mai multe moduri diferite.

Tratament medicamentos
De cele mai multe ori, pacienților nou diagnosticați li se va fi prescrie metformin, un medicament care îmbunătățește sensibilitatea țesuturilor organismului la insulină și reduce producția de glucoză în ficat. Medicul va recomanda, de asemenea, modificări ale stilulului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și mai multă mișcare fizică.

Când metformina nu este suficientă pentru controlul nivelului de glucoză, alte medicamente pe cale orală sau injectate pot fi administrate pentru tratarea diabetului de tip 2. Medicamentele scad glicemia în moduri diferite. Unele medicamente stimulează pancreasul să producă și să elibereze mai multă insulină. Acestea includ glipizide, gliburidă și glimepiridă. Iar altele blochează acțiunea enzimelor care descompun carbohidrați în intestin, cum ar fi acarboza sau fac țesuturile mai sensibile la insulină, cum ar fi metformin sau ioglitazona.

În plus față de medicamentele pentru diabet zaharat, medicul va mai prescrie tratamente cu doze mici de aspirină, precum și medicamente pentru tensiunea arterială pentru a ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a vaselor de sânge, precum și la reducerea nivelului de Glossary Link colesterol.

Tratament cu insulină
Unii oameni care au diabet de tip 2 au nevoie de tratament cu insulină, de asemenea. Pentru că digestia normală interferează cu insulina administrată oral, insulina se injectează.
Există mai multe tipuri de insulina care includ insulina cu acțiune rapidă, insulina cu acțiune prelungită și cea  cu acțiune intermediară.
În funcție de nevoile pacientului, medicul poate prescrie un amestec de tipuri de insulină care să fie utilizate pe tot parcursul zilei și în cursul nopții.

Tratament chirurgical - chirurgia bariatrică
Dacă diabetul zaharat este de tip 2 și indicele de masă corporală (IMC) este mai mare de 35, o metodă recomandată, pentru pierderea în greutate, este chirurgia bariatrică. Nivelul glicemiei revine la normal la 55 până la 95 la sută din persoanele cu diabet zaharat, în funcție de procedura efectuată. Intervențiile chirurgicale care ocolesc o parte a intestinului subțire au mai mult efect asupra nivelului de zahăr din sânge decât alte intervenții chirurgicale de pierdere în greutate. Cu toate acestea, o intervenție chirurgicală este scumpă și există riscuri severe, inclusiv risc de Glossary Link deces. În plus, după operație, sunt necesare modificări ale stilului de viață drastice din cauza complicațiilor pe termen lung care pot include deficiențe nutriționale și Glossary Link osteoporoză.


Tratament în cazul sarcinii
Femeile însărcinate având diabet zaharat de tip 2 cel mai probabil vor trebui să-și modifice tratamentul în timpul sarcinii. Deși nu există nici o dovadă că metformina are efecte negative în ceea ce privește creștea și dezvoltarea fătului, nu au fost efectuate suficiente studii pentru a stabili definitiv, că poate fi folosită în deplină siguranță în timpul sarcinii. Așadar, în timpul sarcinii, se va trece la tratamentul cu insulină. De asemenea, medicamentele pentru tensiune arterială și reducerea nivelului de colesterol nu pot fi utilizate în timpul sarcinii. Dacă există semne de retinopatie diabetică, acestea se poate agrava în timpul sarcinii, de aceea vizitați medicul oftalmolog în timpul primului trimestru de sarcină și la un an după naștere.

Tratamente alternative
Fitoterapie
Folium Myrtilli (frunze de afin). Se prepară o infuzie cu o linguriță la cană, din care se beau 2-3 căni pe zi, în cure de 40 de zile, cu pauză de două săptămâni între ele.
Folium Mori (frunze de dud). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu 1-2  linguri de frunze la cană.
Folium Juglandis (frunze de nuc). De beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriță la cană, sau se iau șase linguri pe zi dintr-o infuzie, cu patru linguri de frunze la cană.
Folium salviae (frunze de salvie). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu 1-1,5 lingurițe de frunze la cană.
Radix Bardanae (rădăcină de brusture). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură de rădăcină la cană.
Folium urticae (frunze de urzică). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură de frunze la cană.

Tratament balneoclimateric
Ape minerale alcaline-bicarbonatate-sodice, de tip Vichy, de la Bodoc, Ciunget, Tinca.
Ape alcaline-sulfatate-sodice-magneziene-calcice sau mixte de la Călimănești, Băile Govora, Slănic Moldova, Herculane.

Alimentaţie/Stil de viaţã

Alimentaţie sănătoasă și monitorizarea carbohidraţilor
 
Dieta pacienţilor bolnavi de diabet zaharat tip 1 va fi centrată pe alimente cu un conţinut scăzut de grăsimi, nutritive, bogate în fibre, în stare proaspătă şi cât mai puţin procesate termic sau industrial, cum ar fi:
• Fructe
• Legume
• Cerealele integrale.

Se vor reduce mult produsele de origine animală și glucidele rafinate, cum ar fi pâinea albă şi dulciurile. Acesta este , în general, cel mai bun plan de alimentaţie, chiar și pentru persoanele care nu suferă de diabet zaharat.

Pacientul va trebui să înveţe cum să evalueze carbohidraţii din alimentele consumate, astfel încât să metabolizeze corect aceşti carbohidraţi.Astfel se recomandă consumarea alimentelor cu indice glicemic mic care mențin  o  concentrație glicemică în sânge mai stabilă (de exemplu alimentele bogate în fibre). În acest sens se recomandă apelarea la un medic nutriționist pentru a crea un plan de alimentaţie ce se potriveşte obiectivelor pacientului (sănătate, preferințe alimentare,  stil de viață).

Activitatea fizică
Toată lumea are nevoie de exercitii fizice regulate sau de mişcare fizică, în general, sub diferite forme, iar persoanele care au diabet zaharat de tip 2 nu fac excepție. Astfel trebuie alese acele activități fizice care fac plăcere pacientului, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul. De asemenea activitatea fizică cel puțin 30 de minute pe zi, în cele mai multe din zilele săptămânii aduc flexibilitate și rezistență fizică crescută.

Trebuie totuși ținut cont că activitatea fizică scade nivelul de zahăr din sânge. De aceea este bine să se controleze glicemia înainte de orice activitate fizică. Ar putea fi nevoie să se mănânce o gustare înainte de a face efort fizic pentru a ajuta la creșterea glicemiei, dacă se iau medicamente pentru diabet zaharat, care reduc zahărul din sânge.

Ca urmare a planului de tratamentul, diabetul zaharat poate fi frustrant uneori. Dar gestionarea atentă a diabetului zaharat tip 2 poate reduce riscul de complicaţii grave care pot pune viaţa în pericol. Luați în considerare şi aceste sfaturi:

• Urmaţi îndeaproape planul de tratament stabilit cu medicul şi aflaţi tot ce se poate despre diabetul zaharat de tip 2.
• Identificaţi-vă. Purtaţi o etichetă sau brăţară care poate spune că aveţi diabet zaharat. Păstrați un kit de glucagon în apropiere, în caz de urgență, şi asigurați-vă că prietenii și cei dragi știu cum să-l folosească.
• Programați un examen fizic anual si un examen ocular, în afară de controale regulate pentru diabet zaharat. În timpul acestui examen fizic medicul va căuta orice complicaţii legate de diabet zaharat, precum si alte probleme medicale. Controlul ORL de specialitate va căuta semne de deteriorarea a retinei sau alte afecţiuni oculare precum cataracta și glaucomul.
• Menţineţi imunizările la zi. Deoarece diabetul este o afecţiune care slăbeşte sistemul, medicul poate recomanda vaccinarea antigripală în fiecare an. De asemenea va recomanda probabil vaccinul pneumococic sau cel pentru Glossary Link hepatita B,  în cazul în care nu aţi fost anterior vaccinați împotriva hepatitei B și sunteți un adult cu vârsta între 19-59 de ani, bolnav de diabet tip 1 sau tip 2.
• Aveţi grijă de dinţi. Diabetul predispune la infecţii ale gingiilor. Periaţi dinţii cel puțin de două ori pe zi, folosiţi aţa dentară  o dată pe zi și programaţi-vă examene dentare cel puțin de două ori pe an. Consultați medicul dentist imediat ce gingiile sângerează sau sunt umflate şi capătă o culoare roșie.
• Acordați atenție picioarelor. Spălați-vă picioarele zilnic cu apă călduţă. Lăsaţi-le să se usuce uşor, mai ales între degete și hidrataţi-le cu lotiune. Verificaţi picioarele în fiecare zi de tăieturi, răni, roșeață sau umflături.
• Păstrați tensiunea arterială și colesterolul sub control. Consumul de alimente sănătoase şi exerciţiile fizice regulate menţin sub control tensiunea arterială şi colesterolul. Medicația poate fi necesară, de asemenea.
• Dacă sunteți fumător sau folosiţi alte forme de tutun, adresați-vă medicului pentru a vă ajuta să renunțaţi. Fumatul creşte riscul diverselor complicații ale diabetului zaharat, inclusiv atac de Glossary Link cord, accident vascular Glossary Link cerebral, leziuni ale nervilor şi boli de rinichi. De fapt, fumătorii care au diabet zaharat sunt de trei ori mai expuşi de a muri de boli cardiovasculare decât cei care nu sunt nefumători şi care au diabet zaharat.
 • Dacă beți alcool, faceți acest lucru în mod responsabil. Alcoolul poate provoca variaţii ale glicemiei, în funcţie de cantitatea băută și de alimentele ingerate în același timp. Dacă alegeți să consumaţi alcool, faceţi acest lucru numai cu moderație și întotdeauna la masă.
• Luați stresul în serios. Dacă sunteți stresat, organismul poate produce hormoni, ca răspuns la stresul prelungit, ce pot împiedica insulina să lucreze în mod corespunzător, ceea ce poate agrava boala. De aceea combateţi stresul prin odihnă
suficientă, stabirea limitelor şi prioritizarea sarcinilor, învăţarea şi practicarea unor tehnici de Glossary Link relaxare ( hatha yoga, meditaţie, taoism, etc.)


Bibliografie

Medicina pentru familie - Marin Voiculescu


 

Ultima modificareVineri, 20 Iunie 2014 12:22
O să te intereseze și: « Diabetul zaharat tip 1 Hepatita B »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top