Cetoacidoza diabetică

Cetoacidoză diabetică este o Glossary Link complicație gravă a diabetului zaharat cauzată de lipsa de insulină din organism.

Introducere

Cetoacidoză diabetică apare atunci când corpul nu produce suficientă insulină. Insulina, în mod normal, joacă un rol-cheie în utilizarea glucozei din sânge, care constituie un substrat energetic important pentru mușchi și alte țesuturi  (ficat, celule nervoase, etc.). Fără suficientă insulină, corpul  nu este capabil să utilizeze glucoza și începe să  descompună  grăsimile, ca o sursă alternativă de energie. Acest proces produce o acumulare de acizi toxici în sânge, numiți corpi cetonici, care datorită circulației sangvine ajung în tot corpul și declanșează cetoacidoza diabetică.

Majoritatea cazurilor de cetoacidoză diabetică apar la persoanele cu diabet de tip 1 , deși,  poate fi, de asemenea, o complicație și a diabetului de tip 2 .

Simptome

Semnele și simptomele de cetoacidoză diabetică apar relativ repede,  în termen de 24 de ore. Pentru unii, aceste semne și simptome ar putea fi primul indiciu de  diabet:
• sete excesivă
• urinare frecventă
• greață și vărsături
• durere abdominală
• stare de slăbiciune sau oboseală
• dificultăți de respirație
• miros specific de  fructe parfumate, al aerului expirat
• confuzie.

Alte semne specifice de cetoacidoză diabetic, ce  pot fi detectate și  acasă cu ajutorul kiturilor de teste pentru sânge și urină,  includ:
• nivel ridicat de zahăr din sânge ( Glossary Link hiperglicemie)
• concentrație mărită de cetone în urină.

Impact

Riscul de cetoacidoză diabetică este mare pentru persoanele care:

• au diabet zaharat de tip 1
• au vârsta mai mică de 19 ani
• suferă de diabet zarat tip 1 şi omit intenţionat administrarea dozelor de insulină cu scopul de slăbi (diabulimia).

Cetoacidoză diabetică poate apărea şi în cazul diabetului zaharat de tip 2, deși acest lucru este mai puțin frecvent. În unele cazuri, cetoacidoză diabetică poate fi primul semn că o persoană este bolnavă de diabet zaharat.

Cauze

Zahărul este sursa principală de energie pentru celulele care alcatuiesc muşchii şi alte ţesuturi. În mod normal, el pătrunde în celule cu ajutorul insulinei. Dacă insulina este  insuficientă, organismul nu va fi capabil să utilizeze în mod corespunzător zahărul pentru a produce energie. Aceasta duce la eliberarea unor hormoni care descompun rezervele de grăsime ale organismului, asemeni unui combustibil alternativ. Dar acest proces produce o serie de acizi toxici, cunoscuţi sub numele de cetone. Cetonele în exces se acumulează în sânge și în cele din urmă  ajung în urină.

Cetoacidoză diabetică este, de obicei declanșată de:

O boală. O Glossary Link infecție sau alte boli pot determina corpul să producă anumiţi hormoni, în cantitate mare, cum ar fi adrenalina sau cortizolul. Din păcate, acești hormoni interferează cu insulina, declanşând uneori episoade de cetoacidoză diabetică. Infecţii ale tractului urinar sau pneumonia sunt cele mai des întâlnite boli infecţioase ce pot provoca cetoacidoză.

Nerespectarea tratamentului cu insulină. Tratamentele cu insulină neadministrate sau inadecvate, pot diminua mult cantitatea de insulină din corp, declanșând astfel un episod de cetoacidoză diabetică.

Alţi factori declanşatori de cetoacidoză diabetică pot fi:
• stresul
• traume fizice sau emoţionale
• febră mare
• intervenţii chirurgicale
• un atac de Glossary Link cord
• abuzul de alcool sau de droguri, în special de Glossary Link cocaină.

Diagnostic

Dacă medicul suspectează cetoacidoza diabetică, va face un examen fizic și diferite analize de sânge. În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina ce a declanșat episodul de cetoacidoză diabetică sau ce urmări a avut.

Teste de sânge
Testele de sânge utilizate în diagnosticul de cetoacidoză diabetică vor măsura:
nivelul zahărului din sânge. În cazul în care nu există suficientă insulină în corp pentru a permite zahărului să intre în celule, nivelul de zahăr din sânge va crește (hiperglicemie). Organismul va trece la descompunerea grăsimilor şi proteinelor, nivelul de zahăr din sânge continuând să crească.

nivelul de cetonă. Atunci cand corpul descompune grăsimi şi proteine pentru energie, acizii toxici cunoscuţi ca cetone vor ajunge în fluxul sanguin.

aciditate în sânge. Dacă apar cetone în exces în sânge sângele va deveni acid ( Glossary Link acidoză). Acest lucru poate influenţa funcţionarea normală a diferitelor organe în tot corpul.

Teste suplimentare
Medicul poate solicita efectuarea şi altor teste sau analize pentru a identifica problemele de sănătate care poate au contribuit la criza de cetoacidoză diabetică, verificând eventualele complicaţii. Testele pot include:
•electroliţi în sânge
• sumar de urină
• radiografie toracică
• înregistrarea activității electrice a inimii ( Glossary Link electrocardiogramă).

Tratament

Cetoacidoză diabetică se tratatează numai la camera de urgenţă sau cu internare în spital. Tratamentul presupune de obicei o abordare pe trei direcții:
înlocuirea fluidelor. Pacientului i se vor administra fluide, fie pe cale orală sau intravenos, până la rehidratare completă. Lichidele administrate au rol dublu, înlocuiesc lichidele pierdute prin urinare excesivă, precum şi ajută la diluarea excesului de zahăr din sânge.

înlocuirea electroliţilor. Electroliţii sunt minerale din sânge cum ar fi sodiu, potasiu sau clorura. Absența insulinei poate reduce nivelul mai multor electroliți din sânge. Administrarea de electroliţi se va face intravenos, pentru a ajuta la menţinerea inimii, mușchilor și celulelor nervoase să funcționeze în mod normal.

insulinoterapia. Insulina inverseaza procesele care cauzeaza cetoacidoză diabetică. Împreună cu tratamentul intravenos de înlocuire a lichidelor şi electroliţilor, se va face tratament şi cu insulină, tot intravenos. Atunci când nivelul zahărului din sânge scade sub 240 mg/dL (13,3 mmol / L) și sângele nu mai este acid, se poate opri tratamentul cu administrarea intravenoasă de insulină și se poate reluare tratamentului normal de administrare subcutanată de insulină.

Din moment ce organismul revine la normal, medicul va lua în considerare ceea ce ar fi putut  declanșa episodul de cetoacidoză diabetică. În funcție de circumstanțe, ar putea avea nevoie de tratament suplimentar. De exemplu, dacă diabetul zaharat nu este  diagnosticat anterior, medicul va ajuta pacientul să elaboreze un plan de tratament pentru diabet zaharat. Dacă medicul suspectează o infecţie bacteriană, poate prescrie antibiotice. În cazul în care se suspectează un atac de cord, medicul poate recomanda o evaluare suplimentară a inimii.

Alimentație/Stil de viațã

Pentru a preveni cetoacidoza diabetică și alte complicaţii ale diabetului zaharat puteţi face următoarele.

• Respectaţi întocmai tratamentul recomandat de medic pentru ţinerea sub control a diabetului zaharat (medicamentele orale şi dozele de insulină). Abordaţi o alimentaţie sănătoasă şi faceţi activitate fizică zilnic, minim 30 de minute.

• Monitorizaţi glicemia. Este posibil să fie nevoie de a verifica și înregistra nivelul de zahăr din sânge cel puțin trei-patru ori pe zi  sau mai mult, dacă sunteți bolnav sau sub stres. Monitorizarea atentă este singura modalitate de a vă asigura că nivelul zahărului din sânge rămâne în intervalul țintă.

• Ajustați doza de insulină după cum este necesar. Discutați cu medicul despre cum să ajustează doza de insulină, în funcție de nivelul de zahăr din sânge, de ceea ce mâncaţi, de activitatea fizică şi de alţi factori.

• Verificați nivelul de cetonă. În caz de alte afecţiuni sau stare de stres, se vor testa corpii cetonici în exces din urină cu un kit de testare a urinei. În cazul în care nivelul de cetona este moderat sau mare, adresați-vă medicului imediat sau căutaţi asistență medicală de urgență.

• Fiți pregătiți să acționaţi rapid. Dacă bănuiți că aveți cetoacidoză diabetică, nivelul de zahăr din sânge este mare și aveți cetone în exces în urină, solicitaţi asistenţă medicală de urgenţă.


Bibliografie

Medicina pentru familie - Marin Voiculescu


 

 

Ultima modificareVineri, 20 Iunie 2014 12:18
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top