Steatoza hepatică

Steatoza hepatică sau ficatul gras, cum mai este denumită afecțiunea, reprezintă o acumulare de grăsimi în celulele ficatului. Dacă aceasta evoluează, asociindu-se cu un anumit grad de inflamaţie, se ajunge la steatohepatită.

Introducere

Steatoza hepatică poate fi de două tipuri:

• Steatoza hepatică alcoolică, legată de consumul de alcool
• Steatoza hepatică nonalcoolică (NAFLD).

În termeni practici, este util să se realizeze diferențierea dintre cele două tipuri de Glossary Link steatoză. Pragul  de alcool consumat, pe zi, de 20 g la femei și 30 g la bărbaţi, este de obicei folosit pentru a stabili  diagnosticul de  steatoză hepatică nonalcoolică.

Dacă inflamația este prezentă, aceasta devine steatohepatită nealcoolică (NASH), care poate evolua spre Glossary Link ciroză și Glossary Link carcinom hepatocelular.

NAFLD este asociată cu obezitatea, toleranța la glucoză și Glossary Link dislipidemie și a fost descrisă ca manifestarea hepatică a sindromului metabolic.  

Direcţiile de cercetare în acest spectru de condiții rămân neconcludente, nu există linii directoare  încă dezvoltate în multe probleme importante, inclusiv prevalenţa, diagnosticul şi tratamentul. Prin urmare, în acest moment priorităţile rămân modificarea stilului de viaţă și abordarea factorilor de risc, Glossary Link cardiovascular şi metabolic.

Simptome

La majoritatea pacienților, în stadiile incipiente, steatoza hepatică este asimptomatică, dar pe măsură ce ea evoluează, se pot manifesta  următoarele simptome:
- oboseală persistentă
- stare generală de rău
- Glossary Link hepatomegalie
- durere în hipocondrul drept.

Depistarea afecţiunii se face de multe ori accidental, cu  ocazia efectuării unor analize de sânge, de rutină, care scot la iveală valori crescute ale  enzimelor hepatice TGO(ASAT) şi TGP (ALAT) , sau cu ocazia efectuării unor ecografii abdominale.

Stadiile avansate ale bolii se pot prezenta cu simptome de ciroză, cum ar fi Glossary Link ascită, Glossary Link edem şi Glossary Link icter, Glossary Link hemoragie gastro-intestinală, stare de greață, insuficiență hepatică, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, absența apetitului sexual, etc.

Impact

Steatoza hepatică nonalcoolică (NAFLD) este prezentă în întreaga lume și este cea mai frecventă afecțiune a ficatului în țările occidentale industrializate, unde factorii de risc major,  obezitatea abdominală, diabetul zaharat tip 2, dislipidemie și sindromul metabolic, sunt foarte des întâlniți.
În Statele Unite, studiile raportează o prevalență a NAFLD de la 10 la 46 la sută, și de 3 la 5 la sută pentru NASH, cu cele mai multe studii de raportare bazate pe Glossary Link biopsie.

La nivel mondial, NAFLD are o prevalență raportată de 6 până la 35 la sută (în medie 20 la sută), în timp ce în Europa prevalența este estimată la 20-30% din populația generală și de 2.6-10% din populația pediatrică.  

Incidența NAFLD și NASH este în creștere la copii și adolescenți.

Atât NASH cât și NAFLD sunt din ce în ce mai frecvente, probabil din cauza numărului mare de persoane obeze. În ultimii 10 ani, rata de Glossary Link obezitate s-a dublat la adulți si la copii s-a triplat. Obezitatea contribuie, de asemenea, la diabet și nivel ridicat de Glossary Link colesterol în sânge, ceea ce poate complica și mai mult starea de sanatate a cuiva cu NASH. Diabetul zaharat și colesterolul ridicat sunt, de asemenea, din ce în ce mai frecvente în rândul populației.

Cauze

Steatoza hepatică (ficatul gras) implică acumularea trigliceridelor și a altor Glossary Link lipide la nivelul hepatocitelor. Aceasta poate fi rezultatul unui metabolismul dereglat al acizilor grași,  cauzat de:
• dezechilibru între aportul de energie și de ardere
• leziuni mitocondriale datorate alcoolului
• rezistenţă la insulină
• afectarea receptorilor și enzimelor implicate.

Printre factorii de risc care determină apariţia ficatului gras enumerăm:
sindromul metabolic, cu ale sale component (diabetul de tip 2 sau intoleranţa la glucoză, obezitatea în jurul taliei, dislipidemie, Glossary Link hipertensiune arterială ridicată)
sindromul ovarelor polichistice
• excesul de alcool
• înfometare sau pierdere rapidă în greutate, inclusiv dupa o intervenţie chirurgicală de bypass Glossary Link gastric (se presupune din cauza eliberării bruşte a acizilor grași liberi în sânge)
• alimentaţie parenterală totală  
Glossary Link Hepatita B și C, HIV
• anumite medicamente:
    - amiodarona
    - tamoxifen
    - glucocorticoizi
    - tetraciclina
    - estrogeni
    - metotrexat
    - taliu
• tulburări metabolice
    - Boala Wilson
    - tulburări de depozitare a glicogenului
    - hipobetalipoproteinemia şi abetalipoproteinemia
    - galactozemie
    - intoleranță ereditară la fructoză
    - homocistinurie
    - Boala Refsum
    - deficit Glossary Link sistemic de carnitină 
    - tirozinemie
    - Boala Weber-Christian

Cauze psihoemoţionale
Din punct de vedere emoţional la nivelul ficatului se proiectează capacitatea fiinţei umane de a asimila şi de a accepta experienţele trăite, de orice natură, de a le adapta la propriul sistem de valori sau punct de vedere. Reacţia fiecărui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente trăite în funcţie de faptul dacă ele sunt în concordanţă cu acel punct de vedere sau nu.Deci o funcţie hepatică normală implică o reacţie emoţională de acceptare, toleranţă, bunăvoinţă iar opusul ei, tulburări la nivelul acestui organ, implică respingere, mânie, agresivitate, întoleranţă.

Diagnostic

De obicei, în prima fază, prima suspectată este NASH, la o persoană la care se depistează  creșteri ale testele hepatice, care sunt incluse în gama analizelor de sânge de rutină, cum ar fi alanin aminotransferaza (ALT sau TGO) sau aspartat aminotransferaza (TGP). Când o evaluare suplimentară nu prezintă nici un motiv aparent pentru boli de ficat ( cum ar fi consumul unor anumite medicamente, hepatită virală  sau consum excesiv de alcool) și , atunci când o ecografie sau alte proceduri de imagistică (CT sau IRM), depistează grăsime la nivelulul ficatului , se suspectează NASH.

Singurul mijloc de a dovedi un diagnostic de NASH și separarea de steatoză hepatica simplă (ficat gras) sau NAFLD este o biopsie hepatică. Pentru o biopsie hepatică, un ac este introdus prin piele, în ficat,  pentru a preleva țesut din ficat. NASH este diagnosticată atunci când la examinarea cu un microscop a țesutului prelevat, se observă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice, împreună cu inflamație si deteriorarea celulelor hepatice. În cazul în care se observă doar țesut gras, dar fără inflamație și leziuni, se poate diagnostic cu certitudine doar ficat gras simplu sau NAFLD.

 

În prezent  se fac eforturi pentru a găsi markeri non-invazivi  care pot face distincție între etapele de fibroză, fibroză de la NASH și NASH de la steatoza simplă. Cu toate acestea, nu există metode acceptate pe scară largă în acest moment, altele decât biopsia hepatică.

Tratament

Scopul tratamentului este de a îmbunătăți steatoza  și a preveni evoluția spre fibroză, care poate duce la ciroză și complicațiile sale. În prezent , nu există terapii specifice pentru NAFLD și NASH . Cele mai importante recomandări  oferite pentru persoanele cu această boală sunt :
• reducerea greutății
• urmarea unui regim alimentar echilibrat și sănătos
• creșterea activității fizice
• renunțarea în totalitate la consumul de alcool
• evitarea administrării de medicamente fără prescripție medicală.

Acestea sunt recomandări standard, dar ele pot face diferența. Ele sunt , de asemenea, utile și pentru alte afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, diabet sau colesterol mărit.
Pierderea în greutate poate îmbunătăți testele hepatice la pacientii cu NASH și poate inversa boala într-o anumită măsură. Cercetările în prezent se concentrează cât mai mult pe pierderea în greutate, care îmbunătățește, pe o perioadă mare de timp, starea ficatului la pacienții cu NASH.
Persoanele cu NASH au adesea alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat , hipertensiune arterială sau valori crescute ale colesterolului. Aceste afecțiuni ar trebui să fie tratate cu medicamente și controlate în mod corespunzător.
Unele metode experimentale de tratament la pacienții cu NASH includ antioxidanți, cum ar fi vitamina E , seleniu și betaină. Aceste medicamente acționează prin reducerea stresului oxidativ care pare să crească în interiorul ficatului la pacientii cu NASH. Nu se cunoaște cu certitudine dacă aceste substanțe, de fapt ajută la tratarea bolii, dar rezultatele studiilor clinice ar trebui să devină disponibile în următorii câțiva ani .
O altă abordare experimentală pentru tratarea NASH este utilizarea de medicamente , chiar mai nou, antidiabetice, la persoanele fără diabet zaharat. Cei mai multi pacienți cu NASH au rezistență la insulină , ceea ce înseamnă că insulina, în mod normal prezentă în fluxul sanguin, este mai puțin eficace în cazul lor pentru  controlul acizilor grași și glucozei din sânge, decât este pentru persoanele care nu au NASH . Medicamentele antidiabetice noi fac organismul mai sensibil la insulină și pot ajuta la reducerea leziunilor hepatice, la pacienții cu NASH.

Tratamente alternative
Fitoterapie
- Fructus Cardui mariani ( fructe de armurariu ) - are acţiune puternic hepatoprotectoare. Se foloşeste ca infuzie, din 1-1,5 linguriţe de fructe măcinate, la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, prima, dimineaţa pe stomacul gol, după care se va sta pe culcat, o jumătate de oră, pe partea dreaptă, iar cea de a doua cană se va bea în două rânduri: o jumătate după masa de prânz şi o jumătate după masa de seară. Se îndulceşte cu miere de albine.
- Cichorium intzbus ( cicoarea ) - stimulează funcţiile hepatice.  Glossary Link Decoct cu două linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece. Se fierbe  5 minute şi se bea călduţ, în trei reprize, înaintea meselor principale.
- Hypericum perforatum ( sunătoarea ) - antiinflamator Glossary Link hepatic şi intestinal, lipotrop. Se breau trei căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură de plantă la 200 ml de apă în clocot.
- Cetraria islandica ( lichen de munte ). Decoct, cu o linguriţă la cană, neutralizat cu un vârf de cuţit de bicarbonate de sodiu. Se beau două ceaiuri pe zi, îndulcit cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte. Tinctură din 20g macerat, opt zile, în 100 ml de alcool, din care se iau 20-30 picături, de 2-3 ori pe zi.
- Chelidonium majus ( rostopasca ). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumătate de linguriţă la la 200 ml de apă clocotită. Este doza pentru o zi din care se ia o lingură la trei ore.
- Cynara  scolzmus ( anghinare ). Infuzie cu două linguriţe la 300 ml de apă clocotită. Se bea fracţionat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.
- Hippophae rhamnoides ( cătină albă ). Infuzie cu două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 60 de minute şi se bea fracţionat în timpul unei zile.

Gemoterapie. Extract din muguri de alun - antiscleros cu acţiune polivalentă pe ţesutul hepatic (şi pulmonar), permiţând refacerea elasticităţii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant în ciroza hepatică, hepatite virale şi cronice, steatoze hepatice, hepatopatie alcoolică şi complicaţiile acestora. Se administrează 50 picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.

Apiterarapie. Administrarea produselor apicole (propolis, pastură, miere de albine, polen, apilarnil), dar în special polenul în amestec cu miere, este eficientă în vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile în 3-4 săptămâni. O Glossary Link cură durează circa 3-4 luni.

Alimentație/Stil de viațã

Pentru diminuarea riscului de a face steatoză hepatică este de preferat să operați următoarele modificări ale stilului de viață și dietă :
Alegeți o alimentație sănătoasă, bazată pe alimente proaspete, cât mai puțin procesate industrial sau preparate termic, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, pește slab, brânzeturi nefermentate, ouă proaspete gătite dietetic, carne slabă. Se va evita consumul următoarelor alimente: grăsimi de origine animală, carne de porc si de oaie, pielea de pasăre, mezeluri, lactate de oaie, afumături, alimente cu conservanți, prăjeli, tocănite și dulciuri. Consumați zilnic sucuri de mere, morcov,roșii, țelină, spanac,  patrunjel, sfeclă roșie, struguri etc.

Renunțați la consumul de băuturi alcoolice, cafea și la fumat.

Mențineți o greutate sănătoasă. Daca sunteti supraponderali sau obezi, reduceți numărul de calorii pe care le mâncați în fiecare zi și faceți mai multă mișcare fizică. Dacă aveți o greutate normală, faceți eforturi susținute pentru a o menține, prin alegerea unui regim alimentar sănătos și multă mișcare fizică.

Acordați o atenție deosebită orelor de somn, minimum 8 ore pe noapte,  odihnei și relaxării în general.

Mentineti glicemia, trigliceridele și colesterolul în limitele normale, repetând testele de sânge și ecografia abdominală la 6 luni, conform sfaturilor date de medicul curant.


Bibliografie

www.patient.co.uk

 

Ultima modificareSâmbătă, 24 Mai 2014 20:14
O să te intereseze și: « Esofagita Cetoacidoza diabetică »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top