Hepatita C

Glossary Link Hepatita C este o infecţie cauzată de un Glossary Link virus care atacă ficatul și duce la inflamarea lui. Cele mai multe persoane infectate cu virusul hepatitei C (VHC) nu au simptome. De fapt, cei mai mulți oameni nu știu că sunt infectaţi cu virusul hepatitei C, până când apar leziuni hepatice, depistând boala mai târziu, în timpul unor teste medicale de rutină.

Introducere

Hepatita C este o afecţiune provocată de unul dintre  viruşii hepatitici și este, în general, considerată a fi printre cele mai grave forme de hepatită. Ea se transmite prin contact cu sânge contaminat - cel mai frecvent prin ace folosite în comun de către consumatorii de droguri.

În cazul în care organismul  nu este capabil să lupte impotriva virusului, se poate ajunge în stadiul de  hepatită cronică, care poate duce la Glossary Link ciroză (cicatrizarea ficatului), insuficienţă hepatică şi chiar Glossary Link cancer la ficat, mai târziu în timpul vieţii. Ca şi hepatita cronică B, hepatita cronică C este o boală "tăcută", pentru că de multe ori nu apare nici un simptom  până când ficatul este grav afectat

Simptome

Infecția cu virusul hepatitei C nu produce, de obicei, semne sau simptome în stadiile incipiente. Aceasta este faza de infecţie acută şi poate dura de la șase-opt săptămâni, sau mai mult. Pe măsură ce boala evoluează semnele şi simptomele care apar pot include:
• oboseală
• febră
• greață sau lipsa poftei de mâncare
• dureri musculare și articulare
• îngălbenirea pielii și a albului ochilor ( Glossary Link icter)
• dureri abdominale,  în zona hipocondrului drept (sub coastele din partea dreaptă)
• depresia
• pierderea în greutate
• erupţii ale pielii.

De-a lungul timpului, virusul poate să dispară de la sine. Acest lucru se întâmplă pentru aproximativ 25 din 100 de persoane infectate cu hepatita C. În cazul în care virusul nu dispare după șase luni, infecţia devine  cronică. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 75 din 100 de persoane infectate cu hepatita C.

În caz de  hepatită C cronică, trei din patru cazuri, vor fi  forme ușoare până la moderate de deteriorare a ficatului. Cu toate acestea, unul din patru cazuri de hepatita cronică C poate evoluează spre forme severe de afectare  a ficatului, cum ar fi ciroza, insuficiența hepatică și cancer Glossary Link hepatic, pe o perioadă de la 25 la 30 de ani.

Impact

Hepatita C este o afecţiune cronică infecţioasă des întâlnită în întreaga lume. Se estimează că aproximativ 170 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu virusul hepatic c (HVC). Hepatita C se transmite prin contact direct sânge la sânge, ceea ce înseamnă că pentru a contracta hepatita C, sângele infectat cu virusul hepatitei C trebuie să intre în fluxul sanguin
Persoanele care sunt cele mai expuse la virusul hepatic C sunt cele care:
• utilizează droguri injectabile
• şi-au făcut tatuaje, piercing-uri, pedichiură, manichiură sau proceduri medicale cu echipament sterilizat în mod necorespunzător
• fac schimb de obiecte de igienă personală, cu o persoană infectată (de exemplu, aparate de ras, periuțe de dinți, unghiere)
• au avut o Glossary Link transfuzie de sânge sau produse din sânge înainte de iulie 1990
• au multipli parteneri sexuali
• suferă de o altă boală infecţioasă (de exemplu hepatită B, HIV)
• au fost născute de o mamă infectată cu virusul hepatic C
• au un partener sexual infectat cu virusul hepatitei C
• s-au înţepat accidental cu un ac sau seringă care a intrat în contact cu sânge contaminat.

Cauze

Infecţia cu hepatită C este cauzată de virusul hepatitei C (HVC). HVC se transmite atunci când se vine în contact cu sângele contaminat.
Hepatita C nu se transmite de la o persoană la alta prin:
• tuse, strănut
• atingere sau dat mâna cu o persoană infectată
• schimbul de produse alimentare, băuturi sau ustensile de mâncat
• folosirea scaunelor de toaletă
• îmbrățișare sau sărut
• alte contacte întâmplătoare
• alăptarea cu excepția cazului în care sfârcurile sunt crăpate şi sângerează
• sex oral, cu excepţia cazului în care este prezent sângele.

Diagnostic

Testarea pentru infecţia cu hepatită C la persoanele care au un risc ridicat de a intra în contact cu virusul ar putea ajuta doctorii să recomande începerea tratamentului sau modificarea stilului de viaţă astfel încât să fie încetinită afectarea ficatului. Acest lucru este recomandat, deoarece infecția cu virusul hepatitei C, de cele mai multe ori începe să afecteze ficatul înainte de apariţia semnelor şi simptomelor.
Persoanele la care este indicat să se facă un astfel de screening pentru infecţia cu hepatită C, sunt:
• cei care îşi injectează droguri de mare risc
• pacienţi cu rezultate ale analizelor funcției hepatice inexplicabile, neobișnuite
• copii născuţi din mame cu hepatită C
• personal din sistemul de sănătate care au fost expuși accidental la sânge contaminat
• persoane cu Glossary Link hemofilie care au fost trataţi cu factori de Glossary Link coagulare înainte de 1987
• pacienţi care au suferit vreodată tratamente de hemodializă pe termen lung
• pacienţi care au primit transfuzii de sânge sau transplanturi de organe înainte de 1992
• persoane care au parteneri sexuali diagnosticaţi cu Glossary Link infecție cu virusul hepatitei C
• persoane infectate cu HIV.

Teste de sânge pentru diagnosticarea hepatitei C pot
- determina prezenţa virusului hepatitei C
- măsura cantitatea de virusul hepatitic C din sânge (încărcătura virală)
- determina tipurile de virus cu care este infectată o persoană (genotipare), care ajută la determinarea opțiunilor de tratament.

Medicul poate recomanda, de asemenea, o procedură, numită Glossary Link biopsie, prin care se prelevează un mic fragment de ţesut hepatic pentru a fi testat în laborator. Rezultatul biopsiei hepatice   determină severitatea bolii și influenţează direcţiile de tratament. În timpul procedurii de biopsie hepatică, medicul introduce un ac subţire prin piele până în ficat pentru a elimina o mostră de ţesut.

Tratament

Diagnosticul de infecţie cu hepatita C nu înseamnă obligatoriu necesitatea unui tratament. În cazul în care medicul nu recomandă nici un tratament, pacientul va face analize de sânge regulate pentru monitorizarea afecţiunii hepatice.

Infecția cu virusul hepatitei C este tratată cu medicamente antivirale destinate pentru eliminarea virusului din organism. Medicul poate recomanda administrarea mai multor medicamente  pe o perioadă de mai multe săptămâni. De-a lungul tratamentului, în tot acest timp, medicul va monitoriza răspunsul pacientului la medicamente.

Medicamentele antivirale pot cauza semne şi simptome de Glossary Link depresie și simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala, febra şi dureri de cap. Unele reacții adverse pot fi suficient de grave pentru care tratamentul trebuie să fie amânat sau întrerupt în anumite cazuri.

Dacă ficatul  grav afectat, transplantul de ficat poate fi o opțiune recomandată. În timpul unui Glossary Link transplant de ficat, chirurgul îndepărtează ficatul deteriorat și îl înlocuiește cu un ficat sănătos. Ficatul provine, la cele mai multe transplanturi, de la donatori decedaţi, deși poate proven şi de la donatori vii, care donează o parte din ficatul lor.

Persoanele infectate cu virusul hepatitei C, după efectuarea transplantului de ficat, vor continua tratamentul cu medicamente antivirale, deoarece infecţia poate afecta noul ficat.

Medicul poate recomanda în unele cazuri vaccinarea împotriva virusurilor hepatice B și A. Totuşi trebuie avută mare atenţie deoarece şi aceşti viruşi pot provoca, de asemenea, leziuni hepatice, complicând tratamentul hepatitei C.

Tratamente alternative
Fitoterapie :  armurariu, rostopască, cătina albă, anghinare, sunătoare, cicoare, levănţică, roiniţă, mentă, păpădie, coada şoricelului, ţintaură, genţiană, turmeric, usturoi - plante cu proprietăţi hepato- protectoare şi hepato-regeneratoare
Gemoterapie: Extract din muguri de alun - antiscleros cu acţiune polivalentă pe ţesutul hepatic, permiţând refacerea elasticităţii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant în ciroza hepatică, hepatite virale şi cronice, hepatopatie alcoolică şi complicaţiile acestora. Se administrează 50 picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
Apiterarapie: Administrarea produselor apicole (propolis, pastură, miere de albine, polen, apilarnil), dar în special polenul în amestec cu miere, este eficientă în vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile în 3-4 săptămâni. O Glossary Link cură durează circa 3-4 luni.

Alimentație/Stil de viațã

Dacă primiți un diagnostic de hepatită C, medicul va recomanda unele modificări ale stilului de viață. Aceste măsuri vor ajuta la menținerea stării de sănătate şi , de asemenea, chiar mai mult, vor proteja starea de sănătate şi a altor persoane, precum:
- abţineţi-vă cu desăvârşire la consumul de alcool. Alcoolul accelerează distrugerea ţesutului hepatic.
- evitați medicamentele care pot provoca leziuni hepatice. Revizuiţi medicamentele pe care le luaţi, împreună cu farmacistul sau medicul de familie,  inclusiv medicamentele fără reţetă medicală, pentru a identifica acele medicamente care afectează ficatul.
- preveniţi venirea în contact, a altor persoane, cu propriul sângele contaminat. În acest sens acoperiţi orice rană pe care o aveţi, nu folosiţi în comun lame de ras sau periuţe de dinti. Nu donaţi sânge, organe sau material seminal.

Protejați-vă de la infecţia cu virusul hepatitei C, luând următoarele măsuri de precauție:
- renunţaţi la utilizarea de droguri ilicite. Dacă folosiți droguri ilegale, apelaţi la ajutor specializat pentru tratament.
- fiți prudent cu privire la body piercing și tatuare. Dacă alegeți să vă supuneţi la piercing sau tatuare, căutaţi un cabinet cu renume bun. Puneți întrebări în prealabil cu privire la modul în care este curățat echipamentul. Asigurați-vă că angajații folosesc ace sterile. În cazul în care personalul nu va răspunde la aceste întrebări, alegeţi alt cabinet.
- practicaţi sex protejat, folosind întotdeauna un prezervativ nou. Nu vă angajaţi în relaţii sexuale neprotejate, cu parteneri multipli sau cu orice partener, ale căror stare de sănătate este incertă. Transmiterea sexuală a virusului hepatic C între cupluri monogame poate să apară, dar riscul este scăzut.


Bibliografie

www.liver.ca


 

Ultima modificareVineri, 04 Iulie 2014 19:55
O să te intereseze și: « Hepatita A
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top