Hepatita A

Glossary Link Hepatita A, numită şi boala mâinilor murdare, este o boală infecto-contagioasă a ficatului produsă de virusul Glossary Link hepatic A, care poate duce la deteriorarea şi chiar distrugerea celulelor hepatice.

Introducere

Hepatita A este o infecţie a ficatului, extrem de contagioasă, cauzată de virusul hepatitei A. Se mai numeste şi hepatita epidemică, deoarece apare în focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii.

Modalitatea de infectare cu virusul hepatic tip A este prin alimente sau apă contaminată cu materii fecale de la o persoană bolnavă, sau prin contactul apropiat cu cineva care este deja infectat. Cazurile uşoare de hepatită A nu necesită tratament, iar cei mai mulți pacienţi se recuperează complet, fără  nici o leziuni hepatică permanentă. Comparativ cu hepatita B şi C infecţia cu virusul hepatic A nu provoacă boli cronice la nivelul ficatului.

Practicarea unei igiene riguroase - inclusiv spălarea pe mâini de mai multe ori în timpul zilei - este una dintre cele mai bune metode de protejare împotriva hepatitei A. Există şi vaccinuri eficiente  pentru acest tip de hepatită, ce sunt disponibile mai ales pentru persoanele care prezintă risc mare de Glossary Link contaminare.

Simptome

Primele semne și simptome de hepatită A apar de obicei după o perioadă de incubaţie de la 14 până la 28 de zile.  Aceste semne şi simptome de hepatită A pot fi:
• oboseală
• greață și vărsături
• dureri abdominale sau disconfort, mai ales în zona ficatului, în partea dreaptă, sub coaste
• pierderea poftei de mâncare
• febră uşoară
• urină închisă la culoare
• scaune decolorate
• dureri musculare
• îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).

Semnele și simptomele hepatitei A se menţin, de cele mai multe ori, pe o perioadă mai mică de două luni, iar perioada maximă de manifestare a lor poate merge până la șase luni. Nu toată lumea care se îmbolnăveşte de hepatită A dezvoltă semne sau simptome clare. La copiii mari simptomele de hepatită pot fi confundate cu cele ale unei enteroviroze pe când la adulţi semnele de boală sunt mult mai severe, 70% dintre ei facând Glossary Link icter.
În cazul copiilor mai mici de 6 ani,  simptomele de hepatită A sunt absente si doar 10-15% dintre ei dezvoltă icter .

Dacă ați fost expus infectării cu virusul hepatitei A, se poate preveni infecţia prin administrarea unui vaccin hepatic A sau făcând tratament cu imunoglobuline în termen de două săptămâni de la expunere. Adresați-vă medicului în vederea administrării unui  vaccin hepatic A în cazul în care:
• aţi servit masa la un restaurant unde recent s-a descoperit un focar de hepatită A
• cineva apropiat, din familie sau prieteni, cu care aţi venit în contact, este diagnosticat cu hepatită A
• aţi avut recent contact sexual cu cineva care are hepatită A
• aţi folosit recent, în comun, ace pentru autoinjectare cu droguri, cu cineva care este diagnosticat cu hepatită A.

Complicaţii
Un număr mic de persoane cu hepatită A pot continua să aibă semne și simptome de boală o perioadă mai lungă decât este normal. Pentru acești oameni, simptomele pot dispărea și apoi reapărea peste câteva săptămâni.Totuşi, această formă de Glossary Link infecție cu hepatita A nu este mai gravă decât o hepatită A cu manifestări obișnuite.

Insuficienţa hepatică acută. În cazuri rare, hepatita A poate provoca insuficienţă hepatică acută, care este o pierdere a funcției hepatice ce debutează brusc. Persoanele cu cel mai mare risc pentru această complicaţie sunt cei cu boli hepatice cronice şi adultii în vârstă. Insuficienţa hepatică acută necesită spitalizare pentru monitorizare și tratament. În unele cazuri, persoanele cu insuficienţă hepatică acută pot avea nevoie de un Glossary Link transplant de ficat.

Impact

Riscul de îmbolnăvire cu virusul hepatic A este crescut dacă:
călătoriţi sau munciţi în ţările în care hepatita A este des întâlnită
aveţi contacte sexuale multiple şi neprotejate, cu persoane puţin cunoscute
sunteţi HIV pozitiv
utilizaţi droguri injectabile
trăiţi cu o altă persoană care are hepatită A
primiţi transfuzii de sânge pentru Glossary Link hemofilie sau altă afecţiune medicală
sunteţi cadru medical şi veniţi deseori în contact cu bolnavi de hepatită A.

Cauze

Hepatita A apare în urma infectării cu virusul hepatic A. Virusul hepatitei este, de obicei, preluat  atunci când o persoană ingerează cantități mici de materii fecale contaminate prezente în alimente sau apă. Virusul infectează celulele hepatice, cauzând inflamaţie  şi afectând  funcţiile ficatului, ajungându-se la semnele și simptomele hepatitei A.

Virusul hepatitei A poate fi transmis în mai multe moduri, cum ar fi:
• consumul de alimente contaminate de la mâinile murdare ale unor persoane care nu s-au spălat după folosirea toaletei
• apă potabilă contaminată cu materii fecale din sistemele de canalizare
• contactul apropiat cu o persoană care este infectată - chiar dacă acea persoană nu are semne sau simptome
• relaţii sexuale cu o persoană bolnavă
• utilizarea drogurilor injectabile.

Cauze psihoemoţionale
Din punct de vedere emoţional la nivelul ficatului se proiectează capacitatea fiinţei umane de a asimila şi de a accepta experienţele trăite, de orice natură, de a le adapta la propriul sistem de valori sau punct de vedere. Reacţia fiecărui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente trăite în funcţie de faptul dacă ele sunt în concordanţă cu acel punct de vedere sau nu.Deci o funcţie hepatică normală implică o reacţie emoţională de acceptare, toleranţă, bunăvoinţă iar opusul ei, tulburări la nivelul acestui organ, implică respingere, mânie, agresivitate, întoleranţă.


Diagnostic

Diagnosticul pozitiv de hepatită infecţioasă A se bazează  pe anamneză, examenul clinic şi rezultatele de laborator.

Anamneza epidemiologică dă informaţii despre contactul  cu persoane bolnave de hepatită A din familie sau anturaj,  vârstă, provenienţa alimentelor consumate,  metoda preparării, apa consumată etc.

La examenul clinic se observă prezenţa simptomelor de intoxicaţie, dispepsie, modificările de temperatură, icterul şi se palpează abdomenul (pentru Glossary Link hepatomegalie etc).

Testele enzimatice pun în evidenţă leziunile celulare hepatice care eliberează în sânge o serie de enzime. Cele mai sensibile enzime sunt alaninaminotransferaza şi frunctuozomonofosfataldoloza care au valori normale în sânge de 0.75 mmoli/l/ora, respectiv 2u%.  În cazul hepatitelor virale A aceste valori cresc de 8-10 ori.

Tratament

Tratamentul pe care trebuie sa îl urmeze pacientul este  igienico-dietetic si medicamentos.

Tratamentul igienico-dietetic.Pacientul bolnav de hepatită A are nevoie de odihnă si repaus fizic si intelectual o perioadă de 2-3 luni, în care este necesară odihna 10 ore pe zi. După această perioadă activitatea se poate relua gradat, ajungându-se după aproximativ 9-10 luni  la o activitate ce implică un consum de energie normal.
Regimul alimentar trebuie sa fie adaptat  hepatitei tip A. Astfel este nevoie de aport important de calorii, celuloză, glucide, vitamine din fructe și legume proaspete, proteine, grăsimi vegetale (în cantităţi mici), lichide (ceaiuri, compoturi, sucuri natural de fructe,iaurturi proaspete etc), ouă fierte moi sau ochiuri în apă,  carne slabă etc. După perioada de convalescenţă de 3 luni, se poate trece la un regim alimentar complet, dar  în continuare se exclud alimentele prăjite, grăsimile animale (şunca), carnea şi produsele de porc sau oaie, mezelurile, conservele, murăturile,brânzeturile fermentate, sosurile, condimentele picante, produsele de cofetărie, alcoolul, cafeaua etc., o perioadă de până la un an.

Tratament medicamentos.Acesta se adaptează funcţie de evoluţia bolii. Astfel în cazul tulburărilor dispeptice se administrează tratament cu Glossary Link Metoclopramid, Glossary Link Emetiral, Clordelazin sau Glossary Link Torecan. La pacienţii cu vărsături, deshidrataţi, se recomandă perfuzii cu soluţii glucozate sau saline ori acizi aminaţi. Heparina sau Trombostop sunt administrate în caz de Glossary Link coagulare intravasculară.
Cazurile de hepatită A care au o evoluţie prelungită se tratează cu Mecopar, Metaspar, Aspatofort, Silimarină sau Trofopar.

Remedii naturiste în afecţiuni hepatobiliare

Tratamente alternative

Fitoterapie :

- Fructus Cardui mariani ( fructe de armurariu ) - are acţiune puternic hepatoprotectoare. Se foloşeste ca infuzie, din 1-1,5 linguriţe de fructe măcinate, la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, prima, dimineaţa pe stomacul gol, după care se va sta pe culcat, o jumătate de oră, pe partea dreaptă, iar cea de a doua cană se va bea în două rânduri: o jumătate după masa de prânz şi o jumătate după masa de seară. Se îndulceşte cu miere de albine.
- Cichorium intzbus ( cicoarea ) - stimulează funcţiile hepatice. Glossary Link Decoct cu două linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece. Se fierbe  5 minute şi se bea călduţ, în trei reprize, înaintea meselor principale.
- Hypericum perforatum ( sunătoarea ) - antiinflamator hepatic şi intestinal, lipotrop. Se breau trei căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură de plantă la 200 ml de apă în clocot.
- Cetraria islandica ( lichen de munte ). Decoct, cu o linguriţă la cană, neutralizat cu un vârf de cuţit de bicarbonate de sodiu. Se beau două ceaiuri pe zi, îndulcit cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte. Tinctură din 20g macerat, opt zile, în 100 ml de alcool, din care se iau 20-30 picături, de 2-3 ori pe zi.
- Chelidonium majus ( rostopasca ). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumătate de linguriţă la la 200 ml de apă clocotită. Este doza pentru o zi din care se ia o lingură la trei ore.
- Cynara  scolzmus ( anghinare ). Infuzie cu două linguriţe la 300 ml de apă clocotită. Se bea fracţionat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.
- Hippophae rhamnoides ( cătină albă ). Infuzie cu două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 60 de minute şi se bea fracţionat în timpul unei zile.

Gemoterapie: Extract din muguri de alun - antiscleros cu acţiune polivalentă pe ţesutul hepatic (şi pulmonar), permiţând refacerea elasticităţii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant în ciroza hepatică, hepatite virale şi cronice, hepatopatie alcoolică şi complicaţiile acestora. Se administrează 50 picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.

Apiterarapie: Administrarea produselor apicole (propolis, pastură, miere de albine, polen, apilarnil), dar în special polenul în amestec cu miere, este eficientă în vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile în 3-4 săptămâni. O Glossary Link cură durează circa 3-4 luni.

Stil de viaţã/Prevenţie

Vaccinul hepatitei A poate preveni cu succes infecţia cu virusul  hepatic A. Acesta se administrează în două doze - vaccinare inițială, urmată de o a doua doză, șase luni mai târziu.
Se recomandă ca următoarele persoane să primească vaccinul hepatic A :
copiii de la vârsta de 1 an sau copiii mai mari care nu au primit vaccinul  la vârsta de 1an
personalul medical care lucrează în laborator şi care poate veni în contact cu virusul hepatitei A
persoanele homosexuale
turiştii care îşi planifică călătorii în zone ale lumii, cu rate ridicate de hepatită A
consumatorii de droguri
pacienţii cu boli hepatice cronice.

Reguli de igienă
• spălați- vă bine pe mâini de mai multe ori pentru a vă proteja de infecţii.
• spălați-vă temeinic după folosirea toaletei, înainte de prepararea hranei sau înainte de  masă
• nu folosiţi în comun prosoape sau periuțe de dinți .


Bibliografie

www.mazoclinic.org

Medicina de familie - Marin Voiculescu 

Ultima modificareDuminică, 06 Aprilie 2014 18:04
O să te intereseze și: « Sindromul Crigler-Najjar Hepatita C »

1 comentariu

  • laura esteban
    laura esteban Marți, 22 Aprilie 2014 18:34 Link

    Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV +. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.We, de asemenea, întrebat de ce el nu a ieșit în lume, care a avut leac și a spus că a făcut-o în 2011, dar a fost respins de către echipa de cercetare International. Cel mai important lucru este pentru tine de a fi vindecat Dacă vrei să știi despre acest plante e-mail: herbalcure4u@gmail.com. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top