Ceasurile biologice ale corpului nostru: creierul organul cel mai fragil, ficatul rezistă până la 70

oldercouple2.jpgMedicina avansează, femeile și bărbații în Occident sunt din în ce mailongevivi și ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici: în esență,trebuie să treacă ceva vreme înainte de a avea părul cărunt și vârstacare înaintează. Totuși, problema este că nu îmbătrânim treptat,dimpotrivă. Într-adevăr, unele dintre organele noastre se sprijină încârjă mult înaintea noastră
, notează autorul unui articol inserat în La Stampa.
Este cazul creierului, care începe să îmbătrânească încă de la vârsta de 20 de ani. Dacă toți, la naștere, pornesc cu aproximativ 100 de miliarde de neuroni, la 40 de ani pierd chiar și 10.000 de neuroni pe zi, fapt ce provoacă probleme de memorie și de coordonare a mișcărilor. Dar ceea ce afectează mai mult capacitatea noastră cerebrală, după cum subliniază Wojtek Rakowicz, neurolog la Imperial College din Londra, este reducerea sinapselor, adică a conexiunilor dintre celulele cerebrale.

Un alt organ care, din nefericire pentru noi, începe să ne lase repede sunt plămânii. Deja la vârsta de 20 de ani apar primele simptome de reducere a capacității pulmonare: dacă, în medie, la 30 de ani un om reușește să respire cu o singură gură de aer peste un litru de aer, la 70 de ani ''va înghiți'' numai o jumătate de litru. Respirația devine mai scurtă de la 40 de ani, și chiar pielea începe să piardă din elasticitate - 'netezind' calea primelor riduri - în jurul vârstei de 25 de ani. Din fericire, primele semne se observă de obicei în jurul vârstei de 35 de ani, cu excepția cazurilor în care se exagerează cu fumatul și cu bronzatul.

Aceeași soartă o au mușchii, ''care - explică profesorul Roberts Moots - se regenerează și se deteriorează în permanență la vârsta tinereții''. În jurul vârstei de 30 de ani, însă, aspectul degenerativ este de obicei ''preponderent'', iar când se atinge pragul vârstei de 40-50 de ani, bărbații și femeile pierd între 0,5 și 2 la sută din masa musculară (în funcție de stilul de viață).

Creierul ''durează'' însă ceva mai mult și începe să dea semne de '' Glossary Link declin'' pe la 35 de ani. La 40 de ani este rândul sânilor. Dar sunt numai considerațiuni de tip estetic: de pildă, cancerul la sân nu depinde de vârstă. ''Deși - spune Gareth Evans, expert la St.Mari'S Hospital din Manchester - odată cu vârsta, celulele noastre sunt afectate iar îmbătrânirea genelor poate deschide calea tumorilor''.

Părul (30 de ani), oasele (35 de ani) și dinții (40 de ani) fac parte în schimb din acel grup care începe să îmbătrânească relativ repede, dar nu prea, și prezintă puternice deosebiri de la persoană la persoană. Iar zicala populară ''ochiul nu vede, inima nu suferă'', ar putea trece de-a dreptul ca un mecanism fizic, demonstrând faptul că proverbele au întotdeauna un sâmbure de adevăr. Într-adevăr, ochii și inima îmbătrânesc de la 40 de ani. Mai mult, un studiu efectuat de ''Lloyds Pharmacy Found'' a relevat că în Marea Britanie, persoanele, în medie, au o vârstă cardiacă mai mare cu 5 ani față de vârsta lor anagrafică din cauza lipsei de activitate fizică și a grăsimilor în exces.
Campion de longevitate este în schimb ficatul, care își arată primele semne de oboseală mult după noi: la 70 de ani. ''Celulele sale au o capacitate extraordinară de a se regenera - explică David Lloyd, chirurg la Leicester Royal Infirmary -. Dacă un donator nu bea, nu consumă droguri și nu a suferit infecții, este posibil chiar să se transplanteze ficatul unui om de 70 de ani unui pacient de 20''.

Ultimul tabu care cade este următorul: longevitatea mai mare a fertilității masculine. Ceasul biologic - potrivit unui studiu efectuat la Centrul de Fecundare Artificială din Eylau - există chiar și pentru bărbați și începe să ticăie cu insistență spre vârsta de 35 de ani: calitatea spermei, la vârsta aceea, începe să scadă iar probabilitățile de a duce la o întrerupere de sarcină nedorită, indiferent de vârsta propriei consoarte, cresc substanțial.
Fiecare dintre noi are două vârste. Una anagrafică, în mod inexorabil confirmată de buletinul de identitate, și una biologică, determinată de modificările structurale și funcționale pe care le suferă organismul nostru de-a lungul anilor. Modificări ce pot fi de dimensiuni diferite de la subiect la subiect: foarte accentuate la unii, mult mai puțin la alții, cu rezultatul că la subiecții de aceeași vârstă anagrafică, la un moment al vieții, va fi foarte diferit procesul de îmbătrânire și, prin urmare, și aspectul fizic și starea funcțională.

Gena p53, localizată pe cromozomul 17, este cea care declanșează evenimente ce duc la apoptoză, adică la sinuciderea programată a celulelor, după ce și-au desfășurat propria misiune. Totuși, desfășurarea naturală a unui astfel de program este condiționată de o infinitate de factori externi, mulți dintre aceștia determinați de stilul de viață. Se întâmplă astfel ca fumul de țigară, alimentarea incorectă, consumul în exces de băuturi alcoolice, obezitatea, nepracticarea unei activități fizice regulate, stressuri repetate și prelungite, viața în mediu poluat - toate acestea ne împing în mod iremediabil spre o îmbătrânire precoce și distrugem astfel o bună parte din viața noastră.

Reiese de aici că fiecare dintre noi este responsabil pentru o bună parte a propriei vârste biologice. Dar acest lucru poate fi oare evaluat în mod corect? Nu este simplu. Trebuie analizate diferitele caracteristici (metabolice, hormonale, psihologice, imunologice, până la entitatea stresului oxidant și funcționalității sexuale), comparându-le cu cele, calculate stastistic, a mii și mii de persoane, de orice vârstă. Dar pot fi efectuate și mici experiențe, ca de pildă aceea de a evalua gradul de tinerețe a propriei pieli, ridicând timp de cinci secunde cu două degete o cută de piele de pe dosul palmei, să-i dăm drumul și să vedem în câte secunde își revine la normal, sau să cronometrăm cât timp reușim să stăm într-un picior. /Rompres/

6 comentarii

 • Emilia Cristea
  Emilia Cristea Duminică, 21 Septembrie 2008 22:15 Link

  Sunt interesante aceste concluzii.Sa intelegem ca actionand,corectand si indepartand factorii nocivi externi determinam gena p53 a cromozomului 17 sa-si amane declansarea sinuciderii programata?Sau se va actiona prin terapia genetica?67815

 • greta
  greta Sâmbătă, 09 August 2008 21:56 Link

  Articolul este interesant dar trist...cati stim ,la 30 de ani,ca declinul a inceput deja!?Suntem tari si mari,pana-ntro-zi...si unii cred ca vor stapani lumea,asa planuri marete isi fac!Pacat ca nu stim sa profitam de enigma care e tineretea!?

 • TRASCA DUMITRU
  TRASCA DUMITRU Marți, 05 August 2008 08:09 Link

  CE NE FACEM CAND CEASUL BIOLOGIC O IA RAZNA? SOTIA MEA ESTE FOARTE BOLNAVA DE 6 ANI DE POLIARTRITA REUMATOIDA.MA INTREB,CUM FOARTE MULTI O FAC,PROBABIL,DE UNDE VINE SI CUM SE POATE VINDECA ACEASTA NENOROCIRE?DE CE NU II FACE BINE NICI UN TRATAMENT SPECIAL PT. ACEASTA BOALA? DACA STIE CINEVA IL ROG SA MA ANUNTE LA e-mail: dumtras@yahoo.com. MULTUMESC ANTICIPAT

 • Iusti
  Iusti Luni, 28 Iulie 2008 13:46 Link

  "O sinteza reusita a ""secretelor"" longevitatii! Am trimis acest articol la majoritatea prietenilor mei, in speranta ca, vor descoperi, ce simplu este, sa traim, mai mult si mai sanatosi !!!!!!!!!"

 • chiriac marian
  chiriac marian Vineri, 25 Iulie 2008 19:11 Link

  sunt infotmatii bune, depinde de fiecare din noi cum stim sa profitam cit mai mult de aceste ceasuri.

 • pina perescu
  pina perescu Vineri, 25 Iulie 2008 19:00 Link

  asa de multa informatie medicala pe intelesul tuturor este la ora actuala dar oamenii sunt bolnavi si descoperiti cel mai des cu multa intirziere. sint ingrijitoare la o doamna cu parkinson si dupa stabilirea diagnosticului,primeste medicamente care ii fac foarte rau cind le ia. vizitele la specialisti aduna tot mai multa suferinta . DA.ESTE FRAGIL CREIERUL UMAN SI RAMINE MARE ENIGMA. felicitari ptr articole din israel pina perescu

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top