Speranță în lupta împotriva cancerului de ficat

O echipă de medici din Zurich a descoperit cum să intervinăși în cazurile așa-numite ''inoperabile'' de cancer al ficatului, scrieMarie-Christine Petit-Pierre în articolul inserat într-o ediție recentă acotidianului elvețian Le Temps.
''Ficatul este singurul organ care se poate regenera
, iar noi încercăm săexploatăm cât mai bine această facultate. Lucrul acesta ne-a permis săexploatăm noi strategii privind chirurgia hepatică și transplantul', explicădr. Pierre-Alain Clavien, șeful secției chirurgie din cadrul SpitaluluiUniversitar din Zurich, specialist în pancreas și ficat. Împreună cu echipa sa,medicul a pus la punct o tehnică ce permite îndeosebi operarea cazurilor ceerau considerate pierdute. Această nouă abordare a făcut obiectul uneipublicări în ediția din 12 aprilie a revistei științifice americane New EnglandJournal of Medicine.
De multă vreme, chirurgii au observat că, dacă se taie o bucată din ficat,aceasta crește din nou. Se pot tăia, astfel, până la 75 la sută din acest organla un pacient tânăr, el continuând să se regenereze. În acest sens, s-aconstatat că ocluzia selectivă a venei portă - unul dintre principalele douăvase care, alături de artera hepatică, irigă ficatul - provoacă o hipertrofierea lobului opus. O tehnică pusă la punct în Japonia în urmă cu 20 de ani șicunoscută în Elveția de aproximativ zece ani.
Asociind chimioterapia cu chirurgia, medicii obțin, astăzi, rezultateuimitoare. Echipa din Zurich a perfecționat acest concept: intervenția are locîn două faze. În prima etapă, sunt îndepărtate metastazele vizibile pe lobulstâng al ficatului. În același timp, chirurgul procedează la ocluzarea venei portă drepte, fiind, astfel,întreruptă circulația spre lobul drept. și administrează chimioterapia directîn ficat, prin artera hepatică. Ceea ce permite o scădere cu 60 la sută amasei tumorale. Este un rezultat destulde spectaculos, în opinia dr.lui Pierre-Alain Clavien.

 Chimioterapie țintită
 'Noi suntem singurii careadministrăm chimioterapia local și nu în mod sistemic /general, n.red.elv./.Este foarte eficient și există foarte puține efecte secundare. Putem administrao doză masivă de chimioterapie, căci medicamentul este distrus rapid de ficat.Suntem convinși că acesta este cea mai bună modalitate de a proceda, dar va trebuisă și demonstrăm lucrul acesta. În orice caz, noi tratăm, astfel, paciențipentru care pronosticul era foarte pesimist.'
A doua etapă are loc după trei luni. Este vorba de ablația terapeutică alobului stâng, care s-a retractat în lipsa irigării, în condițiile în carelobul drept s-a hipertrofiat.
Ideea de a putea modifica regenerarea ficatului îl fascinează pe dr.Pierre-Alain Clavien. 'Lucrul acesta ne-ar putea permite, într-o zi, să nuutilizăm decât părți foarte mici de ficat, atunci când efectuăm un transplant.Aceasta ar deschide calea donatorilor vii /ceea ce există deja, dar nu la scarălargă, n.red.elv./, ar fi o revoluție. Într-un studiu anterior, publicat în/revista americană/ Science, noi am arătat că plachetele /sangvine/ sunt implicateîn regenerarea acestui organ. Încă nu am găsit implicații practice ale acestei descoperiri, dar suntsigur că lucrul acesta se va întâmpla.'
/Rompres/
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top