Boala Graves - Basedow

Boala Graves- Glossary Link Basedow este o tulburare imună a sistemului endocrin, ce stimulează și atacă glanda tiroidă, fiind cea mai frecventă cauză de Glossary Link hipertiroidism.  Femeile  de vârstă mijlocie sunt cele mai predispuse la apariția bolii.  Simptomele includ oboseală, pierderea în greutate și bătăi rapide ale inimii.  De asemenea, exoftalomia, vederea încețoșată și iritarea ochilor sunt simptome frecvent întâlnite.  Graves este o boala genetică incurabilă. Tratamentul include medicamente pentru inhibarea hipersecreției tiroidiene sau intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea glandei tiroide.

Introducere

Tiroida sau glanda tiroidă este un organ mic situat sub laringe.  Tiroida produce hormoni tiroidieni și este controlată de către glanda pituitară, care la rândul său este controlată de o anumită zonă a creierului (hipotalamus).  Prin această buclă de control, cantitatea de hormoni tiroidieni în sânge este foarte fin ajustată.  Pentru producerea de hormoni glanda tiroidă are nevoie de iod din alimente.  Hormonii tiroidieni stimulează aproape toate procesele de metabolism celular.  Ei echilibrează nivelul de zaharuri, grăsimi și proteine din organism și influențează temperatura corporală, sistemul circulator, mușchii și sistemul nervos, etc.  De asemenea, la copii, hormonii tiroidieni controlează dezvoltarea sistemului osos, a creierului și a celulelor nervoase.

În boala Graves apare o tulburare autoimună, în care sistemul imunitar produce anticorpi împotriva propriului țesut tiroidian. Acești anticorpi stimulează secreția de hormoni tiroidieni.  Rezultatul este un exces de hormoni tiroidieni în sânge.  Putem vorbi astfel de aparitia hipertiroidismului, afecțiune ce permite manifestarea unor simptome specifice la nivelul întregului organism, cum ar fi: aritmii cardiace, Glossary Link puls crescut, pierdere în greutate, stări de nervozitate și teamă, slăbiciune, intoleranță la căldură, transpirații abundente, etc.

În timp, este posibil ca organismul să producă anticorpii și împotriva altor organe, nu numai a glandei tiroidei.  Prin urmare, boala Graves este însoțită de multe ori și de la alte boli ale sistemului imunitar, cum ar fi: diabetul zaharat de tip 1 , artrita cronică, anemia pernicioasă, vitiligo, etc.

Simptome

Boala Graves-Basedow este o afecțiune caracterizată prin triada: hipertiroidism, gușă și Glossary Link exoftalmie (bombarea globilor oculari). Hipertiroidismul conduce la apariția a numeroase efecte datorate accelerării metobolismului  celular în aproape tot corpul. Simptomele frecvente sunt:

- stări de neliniște însoțite de nervozitate, iritabilitate
- stări de insomnie și Glossary Link depresie
- pierderi în greutate inexplicabile, în ciuda creșterii poftei de mâncare
-  diaree
- slăbiciune musculară și tremur
- creșterea temperaturii corporale .

Persoana devine sensibilă la căldură și prezintă transpirații abundente în ciuda unor temperaturi exterioare normale.  Pielea devine caldă și umedă  De asemenea, apare stimularea tensiunii arteriale și creșterea frecvenței cardiace.  În special la pacienții mai în vârstă, hipertiroidismul poate  contribui la agravarea insuficienței cardiace, sau, în cazul persoanelor afectate de diabet zaharat, la creșterea nivelului glicemiei în sânge.

În plus față de simptomele de hipertiroidism, alte două semne specifice pentru boala Graves sunt: exoftalmia și gușa difuză hiperfuncțională.

Oftalmopatia endocrină

Anticorpii generați de sistemul imunitar împotriva glandei tiroide conduc și la inflamarea țesuturilor la nivelul globului ocular. Această inflamare împinge globul ocular spre exterior (exoftalmie), privirea devenind fixă.  Pleoape pot fi închise cu dificultate. Apar simptome de presiune oculară, lăcrimare excesivă, Glossary Link fotofobie, senzație de arsură și înroșirea ochiului afectat. Zonele inflamate pot apăsa pe nervul optic provocând tulburări de vedere (vedere dublă).Modificările oculare pot avea loc înainte sau după apariția simptomelor de hipertiroidie.  Gravitatea manifestărilor este independentă de cantitatea hormonilor tiroidieni din sânge, existând posibilitatea apariției oftalmopatiei în absența hipertiroidismului. Exoftalmia este frecvent bilaterală și foarte rar se întâlnește doar la un singur ochi.

Gușa difuză hiperfuncțională. Acest  simptom este cauzat de creșterea uniformă de țesut tiroidian.

Bolile tiroidei

Impact

Boala Graves este responsabilă pentru aproximativ jumătate din afecțiunile tiroidiene la populația adultă, fiind cea mai frecventă cauză pentru hiperactivitatea glandei tiroide (hipertiroidie).  Prin urmare, boala Graves afectează aproximativ 1 din 200 de persoane.  Femeile suferă de cinci ori mai des decât bărbații, boala putând fi legată de factori hormonali.  Cei mai mulți pacienti diagnosticați cu boala Graves au între 20 și 40 de ani. 

Cauze

Boala Graves este cauzată de o disfuncție la nivelul sistemul imunitar.  Un răspuns normal al sistemul imunitar este producerea de anticorpi pentru a viza un anumit Glossary Link virus, Glossary Link bacterie sau o altă substanță străină.  În boala Graves - din motive care nu sunt bine cunoscute - organismul produce anticorpi la o proteină ce se găsește în țesutul tiroidian.  Funcția tiroidiană este reglată de un hormon eliberat de  glanda pituitară.  Anticorpii asociați cu boala Graves imită acțiunea hormonului hipofizar de reglementare.  Prin urmare, acești anticorpi determină astfel o hipersecreție a glandei tiroide, rezultând hipertiroidismul.

  Hormoni tiroidieni afectează:

• Metabolismul celular, prelucrarea de nutrienți pentru a crea energie pentru celule
• Inima și sistemului nervos
• Temperatura corpului
• Forța musculară
• Ciclul menstrual

Impactul bolii Graves - Basedow poate fi destul de important și poate conduce la un Glossary Link declin în calitatea generală a vieții.

Cauza oftalmopatiei Graves-Basedow

Cauza exactă a oftalmopatiei Graves-Basedow nu este încă cunoscută. Anticorpii generați de răspunsul imun anormal, ce provoacă disfuncțiile tiroidiene, pot acționa, de asemenea, și asupra țesuturile din jurul ochilor, declanșând inflamația și ducând la apariția simptomatologiei specifice oftalmopatiei.

Deși oricine poate dezvolta boala Graves, există o serie de factori care pot crește riscul de boală.  Acești includ:

- Istoricul familial - poate fi un factor ce mărește riscul de apariție a bolii
- Sexul - femeile sunt mult mai predispuse de a dezvolta boala Graves decât bărbații
- Vârsta - boala apare la persoanele cu vârsta mai mică de 40 de ani
- Alte afecțiuni autoimune , cum ar fi: diabetul zaharat, artrita reumatoidă
- Stresul fizic sau psihic poate declanșa apariția bolii la persoanele predispuse genetic
- Fumatul,  acesta poate afecta sistemul imunitar, deci implicit crește riscul de boală 

Diagnostic

Diagnosticul pentru boala Graves-Basedow se bazează în principal pe examinarea fizică si anamneza persoanelor ce manifestă simptomatologia specifică. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate solicita efectuarea unor analize de laborator și teste de imagistică. 

Examenul clinic- Medicul va examina globii oculari pentru a vedea dacă aceștia sunt iritați sau proeminenți. De asemenea, el va palpa glanda tiroidă pentru a depista o eventuală mărire a acesteia.  Deoarece boala Graves - Basedow crește metabolismul, medicul va verifica pulsul și tensiunea arterială și va depista eventuale semne de tremur.

Analize de sânge - Acestea permit stabilirea nivelurile de hormon tiroidian (TSH), hormon hipofizar care în mod normal stimulează glanda tiroidă, precum și nivelurile de hormoni tiroidieni.  Persoanele afectate de această afecțiune au valori mai mici decât cele normale pentru TSH și valori mai mari pentru hormonii tiroidieni.  Cu ajutorul acestor analize se poate stabili diagnosticul de hipertiroidism.

Captarea iodului radioactiv. Pentru producerea hormonilor tiroidieni organismul are nevoie de iod. Un consum mărit de iod radioactiv indică un nivel crescut de hormoni secretați de glanda tiroidă.

Teste imagistice. Dacă diagnosticul de Glossary Link oftalmopatie nu este clar la evaluarea clinică, medicul poate solicita un test de imagistică, cum ar fi  o tomografie computerizată (CT) și un test de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), ce pot furniza informații vizuale din zona afectată. 

Tratament

Deoarece cauza bolii Graves-Basedow  nu este încă cunoscută, ea nu poate fi tratată cauzal.  Există însă mai multe terapii pentru a combate simptomele acestei afecțiuni. Obiectivele metodelor de tratament includ inhibarea producerii hormonilor tiroidieni și controlul efectelor excesului de hormoni asupra organismului.

Principalele metode de tratament: tratament medicamentos, terapia cu iod radioactiv și intervenția chirurgicală de îndepărtare a glandei tiroide.

Inhibarea supraproducție de hormoni tiroidieni cu ajutorul medicamentelor

Boala Graves este tratată inițial cu medicamente ce inhibă producția de hormoni la nivelul glandei tiroide, așa-numitele medicamente anti-tiroidiene.  Deoarece hormonii tiroidieni sunt stocați în continuare, de obicei, durează 2-8 săptămâni pentru a obține normalizarea valorilor hormonilor din sânge și dispariția simptomatologiei specifice.  Acest tratament cu medicamente anti-tiroidiene necesită controale periodice la medic, pentru actualizarea permanentă a dozei de medicament necesară pentru fiecare pacient în parte.  Menținerea valorii hormonilor tiroidieni în limite normale pentru o anumită perioadă de timp poate permite oprirea tratamentului. Pentru unele persoane valorile hormonilor tiroidieni se mențin normale și în absența tratamentului cu anti-tiroidiene. La altele, tiroida reîncepe să secrete excesiv hormoni după o anumită perioadă de timp. Medicamentele anti-tiroidieni pot fi administrate ca tratament suplimentar înainte sau după un tratamentul cu iod radioactiv.

Terapia cu iod radioactiv

Iodul radioactiv este una dintre metodele de tratare definitivă a bolii Graves. Această terapie implică administrarea orala de iod radioactiv, sub formă de tablete. Deoarece tiroida necesită iod pentru a produce hormoni, prin administrarea iodului radioactiv se distrug celulele tiroidiene hiperactive.  Acest lucru conduce la micșorarea glandei tiroide, iar normalizarea hormonilor tiroidieni în sânge apare după primele luni.

Terapia cu iod radioactiv poate crește riscul de simptome noi sau agravate pentru oftalmopatia endocrină.  Acest efect secundar, deși temporar, face ca tratamentul să nu poată fi recomandat dacă există deja simptome oculare moderate sau severe.  Alte reacții adverse includ sensibilitate la nivelul gâtului și o creștere temporară a hormonilor tiroidieni.  Bărbații pot avea o reducere temporară a nivelului de testosteron.  Terapia cu iod radioactiv nu este aplicată pentru tratarea femeilor însărcinate sau cele care alăptează.  Iodului radioactiv absorbit de glanda tiroidă este excretat în urină și salivă.

Un alt efect al terapiei cu iod radioactiv îl constituie instalarea hipotiroidiei. Din acest motiv este necesar un tratament ulterior pentru a furniza corpului cantități normale de hormoni tiroidieni.

Intervenția chirurgicală

În cazul în care alte tratamente nu au fost eficiente, există posibilitatea îndepărtării chirugicale a tirodei (tiroidectomie).  Riscurile acestei intervenții chirurgicale includ afectarea corzilor vocale și glandelor paratiroide, glandele mici situate adiacent glandei tiroide.  Glandele paratiroide produc un hormon ce controlează nivelul de calciu din sânge.  După îndepărtarea chirurgicală a țesutului tiroidian, pacientul trebuie să urmeze un tratament cu hormoni tiroidieni sub formă de tablete, pentru a evita efectele hipotiroidismului.

Alimentaţie/Stil de viaţă

Menținerea unei stări de sănătate fizică și mentală bună ar trebui să fie o prioritate pentru persoanele afectate de boala Graves-Basedow. În acest sens, putem avea în vedere următoarele:

- Abordarea unei diete complete și echilibrate. Pentru că tiroidă controlează metabolismul, este posibil să apară tendința de a câștiga în greutate după corectarea hipertiroidismul.

- Efectuarea periodică de exerciții fizice. Exercițiile fizice și mișcarea pot îmbunătăți unele simptome în   timpul tratamentului și pot conduce la o stare de bine, fizică și psihică, a corpului. De asemenea, unele exerciții fizice pot avea ca efect creșterea densității osoase, diminuând riscul de manifestare a oaselor fragile, simptom specific bolii Graves – Basedow.

- Realizarea unor tehnici de Glossary Link relaxare și control al stresului. Se știe că stresul poate declanșa sau agrava boala Graves. Abordarea unor metode de relaxare permite îmbunătățirea stării de spirit și controlul situațiilor cotidiene tensionate și stresante.

 Metode de ameliorare a simptomelor prezente în oftalmopatia endocrină:

• Aplicarea unor comprese reci pe ochi calmează senzațiile de iritare și inflamare.
• Purtarea ochelarilor de soare protejează ochii sensibili împotriva razelelor ultraviolete, a vântului și luminii puternice. 
• Folosirea unor picături oftalmologice lubrifiante. Acestea pot ameliora senzația de uscăciune a ochilor. 
• Diminuarea presiunii oculare în timpul nopții prin plasarea poziție capului la o înâlțime mai mare  decât restul corpului.

Bibliografie

www.eesom.com

www.mayoclinic.com 

Ultima modificareVineri, 13 Decembrie 2013 17:25
O să te intereseze și: « Hisutismul Hipertiroidia »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top