Sindromul Conn

sindromul_conn.jpgAceastă boală rară, cunos­cută și sub denumirea de hiperaldosteronism primar a fost descoperită de medicul american Jerome Conn în 1955. Sindromul Conn este o boală hormonală ce apare de două ori mai frecvent la femeile între 30-35 ani. Secreția crescută a așa numitului hormon aldosteron de către glanda supra­renală, provoacă creșterea tensiunii arteriale, precum și dezechilibrul substanțelor minerale din organism. Bolnavul este obosit, amețește, deseori elimină o cantitate mare de urină.

Apariția sindromului Conn
La baza bolii stă creșterea secreției de aldosteron, provocată în cele mai multe cazuri de tumoarea benignă ( Glossary Link adenom) a glandei supra­renale, sau uneori de crește­rea în greutate și mărime a glandei suprarenale (hiper plazia), eventual de o tumore malignă. Funcția, respectiv efectele diverșilor hormoni supra­renali asupra organismului sunt strict determinate. În cazul în care această ordine strict stabilită nu este corespunzătoare, în timp foarte scurt pot apare diverse simptome și boli. Sindromul Conn este numai unul dintre acestea.

Ce are de făcut bolnavul
În afara efectuării controa­lelor medicale profilactice bolnavul nu are nimic altce­va de făcut.

Când să ne adresăm medicului?
În caz de oboseală, amețeală sau a cantității de urină mult peste cantitățile obișnuite trebuie consultat medicul. și hipertensiunea arterială permanentă este un semn de avertizare.

Evoluția bolii
Evoluția bolii diferă de la caz la caz. În cazul în care tumoarea fiind la originea bolii, produce o cantitate mare de aldosteron, simptomele apar în timp foarte scurt. În aceste cazuri apare amețeala, probleme de memorie, tulburări ale rit­mului cardiac, oboseală și alte tulburări ale stării generale. Pacientul, însă în cele mai multe cazuri este asimptomatic, boala fiind depistată numai cu ocazia unui control medical de rutină.

Pericole, eventuale complicații
Boala diagnosticată în timp este tratabilă. în anumite cazuri, când nivelul potasiului din sânge scade conside­rabil, pot apare tulburări ale ritmului cardiac.

Simtome
•Amețeală
•Oboseală
•Creșterea tensiunii arteriale
•Oboseală musculară
•Dureri înțepătoare la nive­lul gurii și a extremităților
•Tulburări ale ritmului cardiac
•Senzație de urinare frecventă
O să te intereseze și: « Galactoreea Diabetul insipid »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top