Galactoreea

galactoreea.jpgDe obicei, sânii produc lapte după naștere - pe toată perioada alăptării - și poate cu câteva săp­tămâni înainte. Dacă apar scurgeri de lapte în alte situații, aveți o boală rară numită galactoree. Denumirea vine de la cuvântul grecesc "gala" care înseamnă lapte și "rhoia" pentru a curge.

Galactoreea este din când în când un mister. Cercetările indică faptul că în 50% din cazuri nu se poate determina cauza. Aproxima­tiv 25% dintre femeile cu această boală au un anumit tip de Glossary Link tumoră hipofizară numită lactinom.

Tumora este de obicei necanceroasă, dar secretă prolactină, hormonul care regularizează producția de lapte a sânului.

În celelalte 25% din cazuri, galactoreea are cauze variate. De exemplu, galactoreea poate fi un semn al tiroidei inactive (hipoti-roidism) sau un efect secundar al medicației.

Medicamentele care pot cauza galactoree includ methyldopa (folosită în cazul hipertensiunii arteriale), phenotiazina (un tip de tranchilizant), anumite tipuri de antidepresive și dextroamfeta-mina (Dexedrine), un psihosti-mulent folosit în tratarea unor afecțiuni precum tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate și narcolepsie.

Semne si simptome
•Scurgeri albicioase mamelonare, de obicei din ambii sâni
•Lipsa    ciclurilor    menstruale ( Glossary Link amenoree)

O să te intereseze și: « Hipohidroza Sindromul Conn »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top