Examenul functiei glandei tiroide

thyroid1.jpgIn cursul functionarii normale a glandei tiroide aceasta produce  ocantitate data de triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Glanda tiroidaeste o glanda cu secretie interna, hormonii produsi de aceastaajungand direct in fluxul sanguin. Hormonii  indeplinesc sarciniimportante in cursul reglarii proceselor metabolice  din organism.

Productia de hormoni are loc in baza unui mecanism foarte fin de reglare-reactie. Productia de hormoni a glandei tiroide este dirijata de  sistemul Glossary Link hipofiza-hipotalamus din  mezencefal. Productia de tiroxina este reglata de  hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Daca cantitatea de hormon tiroidian este redusa, in hipotalamus se declanseaza  productia hormonului eliberator de tirotropina(TRH). Ca urmare a TRH  hipofiza produce hormonul TSH. Datorita productiei de TSH, glanda tiroida produce hormoni tiroidieni activi din tireoglobulina cu continut de iod. Cand cantitatea a  atins un nivel normal, hipotalamusul produce hormonul antieliberator de tirotropina(TRIH). Acest  hormon stopeaza productia de TSH. Ca urmare a acestui proces de reglare  productia hormonilor tiroidieni inceteaza.

Procesul complex  de productie  hormonala poate fi afectat datorita unor cauze diferite. Productia  intensa, respectiv  redusa  de hormoni declanseaza grave tulburari metabolice.
Cea  mai simpla metoda  de examinare a functiei glandei tiroidiene  este  determinarea nivelului hormonal in laborator.In baza continutului hormonal al serului de sange se  poate stabili exact functia glandei. Dintr-o vena  a pacientului se recolteaza sange, proba fiind supusa unor teste speciale in laborator.

Valorile ridicate de TSH  indica lipsa functiei tiroidiene. Iar cu ajutorul testului TRH  se poate verifica modificarea valorii TSH  din sange. Inainte de examinare  bolnavului i se administreaza hormon TRH. Dupa determinarea nivelului propriu de TSH, se administreaza intravenos in sangele pacientului TRH, apoi dupa circa o jumatate de ora se determina din nou nivelul de TSH. Daca nivelul TSH nu creste se poate deduce functia intensa a glandei tiroide. Daca nivelul de TSH  este prea ridicat, functia glandei este redusa.In caz de tiroidita cronica, prin analiza de laborator se pot evidentia din sange anticorpi.

In organism iodul este depozitat de glanda tiroida. Din acest motiv iodul marcat este deosebit de util la examinarea glandei tiroide. In cursul testului  cu iod radioactivpacientului i se administreaza iod marcat cu izotop radioactiv care apoi este urmarit cu ajutorul unui instrument sensibil la radioactivitate, denumit scintigraf. In baza pozitiei  iodului  radioactiv poate fi urmarita functia tesuturilor glandei.
Examenul functiei glandei tiroide este  nepericulos, nu  solicita pacientul. Solicitarea pacientului in timpul examenului scintigrafic nu este semnificativa. In cursul testului intravenos cu TRH pot interveni ameteala, stare de voma, Glossary Link cefalee, palpitatii trecatoare, senzatie de urinare.Daca testul se efectueaza prin administrarea de TRH sub forma de tableta sau spray nazal, si aceste reactii nedorite pot fi eliminate.

IMPORTANT! Functia glandei tiroide nu este examinata numai in cazul  afectiunilor  glandei. Foarte des se aplica in cazul unor pacienti tratati deja cu hormoni  tiroidieni, deoarece cu  ajutorul examenului se poate determina nivelul hormonal, putandu-se  urmari in acest fel evolutia bolii   si eficienta tratamentului.

4 comentarii

 • Ion Stefanescu
  Ion Stefanescu Duminică, 16 Februarie 2014 09:22 Link

  Buna ziua.
  Frecvent(de doua trei ori pe saptamana) apar urmatoarele simptome care -mi dau o stare proasta si un randament scazut cel putin in timpul acestei stari care dureaza intre 1h si 1 1/2 h;
  Senzatia de :mancarimi in gat, de presiune usoara in zona fetei , gatului; chiar si mancarimi in ochi daca pot sa spun asa ( de fapt mancarimile din ochi si nas seamana mai degraba cu usturimile de ardei iute);
  Astea cu o stare de molesala si de agitatie -mancarime pe tot corpul.
  Sunt probabil simptome -generate de un o posibila alergie (sunt alergic al insecte ; praf de covor; -am facut aceste teste);
  Paradoxal aceste simpome apar in momente de liniste (nu de stres -de relaxaee-cand sunt in concediu samd).Este adevarat apar mai rar si cand am o strare de stres acumultata dar rar .
  Ciudat NU?

 • Lenuka
  Lenuka Duminică, 14 Decembrie 2008 11:21 Link

  De cat iod are nevoie organismul si de unde se ia acesta?

 • Ilenuta Filip
  Ilenuta Filip Duminică, 14 Decembrie 2008 11:19 Link

  In cazul caror afectiuni se poate da vina pe o functionare deficitara a glasei tiroide?

 • Ilenuta Filip
  Ilenuta Filip Duminică, 14 Decembrie 2008 11:19 Link

  In cazul caror afectiuni se poate da vina pe o functionare deficitara a glasei tiroide?

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top