Hiperaldosteronismul primar

adrenal.jpgHiperaldosteronismul primar este un Glossary Link sindrom caracterizat prin producțiaîn exces a hormonului denumit aldosteron, de la nivelul zoneiexterioare a glandei suprarenale. Afecțiunea face ca organismul sărețină o cantitate mare de sodiu și apă și să piardă potasiu, ceea ceare drept rezultat hipertensiunea arterială și hipopotasemie.

Producția excesivă de aldosteron poate fi rezultatul unei tumori benigne (tumora necanceroasă) la nivelul uneia dintre glandele suprarenale sau supraproducției de la nivelul ambelor suprarenale (hiperaldosteronism idiopatic). Foarte rar pot exista forme dobândite de boală și tumori suprarenale canceroase (maligne).

Semne și simptome

-hipertensiunea arterială
-slăbiciune și crampe musculare
-ocazional, creșterea frecvenței micțiunilor și sete.

Diagnostic

Asocierea hipertensiunii arteriale și a nivelului scăzut al potasiului pot fi indicii cheie pentru diagnosticul afecțiunii. Acesta poate fi confirmat prin teste suplimentare de sânge și urină, care să indice nivelurile crescute de aldosteron. Cauza care stă la baza afecțiunii poate fi depistată prin tomografie computerizată la niveul glandelor suprarenale și, uneori, prin măsurarea hormonului din sângele recoltat direct din venele care drenează glandele.

Tratament

Principala preocupare pe care o ridică această afecțiune este controlul tensiunii arteriale. Nivelurile foarte scăzute de potasiu pot determina probleme cardiace grave, Glossary Link astenie, crampe musculare. În cazul în care se găsește tumora la nivelul uneia dintre glandele suprarenale, îndepărtarea ei pe cale chirurgicală ameliorează de obicei tensiunea arterială și normalizează nivelul de potasiu. Unele persoane pot avea nevoie de continuarea tratamentului medicamentos pentru controlul valorilor tensiunii arteriale. În cazul hiperaldosteronismului idiopatic se pot administra medicamente care blochează efectele aldosteronului.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top