Ce este diabetul zaharat?

fingerprick_glucometer.jpgDiabetul se referă la o cantitate excesivă de zahăr (glucoză) în sânge.Afecțiunea este deseori legată de o funcționare anormală a pancreasului.
Situat în spatele stomacului, pancreasul este un organ lung, subțire,aproximativ de o palmă în lungime. El joacă un rol în digestie,producând enzime esențiale pentru procesarea alimentelor pe care lemâncați.
Un alt rol esențial al pancreasului este ceea ce ar putea fi denumit furnizarea combustibilului. Pancreasul reglează modalitatea în care corpul dumneavoastră utilizează zahărul din sânge, care furnizează energie pentru toate celulele, combustibil pentru creier și alte organe și țesuturi.

Atunci când pancreasul funcționează normal, concentrația zahărului din sânge variază într-o limită îngustă, stabilită ca răspuns la o varietate de factori care cuprind mesele, efortul fizic, situațiile stresante și infecțiile. Dar uneori, acest sistem precis de echilibru poate fi afectat.

În loc ca majoritatea zahărului din sânge să fie transportată în celule, cantități semnificative rămân în circulația sangvină. Această cantitate excesivă de zahăr depășește adeseori capacitatea de recuperare a rinichiului și aceasta poate trece în urină, apărând glicozuria.

După un post nocturn, majoritatea persoanelor au niveluri sangvine ale zahărului cuprinse între 70 și 110mg/dl. Acest nivel de concentrație – egal cu aproximativ o linguriță de zahăr la 3,8 litri de apă – este considerat normal.

Dacă nivelul zahărului (glicemia) este adeseori de 126mg/dl sau mai mult, după o periadă de post, atunci aveți dibet. Dacă glicemia dumeavoastră este cuprinsă între 111 și 125mg/dl, se cheamă că prezentați o toleranță alterată la glucoză, ceea ce în mod frecvent reprezintă prediabet, o stare de trecere spre diabet.

1 comentariu

  • MARIA
    MARIA Duminică, 08 Februarie 2009 17:59 Link

    ma numesc maria si am 30 ani ma o intrebare? daca eu ma 105 credeti ca ajung la diabet?ce trebue sa fac sa nu ajung la diabet?MULTUMESC. ASTEPT RASPUNS.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top