Prolactinomul

brain.gifProlactinomul este o afecțiune în care glanda hipofiză produce ocantitate excesivă de prolactină. Tumora poate avea dimensiuni variate,de la dimensiuni microscopice până la mai mulți centimetri în diametru.Efectul principal al creșterii prolactinei este scăderea nivelurilornormale ale hormonilor sexuali: estrogeni la femeie și testosteron labărbat.
Deși aceste deficite nu amenință viața, pot duce la apariția unor complicații pe termen lung, cum ar fi osteoporoza și pot fi cauza infertilității și disfuncției sexuale. Creșterea nivelurilor de prolactină se poate datora și altor cauze în afara prolactinomului, inclusiv unor medicamente.

Manifestări clinice

La femei
-cicluri mensuale absente sau neregulate
-secreție lactată la nivelul sânilor.
La bărbați
-disfuncție erectilă, scăderea interesului sexual și diminuarea părului de pe corp.
La ambele sexe
-insuficiența hipofizară
-presiune pe țesuturile învecinate
-infertilitate.

Diagnostic
Medicul va face o anamneză atentă și un examen clinic amănunțit pentru a exclude alte cauze ale unui exces de prolactină. Vor fi făcute teste de sânge care să măsoare nivelul prolactinei și al altor hormoni. Tumora poate fi adeseori identificată prin efectuarea unei tomografii computerizate (CT) sau a unei rezonanțe magnetice (RMN).

Tratament
Există medicamente administrate pe cale orală care pot deseori scădea producția producția de prolactină și elimină simptomele. Aceste medicamente pot face ca și tumora să scadă în dimensiuni. Totuși, este necesar un tratament îndelungat. Intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a vindeca tumorile mici, dar și pentru a diminua presiunea pe nervii care controlează vederea, nervi aflați în apropierea glandei hipofize.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top