Endocrine

Hipotiroidia

Hipotiroidia înseamnă scăderea nivelului de hormoni produși de glanda tiroidă. Această insuficiență duce la o încetinirea generală a metabolismului organismului, fiind afectate în acest fel majoritatea organelor. Este cea mai frecventă afecțiune a glandei tiroide.

mai mult...

Hipertiroidia

Hipertiroidia reprezintă termenul medical pentru toate manifestările de la nivelul organismului cauzate de o tiroidă hiperactivă (funcţie în exces a tiroidei). La persoanele cu hipertiroidism, glanda tiroidă produce prea mulţi hormoni tiroidieni. Atunci când se întâmplă acest lucru, metabolismul organismului este crescut, ceea ce poate cauza o multitudine de simptome.

mai mult...

Boala Graves - Basedow

Boala Graves-Basedow este o tulburare imună a sistemului endocrin, ce stimulează și atacă glanda tiroidă, fiind cea mai frecventă cauză de hipertiroidism.  Femeile  de vârstă mijlocie sunt cele mai predispuse la apariția bolii.  Simptomele includ oboseală, pierderea în greutate și bătăi rapide ale inimii.  De asemenea, exoftalomia, vederea încețoșată și iritarea ochilor sunt simptome frecvent întâlnite.  Graves este o boala genetică incurabilă. Tratamentul include medicamente pentru inhibarea hipersecreției tiroidiene sau intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea glandei tiroide.

mai mult...

Sindromul Conn

sindromul_conn.jpgAceastă boală rară, cunos­cută și sub denumirea de hiperaldosteronism primar a fost descoperită de medicul american Jerome Conn în 1955. Sindromul Conn este o boală hormonală ce apare de două ori mai frecvent la femeile între 30-35 ani. Secreția crescută a așa numitului hormon aldosteron de către glanda supra­renală, provoacă creșterea tensiunii arteriale, precum și dezechilibrul substanțelor minerale din organism. Bolnavul este obosit, amețește, deseori elimină o cantitate mare de urină.

mai mult...

Galactoreea

galactoreea.jpgDe obicei, sânii produc lapte după naștere - pe toată perioada alăptării - și poate cu câteva săp­tămâni înainte. Dacă apar scurgeri de lapte în alte situații, aveți o boală rară numită galactoree. Denumirea vine de la cuvântul grecesc "gala" care înseamnă lapte și "rhoia" pentru a curge.

Galactoreea este din când în când un mister. Cercetările indică faptul că în 50% din cazuri nu se poate determina cauza. Aproxima­tiv 25% dintre femeile cu această boală au un anumit tip de tumoră hipofizară numită lactinom.

mai mult...

Hipohidroza

hipohidroza.jpgAveți două tipuri de glande sudoripare la nivel cutanat: glandele ecrine și glandele apocrine. Glandele ecrine se întâlnesc pe majoritatea suprafeței corpului și se deschid direct la suprafața pielii. Glandele apocrine se dezvoltă împreună cu foliculii piloși la ni­velul scalpului, axilelor, mameloanelor și organelor genitale.
Aveți între 2 și 5 milioane de glande sudoripare ecrine. Atunci când temperatura corpului dum­neavoastră crește, sistemul nervos autonom stimulează aceste glande să secrete un lichid la suprafața pielii, de unde se evaporă.

mai mult...

Examenul functiei glandei tiroide

thyroid1.jpgIn cursul functionarii normale a glandei tiroide aceasta produce  ocantitate data de triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Glanda tiroidaeste o glanda cu secretie interna, hormonii produsi de aceastaajungand direct in fluxul sanguin. Hormonii  indeplinesc sarciniimportante in cursul reglarii proceselor metabolice  din organism.
mai mult...

Hiperaldosteronismul primar

adrenal.jpgHiperaldosteronismul primar este un sindrom caracterizat prin producțiaîn exces a hormonului denumit aldosteron, de la nivelul zoneiexterioare a glandei suprarenale. Afecțiunea face ca organismul sărețină o cantitate mare de sodiu și apă și să piardă potasiu, ceea ceare drept rezultat hipertensiunea arterială și hipopotasemie.
mai mult...

Ce este diabetul zaharat?

fingerprick_glucometer.jpgDiabetul se referă la o cantitate excesivă de zahăr (glucoză) în sânge.Afecțiunea este deseori legată de o funcționare anormală a pancreasului.
Situat în spatele stomacului, pancreasul este un organ lung, subțire,aproximativ de o palmă în lungime. El joacă un rol în digestie,producând enzime esențiale pentru procesarea alimentelor pe care lemâncați.
mai mult...

Prolactinomul

brain.gifProlactinomul este o afecțiune în care glanda hipofiză produce ocantitate excesivă de prolactină. Tumora poate avea dimensiuni variate,de la dimensiuni microscopice până la mai mulți centimetri în diametru.Efectul principal al creșterii prolactinei este scăderea nivelurilornormale ale hormonilor sexuali: estrogeni la femeie și testosteron labărbat.
mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top