Osteoporoza

Osteoporoza este o boală care afectează oasele, făcându-le să devină slabe și fragile și predispuse la rupere (fracturare).  Aceste fracturi apar cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale, încheietura mâinii și a șoldurilor, dar poate afecta şi alte oase, cum ar fi brațele sau pelvisul.

 

Introducere

În copilărie, oasele cresc și se repară foarte repede, dar acest proces încetineşte pe măsură ce se înaintează în vârstă.  Oasele se opresc din creşterea în lungime  între 16 şi 18 ani, dar continuă să crească în densitatea până în jurul vârstei de 20 de ani. De la vârsta de 35 de ani, se pierde treptat din densitatea oaselor.  Acest fapt este o parte normală a procesului de îmbătrânire, dar pentru unele persoane, pierderea treptată a densităţii osoase poate duce la Glossary Link osteoporoză şi risc crescut de fracturi.

De cele mai multe ori nu sunt evidente semnele şi simptomele de osteoporoză, până când apare o  fractură, de multe ori după un traumatism minor. Cele mai frecvente leziuni la persoanele cu osteoporoză sunt fracturi  la încheietura mâinii, fracturi de şold sau fracturi ale oaselor coloanei vertebrale (vertebrele).

Simptome

Osteoporoza se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani. În cele mai multe dintre cazuri nu există semne de avertizare sau simptome până la o cădere minoră sau o lovitură, ce determină fracturarea  oaselor.
Oasele sănătoase ar trebui să fie capabile să reziste la o cădere de la o distanţă egală cu înălţimea, astfel că un os care se rupe în aceste condiții se numeşte fractură de fragilitate .
Cele mai frecvente leziuni la persoanele cu osteoporoză sunt :
• fracturi la încheietura mâinii
• fracturi de șold
• fracturi ale oaselor coloanei vertebrale ( vertebrele ).

Chiar şi tusea simplă sau un strănut poate provoca fracturarea unei coaste sau cedarea parțială a unora dintre oasele coloanei vertebrale. Fracturarea unui os la o persoană în vârstă poate fi gravă, în funcție de situaţia în care aceasta se produce și poate duce la invaliditate pe termen lung. De exemplu, o fractură de şold poate duce la probleme pe termen lung cu mobilitatea.

Un semn vizibil de osteoporoză este aplecarea în faţă caracteristică (gheboşare), poziție care se dezvoltă la persoanele în vârstă. Aceasta se întâmplă atunci când oasele coloanei vertebrale sunt fracturate, ceea ce face dificilă  suportarea greutăţii corporale.

Osteoporoza de obicei nu produce durere decât dacă un os este rupt, ca urmare a afecţiunii în sine. Deşi nu întotdeauna sunt dureroase, fracturile la coloana vertebrală sunt cele mai frecvente cauze de dureri cronice asociate cu osteoporoza.În stadii avansate, boala poate duce la apariția de fracturi determinate de traumatisme minore, ceea ce produce o deteriorare importantă a calității vieții pacientului.

Impact

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, osteoporoza ocupă locul 2 în lume, după bolile cardiovasculare, ca problemă majoră de sănătate publică, în condițiile în care una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta peste 50 de ani suferă de o afecțiune osteoporotică.

În România, 1,3 milioane de femei (una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani) se confruntă cu probleme legate de osteoporoză. Deși de obicei este asociată cu post-menopauza, la femei, osteoporoza poate afecta, de asemenea, bărbați, femei, tineri și copii.

O serie de factori cresc riscul de osteoporoză și fracturi, cum ar fi:
• un istoric familial de osteoporoză  sau de fracturi de șold
• un indice scăzut de masă corporală (IMC) de 19 sau mai puțin
• utilizarea pe termen lung a tratamentului cu corticosteroizi în doze mari (utilizate pe scară largă pentru afecțiuni  cum ar fi artrita sau astmul), care pot afecta rezistența osoasă
• consumul exagerat de alcool și fumatul
artrita reumatoidă
• sindromul de Glossary Link malabsorbție (boala celiacă și boala Crohn )
• unele medicamente utilizate în cancerul de sân și de prostată ce afectează nivelul hormonilor
• perioade lungi de inactivitate, cum repausul la pat  pe termen lung.

Cauze

Osteoporoza este cauzată de faptul că oasele își pierd densitatea odată cu înaintarea în vârstă. Unele persoane sunt mai expuse riscului decât altele. Oasele sunt mai puternice și mai groase în tinerețe când se află într-un proces continuu de reînnoire,  în cursul căruia masa osoasă veche este înlocuită complet cu una nouă la 3 luni de zile. Cu toate acestea, pe măsură ce se înaintează în vârsta, acest proces nu mai este echilibrat, crescând pierderea de masa osoasă. Acest lucru înseamnă că în timp oasele devin mai puțin dense și mai fragile, și ca urmare mai susceptibile la fracturi.

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză decât bărbații. Acest lucru se datorează faptului că schimbările hormonale pot afecta densitatea oaselor. După menopauză, nivelul de estrogen din organismul femeii scade, ceea ce poate duce la o scădere rapidă a densității osoase. Astfel persoanele de sex feminin au șanse mai mari să facă osteoporoză, atunci când:
• au menopauză precoce (înainte de vârsta de 45 ani)
• au suferit o histerectomie înainte de vârsta de 45 de ani, în special atunci când ovarele sunt, de asemenea, eliminate
• absența ciclului menstrul pentru o perioadă lungă de timp (mai mult de șase luni).

Pentru majoritatea bărbaților care ajung să sufere de osteoporoză, cauza este necunoscută. Cu toate acestea, există o legătură cu nivelul de testosteron din organism, hormonul masculin, care ajută la menținerea oaselor sănătoase. Barbații în vârstă continuă să producă acest hormon, dar riscul de osteoporoză este crescut la bărbații cu un nivel scăzut de testosteron.
La aproximativ jumătate din bărbați cauza exactă a acestui fapt este necunoscută, iar printre cauzele cunoscute se numără:
• utilizarea unor anumite medicamente, cum ar fi hormonii glucocorticoizi
• abuzul de alcool
• hipogonadism - o afecțiune care provoacă un nivel anormal de scăzut de testosteron.

Mulți hormoni din organism pot afecta procesul de “ turnover osos” (reânnoire osoasă). Osteoporoza poate fi declanșată de afecțiuni ale glandelor endocrine cum ar fi:
Glossary Link hipertiroidism (glanda tiroidă hiperactivă)
• tulburări ale glandelor suprarenale, cum ar fi sindromul Cushing
• scăderea nivelului de hormoni sexuali (estrogen și testosteron)
• tulburări ale glandei pituitare
• hiperparatiroidism (hiperactivitate a glandelor paratiroide).

Diagnostic

Osteoporoza este adesea diagnosticată cu ocazia unei fracturi favorizată de fragilizarea oaselor ca urmare a scăderii densității osoase. Dacă există un risc crescut de osteoporoză, medicul poate recomanda un procedeu pentru măsurarea densității osoase, ce utilizează tehnologia cunoscută sub numele de DXA (Dual energy x-ray absorptiometry), ce folosește un fascicul intens și îngust de radiații.
Radiografia cu raze X nu este o metodă sigură de măsurare a densității osoase, dar este o procedeu recomandat de identificare a fracturilor.

Testul DXA
Scanarea DEXA (dual de energie absorptiometry - ray X ) este o procedură nedureroasă, care durează aproximativ 15 minute pentru a fi efectuată. Aceasta măsoară densitatea minerală osoasă (DMO) și o compară cu densitatea osoasă a unui adult tânăr și sănătos (scor T) și cu densitatea osoasă a unei persoane de aceeași vârstă și sex (scor Z).
Diferența dintre măsurarea DMO a pacientului și cea a unui adult tânăr sănătos este calculată ca o deviație standard (SD) și este numită scor T.  Dacă scorul T este :
• mai mare de -1 densitatea osoasă este  normală
• între -1 și -2.5 este clasificată ca osteopenie ( în cazul în care densitatea oaselor este mai mică decât media , dar nu suficient de mică pentru a fi clasificată ca osteoporoză )
• sub -2,5 este clasificată ca osteoporoză.
Medicul va lua în considerare , de asemenea, vârsta , sexul și orice leziuni anterioare înainte de a decide dacă este nevoie de tratament pentru osteoporoză.

Tratament

Tratamentul osteoporozei se bazează pe tratarea și prevenirea fracturilor și folosirea de medicamente pentru întărirea oaselor.
Atât pentru bărbați cât și pentru femei, medicamentele pentru  osteoporoză cel mai des prescrise sunt bifosfonații :
• Alendronat
• Risedronat
• Ibandronat
• Acid zoledronic.
Efectele secundare ale acestor medicamente includ greața , durerile abdominale, dificultăți de înghițire și inflamație  a esofagului sau ulcere esofagiene. Aceste reacții adverse sunt mai puțin probabile să apară în cazul în care medicamentele sunt luate în mod corespunzător. Forme injectate de bifosfonati nu cauzează problem la stomac. Totodată este mai ușoară programarea la o injecție trimestrială sau anuală decât administrarea orală a unei pastile săptămânal.

Tratament hormonal
Estrogenul, administrat la scurt timp după intrarea la menopauză, poate ajuta la menținerea densității osoase. Cu toate acestea, terapia cu estrogen poate crește riscul unei femei de a forma cheaguri de sânge, Glossary Link cancer endometrial, cancer  de sân și, eventual, boli de inimă.

Efecte benefice îl are medicamentul raloxifen care imită efectul estrogenilor asupra densității osoase la femeile aflate la menopauză, dar fără o parte din riscurile asociate cu estrogenul. Administrarea acestui medicament poate reduce, de asemenea, riscul de anumite tipuri de cancer la sân. Bufeurile sunt un efect secundar comun.  Raloxifenul, de asemenea, poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.

La bărbați, osteoporoza poate fi legată de o scădere treptată a nivelului de testosteron. Cu toate că terapia de substituție cu testosteron poate contribui la creșterea densității osoase, la bărbații cu osteoporoză sunt recomandate tratamentele cu bifosfonați, în loc de, sau în plus, față de testosteron.


Alimentaţie/Stil de viaţã

Desi genele  determină caracteristicile și sănătatea scheletului, totuși  stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot influența semnificativ sănătatea oaselor.

Exerciții fizice regulate
Activitatea fizică regulată este esențială. Adulții ar trebui să facă cel puțin 150 minute (2 ore si 30 minute) de activitate aerobică de intensitate moderată (de exemplu, mersul cu bicicleta sau mersul pe jos rapid) în fiecare săptămână. Exercițiile de ridicare a greutăților și de rezistență sunt deosebit de importante în îmbunătățirea densității osoase și ajută la prevenirea osteoporozei.

Alimentație sănătoasă
O alimentație sănătoasă, echilibrată este recomandată pentru toată lumea. Aceasta poate ajuta la prevenirea multor afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet și multe forme de cancer, precum și osteoporoză.

Calciul este important pentru menținerea oaselor puternice. Aportul recomandat de calciu este de cel puțin 700 mg pe zi. Acest lucru este echivalent cu aproximativ o jumătate de litru de lapte. Calciul poate fi, de asemenea, găsit într-un număr de produse alimentare, inclusiv legume cu frunze verzi, fructe uscate, tofu și iaurt.

Vitamina D este , de asemenea, importantă pentru oase și dinți, deoarece ajută organismul să absoarbă calciul. Vitamina D se găsește în ouă, lapte și pește gras. Cu toate acestea, cantitatea cea mai mare de  vitamina D se produce la nivelul pielii, ca răspuns la lumina soarelui. O scurtă expunerea la soare, fără protecție solară (10 minute de două ori pe zi ), pe tot parcursul verii, ar trebui să vă ofere suficientă  vitamină D pentru întregul an.


Bibliografie

www.nhs.uk/


 

 

Ultima modificareDuminică, 27 Aprilie 2014 18:39
O să te intereseze și: « Durerea de spate – dureri lombare
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top