Diabetul zaharat la copii

Diabetul este o boalã a pancreasului (organ situat în spatelele stomacului) care elibereazã un hormon numit insulinã. Acest hormon ajutã organismul sã stocheze si sã utilizeze zahãrul si grãsimea din ceea ce mâncãm. Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce insulinã sau produce o cantitate micã sau atunci când organismul nu rãspunde la producerea de insulinã.

Introducere

Diabetul zaharat apare la copii de varstele cele mai  mici, chiar in perioada de  nou nascut si sugar dar cu frecventa cea mai mare in perioada prepubertara-pubertara (10-15 ani).  Acest diabet este numit diabet de tip I  si  apare din cauza faptului cã anumite celule ale pancreasului nu mai secretã insulinã. În organismul acestor copiii nu se produce insulinã sau se produce o cantitate insuficientã. Insulina necesarã este adusã în organism prin injectarea de insulinã. Diabetul este o boalã care rãmâne pentru toatã viata si pentru care încã nu existã un tratament care sã-l vindece. De aceea, cei care au aceastã boalã trebuie sã învete cum sã trãiascã cu ea. 

Simptome

Simptomele diabetului de tip I sunt;  
- eliminarea unei cantitati  crescute de urina in  24 ore( Glossary Link poliurie)
- sete excesiva ( Glossary Link polidipsie)                                                           
- apetit exagerat( polifagia) care este inlocuita rapid de inapetenta si scadere marcata in greutate,  
- enuresis nocturn (mictiune involuntara in cursul noptii)  
- senzatie de foame, îndeosebi dupã servirea mesei 
- senzatie de gurã uscatã
- obosealã, stare de slãbiciune  

Impact

Este o afectiune ceva mai rara la copil a carui frecventa se apreciaza 1;2000-1:6000 copii 

Cauze

Diabetul zaharat  se datoreste intotdeauna unei scaderi de insulina de catre pancreas. Pancreasul este o glanda cu secretie endo si exocrina. La nivelul pancreasului au fost descrise insulele Langerhans cu rol in secretia insulinei (celule beta) si a glucagonului(celule alfa). Insulina este un hormon  hipoglicemian favorizand intrarea glucozei  in celula si sinteza glicogenului. 
 
In determinarea bolii concura cel putin 3 factori
 
1. teren genetic particular 
2. lezarea celulelor beta din insulele Langerhans  
3. proces  autoimun afectand insulele Langerhans si distrugerea celulelor beta pancreatice.
Pot apare din cauza infectiilor virale cu  virusul  coxackie b4, virusul citomegalic, virusul parotidei epidemice(oreion), virusul rubeolic, al hepatitei virale, mononucleozei  infectioase   
 
Cauze subtile psihoemotionale 
 
In cazul copilului , diabetul se manifesta atunci cand nu se simte recunoscut. Tristetea ii provoaca un gol interior care cauta o compensatie. Asfel , va cauta sa atraga atentia celorlalti. Pentru copilul diabetic este timpul sa nu mai creada ca el este copilul pierdut al familiei. El singur isi va gasi locul care i se cuvine. Diabetul este o autoagresare  fata de propria fiinta , cauzele  acestei boli sunt greu de gasit in scurta existenta acestor bolnavi si de aceea in unele forme de terapie naturista , se considera ca este vorba de reflectarea unor greseli majore comise in vietile anterioare. In existenta actuala i se refuza din start ocazia de a mai gresi in aceasta directie.  Diabetul poate apare in urma unul soc afectiv grav care fragilizeaza sentimentul nostru de securitate dar si bucuria noastra de a trai.. Este consecinta unei vieti anteriore in care in bolnavul nu si a refuzat nimic, excese senzuale, pasionale sau agresivitate si alte forme negative ale expresiei de sine. Datorita acestora, in viata actuala el este obligat  la o rigoare extrema si o disciplina severa. Diabetul la copil mai poate indica o stare de tristete profunda de care adesea fiinta respectiva poate nici nu este constienta,  provenita din faptul ca ea considera ca nu primeste suficienta dragoste, desi de multe ori o primeste dar considera ca nu o merita. 

Diagnostic

pentru stabilirea diagnosticului se efecueaza urmatoarele analize: 
glicemia a jeun , in 2 ocazii diferite   
testul de toleranta orala (testul de toleranta orala a  glucozei masoara glicemia inainte si dupa 2h de la administrarea glucozei 75g in 300ml apa.)
glicozuria 
Analizele biochimice  evidentiaza o Glossary Link hiperglicemie prezenta glucozei in sange si a urinei (glicozurie), in stadii avansate corpi cetonici in urina(cetonuria)..  

Tratament 

Pentru cã nu existã un tratament vindecãtor al diabetului, este important ca bolnavul  sã adopte un anumit stil de viatã care vã poate face sã trãiti confortabil si fãrã complicatii. Iatã câteva sugestii:
Educatia copilului este foarte importanta. Bolnavul trebuie convins de importanta respectarii tratamentului si a dietei. Trebuie invatat sa-si controleze glicemia si glicozuria. Trebuie invatat cum sa evite criza hipoglicemei, mancand dulciuri pe care trebuie sa le poarte tot timpul la el. Trebuie sa stie ca daca i se face rau are nevoie de mai multa insulina nu mai putina. Scopul tratamentului nu  este altul decat asigurarea unei  glicemii cat  mai aproape de normal, realizand in felul acesta o crestere, dezvoltare, maturare sexuala normala, o integrare sociala cu  o  copilarie fericita, pe cat posibil  neumbrita de  boala sa.      
Copilul diabetic trebuie indrumat si ajutat sa inteleaga cu exactitate tratamentul prescris de medicul specialist în diabet.
 
Tratament  medicamentos 
 
Regimul de insulina trebuie ajustat in functie de individ. Dispozitivele de administrare a insulinei tip stilou’’ Novopen’’  au devenit foarte populare datorita usurintei  cu care pot fi folosite. Se administreaza insulina rapida cu 15-30 min inainte de mese, iar necesitatile bazale de insulina sunt asigurate de o doza de insulina cu actiune lenta administrata conventional seara. In prezent sunt stilouri cu combinatii de insulina rapida si semilenta (ex PenMix)
 
Tratament alternativ
 
Se pot consuma suc de orz verde 150ml pe zi 50 ml la fiecare masa principala, tije de papadie.
Plante recomandate in diabet  sunt teci de fasole, frunze de afin, salvie, frunze de maslin, anghinare

Alimentatie/ stil de viata

Dieta în diabetul zaharat nu poate fi înlocuit de nici un tratament medicamentos.  Diabeticul trebuie sã aibã grijã de modul cum îsi împarte mesele pe parcursul zilei.  Alimentatia copilului diabetic nu reprezinta un regim dietetic propiu zis care se deosebeste ca  necesar caloric si principii nutritive necesare unui copil sanatos. Necesarul caloric trebuie sa fie asigurat din 50%glucide, 15%proteine, 35% Glossary Link lipide, alimentatia fiind bogata in vitamine si saruri minerale. Insa exista unele particularitati care trebuie respectate cu strictete: in primul rand fractionarea in 6 mese , 3 mese principale si 3 gustari in  fiecare zi, respectandu-se aportul de 50%glucide. O alta necesitate este excluderea alimentelor cu  concentratie de  glucide mai mare de 60%(bomboane, prajituri , zahar) .O a treia particularitate este ca mesele trebuie sa fie aceleasi ca orar, cantitate si calitate. Copilul nu uita niciodata ca nu are voie sa manince bomboane, dar se intampla ca lundu-se la joaca in pauza de la scoala sa uite gustarea de la ora 10. Referitor la glucide, cel mai bine folosite sunt cele provenite din cereale, legume si fructe, care au si avantajul de a fi bogate în fibre alimentare, acestea întârziind absorbtia glucidelor. Se recomandã o dietã în care glucidele complexe sã fie majoritare fatã de glucidele simple.
 
Legumele verzi pot reduce nivelul glicemiei. Adãugate unei diete cu un continut redus în grãsimi, se poate realiza un control destul de bun asupra formelor mai usoare de diabet zaharat. Dar chiar si la un diabet tratat cu insulinã, o dietã bogatã în alimente naturale poate reduce necesarul de insulinã.  O alimentatie bogatã în fibre se asociazã unui risc mai scãzut de a face diabet zaharat prin scãderea glicemiei dupã fiecare masã, ceea ce duce la o scãdere a necesarului de insulinã si o crestere a sensibilitãtiicelulelor la insulinã.  De aceea este necesarã o ratie de 30-40 g/zi de fibre vegetale. Mentinerea unei greutãti corporale ideale este o alta recomandare foarte importanta pentru aceasta boala.  
 
Aportul de sodiu (sare de bucãtãrie) trebuie limitat la 1g/1000 kcal. În mod practic, alimentele care pot fi consumate fãrã restrictie de copilul diabetic sunt cele cu continut de glucide de sub 5%: ardei grasi, castraveti, conopidã, ciuperci, fasole verde,dovlecei, vinete, rosii, ridichi, salatã verde, spanac, lãmâi, pepeni,grepfrut.  Se poate consuma: telemea,cascaval, brânzã topitã, ouã, unt (maximum 10 g/zi), smântânã  si uleiuri vegetale (maximum 50 g/zi). Într-o cantitate mai limitatã, desi contin 4% glucide, pot fi consumate: laptele, iaurtul, brânza de vaci, casul dulce. Pot fi consumate, dar cu moderatie: ceapa, morcovii, telina,sfecla, ciresele, coacãzele, cãpsunile, portocalele, mandarinele,fragii, merele si alunele.   Sunt categoric interzise: zahãrul, mierea, preparatele de patiserie cu continut de zahãr, gemurile, rahaturile, halvaua, ciocolata. De asemenea, dintre bãuturi, nu vor fi consumate sucuri rãcoritoare (Cola, Fanta etc.), preferând ceaiul din plante sau laptele. Dintre fructe, cel mai mare continut de zahãr îl au strugurii, prunele, perele, unele mere, bananele, curmalele si stafidele. În situatiile în care este necesarã îndulcirea anumitor alimente (ceai, compot, brânzã de vaci, iaurt, prãjituri), aceasta nu se va face cu zahãr rafinat, ci cu zaharinã.  
 
Exercitiul fizic, nu  numai ca nu este contraindicat, ci constituie un factor terapeutic in aceasta maladie.El creste utilizarea glucozei , creste sensibilitatea la insulina, fiind totodata un mijloc de Glossary Link relaxare, de petrecere placuta a timpului liber, de atenuare  a starilor conflictuale stresante. Copilul diabetic  nu trebuie scutit de orele de educatie fizica.  Faceti exercitii fizice cel putin de 3-4 ori pe sãptãmânã, câte 20-40 de minute.  Yoga este recomandata. Prin  practicarea atenta sistematica si perseverenta a anumitor posturi corporale  specifice se poate reduce doza zilnica de insulina, in anumite cazuri exceptionale putand fi posibila chiar normalizarea deplina a acestei  boli.

Bibliografie

Dialog  despre sanatatea femeii si a copilului, George Gheorghe 
Manual de medicina clinica, Editura medicala Oxford University Press
Plante de leac pentru tamaduirea sufletului, Dorin Dragos

 

 

 
Ultima modificareMiercuri, 06 Noiembrie 2013 11:06
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top