Diabetul zaharat la copii, o boală ce afectează întreaga familie

Diabet3Afecțiune caracterizată prin valori crescute ale glicemiei, diabetul zaharat se manifestă clinic prin eliminarea unei cantități crescute de urină, sete excesivă și apetit exagerat. Nivelul crescut de glucoză din sânge poate fi cauzat de scăderea nivelului de insulină secretat de către pancreas (diabet de tip 1) sau insuficienta utilizare de către organism a insulinei produse (diabet de tip 2). Cel mai des întâlnit la copii este diabetul de tip 1, diabet ce trebuie controlat printr-un aport zilnic de insulină. Acest dezechilibru metabolic influențează în cazul copiilor dezvoltarea corespunzătoare a organismului, maturarea sexuală și poate crește sensibilitatea la infecții. 

Introducere

După ce șocul inițial apărut după aflarea diagnosticului de diabet la copil dispare, familia acestuia va începe adaptarea la regimul de viață impus de această afecțiune. Cu ajutorul unei pregătiri și planificări prealabile, copilul va putea relua toate activitățile obișnuite de zi cu zi. Un diagnostic de diabet nu ar trebui să impiedice copilul să-si împlinească toate aspirațiile și visurile în cursul vieții. Există sportivi olimpici, jucători de fotbal, actori și cântăreți care trăiesc cu această afecțiune.

Implicarea familiei în controlul diabetului zaharat variază în funcție de vârsta și personalitatea copilului.  Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât familia va juca un rol mai important în susținerea acordată copilul pentru a înțelege efectele acestei afecțiuni asupra vieții zilnice.  Pe măsură ce copilul crește, el va fi ajutat să învețe modalitățile de auto-control și de prevenire a variațiilor de glicemie.

Fețele ascunse ale diabetului zaharat

Simptome

Diabetul zaharat la copii debutează mult mai intens decât la adulți. Semnele sale clinice caracteristice sunt:
-              Creșterea cantității de urină
-              Sete excesivă
-              Apetit crescut ce poate fi înlocuit cu perioade de inapetență și scădere în greutate
-              Pofta excesivă pentru dulce
-              Stări de slăbiciune și somnolență
-              Tulburări de vedere
-              Enurezis nocturn apărut la copii cu control sfincterian anterior

Analizele biochimice evidențiază o glicemie crescută asociată cu prezența glucozei în urină și, în cazurile mai avansate, corpi cetonici în urină (cetonuria).

Impact

Diabetul zaharat apare la copii începând cu vârstele cele mai mici, chiar în perioada de Glossary Link nou-născut și sugar, dar frecvența cea mai mare de manifestare este în perioada prepubertară și pubertară (10-15 ani).

Creșterea riscul de apariție a diabetului de tip este determinată de existența unor factori genetici. Dacă un părinte are diabet, riscul de apariție a diabetului de tip 1 la copil este de aproximativ 4%, dacă este afectată mama, și de 6% pentru afectarea tatălui. Procentul crește în cazul în care sunt afectați ambii părinți. Pentru a afla riscul moștenit de diabet se pot face analize genetice pentru evidențierea unor gene care predispun la devoltarea pe parcursul vieții a diabetului zaharat de tip 1.

Cauze

Rolul principal în declanșarea diabetului îl are pancreasul, o glandă cu secreție endocrină și exocrină. La nivelul lui se pot identifica insulele Lagerhans cu rol în secreția insulinei (celule beta) și glucagonul (celule alfa). Insulina este un hormon hipoglicemiant ce favorizează sinteza glicogenului. În cazul diabetului de tip 1 reducerea secreției de insulină este determinată de următorii factori: un teren genetic particular și un proces autoimun ce afectează pancreasul și face posibilă o distrugere a celulelor beta din insulele Lagerhans ale pancreasului. Procesul autoimun poate fi declanșat de unele infecții virale, cum ar fi virusul citomegalic, virusul parotiditei epidemie ( Glossary Link oreion), rubeolei, mononucleozei infecțioase sau virusul hepatiei virale.  Nediagnosticat și netratat corespunzător (prin adiministrarea zilnică unei doze de insulină), diabetul de tip 1 poate conduce la coma diabetică, stare foarte gravă, potențial fatală.

Beneficiile alăptării la sân

Diagnostic

Dacă copilului este suspectat că ar putea avea diabet, prima analiză recomandată va fi analiza ce stabilește valorile glucozei în sânge. O valoarea de 126 mg/dl sau mai mare sugerează prezența diabetului. Dacă concentrația de zahăr din sânge este normală, medicul poate indica și testarea hemoglobinei glicolizate, analiza ce măsoară valoarea medie a glucozei din sânge din ultimile 2-3 luni.  O valoare de 6,5% sau mai mare pentru două teste separate indică prezența diabetului. O valoarea de 5,7-6,4% sugerează un pre-diabet, indicând un risc crescut de a dezvolta diabet.

După ce copilul este diagnosticat cu această afecțiune, medicul va stabili tipul de diabet  zaharat (tip 1 sau tip 2) și strategia de tratament corespunzătoare.

De asemenea, datorită influenței diabetului asupra dezvoltării altor organe, se poate verifica și nivelul colesterolului, funcționarea glandei  tiroide, monitorizarea funcției hepatice și renale - prin analize de sânge și urină. Examenul oftalmologic este și el foarte important.

Tratament

Diabet2Scopul tratamentului diabetului zaharat la copii este acela de a asigura valori ale glicemiei cât mai aproape de normal, urmărind astfel creșterea și devoltarea armonioasă a copilului, maturarea sexuală normală și o integrare socială neumbrită de efectele acestei afecțiuni. În cazul diabetului de tip 1, menținerea unor valori normale ale glicemiei se realizează prin injectarea zilnică a unei doze adaptate de insulină, respectarea unei diete alimentare și a unui regim de viață corespunzător. În timp, copilul ajutat de familie trebuie să învețe despre rolul insulinei, modul de acțiune al acesteia, timpul de acțiune, tehnici de injectare, precum și alte aspecte ce influențează absorbția insulinei.  Diabetul de tip 2 se controlează prin administrarea de antidiabetice orale și adoptarea unui regim alimentar potrivit. Dacă acest tratament nu este eficient, se poate recomanda administrarea de insulină.

Misterul insulinei

Organismul copilului fiind în plină creștere are un necesar insulinic variabil. Hormonii ce determină apariția pubertății  care sunt, de regula, hiperglicemianți, afecțiunile acute frecvente la copii, însoțite de febră,  efortul fizic variabil sunt o serie de factori ce determină variabilitatea necesarului de insulină. Adaptarea necesarului de insulină trebuie realizat de copil ajutat de membrii familiei, pentru a evita instalarea stărilor de Glossary Link comă diabetică sau stărilor de Glossary Link hipoglicemie.

Starea de hipoglicemie este recunoscută de copil prin instalarea anumitor semne specifice, cum ar fi transpirații, foame imperioasă, tremurături, tulburări de vedere, mers nesigur, nervozitate, somnolență, Glossary Link cefalee. În aceste condiții dacă nu se intervine cu tratament se poate ajunge la starea de comă hipoglicemică care necesită solicitarea asistenței medicale de urgență. Copilul trebuie să aibă întotdeauna asupra sa unele alimente (biscuiți, cuburi de zahăr) care să permită creșterea glicemiei în cazul manifestării unor semne de hipoglicemie.

Diabet5Alimentația copilului diabetic

Alimentația copilului ce suferă de diabet zaharat nu reprezintă un regim dietetic, ea presupunând același necesar caloric si nutritiv ca și în cazul unui copil sănătos. Necesarul caloric trebuie să fie asigurat de 50% glucide, 15% proteine și 35% Glossary Link lipide, alimentația trebuie să fie bogată în vitamine și minerale. Există anumite particularități care trebuie respectate cu strictețe:
- fracționarea în 6 mese (3 mese principale și 3 gustări), la fiecare respectându-se aportul de 50% glucide
- excluderea alimentelor cu concentrație de glucide mai mare de 60% (bomboane, prăjituri, zahăr)
- program strict de masă, respectiv respectarea orelor de masă, a cantității si calității alimentelor

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice, nu numai că nu sunt contraindicate, ci  ele constituie un al treilea factor terapeutic al acestei afecțiuni. Activitatea fizică crește utilizarea glucozei și sensibilitatea la insulină, fiind un mijloc de Glossary Link relaxare, de petrecere plăcută a timpului liber, de atenuare a stărilor conflictuale stresante. Copilul diabetic nu trebuie scutit de orele de educație fizică. Profesorul de sport trebuie să știe ce să facă in caz de hipoglicemie și să nu-i solicite eforturi fizice prea mari. Un alt aspect important este scăderea dozelor de insulină ce acționează în perioada unui exercițiu fizic planificat (ora de sport de la școală). Dacă acesta nu este planificat copilul își va suplimenta porția de glucide înaintea jocului.

 Tratament alternativ

Terapiile alternative pot fi doar adjuvante în tratamentul diabetului zaharat. Sunt câteve plante care și-au demonstrat eficacitatea:

- frunzele de nuc - conțin tanin, uleiuri volatile, principii amare, flavonoide și vitamina C, diminuează glicozuria și scad setea. Se administreaza ca infuzie de 20 g la un litru apă; se beau 3-4 cani pe zi.

Nucile scad riscul de a dezvolta un diabet de tip 2

frunze de dud negru - scade glicemia și se beau 3 cani pe zi, înainte de masă, dintr-o infuzie preparată din 60 g frunze la un litru de apă

- rădăcină proaspătă de brusture  - conține o substanță ce scade glicemia, de tipul vitaminei B2, și se administrează sub formă de Glossary Link decoct preaparat din 60 g rădăcină proaspată la un litru de apă. Se beau 3 căni pe zi

- frunze de afin - conțin mirtyllina, o substanță numită și insulină vegetală. Se administreaza sub formă de ceai călduț, 2 căni pe zi, obținut prin infuzia a 5 g frunze la un litru de apă.

De asemenea, tratamentul balnear prin cura internă cu ape minerale este de o metoda eficace de gestionare a efectelor diabetului zaharat. Stațiuni recomandate: Slănic Moldova, Călimănești, Căciulata, Olănești, Sângeorz Bai. Se recomandă prudență în cazul diabeticilor dependeți de doze mari de insulină sau cu complicații severe.

Alimentație/Stil de viață

Pentru a putea controla cat mai bine valorile glicemiei, putem ține cont de următoare recomandări:

Diabet4• efectuați cât mai des teste de stabilirea glicemiei pentru a monitoriza riguros influența diferitelor activități ale copilului asupra variației glicemiei
• păstrați permanent legatura cu medicul diabetolog prin consultații medicale regulate
• consultați medicul specialist  în vederea stabilirii unui regimul alimentar echilibrat, care să permită păstrarea glicemie în limite normale
• încurajați copilul să practice activități sportive potrivite, ce-i vor asigura o dezvoltare normală a organismului și o integrare socială armonioasă

Consumul unei singure doze de suc carbogazos pe zi măreşte riscul de diabet de tipul 2

Bibliografie

www.diabetes.org

www.mayoclinic.com

Dialog despre sanatatea femeii si copilului, George M. Gheorghe

Diagnosticul și tratamentul bolilor interne, vol. I - dr. Ștefan Șuțeanu în colaborare cu E. Proca, I. Stamatoiu, A. Dimitrescu

 

 

Ultima modificareDuminică, 18 August 2013 17:10
O să te intereseze și: « Prediabetul Diabetul zaharat la copii »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top