Implant de pancreas artificial împotriva diabetului

Experimentarea pancreasului artificial pe om, un dispozitiv care va faceinutilă obligația măsurării zilnice a glicemiei pentru administrarea deinsulină, va demara până în vară, la Padova /regiunea Veneto, nordul Italiei/.Anunțul a fost făcut la cel de-al XXII-lea congres național al Societățiiitaliene de diabetologie /SID/,
care se desfășoară în intervalul 26-29 mai, laTorino, informează La Stampa.
Organul artificial este alcătuit dintr-un senzor pentru monitorizarea continuăa glucozei, conectat la un relevator care transmite datele unui microcomputer.Un program calculează cantitatea de insulină necesară în fiecare moment șitrimite informația la un mic infuzor, care pune în circulație hormonul necesar.
Experimentat la computer pe un 'bolnav imaginar', la Universitatea Virginia,în SUA, pancreasul artificial va fi implantat pe un pacient afectat de diabetzaharat tip 1.
O speranță în plus, dar în același timp și un semnal de alarmă, vin și de lacongresul de la Torino. 'Până acum, se credea că, odată depășită vârsta de 30de ani, riscul de diabet zaharat tip 1 se reduce considerabil. În realitate,datele arată că și între 30 și 50 de ani probabilitatea de îmbolnăvire esteaceeași ca între 15 și 30 de ani', a explicat profesorul Paolo Cavallo Perin,președintele SID și directorul secției de Medicină internă de la SpitalulMolinette din Torino.
Mai mult, un diabetic din cinci suferă și de Glossary Link depresie, unul din 10 prezintăsimptome de anxiozitate mai mult sau mai puțin accentuate, iar 8% se trateazăcu antidepresive. Riscul de a fi afectat de depresie este de trei ori mai maredecât cel al populației generale.
'Depresia și anxiozitatea nu depind atât de gravitatea diabetului, fiind maidegrabă corelate cu starea însăși a maladiei cronice. Diagnosticul de diabeteste un Glossary Link șoc. Procesul de acceptare a fost comparat cu procesul pe care îlpresupune un doliu', a explicat medicul Marina Trento de la departamentul deMedicină internă al Universității din Torino.
Sedentarismul și dieta eronată se află tot mai mult în colimatorul medicilor,și în cazul diabetului. La fel ca și obiceiul fumatului. '20% din diabetici auviciul țigării'. Diabetul zaharat tip 1 continuă să afecteze tot mai multepersoane și își extinde frontul. 100.000 de italieni suferă de aceastăpatologie autoimună. În fiecare an se înregistrează 8-9 cazuri noi la 100.000de locuitori cu vârsta sub 30 de ani iar incidența crește cu 3%.
Dacă numărul bolnavilor crește, cresc și costurile pe care le presupunetratarea maladiei. Rezultatul studiului de la Torino prezentat la congresul SIDdemonstrează că un diabetic cheltuiește în fiecare an 830 de euro pemedicamente, comparativ cu 185 de euro cheltuiți de cei care nu sunt bolnavi. /Rompres/
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top