Alopecia

Alopecia sau căderea părului poate afecta doar scalpul sau poate afecta întregul corp,  putând fi rezultatul unor afecțiuni medicale, reacții adverse ale unor tratamente medicamentoase sau a unor factori ereditari. Orice persoană, indiferent de vârstă sau sex, se  poate confrunta cu această afecțiune.

Introducere

Chelirea sau calviția se referă, de obicei,  la căderea excesivă a părului de pe scalp. Cele mai multe persoane preferă să nu urmeze vreun tratament împotriva chelirii, lăsând-o să-și urmeze cursul, neascunzând-o. Altele preferă să o acopere cu machiaj, coafuri, pălării sau eșarfe, în special persoanele de sex feminin.  Dar altele aleg unul dintre medicamentele, procedurile chirurgicale sau tratamentele naturiste care sunt disponibile pentru a trata căderea părului.

Înainte de a alege și urma orice opțiune de tratament, se recomandă consultarea medicului în vederea  stabilirii cauzei și a celor mai bune tratamente posibile pentru tipul de pierdere a părului de care suferiți.

Simptome

Căderea părului poate apărea în mai multe moduri diferite, în funcție de problema care o cauzează. Poate să apară brusc sau treptat, afectând doar pielea capului sau tot corpul. Unele tipuri de pierdere a părului sunt temporare, în timp ce altele sunt permanente.

Semnele și simptomele principale de Glossary Link alopecie sunt:
Subțierea progresivă în partea de sus a capului. Acesta este tipul de cădere a părului cel mai des întâlnit, care afectează atât bărbații, cât și femeile. La bărbați, părul de multe ori începe să se retragă din zona  frunții, sub forma unei linii care poate seamăna cu litera M. Femeile păstrează de obicei linia de păr de la frunte, dar se pot confrunta cu o subțiere a părului pe părți, în față sau pe coroană.

Zone circulare sau neuniforme de chelie.  Acest tip de alopecie apare de obicei doar la nivelul scalpului, dar , uneori, mai poate apare în barbă sau sprâncene și se prezintă sub forma unor pete de chelie de aproximativ 2-2,5 cm diametru. În unele cazuri, poate apare o senzație de mâncărime sau dureroasă,  înainte de căderea efectivă a părului, în zona respectivă.
 

 

Slăbirea bruscă a părului. Un Glossary Link șoc fizic sau emoțional poate determina slăbirea părului. În această situație se pot desprinde de pe scalp smocuri de păr, la pieptănat, spălat sau chiar trăgînd cu blândețe de el. Acest tip de pierdere a părului  cauzează în general subțierea firului de păr și mai puțin  apariția zonelor de chelie.

Căderea părului de pe întregul corp. Unele afecțiuni și tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia în cazul cancerului, pot duce la pierderea părului de pe tot corpul. În cele mai multe situații, părul crește la loc după terminarea  tratamentului.

Se recomandă consultarea medicului dacă se constată o pierdere bruscă sau cădere neuniformă a părului, mai mult decât de obicei, atunci când părul este pieptănat sau spălat. Pierderea bruscă a părului  poate semnala o afecțiune medicală care stă la bază, ce poate avea nevoie de tratament medical.

Impact

Umătorii factori pot contribui la apariția alopeciei:

Ereditatea. Riscul de pierdere a părului este crescut dacă rudele din partea ambilor părinți, au suferit, la rândul lor, de alopecie. Factorul Glossary Link ereditar influențează, de asemenea, vârsta la care debutează căderea părului, ritmul de evoluție, modelul și dimensiunea  cheliei.

Tratamentele pentru păr. Suprasolicitarea sau utilizarea necorespunzătoare a produselor de colorare a părului, întinderea sau ondularea permanentă a părului, îl pot lăsa fragil și predispus la rupere de la nivelul scalpului. Stilizarea excesivă sau coafurile care trag părul prea tare pot cauza alopecie de tracțiune.

Alimentație precară. O alimentație săracă în vitamine, minerale și proteine poate influența negativ aspectul și sănătatea părului. Căderea părului legată de o alimentație cu multe carențe, însoțește adesea tulburările de alimentație și dietele de slăbit.

Cauze

În mod normal o persoană pierde aproximativ 50 până la 100 de fire de păr pe zi. Având în vedere că la nivelul scalpului există aproximativ 100.000 de fire de păr, acest număr de fire de păr care cad, nu ar trebui să cauzeze rărirea vizibilă a părului de pe scalp. Odată cu înaintarea în  vârstă,  podoaba capilară tinde să se subțieze, alte cauze de cădere a părului incluzând dezechilibrele  hormonale, unele afecțiuni medicale sau efectele adverse ale unor tratament medicale.

Factorii hormonali
Cea mai frecventă cauză de pierdere a părului este o afecțiune ereditară numită alopecia androgenică, chelia tipică care afectează atât persoanele de sex masculin cât și cele de sex feminin. La unele persoane cu o anumită sensibilitate genetică, anumiți hormoni sexuali pot declanșa un anumit tip de pierdere permanentă a părului. La bărbați, acest tip de chelie începe prin subțierea firului de păr, cât mai devreme, de la pubertate. Pierderea părului afectează mai întâi tâmplele și creștetul capului, ca apoi, în final să se ajungă la o chelie parțială sau completă.

La femei schimbările și dezechilibrele hormonale pot provoca, de asemenea, pierderea temporară a părului. Acest lucru ar putea fi din cauza sarcinii, nașterii unui copil, întreruperea tratamentului cu pilule anticoncepționale sau debutul menopauzei.

Afecțiuni medicale
O varietate de afecțiuni medicale pot cauza căderea părului, inclusiv:
Probleme cu glanda tiroidă. Glanda tiroidă ajută la reglarea nivelului de hormoni din organism, iar în cazul în care glanda nu funcționează corect, rezultatul poate fi căderea părului.
Alopecia areată. Aceasta boală apare atunci când sistemului imunitar al corpului atacă foliculii de păr, provoacând pete netede, rotunjite lipsite de păr.
Infecții ale scalpului. Infecțiile, cum ar fi herpesul, pot invada părul și pielea scalpului, ceea ce duce inevitabil la căderea părului. În general odată ce infecțiile sunt tratate, părul crește la loc.
Alte afecțiuni ale pielii. Există unele boli care provoacă cicatrici, cum ar fi lichenul plan sau unele tipuri de lupus, ce pot duce la pierderea permanentă a părului, acolo unde apar cicatrici.

Tratamente medicamentoase
Căderea părului poate fi cauzată de reacțiile adverse la unele medicamente utilizate pentru tratamentul următoarelor boli:
Glossary Link cancer
Glossary Link artrită
Glossary Link depresie
• afecțiuni cardiace
Glossary Link hipertensiune arterială.

Alte cauze de pierdere a părului
Căderea părului poate rezulta, de asemenea, de la :
Un șoc fizic sau emoțional. Multe persoane experimentează o rărire generală a părului la câteva luni după un șoc fizic sau emoțional. Exemplele includ pierderea bruscă sau excesivă în greutate, febră mare sau un Glossary Link deces în familie.
Tricotilomania. Această afecțiune psihiatrică constă în dorința incontrolabilă a unei persoane de a-și smulge propriul păr, fie că e vorba de scalp, sprâncene sau alte zone ale corpului. Tragerea de păr de pe scalp lasă de multe ori pete de chelie neuniforme pe cap.
Anumite coafuri. Pierderea părului datorită tracțiunii acestuia poate avea loc în cazul în care părul este tras prea strâns în coafuri, cum ar fi cozi sau bigudiuri.

De ce cade pârul ?

Diagnostic

Istoricul medical complet, istoricul de familie și examenul fizic sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului de alopecie. Modelul și ritmul de pierdere a părului, apariția firelor de păr din apropiere și simptomele de însoțire sunt luate în considerare atunci când se pune diagnosticul.

Teste de laborator
Medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sânge pentru a determina dacă există  vreo afecțiune care cauzează pierderea părului, cum ar fi bolile tiroidiene, diabetul sau lupusul.

Testul de tragere
În timpul unui test de tragere, mai multe zeci de fire de păr sunt trase gradat, pentru a se analiza la microscop sau cu ochiul liber firele de păr care părăsesc scalpul. Acest lucru ajută la determinarea stadiului de dezvoltare al părului care cade.

Glossary Link Biopsie
Totodată se pot preleva, prin răzuire, probe din piele sau câteva fire de păr, smulse de pe scalp, care analizate, pot evidenția,  dacă o infectie este cauza pierderii de păr. Atunci când  diagnosticul este dificil de confirmat, medicul poate efectua o biopsie pumn. În timpul acestui test, medicul foloseste un instrument circular pentru a elimina o mică secțiune din straturile profunde ale pielii.

Tratament

Pentru anumite tipuri de pierdere a părului, părul poate relua creșterea, fără nici un tratament. În alte situații, tratamentele pot ajuta la stimularea creșterea părului sau ascund căderea lui.

Medicație
În cazul în care pierderea părului este cauzată de o boală de bază, va fi necesar tratament pentru această boală. Aceasta poate include medicamente pentru reducerea inflamației și suprimarea sistemul imunitar, cum ar fi Glossary Link prednison.

Medicamente folosite pentru a trata pierderea părului includ:
Minoxidil. Minoxidil este un lichid sau spumă cu care se freacă scalpul de două ori pe zi, pentru creașterea părului și pentru a preveni în continuare, căderea lui. Unele persoane pot observa o regenerare a părului lor sau un ritm mai lent de cădere a părului sau ambele. Aceasta poate dura cca 12 săptămâni până când un păr nou începe să crească. Minoxidil este disponibil sub două forme,  soluție de 2 la sută și soluție de 5 la sută. Efectele secundare pot include iritarea scalpului și creșterea părului nedorit, ocazional, pe pielea adiacentă de pe frunte sau față.
Finasteride. Acest medicament, pe bază de prescripție medicală, tratează chelia de sex masculin și este sub formă de pastile care se administrează zilnic. Mulți bărbați care au luat finasteride au constatat  o încetinire a căderii părului, iar unii creșterea lui. Reacțiile adverse rare la finasteride includ apetit sexual diminuat, disfuncții sexuale și cancer de prostată. Finasteridele ar trebui să fie evitate de femeile de vârstă fertilă.

Tratament chirurgical
La cel mai frecvent tip de cădere permanentă a părului, numai partea de sus a capului este afectată. Procedurile chirurgicale pot profita din plin de părul care încă a mai rămas.
Transplantul de păr. Acest tip de procedură recoltează poțiuni mici de piele, fiecare conținând câteva fire de păr, din partea din spate sau de pe părțile laterale ale scalpului. Ele sunt apoi implantate în secțiunile de scalp cu chelie. Ar putea fi necesare mai multe sesiuni de Glossary Link transplant, deoarece  pierderea părului din cauză ereditară progresează cu timpul.
Reducția scalpului. Această procedură elimină chirurgical o parte din pielea cheală de pe cap. După ce scalpul fără păr este eliminat, spatiul este închis cu scalp acoperit cu păr. Medicii pot, de asemenea, să răsucească o porțiune de piele cu păr, peste o zonă de piele cheală, aplicând  o tehnica de reducere a scalpului numită lambou .
Procedurile chirurgicale pentru tratarea cheliei sunt scumpe și pot fi dureroase.Există unele riscuri posibile care includ infecția și cicatrizarea.

Peruci și meșe
Dacă doriți o alternativă la tratamentul medical pentru chelie sau dacă nu se obțin rezultatele dorite, se poate lua în considerare purtarea unei peruci sau a unei meșe. Ele pot fi folosite pentru a acoperi  pierderea permanentă sau temporară a părului. Există disponibile în prezent, peruci și meșe de calitate, cu aspect natural.

Tratamente alternative

Fitoterapie: Capsicum annum(ardei iute). Tinctură, se fac fricționări energice la rădăcina părului, de 1-2 ori pe săptămână.
Nasturtium officinale. (năsturel). Se folosește sucul proaspăt, sub formă de fricțiune zilnică, în fiecare seară.

Urtica dioica (urzica).Tinctură, pentru menținerea sănătății scalpului și combaterea căderii părului, se fricționează pielea capului de 2-3 ori pe săptămână.
Artium lappa radix(brusture). Tinctură, se fac fricționări energice la rădăcina părului, de 1-2 ori pe săptămână.

Betula pendula(mesteacăn). Se fricționează pielea capului cu tinctură de 2-3 ori pe săptămână.

Deosebit de benefică pentru scalp este combinația de tincturi, urzică, brusture, mesteacăn.

Alimentație/Stil de viațã

Aceste sfaturi vă pot ajuta să evitați  tipurile de cădere a părului care pot fi prevenite:
Alegeți o dietă echilibrată
Evitați coafurile strânse, cum ar fi împletituri, chifle sau cozi de cal.
Evitați răsucirea, frecarea sau smulgerea părului.

Test genetic pentru prezicerea calviției la bărbați

Bibliografie

Bioterapie - Virgil T.Geiculescu


 

 

 

Ultima modificareMarți, 27 Mai 2014 05:11
O să te intereseze și: « Celulita
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top