Paronichia

paronichia_3_rs.jpgAvand in vedere ca mainile sunt cele mai expuse in activitatile cotidiene, pot suferi diverse traume care deschid porti pentru diversii agenti patogeni. Paronichia este cea mai frecventa infectie care afecteaza degetele mainii(foarte rar degetele de la picior), rezultata mai ales prin plagile intepate.
Infectie a epidermului ce inconjoara unghia, apare in special la persoane care au contact prelungit cu apa, manichiura necorespunzatoare, copii care isi sug degetele sau isi rod unghiile, la imunodeprimati, la cei cu corticoterapie. Are o frecventa de trei ori mai mare la femei fata de barbati, iar bolile preexistente favorizeaza aparitia paronichiei:
 • diabetul zaharat,
 • obezitatea,
 • defecte imunologice,
 • poliendocrinopatii,
 • imunodepresii.
Organismele responsabile de infectie sunt Staphylococcus aureus si Streptococcus pyogenes;foarte rar poate fi implicat si Pseudomonas.

Diagnosticul diferential al paronichiei:
 • Candidoza cutaneomucoasa
 • Glossary Link Dermatita de contact de natura alergica sau iritanta
 • Celulita
 • Onicoliza
 • Herpes simplex
 • Pemfigus vulgaris
Pacientul poate descrie ca recent, in urma unui traumatism minor sau a unei manipulari necorespunzatoare a unghiei, s-a produs tumefactia, durerea, inrosirea epidermei, uneori chiar si prezenta puroiului in partile laterale ale unghiei. Aceasta este forma acuta a paronichiei si de obicei tratata cu bai caldute si Glossary Link antibiotic dispare in cateva zile complet. Insa daca exista colectie purulenta trebuie evacuata pentru ca poate duce la desprinderea unghiei de pe patul unghial.
 
Forma cronica a paronichiei se manifesta de circa 6 saptamani sau chiar mai mult, inflamatia, durerea si tumefactia aparand mai ales la expunerea in mediu umed sau la contactul prelungit cu apa. Nu apare colectie purulenta ca in forma acuta, insa unghia apare mai subtiata si mai decolorata, cu excrescente transversale pe suprafata ei.
 
Tratamentul abordat depinde de cat de intinsa este infectia. Daca diagnosticul se pune din timp si nu exista infectie, tratamentul nu va fi unul chirurgical. In cazul formei acute introducerea partii afectate in apa calduta de 3-4 ori pe zi poate ajuta semnificativ la disparitia simptomelor. La nevoie se poate administra si antibioterapie orala cu spectru antistafilococic cum ar fi Augmentinul sau Clindamicina.

Tratamentul formei cronice incepe cu profilaxia acesteia, pacientul fiind sfatuit de medicul de familie sa evite mediile predispozante sau iritante, atentie la manichiura, suptul degetelor sau incercarea de a inciza din proprie initiativa eventualele colectii. Cazurile usoare pot fi tratate cu bai caldute, repetate, spre deosebire de cele fulminante in care este nevoie de aplicare de antifungice local cum ar Miconazolul dar si oral Ketoconazol sau Fluconazol. Pacientii diabetici sau cei imunocompromisi trebuie sa primeasca un tratament mai agresiv deoarece raspunsul acestora este mai lent.

Daca tratamentul medicamentos nu da rezultate, interventia chirurgicala este indicata. Pot fi folosite tehnici non-incizionale in cazul abceselor formei acute a paronichiei(se foloseste un instrument cu capat bont si se indeparteaza epidermul de pe suprafata unghiei, cu expunerea colectiei) dar si incizionale,mai ales in formele cronice. Este foarte importanta monitorizarea pacientului cu forma cronica a paronichiei pentru evitarea posibilelor suprainfectii.

Complicatiile care pot aparea nu sunt de neglijat  mai ales in cazul diabeticilor sau a celor imunodeprimati:
 • panaritiul
 • tenosinovita
 • osteomielita
Medicul de familie trebuie sa-si sfatuiasca pacientul:
 1. sa evite traumatismele asupra zonei afectate
 2. sa pastreze zona curata si uscata pentru grabirea vindecarii si prevenirea recidivelor
 3. sa pastreze o igiena riguroasa
 4. pacientii imunocompromisi trebuie sa ramana vigilenti si la orice trauma sau modificare a degetelor sau unghiilor si sa se adreseze medicului.

Sursa: InfoMedik

O să te intereseze și: « Onicomicoza Acneea juvenila »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top