There are 50 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F I M N O P R S T U
Page:  « Prev 1 2 3 4 Next »
Term Definition
extraveral

acțiune terapeuticã: efect sedativ și anticonvulsivant. indicații: hiperexcitabilitate nervoasã, insomnii, tulburãri nervoase, hipertensiune arterialã, hipertiroidie. contraindicații: insuficiențã hepaticã și renalã grave, copii. mod de administrare: 2-3 comprimate pe zi. in caz de insomnie se iau seara cu 1/2 orã înainte de culcare 2-3 comprimate o datã.

faringosept

acțiune terapeuticã: antiseptic acut fațã de câteva bacterii ce pot coloniza cavitatea bucalã și faringele. indicații: profilaxia și tratamentul infecțiilor buco-faringiene: angina, gingivita (inflamația gingiei), stomatita (inflamația mucoasei bucale); dupã amigdalectomie (intervenția chirurgicalã cu îndepãrtarea amigdalelor) și extracții dentare. mod de administrare: cate 1 comprimat (pentru supt), de 4-6 ori/zi la adulți și de 1-4 ori/zi la copii. reacții adverse: iritație ușoarã a mucoasei bucale (în cazul administrãrii prea frecvente).

fasconal

acțiune terapeuticã: analgezic și antipiretic, sedativ, stimulant psihomotor slab și antimigrenos. indicații: dureri de cap, nevralgii, dureri musculare, stãri febrile, gripa. reacții adverse: erupții cutanate alergice, fenomene de iritație a mucoasei gastrice și hemoragii; administrarea prelungitã de doze mari apropiate de dozele toxice provoacã erupții cutanate alergice, anemie, leziuni la nivelul rinichilor și ficatului, constipație, rareori dependențã. contraindicații: alergie sau intoleranțã la una din componentele preparatului, afecțiuni gastrice; prudențã la bolnavi renali, hepatici, anemici, se vor evita în ultima lunã de sarcinã și la copii mici. codeina conținutã figureazã pe lista substanțelor dopante (interzise la sportivi). mod de administrare: câte un comprimat la nevoie, 3-5 comprimate pe zi.

fenosept

acțiune terapeuticã: antiseptic, activ fațã de bacterii, virusuri, ciuperci și protozoare; are proprietãți antiinflamatorii slabe, epitelizante și cicatrizante. indicatii: pentru dezinfectarea mucoasei orale și faringiene în stomatite (inflamația mucoasei cavitãții bucale), gingivite (inflamația gingiei), faringite și profilactic, dupã extracții dentare și amigdalectomie; pentru dezinfecție pielii înaintea injecțiilor, inciziilor chirurgicale, puncțiilor, în caz de rãni superficiale, în eczeme infectate, ulcerații infectate, micoze, vaginite, cistite, uretrite. mod de administrare: la adulți, câte 1 comprimat pentru supt la fiecare 1-2 ore în faza acutã, apoi 1 comprimat de 3-4 ori/zi (cel mult 4 sãptãmâni); la copii, 1 comprimat de 3-4 ori/zi. soluția pentru uz extern se folosește diluatã, în concentrație de 0,05-0,01 %. pudra se aplicã local (dupã curãțarea leziunii) de 1-2 ori/zi, sub pansament steril. contraindicații: nu se folosește la copii mai mici de 2 ani. nu se pune în contact cu aluminiul sau aliaje.

furazolidon

acțiune terapeuticã: antiseptic intestinal activ fațã de numeroase tipuri de microorganisme. indicații: toxiinfecții alimentare (salmoneloze), dizenterii, enterite infecțioase ale sugarului, lambliaza. mod de administrare: adulți: 1 comprimat a 100 mg de 1-4 ori/zi; copii 5-10 mg/kg corp și zi, respectiv 1/4-2 comprimate a 25 mg sau 1/2-2 lingurițe suspensie (o lingurițã conține 25 mg) de 4 ori/zi (dupã vârstã). reacții adverse: rareori dureri de cap, greațã, vomã (la doze mari), erupții cutanate alergice, febrã, dureri articulare, anemie, urina se coloreazã în galben închis. contraindicații: alergie la furazolidon, nou-nãscuți (pânã la o lunã), prudențã în timpul sarcinii și lactației. nu se asociazã cu sedative, tranchilizante. În timpul tratamentului și 4 zile dupã, nu se consumã bãuturi alcoolice și alimente precum brânzeturi preparate fermentate (risc la fenomene toxice).

imodium

acțiune terapeuticã: antiseptic intestinal activ fațã de numeroase tipuri de microorganisme. indicații: toxiinfecții alimentare (salmoneloze), dizenterii, enterite infecțioase ale sugarului, lambliaza. mod de administrare: adulți: 1 comprimat a 100 mg de 1-4 ori/zi; copii 5-10 mg/kg corp și zi, respectiv 1/4-2 comprimate a 25 mg sau 1/2-2 lingurițe suspensie (o lingurițã conține 25 mg) de 4 ori/zi (dupã vârstã). reacții adverse: rareori dureri de cap, greațã, vomã (la doze mari), erupții cutanate alergice, febrã, dureri articulare, anemie, urina se coloreazã în galben închis. contraindicații: alergie la furazolidon, nou-nãscuți (pânã la o lunã), prudențã în timpul sarcinii și lactației. nu se asociazã cu sedative, tranchilizante. În timpul tratamentului și 4 zile dupã, nu se consumã bãuturi alcoolice și alimente precum brânzeturi preparate fermentate (risc la fenomene toxice).

indometacin

aciune terapeuticã: antireumatic, antiinflamator nesteroidian foarte activ; analgezic și antipiretic. indicații: poliartrita reumatoidã și alte forme de reumatism articular sau extraarticular cu inflamatie și dureri marcate; criza de guta. unguentul se foloseste în inflamații și dureri de naturã reumatismalã, traumaticã (contuzii, entorse, tendinite) sau circulatorie (tromboze varicoase, degerãturi). mod de administrare: oral, inițial o capsulã (25 mg) de 2-3 ori/zi (dupã mese), la nevoie se crește treptat pânã la cel mult 8 capsule/zi; rectal, 1 supozitor (50 mg) dimineața și seara, la nevoie 2 supozitoare de 2 ori/zi. unguentul se aplicã local, pe piele de 2-3 ori/zi. reacții adverse: relativ frecvent dureri de cap, amețeli (la începutul tratamentului), inapetențã, greațã, vomã, dureri abdominale, diaree (uneori chiar la doze mici), ulcerații ale mucoasei gastrointestinale (posibil hemoragii), iritatie rectalã ( la supozitoare); uneori reacții alergice: erupții cutanate; rareori tulburãri de vedere, lezarea retinei (la administrarea îndelungatã), hepatita toxicã și icter (îngãlbenirea pielii), somnolențã, confuzie mintalã, stare depresivã, convulsii, hipertensiune. contraindicații: leziuni ulcerative gastrointestinale (ulcer gastroduodenal, colita ulceroasã), alergie sau intoleranțã la indometacina și alte inflamatorii nesteroidiene; se va evita în timpul sarcinii, alãptãrii și la copiii sub 14 ani; se evita sau prudențã și doze mici la bãtrâni; prudențã în afecțiuni ale ficatului și rinichilor, în hipertensiunea arterialã, la bolnavii cu tulburãri de coagulare, la psihotici, epileptici, parkinsonieni. unguentul nu se aplicã pe pielea lezatã și pe mucoase. indometacina nu se asociazã cu apirina (risc mare de hemoragii digestive).

iodosept

acțiune terapeuticã: antiseptic, dezinfectant, util în pregãtirea preoperatorie a tegumentului, mucoasei bucale, faringiene și vaginale. antiseptic, dezinfectant de uz extern. indicații: prevenirea și tratamentul local al infecțiilor tegumentelor și mucoaselor ( bucalã, vaginalã). mod de administrare: aplicații locale. contraindicații: hipersensibilitate, alergie la iod.

maalox

proprietãți terapeutice: calmeazã timp de mai multe ore durerile tractului digestiv superior. antiacid, protector al mucoasei esofagului, a stomacului și duodenului. indicații: tratamentul simptomatic al tulburãrilor datorate aciditãții gastrice. gastrita, hernie hiatalã, dispepsie (tulburãri digestive), ulcer gastroduodenal, aciditate esofagianã. contraindicații: insuficiența renalã severã. in cazul unor tulburãri renale grave cereți avizul medicului sau farmacistului. precauții: la pacienții cu dializã renalã cronicã. dacã durerile digestive persistã, consultați medicul. dacã durerile sunt asociate cu febrã sau vãrsãturi, consultați imediat medicul. acest produs poate modifica absorbția altor medicamente. in caz de tratamente asociate, consultați medicul. alte medicamente pot fi administrate dupã aproximativ 2 ore de la administrarea antiacidului. mod de administrare: acest medicament se administreazã în momentul durerilor sau la 90 de minute dupã masã, sau dupã sfatul medicului. de obicei maximum de 6 ori pe zi. comprimate:1-2 comprimate în momentul durerilor sau la 90 de minute dupã masã. plicuri, sub formã de praf: 1-2 plicuri în momentul durerilor sau la 90 de minute dupã masã. flacon, sub formã de suspensie: 1-2 linguri în momentul durerilor sau la 90 de minute dupã masã. agitați flaconul/plicul înainte de folosire. efecte secundare posibile: acest medicament poate produce, la anumite persoane, efecte neplãcute: constipație sau diaree.

medicatia impotriva obezitatii

tratamentul medicamentos împotriva obezitãții se face doar sub supraveghere medicalã. acest tratament trebuie considerat numai când dieta, schimbãrile în stilul de viațã nu au dat rezultatele scontate și sãnãtatea este în pericol. medicația nu înlocuiește dieta și modul de viațã, ele sunt doar complementare. dieta rãmâne elementul de bazã al tratamentului. existã doar un numãr limitat de medicamente pentru tratamentul obezitãții ca urmare a retragerii de pe piațã a medicametelor de diminuare a apetitului din cauza unor îndoieli privind siguranța pentru sãnãtate a folosirii lor. singurele medicamente disponibile sunt orlistat (xenical) și teronac. acestea acționeazã prin interferența cu procesul natural al digestiei și prevenirea absorbției de grãsimi din mâncarea consumatã.

metoclopramid

acțiune farmacoterapeuticã: antivomitiv prin acțiune centralã, favorizeazã golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric (mișcãrilor gastrice); i se atribuie un efect de normalizare a funcțiilor motorii și secretorii ale tubului digestiv, prin mecanism central. indicatii: greațã și vomã (postoperator, in cadrul bolii de iradiatie, provocate de medicamente), sughiț, esofagita de reflux, staza gastricã (staționarea alimentelor în stomac), dispepsie (tulburãri degestive), flatulența (gaze intestinale), migrene; pentru usurarea tubajului duodenal și pentru examenul radiologic gastrointestinal. În doze terapeutice, nu produce efecte secundare nedorite (deprimare centralã, inhibarea secrețiilor digestive, fenomene circulatorii). un alt avantaj al preparatului îl constituie toxicitatea sa redusã. mod de administrare: adulți, oral 1/2-1 comprimat sau 15-30 picãturi (5-10 mg) de 3 ori pe zi (înainte de mese); rectal un supozitor (20 mg) de 2-3 ori pe zi; în situațiile acute se injecteazã intramuscular sau intravenos o fiolã (10 mg), repetând la nevoie. copii: 1/2 din doza adultului; sugari: 0,5 mg/kg corp și zi (fracționat). reactii adverse: uneori constipație sau diaree, neliniște, obosealã; rareori diaree, scaderea libidoului (apetitului sexual), ginecomastie, lactație; dozele mari pot provoca somnolențã și spasme, contracturi musculare (la fațã, gât, limbã), la copii. sindromul menționat poate fi ameliorat prin administrare de antiparkinsoniene. contraindicații: sarcina, prudențã la psihotici și în insuficiența renalã (doze mai mici). nu se asociazã cu neuroleptice (potențare riscantã) și cu atropin (împiedicã efectul metoclopramidei). la nou-nãscuți sub 2 sãptãmâni (în general, se recomandã evitarea la nou-nãscuți). mod de administrare: sugari și copii sub 3 ani: 0,5-1 mg/kg corp/zi, în 3 prize câte 1 picãturã la minimum 6 ore. copii peste 3 ani: 10-15 mg în 3 prize - de 3 ori pe zi câte 10-15 picãturi, la 6 ore (doza adultului este de 15-30 mg/zi).

motilium

efecte terapeutice: este un antiemetic (antivomitiv). administrat pe cale oralã mãrește durata contracțiilor intestinale și grãbește evacuarea gastricã. nu are efect asupra secreției gastrice. indicații: simptomul dispeptic (tulburãri digestive) adesea asociat cu golire gastricã întârziatã, reflux gastroesofagian și esofagite: dureri la nivelul abdomenului superior; eructații (râgâitul), flatulența (gaze intestinale); greața și voma; arsuri cu sau fãrã regurgitarea conținutului gastric în gurã. o indicație specificã este greața și voma provocate de medicamentele administrate în boala parkinson. contraindicații: motilium este contraindicat la pacienții cu o intoleranțã cunoscutã la medicament. motilium nu trebuie folosit atunci când stimularea mișcãrilor gastrice poate fi periculoasã, de exemplu în prezența unei hemoragii gastrointestinale, obstrucție (blocare) mecanicã sau perforație. precauții: când sunt folosite concomitent antiacide sau agenți antisecretori, acestea trebuie administrate dupã mese, și nu înainte de masã, respectiv nu simultan cu motilium tablete sau suspensie. sugari: deoarece funcțiile metabolice nu sunt pe deplin dezvoltate în timpul primelor luni de viațã, orice medicament trebuie dat sugarilor cu mare grijã și sub supravegherea medicului. administrarea în tulburãri hepatice se face cu precauție. pacienții sub terapie prelungitã trebuie consultați regulat. interacțiuni: medicamentele antisecretoare și antiacide nu trebuie administrate simultan cu motilium, deoarece ele îi diminueazã eficacitatea oralã. sarcina: motilium trebuie folosit numai în primul trimestru al sarcinii, și aceasta doar dacã este justificat de beneficiul terapeutic anticipat. pânã în prezent, nu s-a evidențiat nici o creștere a riscului de malformații la oameni. alãptare: medicamentul este excretat în laptele matern. deci, nu este recomandat ca mamele ce folosesc motilium sã alãpteze, decât dacã beneficiile anticipate depãșesc riscul potențial. mod de administrare: dispepsie cronicã (tulburãri digestive). adulți: 10 mg (o tabletã, 1 pliculeț sau 10 ml) de 3 ori pe zi, cu 15 - 30 de minute înainte de mese și, dacã este necesar, încã una înainte de culcare. copii: suspensie oralã: 2, 5 ml per 10 kg corp, de trei ori pe zi înainte de mese și, dacã este necesar, încã o datã seara. când rezultatele nu sunt satisfãcãtoare, dozajul de mai sus poate fi dublat la adulți și la copii peste un an. greațã și vomã: adulți: oral 20 mg (2 tablete, 2 pliculețe sau 20 ml) de 3 - 4 ori pe zi înainte de mese și înainte de culcare; rectal: 2 - 4 supozitoare pe zi. copii: oral: 5 mg per 10 kg corp, de 3 - 4 ori pe zi înainte de mese și inainte de culcare; rectal: pânã la 2 ani: 1 supozitor (10 mg) de 2 - 4 ori pe zi; 2 - 4 ani: 1 supozitor (30 mg) de 2 ori pe zi; 4 - 6 ani: 1 supozitor (30 mg) de 3 ori pe zi; mai mari de 6 ani: 1 supozitor (30 mg) de 4 ori pe zi. observații: motilium oral se recomandã a fi administrat înainte de mese. dacã este luat dupã mese, absorția medicamentului este oarecum întârziatã. tabletele nu sunt pentru copii sub 5 ani. supozitoarele se introduc de preferințã într-un rect gol. reacții adverse: efectele secundare sunt rare; excepțional, au fost raportate crampe intestinale tranzitorii. in cazuri rare, apare ginecomastie (creșterea glandei mamare la bãrbați). au mai fost de asemenea raportate rare cazuri de reacții alergice (mâncãrimi sau urticarie). supradozare: simptomele supradozãrii pot include somnolența și dezorientarea. nu existã un antidot specific. in cazul unei supradozãri poate fi folositoare administrarea unui cãrbune activat.

nitroglicerina

actiune terapeuticã: nitroglicerina acționeazã prin dilatarea venelor. permite de asemenea restabilirea echilibrului între nevoile de oxigen ale miocardului și cantitatea de oxigen disponibilã. la doze mai mari provoacã vasodilatație și la nivelul arterelor cu scãderea tensiunii arteriale. indicații: tratamentul crizelor de anginã pectoralã, tratamentul preventiv pe termen foarte scurt al crizelor anginoase. reacții adverse: nitroglicerina poate produce durere de cap, aceasta dispãrând de obicei în mai puțin de o sãptãmânã dupã administrarea unui tratament continuu și poate fi atenuatã prin administrarea unui analgezic. la doze mari poate produce hipotensiune (scãderea tensiunii arterialle) accentuatã în special la persoanele în vârstã. contraindicații: insuficiența cardiacã, glaucom, tromboza coronarianã, hipotensiune la ridicarea în picioare, hipertensiune intracranianã, stãri de șoc, anemii grave. mod de administrare: sublingual câte 1/2-1 comprimat în timpul crizelor de anginã pectoralã sau imediat înaintea efortului provocator. doza se poate repeta dupã 15 minute. dacã dupã administrarea a 3 doze sub forma de comprimate, criza nu cedeazã, se recomandã prezentarea la medic pentru suspiciune de infarct miocardic. supradozare: in caz de absorbție masivã accidentalã, apare vasodilatație generalizatã cu leșin. se recomandã ca tratamentul în supradozajul cu nitroglicerinã sã se efectueze în centre specializate. atentie! pãstrarea îndelungatã duce la diminuarea eficacitãții, prin evaporarea substanței active.

nurofen

acțiune terapeuticã: antiinflamator nesteroidian, analgezic și antipiretic, antiagregant plachetar. indicații: reumatism, suferințe disco-vertebrale, dureri articulare, stãri inflamatorii severe în sfera orl, dureri dentare, dureri menstruale. efecte adverse: greațã, vome, dureri abdominale, diaree, erupții cutanate, mâncãrime, durere de cap, amețeli contraindicații: ulcer gastric și duodenal, hepatite, alergie la aspirinã. mod de administrare: oral, analgezic 200-1000 mg pe zi; ca antiinflamator 1200-2400 mg pe zi, divizat în 3-4 prize. prima dozã zilnicã se poate lua dimineața, pe nemâncate, celelalte dupã masã.

omeran

indicatii terapeutice: ulcer duodenal evolutiv; ulcer gastric evolutiv; esofagitã de reflux; sindrom zollinger - ellison. de asemenea este indicat ca tratament preventiv în caz de recidivã în esofagita de reflux și în ulcerul gastric și duodenal dificil de controlat. mod de administrare: adulți: ulcer duodenal: 20 mg/zi (o prizã) timp de 2 sãptãmâni. dacã vindecarea nu este totalã, tratamentul se poate prelungi cu 2 sãptãmâni. dacã este vorba de un ulcer refractar la alte tratamente se pot folosi 40 mg/zi (într-o singurã prizã) timp de 4 sãptãmâni. În caz de recidive se pot aplica din nou aceleași scheme de tratament. ulcer gastric: 20 mg/zi timp de 4 sãptãmâni. dacã nu se vindecã, se recomandã tratament suplimentar încã 4 sãptãmâni. În caz de recidive se aplicã aceeași schemã de tratament. la cei cu ulcer gastric refractar la alte tratamente: 40 mg/zi, timp de 8 sãptãmâni. esofagitã de reflux: 20 mg/zi 4 sãptãmâni. tratament suplimentar, dacã este cazul, 4 sãptãmâni. esofagitã refractarã la alte tratamente: 40 mg/zi, 8 sãptãmâni. recidivã: se repetã schema de tratament. tratament de întreținere: la pacienții cu esofagitã de reflux recidivantã, se pot preveni recãderile cu 20 mg omeprazol/zi cu o duratã a tratamentului mergând pânã la 6 ani În ulcerele recidivante, dificil de controlat, se recomandã un tratament de 12 luni cu 20 mg/zi. În cazurile refractare vindecate prin omeprazol (40 mg/zi) tratamentul preventiv de 20 mg/zi poate fi insuficient. se poate crește doza la 40 mg (prizã zilnicã unicã). sindrom zollinger-ellison: tratamentul se individualizeazã; durata lui depinde de manifestãrile clinice. bolnavii cu forme grave care nu rãspund la alte metode terapeutice au fost tratați cu succes (în 90 % din cazuri) cu doze cuprinse între 20 - 120 mg/zi. pentru o posologie superioarã a 80 mg/zi, doza cotidianã trebuie repartizatã în douã prize. copii: nu se dispune de o experiențã clinicã necesarã stabilirii unei posologii adecvate. În caz de insuficiențã renalã sau hepaticã și la vârstnici nu este necesarã o ajustare a dozelor. contraindicații: hipersensibilitate la omeprazol. reacții adverse: omeprazolul este în general bine tolerat. pot sã aparã diaree, cefalee, greațã, meteorism, constipație, erupții cutanate, fotosensibilizare. au fost semnalate tulburãri hematologice: anemie, neutropenie, pancitopenie, trompocitopenie. aceste manifestãri sunt tranzitorii și de intensitate moderatã. precauții în administrare: În caz de ulcer gastric se recomandã verificarea benignitãții leziunilor înainte de începerea tratamentului. ca și în cazul altor medicamente antisecretoare gastrice, omeprazolul favorizeazã dezvoltarea bacteriilor intragastrice prin diminuarea volumului și aciditãții sucului gastric, mai ales în cazul tratamentelor de lungã duratã. la copii, eficacitatea și toleranța medicamentului nu a fost studiatã. sarcinã și alãptare: studiile efectuate pe animale nu au demonstrat efecte teratogene sau embriotoxice, dar se impun mãsuri de prudențã, ca de altfel în cazul tuturor medicamentelor noi: se recomandã sã nu se administreze în primul trimestru de sarcinã, iar în restul perioadei de sarcinã sau în perioada de alãptare se prescrie numai în caz de necesitate absolutã. proprietãți farmacotoxice: mecanismul prin care pot sã aparã celulele cancerigene gastrice (celulele ecl) se explicã prin hipoclorhidria prelungitã și constant semnalatã în cazul administrãrii omeprazolului. omeprazolul poate afecta și alte celule din tractul gastro-intestinal, fie direct, fie prin inducerea hipoclorhidriei. studii efectuate pe 200 de pacienți dupã tratament cu omeprazol, timp de 12 luni, au demonstrat cã, deși existã riscul apariției tumorilor gastrice în cazul unor tratamente prelungite, nu a fost pusã în evidențã prezența celulelor cancerigene. supradozare: studiile efectuate pânã în prezent au demonstrat cã doza unicã letalã este de 4000 mg/kg la șobolani, animalele prezentând convulsii, tulburãri respiratorii și cardiace. nu existã date privind supradozarea la oameni, dar o dozã de 360 mg/zi este bine toleratã. În caz de supradozaj se recomandã tratament simptomatic. interacțiuni: diazepamul, fenitoina și warfarina (medicamente metabolizate prin oxidare hepaticã): omeprazolul poate încetini eliminarea lor. se recomandã informarea pacienților și reducerea posologiei. nu s-au regãsit interacțiuni cu propranololul sau teofilina, dar nu trebuie exclusã posibilitatea interacțiunii cu alte medicamente metabolizate în mod egal prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului p450. se impune prudențã în cazul asocierii cu substanțe medicamentoase cu afinitate mare pentru proteinele plasmatice. gastro-intestinalele topice: nu este cunoscutã o influențã a gastro-intestinalelor topice, cum ar fi hidroxidul de aluminiu, în absorbția omeprazolului. se recomandã administrarea lor la interval de 2 ore.

Page:  « Prev 1 2 3 4 Next »
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL
Back to top