Jocul de-a omul invizibil ar putea ajuta la tratarea persoanelor care suferă de anxietate socială (studiu)

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători suedezi, iluzia de a fi invizibili îi eliberează pe oameni de stres, acest joc putând ajuta tratarea persoanelor care suferă de anxietate socială.
 
Omul invizibil este o fantasmă milenară. Filozoful grec Platon povesteşte că ciobanul Gyges a ajuns rege datorită unui inel care îl făcea invizibil, iar romanul SF al lui H.G. Wells 'Omul invizibil' aduce în prim-plan un savant nebun. Harry Potter, ucenicul vrăjitor imaginat de J.K. Rowling, are o capă preţioasă care îl face invizibil.
 
În ultimii ani, cercetările au dus la crearea unor metamateriale capabile să manipuleze undele. 'Cape de invizibilitate' confecţionate din aceste materiale artificiale permit devierea razelor de lumină care ajung pe un obiect, făcându-l invizibil. 'Chiar dacă nu au fost încă puse la punct dispozitive care să ascundă în întregime un corp uman, nu pare nerealist să spunem că se va reuşi acest lucru într-o bună zi. Prin urmare, trebuie să ne pregătim', afirmă Arvid Guterstam, coautor al studiului apărut joi în Scientific Reports (Nature). 
 
'Trebuie să studiem consecinţele psihologice ale unei asemenea invizibilităţi pentru ca acele dispozitive să fie folosite fără riscuri', adaugă cercetătorul în ştiinţe neurologice la Institutul Karolinska din Stockholm. Studiul s-a desfăşurat pe 125 de participanţi, fiecare experiment efectuându-se cu 25 de voluntari. Fiecare dintre ei online casino a primit o cască video, care transmitea imagini în direct şi în 3D cu ajutorul unei perechi de camere plasate la nivelul ochilor. Orientate în jos, camerele filmau în gol. Cercetătorii le-au cerut apoi voluntarilor să se ridice şi să privească în jos. În loc să îşi vadă propriul corp, ei vedeau un spaţiu gol. 
 
Pentru a spori iluzia, un cercetător a atins în mai multe locuri corpul participantului cu o pensulă ţinută într-o mână, făcând aceeaşi mişcare cu cealaltă mână în gol. În 30 de secunde, majoritatea participanţilor au avut impresia că au devenit invizibili. 'Pentru a vedea dacă iluzia funcţionează, am lovit cu cuţitul în direcţia corpului invizibil, măsurând stresul provocat de acest gest', spune Arvid Guterstam. 'Oamenii au transpirat mai mult, ceea ce sugerează că ei au perceput în creier gestul făcut în gol ca o ameninţare directă la propriul lor corp', adaugă el.
 
 
Într-un alt experiment, cercetătorii au plasat participanţii la studiu într-o situaţie socială stresantă, punându-i în prezenţa unor persoane necunoscute. Oamenii de ştiinţă au constatat că ritmul cardiac al participanţilor şi nivelul lor de stres au fost mai mici atunci când persoana avea impresia că este invizibilă decât atunci când se ştia văzută de toţi. 'În cazul în care creierul percepe corpul ca invizibil, el presupune că acesta este la fel şi pentru alţi observatori, ceea ce reduce stresul legat de faptul că este în centrul atenţiei', afirmă Guterstam. 
 
Tulburare destul de frecventă, anxietatea socială ar afecta circa 10% din oameni, în diferite grade, de-a lungul vieţii, potrivit cercetătorului suedez. Psihoterapia cognitivo-comportamentală (CBT) este cel mai răspândit tratament nemedicamentos pentru îngrijirea acestei fobii sociale. Ea vizează să obişnuiască pacienţii cu situaţii din ce în ce mai stresante. Unele din aceste terapii recurg la simulări de realitate virtuală.
 
'Credem că, dacă dăm iluzia invizibilităţii, ar putea fi o primă etapă în aceste psihoterapii care se sprijină pe realitatea virtuală. Astfel ar putea fi ajutaţi pacienţii a căror Glossary Link anxietate provine din emoţii negative legate de propriul lor corp', afirmă Guterstam. 
 
Henrik Ehrsson, cercetător la acelaşi institut suedez, arată că trebuie efectuate noi studii pentru a vedea dacă viitoarele dispozitive de invizibilitate 'nu ne vor face să ne pierdem simţul binelui sau al răului'.
 
Sursa: AGERPRES
 
Back to top