Canabisul poate ajuta la frânarea devoltării cancerului (studiu)

Potrivit unor rezultate preliminare ale unei cercetări realizate la Institutul Technion din oraşul israelian Haifa, canabisul ar putea ajuta la frânarea dezvoltării unor tumori cancerigene.
 
Cunoscută deja pentru efectele sale paleative în acest tip de maladie, cercetătorii de la Technion au decis să facă un pas înainte şi să studieze dacă această plantă poate fi folosită şi ca mijloc activ de combaterea a cancerului. 
Potrivit ziarului 'Haaretz', rezultatele de până acum indică o eficienţă considerabilă în cazurile de tumori cerebrale şi în cancerul la sân, studiul urmând să se extindă şi la alte forme ale bolii.
 
Cercetările, care au început în urmă cu un an, conduse profesorul Dedi Meiri, de la Facultatea de Biologie, se axează asupra procesului de divizare celulară, atât la celulele sănătoase, cât şi la cele cancerigene. 
 
"În cadrul unui studiu efectuat la Toronto am căutat orice tip de materiale care afectează structura celulară", a spus cercetătorul, a cărui echipă a reuşit să determine anumite celule cancerigene din creier să se autodistrugă cu ajutorul unor componente active ale canabisului. Este vorba de un proces, cunoscut sub numele de 'apoptosis', investigat deja cu succes de oameni de ştiinţă spanioli, şi pe care Meiri încearcă să-l descifreze pentru a vedea exact cum se produce şi de ce celula cancerigenă îl poate evita pentru a se reproduce. 
 
Concluziile preliminare susţin că planta de canabis reuşeşte să activeze acest mecanism de autodistrugere. Cercetătorul a îndemnat însă la prudenţă, afirmând că este încă devreme pentru a trage concluzii asupra efectului canabisului asupra acestui tip de boală, având în vedere că este un domeniu relativ nou, care necesită încă multe investigaţii.
 
Sursa: AGERPRES
 
Back to top