A fost descoperită o posibilă legătură între greutatea corporală şi riscul de Alzheimer


Potrivit unui studiu publicat în revista medicală 
The Lancet Diabetes and Endocrinology, oamenii mai slabi prezintă riscuri mai mari de a dezvolta demenţă, în comparaţie cu cei cu greutate normală sau obezi.
 
Se consideră că persoanele slabe au un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 20 kg/m2, cele supraponderale au de la 25 kg/m2 iar cele obeze au de la 30 kg/m2 în sus. Greutatea normală este încadrată în intervalul de indice de masă corporală de 20 - 25 kg/m2. 
 
Mai multe studii efectuate în trecut au stabilit o legătură între a fi supraponderal şi demenţă (inclusiv Alzheimer), care afectează 50 milioane de oameni din întreaga lume, în marea lor majoritate persoane vârstnice.
 
Dar cercetătorii britanici au demonstrat în acest studiu că, dimpotrivă, persoanele slabe de la 40 până la 55 de ani au un risc crescut cu 34% de a face demenţă mai târziu în viaţă, comparativ cu cele care au o greutate normală.
 
Chiar mai uimitor, persoanele cu Glossary Link obezitate morbidă (IMC mai mare de 40 kg/m2) au un risc mai redus de demenţă cu 29%, comparativ cu persoanele cu greutate normală, scrie AFP.
 
Studiul s-a bazat pe dosarele medicale a aproape 2 milioane de persoane de vârstă mijlocie din Marea Britanie care aveau vârstă medie de 55 de ani la începutul studiului şi un indice mediu de masă corporală de 26 kg/m2.
 
Studiile au fost efectuate pe o perioadă de douăzeci de ani, timp în care 45.507 de persoane din eşantionul cercetat au fost diagnosticate cu demenţă.
 
Comparând datele şi ajustând rezultatele ţinând cont şi de alţi factori de risc pentru demenţă (cum ar fi alcoolul sau tutunul), cercetătorii au putut să stabilească o legătura între IMC crescut şi scăderea progresivă a riscului de demenţă, inclusiv în rândul persoanelor obeze sau supraponderale.
 
Dr. Nawab Qizilbash, epidemiolog care a coordonat studiul, recunoaşte că nu a reuşit în actuala etapă a cercetării să explice aceste rezultate.
 
"Mulţi factori cum ar fi dieta, activitatea fizică, fragilitatea, factorii genetici sau modificările de greutate legate de alte patologii ar putea juca un rol", a subliniat sursa citată de AFP. Din toate aceste motive, el sfătuieşte persoanele slabe să ia în greutate.
 
În ceea ce-i priveşte obezi, chiar dacă există efecte protectoare vis-a-vis de demenţă, datorită problemelor de sănătate create de obezitate ele nu pot trăi suficient de mult pentru a ajunge să se confrunte cu riscul demenţei deoarece sunt mult mai expuse riscului de boli cardiovasculare sau anumitor tipuri de Glossary Link cancer.
 
Într-un comentariu cu privire la acest studiu, neurologul american Deborah Gustafson recunoaşte că cercetările existente sunt "ambigue" şi că studiul britanic, probabil, nu constituie "ultimul cuvânt asupra acestui subiect controversat", scrie AFP.
 
Sursa: AGERPRES
Back to top