Fisura anala

fisura_anala_1_rs.jpgAceasta afectiune apare la persoane de toate varstele, in particular tineri si de altfel persoane sanatoase. Este comuna si pentru femei si barbati  cu aceeasi frecventa.
Fisura anala este o ulceratie triunghiulara sau ovalara, o pierdere de substanta a mucoasei canalului anal, a carei extremitate superioara poate ajunge pana la nivelul liniei pectinee, dar nu o depaseste niciodata. Ele survin ca o complicatie a bolii hemoroidale in cazul unui scaun constipat sau dimpotriva, ca urmare a unei serii de scaune diareice iritative.

In etiopatogenia fisurii anale factorii principali sunt reprezentati de:
 • Preexistenta hemoroizilor.
 • Dieta saraca in fibre.
 • Nasterea.
 • Boala Crohn.
 • Traumatismele locale.
 • Infectia locala cu caracter cronic.
Diagnosticul de fisura anala se stabileste pe baza anamnezei care releva sindromul dureros legat de defecatie dar mai ales pe baza examenului obiectiv, prin tuseul rectal sau anoscopie.

Clinic pacientul poate prezenta:

 1. durere provocata de scaun, dispare tranzitoriu dar reapare cu intensitate vie si dureaza ore intregi.
 2. contractura sfincteriana mai mult sau mai putin intensa.
 3. rectoragie in timpul defecatiei.
 4. ulceratie in general unica, posterioara (in zona comisurii posterioare, care este zona cea mai traumatizata de trecerea bolului fecal).
Diagnosticul diferential este important, mai ales in cazul cancerului anal in forma sa fisurara si care se asociaza de asemenea cu rectoragii dar si cu  ulceratii cu topografie variabila, indurate sau sangerande la contact si adenopatii inghinale.Boala Crohn se caracterizeaza prin ulceratii multiple, laterale, scobite asociate cu diaree. Sifilisul primar este tot mai rar si prezinta sancrul,adenopatia inghinala si uneori o rozeola. Dermitele cronice cu aspect pseudo-fisurar cum ar fi eczema, psoriazisul sau simplul prurit fac si ele parte din diagnosticul diferential.

Tratamentul fisurii anale simple se poate face si la domiciliu de catre pacient dupa o educare prealabila in cabinetul medicului de familie.

Astfel se recomanda:

 • bai calde de sezut timp de 20 de minute, de mai multe ori pe zi;
 • cresterea consumului de lichide si fibre in dieta;
 • folosirea de laxative.
 • in cazul pruritului se pot aplica local unguente cu oxid de zinc sau cu hidrocortizon care pot reduce si inflamatia.
Daca vindecarea nu se realizeaza dupa 6 saptamani este considerata fisura anala cronica si necesita tratament suplimentar medicamentos.

Crema cu nitroglicerina 0,2% poate relaxa muschiul intern anal si permite fisurii sa se vindece.
Nifedipina si diltiazemul, blocante de canale de calciu pot ajuta la vindecare.
Toxina botulinica si folosita deasemenea in tratamentul fisurilor anale,putand fi injectata in sfincterul anal intern. Ea provoaca o paralizie temporara a muschiului, astfel incat reduce tensiunea muschiului si grabeste vindecarea.

Tratamentul chirurgical se adreseaza fisurilor anale recente care nu se vindeca prin sclerozare, fisurilor cronice sau infectate si care consta in sfincterotomia interna laterala. Chirurgul  face o incizie mica in sfincterul intern anal ca sa reduca presiunea anala de repaus. Dupa operatie, 30% dintre persoane pot avea dureri, sangerari sau incontinenta pentru gaze, mai putin de 10% dintre persoane au complicatii de lunga durata.

Bibliografie:
 1. „Chirurgie” vol.2 Al. Priscu
 2. „Esential medical de buzunar” Francois Aubert, Philippe Guittard
 3. http://www.sfatulmedicului.ro/articole/Gastroenterologie/Fisura_anala_684.htm

Sursa: InfoMedik

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top