Apendicita acuta la copii

sindrom-down-dreamstime_4298665_rs.jpgReprezinta o urgenta medico-chirurgicala si trebuie sa fie recunoscuta la timp, mai ales ca in cazul copiilor mici evolutia este frecvent rapida, de multe ori chiar fara faze intermediare.
La cei mici acest diagnostic este mai greu de stabilit mai ales din cauza problemelor de comunicare, ei putand avea doar simptome atipice, doar varsaturi, somnolenta, dificultati in alimentatie, constipatie.

Prin obstructia lumenului apendicular de catre diversi corpi straini, coproliti, paraziti (oxiuri, ascarizi, tenie), este impiedicata circulatia fluxului sanguin astfel aparand inflamatia si invazia bacteriana ( E. coli și B. Fragilis in majoritatea cazurilor, Peptostreptococcus sp., Pseudomonas sp., Bacteroides splanchnicus si Lactobacillus ).

Distensia lumenului apendicular si miscarile peristaltice pentru depasirea obstacolului sunt substratul si cauza durerii abdominale.

Forme clinice morfopatologice:

1.Totul evolueaza repede:
 • Inflamatia apendiculara fiind exprimata prin forma clinica de apendicita acuta catarala,
 • Congestia cuprinde in scurt timp tot apendicele, forma clinica fiind de apendicita acuta flegmonoasa (apendice marit de volum, edematiat, cu pete echimotice si false membrane pe suprafata sa) si se propaga la peritoneul parietal. Poate evolua spre plastron apendicular, care se poate absorbi sau poate abceda.
 • Zonele de ischemie duc la necroza (apendicita acuta gangrenoasa) si perforatie. Apendicita perforativa se complica cu peritonita localizata.
2.Tabloul clinic:

La sugar apendicita este foarte rara, dar grava. Anamneza este interpretata doar dupa relatarile subiective ale mamei, iar apararea musculara voluntara a copilului face aproape imposibila examinarea obiectiva prin palpare. Simptomele sunt nespecifice fiind reprezentate de distensia abdominala si voma. Sugarul este agitat, refuza biberonul, nu doarme si tipa din cauza durerilor.

Copiii cu varsta intre 2-5 ani sufera mai frecvent de apendicita. Debutul brusc al durerii somatice abdominale survine mai frecvent dupa o afectiune infecto-contagioasa.

Febra, tahicardia, varsaturile abundente apar dupa instalarea durerii viscerale si somatice. Este grava din cauza tendintelor la forme distructive si a posibilitatilor reduse de blocare a procesului inflamator.

La copiii mai mari exista problema ascunderii durerii din cauza fricii, in timpul examinarii abdomenului prin palpare urmarindu-se atent mimica acestora.

Debutul este adesea insa inselator, cu alterarea starii generale, pierderea apetitului, constipatie. Durerea este resimtita initial in regiunea periombilicala si dupa 4-6 ore se localizeaza in fosa iliaca dreapta a abdomenului, fiind intensificata de miscarea pasiva sau activa a membrului inferior drept sau la tuse. Cedarea durerii nu este intotdeauna un semn de evolutie favorabila, in unele cazuri ea fiind semnul aparitiei unei complicatii - perforatia intestinala. Varsaturile si lipsa poftei de mincare contribuie la aparitia rapida a unui sindrom de deshidratare.

Semne/Simptome apendicita acuta necomplicata:

 • Temperatura 37,5-38°C;
 • Pulsul normal sau usor accelerat;
 • Pozitia antalgica in supinatie, cu coapsa dreapta in usoara flexie, iar mobilizarea si tusea accentueaza durerea;
 • Respiratie abdominala diminuata;
 • Limba este saburala, usor uscata;
 • Durere in fosa iliacã dreaptã (inclusiv punctele dureroase Mc Burney, Kummel, Lanz);
 • Aparare/contractura musculara fosa iliaca dreapta;
 • Semnul de decompresiune bruscã abdominala, Blumberg, pozitiv;
Semne/Simptome apendicita acuta complicata cu peritonita localizata:
 • Se produce exacerbarea durerii somatice spontane, urmata de varsaturi repetate;
 • Temperatura (38-39,5°C);
 • Tahicardie(puls >100/min) si hipotensiune arteriala (<100 mmHg);
 • Miscarile si tusea exacerbeaza durerea spontana;
 • Respiratia abdominala este diminuata la nivelul abdomenului drept;
 • Durere, contractura muscular, semne de iritație peritonealã pozitive (Blumberg, Mandell etc.).
 • Leucocitoza importanta (peste 18000-20000/mm3).
Semne/Simptome apendicita acuta complicata cu peritonita difuza (generalizata):
 • Durerea este exacerbata si difuza;
 • Contractura musculara se generalizeaza si se opreste tranzitul intestinal;
 • Alterarea starii generale cu  febra septicã, cu leucocitozã ~20000/mm3 și neutrofilie.
Investigatii:
 1. Hemoleucograma. Leucocitoza moderata, de aproximativ 12000/mm3, este prezenta la pacientii cu apendicita necomplicata; cresterea peste 18000-20000/mm3 caracterizand apendicita perforata; in 25% din cazuri leucocitele pot fi normale.
 2. Radiografia abdominala simpla are importanta semnificativa pentru diagnosticul diferential: pneumoperitoneul, ocluzia intestinala, ileus, mase tumorale.
 3. Radiografia toracicã este indicata pentru diferentierea de un proces pneumonic localizat la nivelul lobului pulmonar inferior.
 4. Ecografia abdominala  determina abcesul apendicular, adenopatiile satelita sau revarsatul lichidian circumscris; permite diferentierea de litiaza biliara si renala.
 5. Computer tomografia releva apendicita flegmonoasa si abcesul apendicular.
 6. Laparoscopia este folosita ca metoda de diagnostic si eventual de tratament in caz de suspiciune de apendicitã acuta.
Semnele de iritatie peritoneale asociate cu leucocitoza, cresterea VSH-ului si a proteinei C reactive pun diagnosticul de apendicita acuta.

Unele complicatii pot  fi catastrofale, ducand in scurt timp la exitus. Perforatia apendiculara, septicemia, ocluzia intestinala, pancreatita acuta, abcesul hepatic, angiocolita reprezinta o parte din complicatii.

Tratamentul este chirurgical, asociat cu antibioterapie, si se poate realiza prin metoda traditionala sau prin laparoscopie.

Medicul de familie poate prezenta pacientului sau familiei acestuia, avantajele si dezavantajelor acestor variante:

Persoanele la care s-a facut laparoscopie de obicei reincep activitatile obisnuite in 2 saptamani.
Cei care au suportat o apendicectomie traditionala se pot reintoarce la viata normala, de obicei, in aproximativ 3 saptamani.
Post operator, copilului trebuie sa-i fie verificate inciziile pentru a observa eventualele infectii. Se va recomanda consultarea doctorului daca apare febra sau daca se observa alte semne de infectie, cum ar fi inrosirea, tumefierea, aparitia de puroi sau durerea la nivelul regiunii inferioare a abdomenului.

De asemenea se va consulta medicul daca realimentarea normala nu incepe dupa 5 zile de la operatie.

Bibliografie:
 1. http://www.jurnaluldechirurgie.ro/jurnal/docs/jurnal306/apendice_dgn1.pdf
 2. http://www.medscape.com/viewarticle/506300
 3. http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/298/4/482
 4. http://www.medicalnewstoday.com/articles/78688.php
 5. “Chirurgie” vol. 2, sub redactia Al. Priscu

Sursa: InfoMedik

O să te intereseze și: « Diverticulita Vertebroplastia »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top