Chirurgie

Apendicita, urgență majoră în medicina internă

apendicita 2Apendicita este o urgenţă medicală care necesită intervenţie chirurgicală promptă în vederea eliminării apendicelui. Odată declanşată, nu există nici un tratament medical eficient în afara operaţiei chirurgicale. Cei mai mulţi dintre pacienţi se recuperează fără dificultate, într-un timp foarte scurt, dacă se intervine la timp. Dacă tratamentul este întârziat apendicele se poate sparge, cauzând peritonita, o inflamație gravă a mucoasei cavităţii abdominale, care poate fi fatală dacă nu este tratată rapid cu antibiotice puternice.

mai mult...

Chirurgia obezitatii - indicatii

surgeryoneg_600x450_rs.jpgObezitatea reprezinta in ultima perioada o problema majora de sanatate ce afecteaza ambele sexe, toate varstele si etniile. In tarile dezvoltate europene studiile au aratat ca o persoana din 5 sufera de obezitate (UK, Franta, Germania) , iar in SUA mai mult de jumatate din populatie este supraponderala/obeza.
mai mult...

Litiaza biliara

litiaza_1_rs.jpgBila este un produs ce serveste la digestia lipidelor si vitaminelor liposolubile, reprezentand si calea de excretie pentru diferite substante solide precum colesterol si bilirubina. Cei mai importanti solviti organici din bila sunt sarurile biliare, bilirubina, fosfolipidele si colesterolul.
mai mult...

Sindromul Peutz-Jeghers

peutz_rs.jpgIn 1921, Peutz a descris, ca urmare a studierii unei familii olandeze, combinatia dintre polipoza gastrointestinala si petele mucocutanate de melanina. Jeghers a descris in 1949 alte 10 cazuri, intarind teoria lui Peutz.
mai mult...

Fisura anala

fisura_anala_1_rs.jpgAceasta afectiune apare la persoane de toate varstele, in particular tineri si de altfel persoane sanatoase. Este comuna si pentru femei si barbati  cu aceeasi frecventa.
mai mult...

Escara de decubit

escara1_rs.jpgScara de decubit apare la cca. 9% din pacientii spitalizati, de obicei in primele 2 saptamani, fiind prezente la cca. un sfert din batranii cazati in azile. Riscuri crescute prezinta pacientii neurologici, cca.5-8% din ei putand prezenta escare.
mai mult...

Achalasia

230px-achalasia2010_rs.jpgTermenul "achalasie" provine din limba greaca ("lipsa de relaxare") si defineste cea mai frecventa tulburare de motilitate esofagiana. Ea consta in lipsa peristalticii la nivel esofagian si incompleta relaxare a sfincterului esofagian inferior (SEI).
mai mult...

Hemoroizii

hemoroizi-1_rs.jpgHemoroizii reprezinta dilatatii venoase situate la nivelul canalului anal, in submucoasa, ce apar ca urmare a cresterii presiunii in vasele de la acest nivel.
mai mult...

Diverticulita

fg_mare_rs.jpgDiverticuloza colonica este o boala a carei incidenta este in crestere in societatile industralizate, circa 130.000 spitalizari/an in Statele Unite. Diverticulii reprezinta un funduri de sac anormale ce protruzeaza din  peretele unui organ cavitar.
mai mult...

Apendicita acuta la copii

sindrom-down-dreamstime_4298665_rs.jpgReprezinta o urgenta medico-chirurgicala si trebuie sa fie recunoscuta la timp, mai ales ca in cazul copiilor mici evolutia este frecvent rapida, de multe ori chiar fara faze intermediare.
mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top