Tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă (TVP) constă în formarea unui Glossary Link cheag de sânge (tromb) într-una din venele profunde din corp.Tromboza venoasă profundă tinde să apară în venele picioarelor, cum ar fi venele poplitee sau femurale, precum și venele profunde de la nivelul bazinului.


Introducere

În unele cazuri, ca de exemplu boala Paget-Schrotter, cheagurile de sânge se pot forma în venele brațului. Dacă trombul se rupe, el este denumit embol, o bucată de cheag de sânge, care se poate deplasa spre plămâni, rezultând o Glossary Link embolie pulmonară.  În alte contexte, o embolie se poate referi, de asemenea, la o bucată de grăsime sau o Glossary Link bulă de aer Tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară sunt două părți ale bolii cunoscute sub numele de tromboembolism venos. Unele persoane pot dezvolta TVP și fără să fie conștiente de acest lucru, neavând nici un simptom. De obicei, pacientul va experimenta durere, tumefiere, roșeață, sensibilitate și căldură în zona afectată și umflarea venelor superficiale. TVP trebuie să fie tratată ca o urgență medicală. Astfel 3% din cazurile de TVP care se dezvoltă la picior, ajung în cele din urmă să-l omoare pe pacient, în principal din cauza unor complicații de embolism pulmonar.

Simptome

Dacă apar, semnele și simptomele pot include:

- umflarea membrului afectat
- durere în membrul afectat. La mulți pacienți, durerea începe de la nivelul gambei.
- senzație de căldură la nivelul pielii membrului afectat
- înroșirea și decolorarea pielii,  mai ales sub genunchi în spatele piciorului.
- dilatarea venelor superficiale ale membrului afectat
- senzație de oboseală în picioare.

În majoritatea cazurilor, numai un singur picior este afectat. Cu toate acestea, în cazuri rare, ambele picioare ar putea avea Glossary Link tromboză venoasă profundă.  Dacă cheagul de sânge de dislocă și ajunge la plămâni, urmatoarele semne și simptome pot indica embolism pulmonar :

- lipsa de aer - acesta se poate dezvolta lent sau poate să apară brusc
- durere în piept. Durerea este de obicei mai severă în timpul inhalării, mâncatului, tusei, aplecării în față sau îndoirii peste. În timpul efortului durerea se poate agrava și nu se va ameliora nici atunci când pacientul se odihnește.
- tuse productivă cu Glossary Link spută și sânge sau cu sânge
- respirație șuierătoare
- pierdera cunoștinței și, uneori, chiar leșin ( Glossary Link colaps)
- Glossary Link anxietate inexplicabilă
- stare emoțională intensă.

Cauze

Uneori, o persoană poate dezvolta TVP fără o cauză clară. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, apariția TVP este legată de una dintre circumstanțele sau situațiile enumerate mai jos:
Inactivitatea. Dacă corpul uman este inactiv o perioadă îndelungată de timp, sângele are tendința de a se acumula la nivelul membrelor inferioare și a zonei pelviene. În cele mai multe cazuri, aceasta nu este o problemă majoră, deoarece imediat ce activitatea fizică este reluată, sângele este pus în mișcare și este redistribuit în tot corpul.
Dacă starea de inactivitate este prelungită, acumularea de sânge la nivelul picioarelor poate încetini fluxul sanguin, crescând  riscul de formare a cheagurilor de sânge. Starea de inactivitate poate fi cauzată de internarea în spital, imobilizarea la pat la domiciliu, păstrarea poziției așezat în timpul unei călătorii lungi sau datorată invalidității.
Leziuni sau intervenții chirurgicale - anumite leziuni ale venelor, sau intervențiile chirurgicale pot încetini fluxul de sânge, sporind astfel șansele de formare a cheagurilor de sânge. Anestezicele generale pot dilata venele, ceea ce contribuie la formarea cheagurilor de sânge.
Moștenirea genetică - afecțiunile care contribuie la formarea cheagurilor de sânge pot fi moștenite. În cele mai multe cazuri, riscul apare dacă este combinat cu cel puțin un alt factor de risc.
Sarcina - pe măsură ce fătul se dezvoltă, crește presiunea în pelvis și venele de la picioare. Riscul unei femei gravide de a face TVP continuă până la câteva săptămâni după ce a născut. Femeile cu unele tulburări de sânge moștenite, au un risc considerabil mai mare de TVP, atunci când sunt însărcinate, în comparație cu alte femei.
Cancerul - unele tipuri de Glossary Link cancer . sunt asociate cu un risc mai mare de TVP, cum sunt unele terapii de cancer
Glossary Link Colita ulcerativă,  precum și alte boli inflamatorii intestinale, cresc riscul de a dezvolta TVP.
Insuficiența cardiacă - acest lucru se petrece atunci când inima nu pompează sânge în mod corespunzator în corp. Persoanele cu insuficiență cardiacă au un risc considerabil mai mare de TVP.
HRT (terapie hormonala de substituție) - femeile aflate la menopauză care fac tratamente hormonale de substituție au un risc mai mare de TVP.
Contraceptivele orale - un procent mare de femei care iau contraceptive orale dezvoltă TVP, comparativ cu femeile de aceeași vârstă și stare de sănătate care nu iau contraceptive orale.
TVP anterioară - pacienții care au avut anterior tromboză venoasă profundă, sunt la risc de tromboză recurentă.
Obezitatea - persoanele obeze au presiunea crescută în vene, în special cele din pelvis și picioare.
Fumatul - persoanele fumătoare au mai multe șanse de a dezvolta TVP, comparativ cu fumătorii pasivi  sau nefumătorii.
Inălțimea - bărbații înalți și femeile înalte, au un risc mai mare de TVP, în comparație cu alți oameni de aceeași vârstă și starea de sănătate.
Cateterele venoase, care sunt plasate într-o venă pentru administrarea de medicamente,  sau pentru colectarea de probe de sânge pentru analize, sunt asociate cu un risc mai mare TVP.
Mulaje ortopedice - acestea sunt realizate din ipsos și sunt purtate, de exemplu, atunci când osul unui picior este rupt,  în vederea vindecării. Aceste persoane cu o distribuție ortopedică pe picior  au un risc mai mare de a dezvolta TVP.

Diagnostic

Medicul va pune  întrebări legate de simptome, istoricul  medical și va efectua pacienților un examen fizic.  Diagnosticarea TVP doar datorită semnelor și simptomelor resimțite de pacient nu este suficientă de obicei, iar medicul poate recomanda unele teste:

Testul D-dimer - D-dimerii sunt fragmente de proteină prezente în sânge atunci când un cheag de sânge se dizolvă în organism.

Ecografia Doppler - acest tip de scanare poate detecta cheagurile de sânge, și,  de asemenea, viteza fluxului sanguin din vene. În cazul în care un medic determină că fluxul de sânge a încetinit, el poate fi capabil să localizeze un cheag de sânge în cazul în care există unul.

Venogram - acest test de diagnosticare poate fi utilizat în cazul în care ecografia și testul D-dimer sunt neconcludente. Medicul injectează o substanță  colorată de contrast,  într-o venă a piciorului pacientului sau în vintre. Prin examinarea cu raze X se poate vedea pe un ecran trecerea substanței colorate prin vene și localizarea unui eventual cheag de sânge. 

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau tomografia computerizată (CT)  poate dezvălui prezența unui cheag. De multe ori, aceste cheaguri sunt descoperite atunci când aceste proceduri sunt efectuate pentru investigarea altor  afecțiuni.

Tratament

Scopul tratamentului pentru TVP este de a opri creșterea trombilor, împiedicându-i de a se dizloca și a intra în plămâni, cauzând embolism pulmonar, prevenind reapariția TVP și minimizând riscul de alte complicații.

Anticoagulantele - acestea sunt medicamente care previn coagularea, împiedicând creșterea trombilor precum și prevenind ruperea lor care ar putea  provoca o embolie pulmonară. Există două tipuri de anticoagulante folosite in tratamentul TVP,  heparina și warfarina.
Din cauza efectului ei imediat, heparina este administrată mai întâi; de obicei, pe cale injectabilă,  aproximativ o săptămână. Wafarina se administrează oral o perioadă de 3 până la 6 luni  pentru a preveni o repetare a TVP.
Pentru pacienții  cu TVP recurentă, medicația anticoagulantă este luată de obicei pentru tot restul vieții.

Tromboliza - aceasta metodă constă în injectarea unei substanțe trombolitice capabile să dizolve cheagurile de sânge. Pacienții cu TVP mai gravă sau cu embolie pulmonară pot solicita astfel de medicamente. Din cauza riscului lor de sângerare, ca urmare a efectelor secundare, ele sunt folosite doar atunci când viața pacientului este în pericol.

Implantare de filtru de venă cavă inferioară
Filtrul de venă cavă inferioară este un dispozitiv mic, de forma unei umbrele, care este introdus în venă pentru a prinde formarea cheagurilor de sânge și a opri mutarea acestora în sus, în plămâni, permițând în același timp circulația fluxului de sânge.

Ciorapii de compresie - acești ciorapi sunt purtați pentru a diminua umflarea și  durerea în picioare și pentru a preveni ulcerele în curs de dezvoltare. Ciorapii pot proteja, de asemenea, pacientul de sindromul post-trombotic. Sindromul post-trombotic este o Glossary Link complicație a  TVP pe termen lung, care afectează între 20% și 50% dintre pacienții cu TVP și care constă în  senzații de durere, prurit,  furnicături, formare de ulcere, decolorare și umflare a pielii.
Un pacient cu TVP va trebui să poarte ciorapi cel puțin 24 de luni. Ei trebuie să fie  purtați tot timpul.

Alimentație/Stil de viațã

După începerea administrării tratamentului pentru tromboză venoasă profundă pacientul va trebui să fie atent la alimentația sa și la semnele de sângerare excesivă, precum și la luarea de măsuri pentru prevenirea unui alt TVP.  Pentru aceasta se recomandă:

Verificarea în mod regulat a rezultatelor tratamentului,  împreună cu medicul pentru a vedea dacă medicamentele sau tratamentele trebuie să fie modificate. Dacă se administrează tratament cu warfarină, va fi nevoie de un test de sânge pentru a vedea cât de bine se coagulează sângele.
Dacă pacientul a avut TVP, va urma tratament cu anticoagulante cel puțin trei până la șase luni.

Atenție la aportul de vitamin K din alimentație dacă se face tratament cu warfarină. Vitamina K poate afecta modul în care funcționează warfarina. Legume cu frunze verzi sunt bogate în vitamina K, de aceea se recomandă consultarea medicului sau unui dietetician cu privire la alimentație.

Mare grijă la sângerare excesivă, care poate fi un efect secundar al medicamentelor pentru subțierea sângelui. În cazul efectuării unor activități care ar putea determina zdrobirea sau tăierea la nivelul tegumentelor, și o sângerare minoră ar putea deveni gravă în această situație.

Dacă pacientul a fost în repaus prelungit la pat, din cauza unei intervenții chirurgicale sau a altor factori, cu cât mai repede se va mișca, cu atât va fi mai puțin probabilă dezvoltarea de cheaguri de sânge.

Se recomandă purtarea ciorapilor de compresie pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor, dacă medicul este de acord.Bibliografie 

Ultima modificareMarți, 21 Octombrie 2014 12:29
O să te intereseze și: « Bolile cardiovasculare
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top