Venele varicoase

Venele varicoase sunt vene de dimensiuni mari, noduroase, cu aspect sinuos. Orice venă poate deveni varicoasă, dar venele cel mai frecvent afectate sunt cele de la picioare şi tălpi. Aceasta deoarece statul  în picioare și mersul pe jos în poziție verticală crește presiunea asupra venelor din partea inferioară a corpului.

Introducere

Pentru multe persoane, varicele şi venele păianjen, o variație comună, ușoară de vene varicoase, sunt pur și simplu o preocupare cosmetică. Pentru alte persoane, varicele pot provoca dureri  şi disconfort. Uneori, varicele pot duce la probleme mai grave. Varicele pot semnala, de asemenea, un risc crescut de alte probleme circulatorii. Tratamentul poate implica măsuri de auto-îngrijire sau proceduri prin care  medicul poate închide sau elimina acele vene afectate.

Varicele pot fi superficiale sau profunde, primele sunt vizibile, iar cele din urmă sunt rezultatul  cheagurilor sau inflamației.


Simptome

Varicele, de obicei, nu produc nici o durere. Semnele  incipiente care pot apărea în cazul varicelor pot fi:
- vene de culoare mov închis sau albastre  
- vene răsucite și bombate, de multe ori având aspect de cabluri pe picioare
Atunci când apar, semnele și simptomele dureroase, pot include:
- picioare grele sau dureroase  
- senzație de ardere, pulsații, crampe musculare sau umflarea  picioarelor  
- înrăutățirea durerilor după o perioadă mai lungă de stat în picioare
- senzație de mâncărime în zona venelor afectate
- ulceratii ale pielii în zona gleznelor, ceea ce însemnă  existența unei forme severe a bolii vasculare care necesită investigații medicale
Venele păianjen sunt similare cu varicele, dar sunt mai mici și sunt situate sub piele. Venele păianjen se gasesc mai aproape de suprafața pielii și sunt de multe ori de culoare roșie sau albastră. Ele apar pe picioare, dar pot apare, de asemenea și pe față. Venele păianjen variază în dimensiune și de multe ori au aspectul unei pânze de păianjen.

Impact

Există o serie de factori care cresc   riscul de varice:
Vârsta. Riscul de a face varice creşte odată cu vârsta. Îmbătrânirea cauzează uzura valvelor din vene, care ajută la reglarea fluxului de sânge. În cele din urmă, uzura face ca supapele să permită sângelui să curgă înapoi în vene, în loc să ajungă la inimă şi plămâni.

Sexul. Femeile sunt mai expuse la această afecţiune. Schimbările hormonale din timpul sarcinii, menstruaţiei,  premenopauzei şi menopauzei pot fi un factor declanşator. Hormonii feminini au tendința de a relaxa peretii venelor. Tratamentele de substituţie hormonală sau pilulele contraceptive pot creşte riscul de varice.

Istoricul familial. Riscul de a face varice creşte în familiile în care unii membri au varice.

Obezitatea. Excesul de greutate măreşte presiunea asupra venelor.

Șezutul sau statul în picioare pentru perioade lungi de timp. Sângele nu curge la fel de bine, dacă se menţine aceeaşi poziție pentru perioade lungi de timp.

 

Cauze

Arterele transportă sângele de la inimă la ţesuturi, pe când venele colectează sângele din corp, conducându-l spre inimă pentru a  fi recirculat. Pentru ca sângele să revină la inimă, venele din picioare trebuie să funcţioneze împotriva gravitaţiei, astfel contracţiile musculare din picioare care acţionează asemeni unei pompe şi elasticitatea pereţilor venelor,  ajută la revenirea sângelui la inimă. Supapele mici din vene se deschid pentru ca sângele să curgă spre inimă, după care se închid oprind sângele să se întoarcă înapoi.

Cauzele venelor varicoase pot fi:
Vârsta. Pe masură înaintării în vârstă, venele îşi pierd elasticitatea, destinzându-se. Valvele din vene devin din ce în ce mai slabe, permiţând sângelui, care ar trebui să fie în mişcare spre inimă, să curgă înapoi. Astfel sângele stagnează în vene, acestea devenind mari şi varicoase. Venele au culoare albastră, deoarece acestea conţin sânge dezoxigenat, care este în curs de a fi recirculat prin plămâni.

Sarcina. Unele femei gravide dezvoltă varice. Sarcina creşte volumul de sânge din corp, în acelaşi timp scăzând şi fluxul de sânge de la picioare spre pelvis. Această schimbare circulatorie este concepută pentru a sprijin dezvoltarea fătului, dar ea poate produce şi un efect secundar nefericit, apariţia venelor mărite la picioare. Varicele se pot forma doar la suprafaţă, la început, după care se pot agrava mai târziu, în timpul sarcinii, când uterul exercită o presiune mai mare asupra venelor din picioare. Modificările hormonale din timpul sarcinii pot avea o influenţă importantă. Varicele care se dezvoltă în timpul sarcinii, se vindecă în general, fără tratament medical, în termen de trei luni de la naştere.

.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea varicelor, medicul va face un examen fizic, inclusiv la nivelul picioarelor, în timp ce pacientul stă în picioare, pentru a verifica umflarea venelor. Medicul  va cere  pacientului să descrie orice durere de la nivelul picioarelor.

De asemenea, poate fi nevoie de un test cu ultrasunete pentru a vedea dacă valvele din vene funcționează normal sau dacă există vreo urmă a unui Glossary Link cheag de sânge. În timpul acestui test neinvaziv, pacientul va fi culcat pe o masă de examinare. O cantitate mică de gel cald este aplicată pe piele, pentru eliminarea formării de pungi de aer între traductor și corp. În timpul  ecografiei, un medic specialist instruit în imagistică cu ultrasunete , apasă un mic dispozitiv portabil (traductor), pe piele, trecând de la o zonă la alta în funcție de necesități. Traductorul transmite imagini ale venelor de la picioare la un monitor, astfel încât ele pot fi  vizualizate şi interpretate.

Tratament

Din fericire, tratamentul venelor varicoase, nu înseamnă de obicei spitalizare sau o perioadă lungă de recuperare. Datorită procedurilor mai puţin invazive, varicele pot fi tratate, în general, în ambulatoriu.Anumite măsuri de auto-îngrijire, cum ar fi practicarea de exerciţii fizice, pierdere în greutate, purtarea de haine strâmte, ridicarea picioarelor și evitarea perioadelor lungi de stat în picioare,  poate uşura durerea si previne agravarea varicelor.

Purtarea ciorapilor de compresie este de multe ori prima abordare de tratament care trebuie încercată înainte de a trece la alte tratamente. Ciorapii de compresie trebuie purtaţi toată ziua. Aceştia strâng constant picioarele, ajutând venele şi mușchii de la picioare să transporte sângele mai eficient. Forţa de comprimare variază în funcție de tipul ciorapilor și de firma producătoare. Atunci când se achiziționează ciorapi de compresie, trebuie verificat faptul că aceştia se potrivesc în mod satisfăcător.

Dacă prin măsurile de auto-îngrijire şi a ciorapilor de compresie nu se obţin rezultate satisfăcătoare sau dacă starea este mult mai severă, medicul poate sugera unul dintre următoarele tratamente pentru varice:

Scleroterapia. Prin această procedură, medicul injectează în venele varicoase de mărime mică și medie o soluție iritantă care cicatrizează  interiorul venei, provocând închiderea ei. În câteva săptămâni, varicele tratate astfel ar trebui să se estompeze. Uneori ar putea fi nevoie să se repete procedura de mai multe ori, scleroterapia fiind eficientă dacă este făcută corect. Scleroterapia nu necesită anestezie şi poate fi făcută chiar în cabinetul medicului.
Microscleroterapia este o tehnică modernă de scleroterapie, ce utilizează mijloace moderne cum ar fi  lupe operatorii şi tehnici de injectare, care permit îndepartarea venelor afectate de varice.

Intervenţiile chirurgicale cu laser. Medicii folosesc noilor tehnologii cu laser în tratamentul varicelor, pentru a inchide venele varicoase mici şi venele păianjen. Chirurgia cu laser funcţionează prin transmiterea de fascicole puternice de lumină pe venă, ceea ce face ca vena să se estompeze încet și să dispară. Nu se folosesc incizii sau ace.

Proceduri asistate de Glossary Link cateter. În timpul acestui tratament, medicul introduce un tub subțire (cateter) într-o venă lărgită și încălzește vârful cateterului. În momentul în care cateterul este scos, căldura distruge vena determinând-o să se închidă. Această procedură se face de obicei pentru vene varicoase mari.

Stripping chirurgical. Această procedură presupune eliminarea unor  vene mai lungi,  prin incizii mici, care pornesc din zona inghinală. De obicei ea se efectueză în ambulatoriu, pentru majoritatea pacienților.

Flebectomiile. Acestă procedură constă în îndepartarea  venele varicoase mici, printr-o serie de incizii de 3-5 mm, folosind instrumente sau aparate de aspirație speciale. Deși par dureroase, ele sunt bine tolerate, având în vedere și faptul că se pot anestizia local acele zone de picior afectate, cicatrizarea fiind în general minimă.

Chirurgia endoscopică venoasă. Această operație este folosită doar pentru pacienții la care s-a ajuns în stadiul avansat de Glossary Link ulcer venos. Chirurgul folosește o cameră video de dimensiuni mici, pe care o introduce sub piele. Prin acestă cameră el poate vizualiza, identifica și închide acele varice cu probleme, urmând ca apoi să le îndepărteze prin incizii mici. Această procedură se poate efectua și-n  ambulatoriu.

Varice care apar în timpul sarcinii se ameliorează în general, fără tratament medical, în termen de trei până la 12 luni de la naşterea copilului.

Stil de viață/Prevenție

Există unele măsuri de auto-ingrijire care pot reduce disconfortul pe care venele varicoase îl poate provoca. Aceste măsuri pot ajuta totodată şi la prevenirea sau încetinirea evoluţiei varicelor. Aceste măsuri includ:

Exercițiul şi mişcarea fizică. Mersul pe jos este o modalitate foarte bună de a dinamiza circulația sângelui la nivelul picioarelor. De asemenea şi alte activităţi cum ar fi mersul pe bicicletă sau înnotul. Medicul vă poate recomanda nivelul de activitate cel mai potrivit.

Reducerea greutăţii corporale.  Greutatea corporală în exces determină o presiune mărită asupra venelor din partea inferioară a corpului. În acest sens adoptaţi o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume proaspete şi săracă în grăsimi animale. De asemenea mai puţină sare în alimentaţie poate preveni umflarea membrelor inferioare, cauzată de retenţia de apă.

Evitarea încălţărilor cu tocuri inalte. Pantofii cu tocuri mici,  solicită mai mult muşchii gambei, ceea ce este mult mai bine pentru vene. Nu purtaţi haine strâmte în jurul taliei, picioare sau zona inghinală.

Ridicarea picioarelor. Pentru a îmbunătăți circulația în picioare, luaţi mai multe pauze scurte pe parcursul zilei, pentru ridicarea picioarele mai sus de nivelul inimei. De exemplu, întindeţi-vă la orizontală cu picioarele ridicate pe trei sau patru perne.

Evitarea perioadelor lungi de stat pe scaun sau în picioare. Creaţi o obişnuinţă bună în a modifica frecvent poziția corporală, pentru a încuraja  circulaţia săngelui. Încercaţi să vă deplasaţi cel puţin o dată la 30 minute.

Evitarea poziţiei cu picioarele încrucişate. Unii medici cred că această poziție poate amplifica problemele de circulaţie.

Bibliografie

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/www.webmd.com/skin-problems-and-treatments
 
Sanatate  cu tratamente naturiste, Reader’s digest 
 
 

 

 

 

Ultima modificareVineri, 04 Iulie 2014 19:17
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top