Cancerul mamar (cancer de san)

Cancerul de san reprezinta o proliferare maligna a celulelor epiteliale de pe marginea ductelor galactofore sau lobulilor sanului. 

Introducere

Cancerul mamar este cea mai comuna forma de Glossary Link cancer la femeie, iar la barbati apare rar. Cancerul mamar este o boala hormono-dependenta. Femeile cu ovare nefunctionale, care nu au primit niciodata tratament estrogenic de substitutie nu fac niciodata cancer de san. Raportul femei/barbati pentru cancerul de san este de 150/1. Mai multe studii medicale indica faptul ca hormonii joaca un rol cheie in provocarea bolii. Cele trei date importante in viata sexuala a unei femei si care au un impact major pe toata viata corelate cu incidenta cancerului de san sunt varsta aparitiei primei menstruatii,  varsta primei sarcini duse la termen si varsta instalarii menopauzei.
Femeile care au avut prima menstruatie incepand de la 16 ani au doar 50-60% risc pe durata vietii a dezvolta cancer mamar comparativ cu femeile care au avut prima menstruatie de la 12 ani.

Simptome

Un simptom foarte vizibil este modificarea marimii si a formei sanului (apar ingrosarii la nivelul sanilor sau sub brat si care persista dupa incheierea menstruatiei), scurgeri transparente sau sangerari la nivelul mamelonului, prezenta nodululilor la nivelul sanului sau axilei, modificare a  culorii, a texturii  a pielii sanului, aparitia unor cruste la nivelul mamelonului sau in jurul mamelonului, aparitia unei zone care este clar diferita de orice alta zona de pe oricare dintre sani. Aceste modificari pot fi descoperite vizual, dar si cu autoexaminarea sanilor. Realizand periodic aceste autoexaminari femeile pot depista la timp orice modificari ce apar la nivelul sanului.

Impact

Unele studii medicale au concluzionat ca anumite modificari ale stimularii hormonale afecteaza riscul de cancer de san. Terapia de substitutie hormonala (folosita pentru ameliorarea simptomelor menopauzei) creste riscul de cancer mamar. Varsta tanara pentru nasterea primului copil scade riscul de cancer de san. Alaptarea de asemenea scade riscul de cancer de san. Femeile care alapteaza mai mult de 12 luni sau care au alaptat mai multi copii au sanse mult mai mici de a se imbolnavi de cancer mamar.  

Cauze

Celulele din corp se divid intr-un ritm potrivit, insa atunci cand celulele dintr-o parte a corpului se divid necontrolat se creaza o masa de tesut care se numeste tumora. Daca celulele care cresc necontrolat sunt celule normale tumora se numeste benigna si este necanceroasa, iar cand celulele ce cresc necontrolat sunt anormale si nu functioneaza ca celule normale tumora este maligna si este canceroasa. Aceste celule pot invada si alte parti ale corpului formand noi tumori numite metastaze.
Cancerul de san este o boala clonala, ceea ce inseamna ca o singura celula se poate transforma Glossary Link malign ca rezultat al unor mutatii dobandite sau mostenite. Astfel cancerul de san poate exista pentru o lunga perioada de timp ca si boala neinvaziva, fie ca boala invaziva, dar nemetastatica. Acest fapt accentueaza necesitatea diagnosticului precoce si a instituirii cat mai precoce a tratamentului potrivit. Femeile care mostenesc o mutatie a genei de la un parinte au risc de 85-90 % a face boala pe parcursul vietii.
Pe langa alti factori, iradierea poate fi un factor de risc la femeile tinere. Femeile care au fost expuse inaintea varstei de 30 de ani, la iradiere, au risc semnificativ de a face cancer de san.
Studiile medicale demonstreaza ca terapia de substitutie hormonala facuta timp de mai mult de patru ani creste riscul cancerului mamar. Riscul creste atat in timpul terapiei cat si daca terapia a fost intrerupta.
Alte studii sugereaza ca o dieta bogata in grasimi determina riscuri mai mari decat o dieta saraca in grasimi. De asemenea, consumul de alcool creste riscul pentru cancer de san.
 
Cauze psihoemotionale 
 
Sanii reprezinta feminitatea si maternitatea. Acest tip de cancer indica, in general anumite atitudini si ganduri profund inradacinate din frageda copilarie in care exista o dificultate in a ne exprima adevaratele sentimente si a gasi un echilibru intre rolul de mama si cel de femeie implinita. Se presupune ca acest tip de cancer provine dintr-un puternic sentiment de culpabilitate interioara fata de sine sau fata de copii. Femeile predispuse la acest gen de cancer trebuie sa fie atente sa nu se judece prea aspru pentru ca toata furia si respingerea se vor amplifica, iar emotiile lor vor fi evacuate la nivelul sanilor care vor deveni simbolul esecul lor ca femeie sau ca mama. Cancerul la san semnaleaza ca femeia traieste o stare confictuala, care poate fi fata de ea insasi sau fata de altcineva si este legata de un element care face parte din spatiul ei vital, din intimitatea ei. De multe ori este vorba despre copiii ei sau de cineva pe care ea il considera copilul ei (ex mama bolnava care se simte dezarmata ca un copil mic). 
Femeia ce prezinta aceasta tumoare vrea cu orice pret sa dea totul copilului sau si vrea ca tot ceea ii daruieste, sa si primeasca in totalitate. Cand nu se intampla acest lucru indoiala si culpabilitatea preiau controlul. Femeilor cu cancer de san le este teama ca cuibul- caminul lor se destrama si pot manifesta o multitudine de emotii de frica, de indoiala, de neputinta foarte puternice, idei de neacceptat precum este si ideea de a fi tradata de sotul lor. Ele doresc sa se ocupe de toata lumea, dar acest lucru nu le este posibil.
Femeile care dezvolta tumori de cancer mamar au suferit traume repetate de natura afectiva in relatiile de iubire, dorinta ei de a impartasi iubire i-a atras numai suferinta (sanii simbolizeaza, expresia in plan fizic a dorintei de a darui iubire si de a se darui in iubire). Formatiunile tumorale sunt expresia specifica a reprimarii acestei dorinte  de a darui iubire. 

Diagnostic

Secretiile mamelonare de orice fel, in afara perioadei de lactatie, asa numita ,,mamela secretanta,, sunt susceptibile sa duca la dezvoltarea unui cancer mamar. Orice modificare a glandelor mamare de exemplu aparitia de mici noduli, trebuie sa fie un semn de alarma pentru prezentarea la controlul medical.
In prevenirea cancerului mamar, tratamentul acestor leziuni precanceroase are rol deosebit. Pentru diagnosticul precoce si depistarea la timp a tumorilor mamare se recomanda autopalparea periodica si atenta a sanilor si prezentarea la medic pentru orice modificare de volum, textura sau aparitia secretiei.
Mamografia este o examinare radiologica a sanilor cu raze X care poate da informatii importante cu privire la umflatura de la nivelul sanului.
Ultrasonografia (ecografia mamara) utilizeaza undele ultrasunete pentru a detecta caracterul umflaturii, daca este Glossary Link chist plin cu lichid (inseamna ca, de regula, nu este canceros) sau masa tumora solida, care poate sa fie sau nu canceroasa. Aceasta metoda poate fi realizata impreuna cu mamografia (se completeaza).
Biopsia este o alta metoda care poate da informarii valoroase. Ea se realizeaza prin introducerea la nivelul masei tumorale a unui mic ac cu care se preleva tesutul.
Hemoleucograma este o analiza de sange indicata in aceasta boala care ofera informatii pretioase despre globulele rosii, leucocite si trombocite.

Tratament

Daca examinarile medicale descopera existenta unui cancer de san, tratamentul urmeaza sa se aplice cat mai rapid cu putinta. Tipul de tratament recomandat depinde de marimea si de localizarea tumorii sanului, de rezultatele testelor de laborator, de stadiul sau extinderea bolii, de varsta si starea generala de sanatate a pacientei.
Tratamentul cancerului de san este local si Glossary Link sistemic.
Tratamentul local este utilizat pentru a inlatura, a distruge  celulele canceroase dintr-o anumita zona. 
Tratamentul sistemic este utilizat pentru a distruge si controla celulele canceroase din intregul corp.
Majoritatea femeilor care au o tumora mica la nivelul sanului, intr-un stadiu timpuriu sunt candidate la radioterapie. Terapiile de vindecare folosite in tratamentul cancerului de san sunt mastectomia, chimioterapia, hormonoterapia si radioterapia.
Mastectomia partiala sau totala implica indepartarea  tesuturilor canceroase de la nivelul sanului, printr-o procedura chirurgicala de extirpare a tesuturilor canceroase.
Terapiile standard au eficatitate demonstrata de nenumarate studii medicale. Insa nu toate pacientele pot fi vindecate prin aplicarea tratamentului standard, iar unele tratamente standard pot avea mai multe efecte secundare decat cele dorite.
Chimioterapia utilizeaza medicamentele pentru distrugerea celulelor cancerigene. 
Terapia hormonala cu Tamoxifen este folosita in tratamentul cancerului mamar.
 
Tratament naturist 
 
Plante vindecatoare ca galbenele, sunatoare, salvie, coada soricelului, paralute, nalba sunt plante care vindeca traumele si  ranile sufletesti. Rolul lor in terapia cancerului mamar sunt evidente. Aceste plante se pot folosi in amestecuri , intern, sub forma de pulbere fin macinate si administrate sublingual sau sub forma de  macerate, cat si extern sub forma de comprese sau cataplasme.

Alimentatie/Stil de viata

Ca si in cazul cancerului de col dieta joaca un rol foarte important.
Pentru a stopa si a apoi a vindeca corpul de celulele canceroase trebuie luate masuri mai drastice de dieta.
La recomandarea medicului competent pacienta poate tine post negru, numai cu apa, cateva zile (daca starea pacientei este buna si corpul este vital).
Regimul Oshawa este o alta recomandare pentru acest tip de cancer. Acest regim implica ca timp de 10 zile sa consume numai cereale yang (grau, orez, mei, hrisca).
Regimul cu sucuri din legume si fructe (de preferat numai yang deoarece cancerul este si o consecinta a consumului in exces a alimentelor nesatatoase -yin).
Regimul cu alimente yang ajuta foarte mult la purificarea intregului organism si la regenerarea lui. 
Se recomanda stoparea consumului de carne si peste, precum si consumul bauturilor alcoolice, cafeaua si tutunul.

Bibliografie

Sanatate cu tratamente naturiste, Editura  Reader’s Digest  Bucuresti 
Marele dictionar al bolilor si afectiunilor, Jacques Martel

 

 

 

Ultima modificareMarți, 03 Martie 2015 13:46
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top