Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă o creșterea necontrolată de celule anormale, în unul sau în ambii plămâni. Celulele anormale se dezvoltă în țesutul pulmonar sănătos, divizându-se rapid și formând tumori. În momentul în care tumorile devin mai mari și mai numeroase, ele limitează capacitatea plămânilor de a furniza un flux sanguin încărcat cu oxigen. 


Introducere

Tumorile care apar și rămân într-o zonă a corpului și nu par să se răspândească sunt cunoscute sub numele de   tumori benigne. Tumorile maligne, cele mai periculoase, se răspândesc și în alte părți ale corpului, fie prin fluxul sanguin fie prin sistemul limfatic. Se ajunge la Glossary Link metastază atunci când cancerul se extinde dincolo de situsul său de origine, în alte părți ale corpului. Atunci când cancerul se răspândește în corp, este mult mai greu de tratat cu succes.

Cancerul pulmonar primar provine din plămâni, în timp ce cancerul pulmonar secundar începe în altă parte a organismului, metastazează, și ajunge în plămâni. Aceste două tipuri de Glossary Link cancer sunt considerate  tipuri diferite de cancer și nu sunt tratate în același mod.

Cancerul pulmonar poate fi clasificat în linii mari, în două tipuri principale, bazate pe aspectul cancerului la microscop: cancer pulmonar cu celule non-mici și cancerul pulmonar cu celule mici. Cancerul pulmonar cu celule non-mici  (CPCNM) reprezinta 80% din cazurile de cancer pulmonar, în timp ce  cancerul pulmonar cu celule mici (CPCM) restul de 20%.

Cancerele CPCNM pot fi împărțite în patru tipuri diferite, fiecare cu diferite opțiuni de tratament:
Carcinomul cu celule scuamoase sau Glossary Link carcinom epidermoid. Este cel mai frecvent tip de CPCNM și cel mai frecvent tip de cancer pulmonar la bărbati, cauzat cel mai adesea de fumat, formând carcinoame cu celule scuamoase în căptușeala  tuburilor bronșice.
Adenocarcinomul. Este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar la femei și la nefumători, ce se formează în glandele producătoare de mucus din plămâni.
Carcinomul bronhioalveolar. Acest tip de cancer pulmonar este un tip rar de adenocarcinom, care apare în apropierea alveolelor pulmonare.
Carcinomul nediferențiat  cu Glossary Link celulă mare. Carcinoamele nediferențiate,  cu celule mari, cu o creștere rapidă, se pot forma în apropierea marginilor exterioare sau suprafeței  plămânilor.

Cancerul pulmonar cu celule mici (CPCM), este caracterizat  de celule mici, care se multiplică rapid și formează tumori cu dimensiuni mari, care se răspândesc  în intreg organismul. Aproape toate cazurile de CPCM sunt din cauza fumatului.

Simptome

Simptomele cancerului pulmonar sunt destul de variate și depind în mare măsură de stadiul în care se află cancerul, dacă acesta s-a răspândit și cât de mare este tumora. Boala poate fi asimptomatică ani de zile, fiind descoperită, de cele mai multe ori, în stadiile avansate.

Simptome respiratorii:
•    tuse intensă, persistentă
•    durere toracică de la tuse
•    modificare de culoare a mucusului expectorat din căile respiratorii inferioare (sputa)
•    dificultăți de respirație și înghițire
•    voce răgușită
•    respirație zgomotoasă
•    bronșită cronică sau Glossary Link pneumonie
•    tuse cu sânge sau prezența sângelui în Glossary Link spută.
În cazul în care cancerul pulmonar se raspândește în alte zone ale organismului sau metastazează, alte simptome suplimentare  pot apare în zona afectată recent. Umflarea sau mărirea ganglionilor limfatici  sunt simptome comune care pot apare devreme. În cazul în care cancerul se extinde la nivelul creierului, pacienții pot prezența alte simptome cum ar fi  vertij, dureri de cap sau crize convulsive. În plus, ficatul se poate mări și cauza icter,  oasele pot deveni dureroase, friabile și se pot fractura cu ușurință.De asemenea cancerul poate afecta glandele suprarenale care determină modificări la nivel hormonal.

Alte simptome asociate cu multe alte boli prezente din cauza cancerului pot fi:
•    febră
•    oboseală
•    scădere în greutate inexplicabilă
•    dureri în articulații sau oase
•    probleme cu funcționarea creierului și memoriei
•    umflarea gâtului sau a feței
•    slăbiciune generală
•    sângerare și cheaguri de sânge.

Impact

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătății (OMS), 7,6 milioane de decese la nivel global, în fiecare an, sunt cauzate de cancer; cancerul reprezinta 13% din totalul deceselor la nivel mondial. După cum se vede mai jos, cancerul pulmonar este de departe numarul unu dintre toate formele cancer.
Total decese la nivel mondial cauzate de cancer în fiecare an:
Cancerul pulmonar – 1.370.000 de decese
Cancerul de stomac – 736.000 de decese
Cancerul la ficat – 695.000 de decese
Cancerul colorectal – 608.000 de decese
Cancerul de sân – 458.000 de decese
Cancerul de col uterin – 275.000 de decese.

Societatea Americană de Cancer declară că, în prezent , cancerul pulmonar reprezintă 14% din toate cazurile de cancer nou diagnosticate în Statele Unite ale Americii. Aceasta adaugă că în fiecare an, mai mulți pacienți mor din cauza cancerului pulmonar decât al celui de prostată, sân sau cancerului de Glossary Link colon. Riscul unui adult de sex masculin de a dezvolta cancer pulmonar este de 1 la 13; pentru o femeie riscul este de 1 la 16. Aceste cifre de risc sunt pentru toți adulții, inclusiv fumători, foști fumători sau nefumători. Riscul pentru un fumător  este chiar mult mai mare.

Cauze

Cancerul este în cele din urmă rezultatul înmulțirii necontrolate a celulelor care nu mor. Celulele normale din organism urmează o evoluție  ordonată de creștere, diviziune și moarte. Moartea celulară programată este numit apoptoză, iar atunci când acest proces se alterează, cancerul începe să se formeze. Spre deosebire de celulele obișnuite, celulele canceroase nu beneficiază de o moarte programatică, continuând să crească și să se dividă. Acest lucru conduce la formarea unei mase de celule anormale scăpate de sub control.

Cancerul pulmonar se produce atunci când celulele pulmonare suferă mutații în AND-ul lor, ceea ce duce la alterarea acelui proces normal de sinucidere programatică. Mutațiile pot apărea din diverse motive. Cele mai multe tipuri de cancer pulmonar sunt rezultatul inhalării de substanțe cancerigene.

Substanțele cancerigene. Agenții cancerigeni sunt o clasă de substanțe care sunt direct responsabile de deteriorarea ADN-ului. Tutunul, azbestul, arsenicul, radiațiile cum ar fi gamma și razele X, soarele și compușii din gazele de eșapament auto sunt toate exemple de agenți cancerigeni. Când trupurile noastre sunt expuse la agenti cancerigeni, se formează radicalii liberi, care încerca să fure electroni de la alte molecule din organism. Acești radicali liberi deteriorează celulele și afectează capacitatea lor de funcționare și divizare normală. Aproximativ 87% din cazurile de cancer pulmonar sunt legate de fumat și inhalarea de substanțe cancerigene din fumul de tutun. Chiar expunerea la fumatul pasiv poate deteriora celulele pulmonare, existând pericolul unor forme de cancer.

Moștenirea genetică. Cancerul poate fi rezultatul unei predispoziții genetice, care este moștenită de la membrii familiei. Predispozițiile genetice pot fi cauzele directe ale cancerului pulmonar sau în mare măsură cresc șansele de apariție ale cancerului pulmonar prin expunerea la anumiți factori de mediu.

Diagnostic

Medicii folosesc  simptomatologia, precum și o serie de alte proceduri, în scopul de a diagnostica cancerul pulmonar. Procedurile imagistice des folosite sunt radiografiile pulmonare, bronhoscopia (efectuată cu un tub subţire cu o cameră la unul din capete), CT-ul sau RMN-ul.

Medicii vor efectua, de asemenea, un examen fizic general, o examinare a zonei pieptului și o analiză a sputei. Toate aceste proceduri sunt concepute pentru a detecta stadiul în care se află tumora și ce organe suplimentare pot fi afectate de aceasta.

Deși tehnicile de diagnosticare de mai sus  furnizează informații importante, extragerea de celulele canceroase și analiza la microscop a acestora, este singura modalitate absolut sigură pentru diagnosticarea cancerului pulmonar. Această procedură se numește Glossary Link biopsie. Dacă biopsia confirmă existența cancerului pulmonar, un patolog va determina dacă este cancer pulmonar fără celule mici sau cancer pulmonar cu celule mici.

După stabilirea diagnosticului, un medic oncolog va determina stadiul  cancerului și răspândirea în organism. Etapa determină opțiunile disponibile pentru tratament și formulează prognosticul. Cea mai comună metodă de stadializare a cancerului pulmonar  se numește sistemul TNM. T (1-4) indică dimensiunea și amploarea directă a tumorii primare, N (0-3) indică gradul în care cancerul s-a extins la ganglionii limfatici din apropiere și M (0-1) indică dacă cancerul s-a metastazat la alte organe din corp. O tumoare mică, care nu s-a extins la ganglionii limfatici sau organe aflate la distanță poate fi reprezentată , de exemplu, prin (T1, N0, M0).

Pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici, descrierea TNM duce la o clasificare de etape mai simplă. Aceste etape sunt etichetate de la I la IV, anume :
Etapa I -  tumora se găseşte doar într-un singur plămân și n-a afectat nici un ganglion limfatic.
Etapa II - cancerul s-a extins la ganglionii limfatici din jurul plămânilor afectaţi.
Etapa IIIA -  cancerul s-a extins la ganglionii limfatici din jurul traheii, peretelui toracic și diafragmei, pe aceeași parte ca și plămânul infectat.
Etapa IIIB - cancerul s-a extins la ganglionii limfatici ai celuilalt plămân sau în gât.
Etapa IV - cancerul s-a extins în restul corpului și în alte părți ale plămânilor.

Cancer pulmonar cu celule mici are două etape: cea limitată şi cea extinsă. În etapa limitată, tumora există doar la un singur plămân și în ganglionii limfatici din apropiere. În etapa extensivă, tumora a infectat şi celălalt plămân, precum și alte organe din corp.

Tratament

Tratamentul  cancerului pulmonar depinde de tipul şi stadiul cancerului(cât de mult s-a răspândit), vârsta, starea de sănătate şi constituţia pacientului. Deoarece,de obicei, nu există un singur tratament pentru cancer, pacienţii primesc de multe ori o combinație de terapii şi ingrijiri paleative. Principalele tratamente pentru cancer pulmonar sunt cele chirurgicale, chimioterapia, și/sau radioterapia. Cu toate acestea, există, în prezent, evoluții recente în domeniul imunoterapiei, terapiei cu hormoni și terapiei genetice.

Tratamentul chirurgical
Chirurgia este cea mai veche metodă de tratament cunoscută pentru cancer. Dacă cancerul este în stadiul I sau II și nu are metastaze, este posibilă  vindecarea completă a unui pacient prin eliminarea pe cale chirurgicală a tumorilor și ganglionilor limfatici din apropiere. Dupa ce boala s-a răspândit în organism şi la nivelul altor organe, este aproape imposibilă eliminarea tuturor celulelor canceroase.

După îndepărtarea tumorii și a marginei de ţesut din jur, se analizează în continuare dacă celulele canceroase sunt prezente în această zonă de margine. În cazul în care cancerul nu se găsește în țesutul din jurul tumorii, ea este considerată o "margine negativă."  O "margine pozitivă" poate determina chirurgul să elimine mai mult din ţesutul pulmonar.

Chirurgia cancerului pulmonar poate fi curativă sau paleativă. Chirurgia curativă are scopul de a vindeca un pacient cu cancer pulmonar în stadii precoce, prin eliminarea tuturor ţesuturilor canceroase. Chirurgia paleativă are ca scop eliminarea unui obstacol sau deschiderea căilor respiratorii, ceea ce face  viaţa pacientului mai confortabilă, dar nu neapărat eliminarea totală a cancerului.

Tratamentul chirurgical are multe efecte secundare, cum ar fi simptomele de durere și apariţia de infecții. Chirurgia cancerului pulmonar este o procedură invazivă care poate afecta acele zone din jur ale corpului. Medicii vor oferi, de obicei, mai multe opțiuni pentru atenuarea durerii în cursul operaţiei. Antibioticele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a preveni infecţiile care pot apărea în urma operaţiei.

Tratamentul prin radiație
Radioterapia distruge sau micşorează tumorile de cancer pulmonar, concentrând raze cu energie înaltă asupra celulelor canceroase. Acest lucru produce moartea acestor celule canceroase. Radioterapia utilizeaza raze gamma, de mare energie care sunt emise de metale, cum ar fi radiu sau razele X. Radiaţia poate fi folosită ca principal tratament pentru cancerul pulmonar, în vederea distrugerii celulelor rămase după intervenția chirurgicală sau pentru a distruge celulele canceroase din metastaze.

Reacțiile adverse frecvente ale tratamentului cu radiaţii includ stare de oboseală, greaţă, pierderea poftei de mâncare, căderea părului și afectarea pielii, care devine  uscată, iritată și sensibilă.

Chimioterapia
Chimioterapia utilizează substanţe chimice puternice, care interferează cu procesul de diviziune celulară determinând sinuciderea celulelor canceroase. Acest tratament are drept  ţintă toate eventualele celule cu diviziune rapidă (nu doar celulele canceroase), dar celulele normale, de obicei, se pot recupera în urma chimioterapiei, în timp ce celulele canceroase nu. Chimioterapia este considerată sistemică, deoarece medicamentele administrate se răspândesc  de-a lungul întregului organism, omorând celulelor tumorale de origine, precum şi celulele canceroase care s-au răspândit în organism.

Terapiile combinate includ adesea multiple tipuri de Glossary Link chimioterapie, iar chimioterapia este de asemenea administrată ca tratament adjuvant în completarea intervenției chirurgicale și a radioterapiei. Tratamentul adjuvant are rolul de a reduce riscul de reapariţie a cancerului după operatie şi de a elimina orice celulă canceroasă care mai există după intervenţia chirurgicală. Chimioterapia poate fi administrată înainte de intervenția chirurgicală, pentru a micşora tumorile şi a creşte succesul intervenţiilor chirurgicale.

Chimioterapia are mai multe efecte secundare frecvente, care depind de tipul de chimioterapie şi de starea de sănătate a pacientului. Acestea includ greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare, diaree, căderea parului, oboseală de la Glossary Link anemie, infecții, hemoragii şi ulcerații bucale. Multe dintre aceste reacții adverse sunt resimțite doar temporar în timpul tratamentului, existând mai multe medicamente care pot ajuta pacienţii să facă faţă simptomelor.

Alte tratamente pentru cancerul pulmonar
Cercetatorii continuă sa caute modalităţi de a îmbunătăţi tratamentele pentru cancerul pulmonar și de a găsi noi metode de tratare a bolii. Terapiile specifice sunt concepute pentru a trata numai celulele canceroase lăsând în acelaşi timp celulele pulmonare sănătoase neafectate. Acestea includ anticorpi monoclonali care călătoresc în mod direct la celulele canceroase și eliberează medicamente sau agenți de radiații, anti-angiogeneză, care interferează cu mecanismul de creare  a vascularizației celulelor canceroase și inhibitori de factori de creștere care blochează efectele factorilor de creștere și deci dezvoltarea celulelor canceroase.

Există, de asemenea, unele cercetări în domeniul vaccinurilor împotriva cancerului pulmonar, care transformă primele celulele canceroase, în celule   necanceroase. Cu toate acestea, celulele continuă să trăiască, astfel că sistemul imunitar al organismului poate recunoaşte aceste celule canceroase ca străine, atacându-le. Aceste terapii specifice sunt numite imunoterapii deoarece tratamentul se foloseşte de răspunsul natural, imun,  al organismului.


Alimentație/Stil de viațã

Cancerele care sunt strâns legate de anumite comportamente nocive sunt cel mai ușor de prevenit. De exemplu, renunţarea la fumat sau la alcool scade semnificativ riscul mai multor tipuri de cancer, la plămâni, gât, gură și ficat. Chiar în cazul unui fumător înrăit, renunţarea la acest obicei poate  reduce foarte mult şansele de a face cancer. Cea mai importantă măsură preventivă care se poate lua pentru a evita cancerul pulmonar este renunţarea la fumat.

Renunțarea la fumat va reduce, de asemenea, riscul  mai multor tipuri de cancer, inclusiv de esofag, pancreas, Glossary Link laringe sau cancer la vezica urinară. De asemenea vor apare şi o serie de beneficii suplimentare, cum ar fi presiune mai mică de sânge, circulația sanguină îmbunătățită,  capacitate pulmonară crescută.

Expunerea la fumul de tutun nu este singurul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Cei care vin în contact cu azbestul, radonul și fumul de ţigară, au un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar. În plus, prezența unui membru în familie, care a dezvoltat cancer pulmonar, chiar fără expunerea la unii agenți cancerigeni, ar putea însemna existența unei predispoziții genetice pentru dezvoltarea bolii în familie.


Bibliografie

Boli interne- Prof. Dr. Dan Georgescu
www.lungcancer.org

 

Ultima modificareMiercuri, 12 Noiembrie 2014 18:51
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top