Cancerul de piele

Cancerul de piele reprezintă o creștere anormală a celulelor pielii, cel mai adesea pe porţiunile pielii expuse la soare. Dar aceasta formă foarte des întâlnită de Glossary Link cancer poate apărea, de asemenea, şi pe zone ale pielii care nu sunt expuse de obicei la lumina soarelui. 

Introducere

Se cunosc la momentul actual trei tipuri principale de cancer de piele:
•     Glossary Link carcinom cu celule bazale
•    carcinom cu celule scuamoase
•    melanomul.

Se poate reduce riscul de cancer de piele prin limitarea sau evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV). Verificarea pielii în vederea apariţiei unor modificări suspecte poate ajuta la detectarea cancerului de piele în stadii incipiente, ceea ce oferă șanse crescute pentru un tratament de succes al acestuia.

Simptome

Cancerul de piele se dezvoltă în primul rând, pe acele zone ale pielii expuse la soare, inclusiv pe scalp, faţă, buze, urechi, gât, piept, brațe, mâini și picioare, la femei.  Dar pot fi afectate, de asemenea, zone ale pielii care vad rar lumina zilei, cum ar fi: palmele, pielea de sub unghii sau unghiile, zona genitală.

Cancerul de piele afectează toţi oamenii, indiferent de culoarea pielii, inclusiv cele cu tenul de culoare mai închisă. Când melanomul apare la persoanele cu piele de culoare închisă, este mult mai probabil să apară în zone care nu sunt expuse în mod normal la soare.

Semne şi simptome pentru carcinom cu celule bazale
Carcinomul bazocelular apare de obicei în zone ale corpului expuse la soare, cum ar fi gâtul sau faţa. Carcinomul bazocelular poate apărea ca:
•    cucui perlat cu aspect ceros
•    ulceraţie în curs de vindecare
•    cicatrici de forma unor leziuni plate, de culoarea pielii sau maro

Semne şi simptome ale cancerului cu celule scuamoase
Cel mai adesea, carcinom cu celule scuamoase apare pe zonele expuse la soare ale corpului, cum ar fi fața, gâtul, urechile și mâinile. Persoanele cu pielea închisă la culoare au mai multe şanse de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase în zone ale pielii care sunt expuse rareori la soare (zona anală sau genitală).
Carcinom cu celule scuamoase pot avea aspect de:
•    nodul roșu, tare  
•    leziune plată solzoasă, acoperită de o Glossary Link crustă
•    rană, ulceraţie greu vindecabilă

Semne şi simptome melanom
Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, în pielea normală sau într-o aluniţă existentă deja, care devine canceroasă. Melanomul apare cel mai frecvent pe faţă sau pe trunchi, în cazul bărbaţilor. La femei, acest tip de cancer apare cel mai adesea pe partea inferioară a picioarelor. De asemenea melanomul poate apărea pe pielea care nu a fost expusă la soare, în cazul ambelor sexe.

Melanomul poate afecta persoane indiferent de culoarea pielii. La persoanele cu ten mai închis, melanomul tinde să apară pe palme sau tălpi, sub unghii sau la unghiile de la picioare.

Semnele melanomului pot fi:
•  porţiune mare maronie, cu pete mai închise la culoare
•  alunițe care își schimbă culoarea, dimensiunea sau care sângerează
•  leziuni mici, cu margini neregulate și porțiuni care apar de culoare roșie, alb, albastru sau negru-albastru
•  leziuni negre pe palme, tălpi, vârfurile degetelor, degetele de la picioare sau pe mucoasele din  cavitatea bucală, nas, Glossary Link vagin sau Glossary Link anus.

Impact

Următorii factori pot creşte riscul de cancer de piele :
Piele de culoare deschisă. Oricine, indiferent de culoarea pielii, poate face cancer de piele. Cu toate acestea, persoanele care au mai puţin pigment ( Glossary Link melanină) în piele, au mai puțină protecție împotriva radiațiilor UV dăunătoare,  decat  o persoană cu pielea închisă la culoare.
Istoric de arsuri solare. Persoanele care au avut arsuri solare în timpul copilăriei sau adolescenţei au risc crescut de a dezvolta cancer de piele ca adulţi. Arsurile solare la vârstă adultă, de asemenea, sunt un factor de risc.
Expunere excesivă la soare. Oricine care se expune excesiv la soare poate dezvolta cancer de piele, mai ales în cazul în care pielea nu este protejată. Bronzarea, inclusiv expunerea la lămpile de bronzare, poate constitui un risc.
Climatul însorit sau de mare altitudine. Persoanele care locuiesc într-o zonă cu climat însorit şi cald, sunt expuse la lumina soarelui mai mult timp decât persoanele care trăiesc într-o zonă cu climat mai rece. În mod similar persoanele care trăiesc la altitudini mai mari, unde lumina soarelui este puternică, sunt expuse la radiaţii solare puternice.
Alunițe. Persoanele care au multe aluniţe sau aluniţe anormale numite nevi displazici au un risc crescut de cancer de piele. Aceste aluniţe anormale,  care au formă neregulată și sunt în general mai mari decât aluniţele normale, au mai multe şanse decat altele de a face cancer.
Leziuni ale pielii precanceroase. Prezenţa unor leziuni ale pielii cunoscute sub numele de Glossary Link keratoză actinică poate creşte riscul de a dezvolta cancer de piele. Aceste excrescenţe ale pielii, precanceroase, apar de obicei ca pete, tari, solzoase care variază în culoare de la maro la roz închis. Cel mai frecvent apar pe faţă, cap și mâini la persoanele cu pielea alba, a căror piele a fost deteriorată de soare.
Un istoric familial de cancer de piele. În cazul în care unul dintre părinți sau o rudă a avut cancer de piele, este posibil să existe un risc crescut de boală.
Un istoric personal de cancer de piele. În cazul în care un pacient a dezvoltat o dată în viaţa lui cancer de piele, va rămâne pentru totdeauna cu un risc crescut de a dezvolta  din nou acest tip de cancer.
Un sistem imunitar slăbit. Persoanele cu un sistem imunitar slabit au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Aceasta include persoanele care traiesc cu HIV / Glossary Link SIDA și cei care au luat medicamente imunosupresoare după un Glossary Link transplant de organe.
Expunerea la radiații. Persoanele care au primit radioterapie pentru afecţiuni ale pielii cum ar fi eczeme și Glossary Link acnee pot avea un risc crescut de cancer de piele, în special carcinom bazocelular.
Expunerea la anumite substanțe. Expunerea la anumite substanțe, cum ar fi arsenicul, poate crește riscul de cancer de piele.

Cauze

Cancerul de piele apare atunci când apar erori (mutații) în ADN-ul celulelor pielii. Mutațiile determină o multiplicare haotică a celulelor, lipsită de control,  care duce la formarea unei mase de celule canceroase.
Cancerul de piele începe în stratul superior al pielii, Glossary Link epiderma. Epiderma este un strat subțire care oferă o acoperire de protecție a celulelor pielii pe care corpul le produce continuu. Epiderma conține trei tipuri principale de celule:
•    Celulele scuamoase se află chiar sub suprafața exterioară și funcționează ca o căptușeală interioară a pielii.
•    Celule bazale, care produc noi celule ale pielii, situate sub celulele scuamoase.
•    Melanocitele , care produc melanină, pigmentul care dă pielii culoarea sa normal; se află în partea de jos a epidermei. Melanocitele produc mai multa melanină, atunci când corpul este expus la soare, pentru a ajuta la protejarea straturile profunde ale pielii.

În funcţie de stratul de piele unde apare cancerul se determină  tipul şi opțiunile de tratament.
S-a constatat că mare parte din mutaţiile ADN-ului, din celule pielii, se datorează radiaţiilor ultraviolete (UV) de la lumina soarelui sau de la luminile folosite în paturile de bronzare. Dar numai expunerea la soare nu explică apariţia cancerului în zonele de piele care de obicei nu sunt expuse la lumina soarelui. Acest lucru indică faptul că alți factori pot contribui la apariţia cancerului de piele, cum ar fi expunerea la substanţe toxice sau slăbirea sistemul imunitar.

Diagnostic

Pentru a diagnostica cancerul de piele, medicul va examina cu atenţie pielea pacientului pentru a determina dacă modificările pielii sunt susceptibile de a conduce la un cancer de piele. Totuşi alte teste suplimentare pot fi necesare pentru a confirma acest diagnostic, cum ar fi prelevarea unui eşantion suspect de piele, în vederea testării ( Glossary Link biopsie a pielii). Biopsia poate determina dacă pacientul are cancer de piele și, dacă da, ce tip de cancer de piele are.

Dacă medicul stabilește prezenţa cancerului de piele, este posibil ca el să efectueze alte teste suplimentare pentru a determina în ce gradul (etapa) cancerului de piele. Deoarece cancerele superficiale ale pielii, cum ar fi carcinomul cu celule bazale, sunt rar răspândite, o biopsie care îndepărtează întreaga creștere este de multe ori singurul test necesar pentru a determina stadiul cancerului. Dar, dacă se diagnostichează un carcinom mare cu celule scuamoase, carcinom cu celule Merkel sau melanom, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a determina gradul de evoluţie al cancerului.

Medicii folosesc cifre romane între I-IV pentru a indica stadiul cancerului. În etapa I cancerele sunt mici şi limitate la zona în care au început. Etapa IV indică un cancer avansat care s-a extins la alte zone ale corpului. Stadiu cancerului de piele ajută la stabilirea opţiunilor de tratament cele mai eficiente.

Tratament

Opțiunile de tratament pentru cancerul de piele și leziunile precanceroase ale pielii cunoscute sub numele de keratoza actinică vor varia, în funcție de mărime, tipul, adâncimea și localizarea leziunilor. Cancere de piele mic,i limitate la suprafața pielii, nu necesită tratament în afară de o biopsie inițială  a pielii care elimină întreaga creștere.

În cazul în care este nevoie de tratament suplimentar, opțiunile pot include:
Congelare. Medicul poate distruge keratoza actinică şi unele tipuri de cancer de piele mici, precoce, prin congelare cu azot lichid ( Glossary Link crioterapie).Ţesutul mort se desprinde atunci când se dezgheaţă.
Glossary Link Chirurgie excizională.  Acest tip de tratament poate fi adecvată pentru orice tip de cancer de piele. Medicul va tăia (acciza) ţesutul canceros și o margine de piele sănătoasă din jur. O excizie largă, pentru  îndepărtarea de siguranţă, a unei margini din pielea normal, din jurul tumorii,  poate fi recomandată în unele cazuri.
Chirurgie Mohs. Această procedură se aplică pentru cancerele mari de piele, recurente sau dificil de tratat, care pot include carcinoame bazale și cu celule scuamoase. Cel mai adesea se foloseşte acest procedeu  în zonele în care este necesar să se păstreze cât mai mult posibil din piele, cum ar fi pielea de pe nas. În timpul intervenţiei chirurgicale Mohs, medicul îndepărtează pielea crescută strat cu strat, examinând fiecare strat la microscop, până când se ajunge la celule normale. Această procedură permite îndepărtarea celulelor canceroase fără a se îndepărta o cantitate excesivă de piele sănătoasă din jur.
Glossary Link Chiuretaj și electrodesiccation sau crioterapie. După îndepărtarea aproape în totalitate a creșterii, medicul va răzui straturile de celule canceroase, folosind un dispozitiv cu o lamă circulară (chiuretă). Un ac electric va distruge celule canceroase rămase. Într-o variantă a acestei proceduri, azotul lichid poate fi folosit pentru a îngheța baza și marginile zonei tratate.

Următoarele proceduri simple şi rapide pot fi utilizate pentru a trata cancerul cu celule bazale sau cancerele cu celule scuamoase subțiri.
Radioterapia. Radioterapia foloseşte raze de energie de mare putere, cum ar fi raze X, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate fi o opțiune atunci cand cancerul nu poate fi complet eliminat în timpul intervenţiei chirurgicale.
Glossary Link Chimioterapie. În chimioterapie, tratamentul medicamentos este folosit pentru a distruge celulele canceroase. Pentru cancerele limitate la stratul superior al pielii, cremele sau loțiunile care conțin agenți anticancer poate fi aplicaţi direct pe piele. Chimioterapia sistemică poate fi utilizată pentru a trata cancerul de piele, care s-a extins în alte părți ale corpului.
Terapie fotodinamică. Acest tip de tratament distruge celulele canceroase cu o combinaţie de lumină  laser şi medicamente, care fac  ca celulele canceroase să devine sensibile la lumină.
Terapia biologică. Tratamentele biologice stimulează sistemul imunitar pentru a distruge celulele canceroase.

Alimentație/Stil de viațã

Cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi prevenite. Pentru  aceasta se recomandă respectarea sfaturilor de mai jos:
Evitarea soarelui în timpul mijlocului zilei.  Razele soarelui fiind mai puternice aproximativ  între  orele 10 și 16, se vor programa activitățile în aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar și în timpul iernii, sau atunci când cerul este înnorat.
Expunerea  la radiațiile UV se face pe tot parcursul anului, câțiva nori trecători oferind prea puțină protecție contra razelor dăunătoare. Evitarea soarelui cel mai puternic va ajuta multe persoane  să evite arsurile solare  care afectează pielea și cresc riscul de a dezvolta cancer de piele. Expunerile la soare, acumulate în timp,  pot cauza cancer de piele.

Folsirea pe tot parcursul anului a produselor de protecție solară. Produsele de protectie solară nu filtrează toate razele UV, în special radiațiile care pot duce la melanom. Dar ele joacă un rol important într-un program general de protecție solară.  
Astfel se recomandă utilizarea unei protecții solare cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 15. Se vor aplica aceste produse (creme, loțiuni, etc.) de  protecție solară cu generozitate, cam la fiecare două ore  sau mai des, în funcție de conjunctură (plajă, înot, transpirație excesivă, etc.). Se va folosi o cantitate generoasă de protecție solară pe toate parțile expuse ale pielii, inclusiv buzele, urechile sau dosul mâinilor și al gâtului.

Purtarea unei  îmbrăcăminți de protecție. Produsele de protectie solară nu oferă protecție completă împotriva razelor UV. Deci, se recomandă acoperirea pielii cu haine de culoare închisă, bine țesute, care acoperă mâinile și picioarele, și o pălărie cu boruri largi, care oferă mai multă protecție decât o șapcă.
Unele companii vând, de asemenea, haine fotoprotectoare. Un dermatolog poate recomanda un brand adecvat.  Nu trebuie uitați ochelarii de soare, care pot bloca ambele tipuri de radiații UV - UVA și UVB.

Evitarea paturilor de bronzare. Luminile utilizate în paturile de bronzare emit raze UV și pot creste riscul de cancer de piele.

Atenție la medicamentele care sensibilizează pielea la soare. Unele medicamente pe bază de prescripție medicală, inclusiv antibioticele, pot face pielea mai sensibila la lumina soarelui.

Se va consulta medicul sau farmacistul în legătură cu efectele secundare ale oricărui medicament care este administrat. În cazul în care crește sensibilitatea la lumina soarelui, se vor lua măsuri suplimentare de precauție pentru a sta departe de soare, pentru protejarea pielii.

Se va verifica pielea în mod regulat și se vor raporta eventualele modificări la medicul dermatolog. Examinarea frecventă a pielii va face posibilă depistarea din timp a unor noi creșteri ale pielii sau modificări ale alunițelor, pistruilor, loviturilor și semnelor din naștere existente.

Importanţa protejării pielii


Bibliografie

www.medicalnewstoday.com


 

Ultima modificareDuminică, 05 Octombrie 2014 18:42
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top