Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale reprezintă o multiplicare anormală, necontrolată, a celulelor din creier, formând mase de țesut ce influențează negativ funcțiile creierului.


Introducere

Tumorile cerebrale se pot clasifica în tumori cerebrale primare, care încep la nivelul creierului și tumori cerebrale secundare, care încep în altă parte a organismului dar se răspâdesc apoi și la nivelul creierului. Acestea din urmă se mai numesc și metastaze.

O tumoare este o masă de țesut care este formată dintr-o acumulare de celule anormale. În mod normal, celulele în vârstă, din  corp, mor, și sunt înlocuite cu celule noi. Când apare cancerul și alte tumori, ceva perturbă acest ciclu. Celulele tumorale cresc, chiar dacă organismul nu are nevoie de ele. Deoarece acest proces continuă, tumoarea tinde să crească pe măsură ce, din ce în ce mai multe celule sunt adăugate la masă.

Tumorile cerebrale primare apar din diverse celule care alcătuiesc creierul și sistemul nervos central și sunt denumite după tipul de celule din care fac parte. Cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale sunt gliomul și tumorile astrocitice. Aceste tumori sunt formate din astrocite și din alte tipuri de celule gliale, care ajută la menținerea în stare de sănătate a sistemului nervos.

Al doilea tip, cel mai frecvent de tumori cerebrale, sunt tumori meningeale. Acestea se formează în meninge, stratul subțire de țesut care acopera creierul și măduva spinării.

Tumorile cerebrale primare pot fi fie maligne (conțin celule canceroase) sau benigne (nu conțin celule canceroase).
Tumorile cerebrale benigne sunt necanceroase. Tumorile cerebrale maligne primare sunt tipuri de Glossary Link cancer care provin din creier, și de obicei, cresc mai repede decât tumorile benigne, invadând țesutul din jur. Deși cancerul Glossary Link cerebral rareori se extinde la alte organe, el se va răspândi în alte părți ale creierului și la sistemului nervos central.

Tumori cerebrale benigne, de obicei, au granițe definite în mod clar și, de obicei, nu sunt adânc înrădăcinate în țesutul cerebral. Acest lucru face mai ușoară eliminarea lor chirurgicală, presupunând că acestea sunt într-o zonă a creierului care poate fi operată în condiții de siguranță. Dar, chiar și după ce au fost eliminate, ele apare din nou, deși tumorile benigne au probabilitate mai mică de a se repeta, față de cele maligne.
Dar chiar și o tumoare pe creier benignă poate fi o problemă serioasă de sănătate. Tumorile cerebrale deteriorează celulele din jurul lor, cauzând inflamație și punând presiune sporită asupra țesutului de sub și în jurul acesteia, precum și în interiorul craniului.


Simptome

Simptomele date de tumorile cerebrale variază în funcție de tipul tumorii și localizarea ei. Deoarece anumite zone ale creierului controlează diferitele funcții ale organismului, tumora va determina simptome în funcție de zona din creier unde este localizată.
Unele tumori nu dau simptome până când acestea nu sunt destul de mari și apoi pot provoca un Glossary Link declin serios, rapid,  al sănătății persoanei în cauză. Alte tipuri de tumori pot avea simptome care se dezvoltă lent, în timp.
Unul dintre simptomele inițiale des întâlnite, în cazul unei tumori pe creier, este durerea de cap. De multe ori, ele nu diminuă sau  nu răspund la tratamentul obișnuit pentru durerile de cap. Trebuie ținut cont de faptul că cele mai multe dureri de cap sunt legate de tumorile cerebrale.

Alte simptome pot include:
•    convulsii
•    modificări de vorbire sau de Glossary Link auz
•    tulburări de vedere
•    probleme de echilibru
•    probleme cu mersul pe jos
•    amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor sau picioarelor
•    tulburări de memorie
•    schimbări de personalitate
•    incapacitatea de a se concentra
•    stare de slăbiciune în anumite zone ale corpului
Este important să se țină cont de faptul că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni. Nu înseamnă că dacă sunt prezente o parte din aceste simptome există cu certitudine o tumoare pe creier. Doar medicul specialist în urma unor investigații amănunțite, poate pune cu certitudine, un astfel de diagnostic.

 De ce ne doare capul

Cauze

Ca și în cazul altor tumori, care se dezvoltă în altă parte a corpului, cauza exactă a tumorilor cerebrale nu  este cunoscută. Pot fi enumerați o serie de factori genetici, diverse toxine din mediu, radiații la cap, infecția cu HIV, precum și fumatul, care toate au fost legate de cancer la creier. În cele mai multe cazuri, nu se poate deduce o cauză clară a declanșării tumorilor cerebrale.

Diagnostic

Pentru  diagnosticarea unei tumori pe creier, medicul va pune o serie de întrebări despre simptome și  va dori  să afle istoricul de sănătate personal și familial. După care va efectua un examen fizic, inclusiv un examen neurologic.

 

În cazul în care există motive pentru a suspecta o tumoare pe creier, medicul poate solicita unul sau mai multe dintre următoarele teste:
•    teste de imagistică, cum ar fi un computer tomograf CT sau RMN pentru a vedea imagini detaliate ale creierului
•   Glossary Link angiografie prin rezonanță magnetică sau MRA, care implică utilizarea unei substanțe colorate de contrast și apoi radiografierea  vaselor de sânge din creier, pentru depistarea semnelor unei tumori sau a vaselor de sânge anormale.

Medicul poate cere, de asemenea, efectuarea unei biopsii pentru a determina dacă tumora este canceroasă sau nu. O mostră de țesut este prelevată din creier, fie în timpul intervenției chirurgicale propriu-zise de eliminare a tumorii sau cu ajutorul unui ac introdus printr-un orificiu mic, realizat în Glossary Link craniu. Proba este apoi trimisă la un laborator, pentru testare.

Tratament

Prima opțiune de tratament, pentru o tumoare la creier, după ce a fost diagnosticată, este eliminarea pe cale chirurgicală. Cu toate acestea, unele tumori nu pot fi îndepărtate chirurgical din cauza poziției lor în cutia craniană. În aceste cazuri, chimioterapia și radioterapia sunt opțiuni de tratament valabile pentru omorârea și micșorarea tumorii. Uneori, chimioterapia sau radiațiile sunt, de asemenea, folosite după o intervenție chirurgicală, pentru a distruge eventualele celule canceroase rămase.
Tumorile care sunt situate în interiorul creierului sau în alte zone care sunt greu accesibile, pot fi tratate cu terapia Gamma Knife, o formă de radioterapie extrem de concentrată.

Operație pe creier, fara bisturiu

Deoarece tratamentul pentru cancer, poate afecta de asemenea și țesutul sănătos, este importantă  discutarea despre posibilele efecte secundare pe termen lung, indiferent de tratamentul folosit. Medicul poate explica riscul și posibilitatea de a pierde anumite facultăți ale creierului și, de asemenea, importanța planificării pentru reabilitare, în urma tratamentului. Reabilitare ar putea implica lucrul cu mai mulți terapeuți diferiți, cum ar fi:
•    terapeut fizic pentru recăpătarea forței fizice și a  echilibrului
•    logoped pentru a aborda problemelor de vorbire, exprimare a gândurilor  sau înghițire
•    terapeut ocupațional pentru a ajuta la gestionarea activităților de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcatul, spălatul, mersul la baie, etc.

Tratamente alternative
Nu există informații sigure asupra rezultatelor tratamentelor complementare și alternative în cazul tumorilor pe creier. Nici un tratament alternativ nu a fost dovedit eficient, prin cercetări medicale testări pe pacienți, pentru vindecarea tumorile cerebrale. Totuși tratamentele alternative pot ajuta pacienții să facă față efectelor secundare ale cancerului și ale tratamentului urmat.
 
Există unele tratamente alternative care pot duce la ameliorarea simptomelor, cum ar fi:
•    acupunctura
•    hipnoza
•    meditația
•    terapia prin muzica
•    exercițiile de Glossary Link relaxare


Stil de viațã

În timpul tratamentului cancerului cerebral, personalul medical care se ocupă de pacienți, ar trebui să discute detalii despre îngrijirea la domiciliu cu pacientul și cu membrii familiei.

Îngrijirea la domiciliu include, de obicei, măsuri de susținere în funcție de simptome.

De exemplu, dacă apar probleme cu mersul pe jos, probabil că va trebui să existe un baston disponibil la domiciliu.

Dacă sunt modificări ale stării mentale, un plan de îngrijire ar trebui să fie direcționat către nevoile individuale.

În cazul în care prognosticul de supravețuire este scăzut, va fi necesară discutarea opțiunilor de îngrijire și tratament, într-un spital specializat pentru astfel de afecțiuni.

Bibliografie

http://www.medicinenet.com/


 

Ultima modificareJoi, 31 Iulie 2014 11:09
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top