Cancerul hepatic

Cancerul Glossary Link hepatic este cancerul care apare în celulele hepatice. Cea mai comună formă de Glossary Link cancer la ficat este carcinomul hepatocelular, care începe la principalul tip de celule hepatice (hepatocite). Alte tipuri de celule din ficat pot dezvolta cancer, dar acestea sunt mult mai puțin frecvente.

Introducere

Ficatul, situat sub plămânul drept, este unul din organele cele mai mari din organism, îndeplinește, simultan,  o multitudine de operaţii şi reacţii chimice vitale, care influenţează în mod direct digestia, calitatea sângelui, memoria şi forţa musculară. Sănătatea cât şi viaţa noastră depind, într-o măsură foarte mare, de funcţionarea ireproşabilă a acestui organ, ale cărui acţiuni biologice sunt chiar mai importante decât cele ale inimii.

Nu toate tipurile de cancer care afectează ficatul sunt considerate cancer la ficat. Cancerul care apare la celulele ficatului se numeşte cancer hepatic primar, pe când cancerul care începe într-o altă zonă a corpului, cum ar fi cancerul de Glossary Link colon, pulmonar sau sân, care apoi se extinde la ficat se numește cancer metastatic. Și acest tip de cancer este numit după organul la care a început, de exemplu cum ar fi cancerul de colon metastatic, care debutează în colon și se extinde la ficat.

Simptome

Cei mai mulți oameni nu au semne și simptome în stadiile incipiente de cancer hepatic primar. Când semnele și simptomele se agravează, ele pot include:
- Pierdere în greutate (slăbire accentuată)
- Pierderea poftei de mâncare
- Dureri abdominale superioare
- Greață și vărsături
- Slăbiciune generală și oboseală
 - Umflarea abdomenului
- Coloraţie galbenă a pielii și a albului ochilor ( Glossary Link icter)
- Scaune albicioase.

Impact

Datele statistice arată că, în România numărul bolnavilor de cancer hepatic  este unul dintre cele mai mari din Europa. În alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Marea Britanie, în fiecare an sunt diagnosticate aproape 4000 de cazuri noi de cancer la ficat. Aproximativ 60% din cazuri, afectează barbaţii iar 40% afectează femeile. Numărul de persoane afectate de cancer la ficat crește brusc odată cu vârsta, aproximativ 70% din cazuri implică oameni de peste 65 de ani sau mai în vârstă.
De-a lungul ultimelor decenii, numărul de cancere la ficat au crescut brusc ca urmare a obezităţii şi a abuzului de alcool.

Cauze

Nu este clar ce anume cauzează cele mai multe cazuri de cancer la ficat. Dar, la unii pacienţi, cauza este cunoscută. De exemplu, infecţiile cronice cu anumite virusuri hepatice pot cauza cancer la ficat.

Cancerul la ficat apare atunci când celulele hepatice operează modificări (mutații) în ADN-ul lor, purtător al informației genetice, care oferă “instrucțiuni” pentru fiecare proces chimic din corp. Mutaţiile ADN-ului determină modificări ale acestor instrucțiuni, rezultatul fiind o multiplicare fără control ale celulelor canceroase, care formează  în cele din urmă o tumoare.

Factorii care cresc riscul de cancer hepatic primar includ:
Infecţie cronică cu VHB sau VHC. Infecţia cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC) creşte riscul de cancer la ficat.
Ciroza. Această afecţiune cauzează necroza și cicatrizarea progresivă și ireversibilă a ficatului,  crescând şansele de a dezvolta cancer la ficat.
Anumite boli hepatice ereditare. Bolile de ficat, care pot crește riscul de cancer la ficat includ hemocromatoza și boala Wilson.
Diabetul zaharat. Persoanele cu aceasta afecţiune, care constă în dereglarea metabolismului glucidic, au un risc mai mare de cancer la ficat decât persoanele care nu au diabet.
Ficatul gras nealcoolic. Acumularea grăsimilor în ficat creşte riscul de cancer la ficat.
Expunerea la aflatoxine. Aflatoxinele sunt otrăvuri produse de mucegaiuri care cresc pe culturile care sunt stocate necorespunzător. Anumite culturi, cum ar fi porumbul și arahidele pot deveni contaminate cu aflatoxine, care pot ajunge în produsele alimentare fabricate din aceste produse. Contaminarea cu aflatoxine este mai frecventă în anumite părți din Africa și Asia.
Consumul excesiv de alcool. Consumul zilnic de alcool, timp de mulți ani, poate duce la leziuni hepatice ireversibile și crește riscul de cancer la ficat.
Obezitatea. Un indice de masă corporală nesănătos crește riscul de cancer la ficat.

Cauze psihoemoţionale
Din punct de vedere emoţional la nivelul ficatului se proiectează capacitatea fiinţei umane de a asimila şi de a accepta experienţele trăite, de orice natură, de a le adapta la propriul sistem de valori sau puncte de vedere. Reacţia fiecărui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente trăite în funcţie de faptul că ele sunt în concordanţă cu acel punct de vedere sau nu.
Deci o funcţie hepatică normală implică o reacţie emoţională de acceptare, toleranţă, bunăvoinţă iar opusul ei, tulburări la nivelul acestui organ, implică respingere, mânie, agresivitate, intoleranţă.  

Diagnostic

Testele şi procedurile folosite pentru diagnosticarea cancerului la ficat sunt:
Teste de sânge. Testele de sânge pot evidenţia anomalii ale funcției hepatice anume:
- timpul de protrombină, Glossary Link albumină și enzime hepatice, care se pot corela cu stadiul evolutiv al cirozei
- alfafetoproteina, substanță secretată de celulele neoplazice și care poate fi considerată un marker de cancer.

Teste imagistice. Medicul poate recomanda teste imagistice, cum ar fi ecografie, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM).

Prelevarea unei probe de ţesut hepatic pentru analiză. Procedura de prelevare de ţesut hepatic se numeşte Glossary Link biopsie hepatică, prin care o probă de ţesut este scos din ficat şi examinat la microscop. Pentru aceasta medicul va introduce un ac subţire prin piele în ficat, pentru a obține o mostră de țesut. Biopsia hepatică implică risc de sângerare, vânătăi și Glossary Link infecție.

Odată ce cancerul la ficat este diagnosticat, medicul va urmări să determine gradul (etapa) cancerului. Testele de așteptare ajută la determinarea mărimii şi localizării cancerului și răspândirea lui. Testele imagistice utilizate pentru determinarea stadiului de evoluţie al cancerului hepatic pot fi CT, RMN-ul și scintigrafia osoasă.

Există diferite metode de stadializare a cancerului la ficat. O metodă folosește cifre romane I-IV, și o alta folosește litere de la A la D. Medicul stabileşte stadiul cancerului,  pentru a stabili opțiunile de tratament și prognosticul de evoluţie. Etapa IV și etapa D indică cel mai avansat grad de cancer la ficat, cu cel mai rău prognostic.

Tratament

Tratamentul pentru cancer hepatic primar depinde de etapa bolii, precum și de vârstă, starea de sănătate generală și preferințele personale ale pacientului.

Opțiunile de tratament pentru cancerul hepatic pot fi:
Tratamentul chirurgical prin care se elimină o parte din ficat. În anumite situații, medicul poate recomanda hepatectomie parțială, pentru a elimina cancerul de ficat și o mică parte din țesutul sănătos care-l înconjoară, dacă tumora este mică și funcția hepatică este bună.

Transplantul de ficat. În timpul intervenției chirurgicale de Glossary Link transplant de ficat, ficatul bolnav este îndepărtat și înlocuit cu un ficat sănătos de la un donator. Chirurgia de transplant de ficat este doar o opțiune doar pentru un procent mic de pacienți aflați într-un stadiu precoce de cancer la ficat.

Congelarea celulelor canceroase. Crioablația folosește temperaturi extrem de scăzute pentru a distruge celulele canceroase. În timpul procedurii, medicul plasează un instrument (crioprob) care conține azot lichid direct pe tumorile hepatice.

Încălzirea celulelor canceroase. Printr-o procedură numită Glossary Link ablație prin radiofrecvență, curentul electric este folosit pentru a încălzi și distruge celulele canceroase. Ghidându-se de imaginile obținute printr-o ecografie sau CT, chirurgul introduce unul sau mai multe ace subțiri la nivelul abdomenului. Când acele ajung la tumoare, ele sunt încălzite de un curent electric, provocând distrugerea celulelor canceroase.

Injectarea de alcool în tumoare. În timpul procedurii, alcoolul pur este injectat direct în tumori, fie prin piele sau în timpul unei operații. Alcoolul face ca celulele tumorale să moară.

Injectarea de medicamente pentru Glossary Link chimioterapie în ficat. Chemoembolizarea hepatică este o procedură de tratament de ultimă oră, prin chimioterapie, care furnizează medicamente puternice anti-cancer direct la nivelul ficatului. În timpul procedurii, medicamentele pentru chimioterapie sunt injectate în artera hepatică, după care este blocată, prin aceasta reducându-se fluxul de sânge la celulele canceroase și lăsând timp ca medicamentele să acționeze.

Radioterapia. Acest tratament folosește raze concentrate de mare putere pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile. Radioterapia pentru cancerul de ficat poate implica o tehnică numită radiochirurgie stereotactică, prin care se concentrează simultan mai multe fascicule de radiații la un moment dat în organism.

Tratamente alternative
Medicul va recomanda o serie de medicamente și tratamente pentru controlul durerii. Uneori se preferă întreruperea acestor medicamente datorită efectelor adverse severe sau datorită faptului că durerea persistă.
Astfel se poate apela la tratamente alternative care pot ajuta la controlul durerii la persoanele cu cancer hepatic avansat, cum ar fi:
• presopunctura
• acupunctura
• respirația profundă
• meloterapia
• masajul.Alimentație/Stil de viațã

1.Reduceți riscul de Glossary Link ciroză
Deoarece ciroza reprezintă o afecţiune cronică a ficatului caracterizată printr-o Glossary Link necroză progresivă a țesutul sănătos, acesta fiind înlocuit cu zone de țesut fibros și cicatrici lipsite de activitate funcțională, ea crește riscul de cancer la ficat. Puteți reduce riscul de ciroză, dacă:
• Consumați alcool cu moderatie
• Mențineți o greutate sănătoasă prin alegerea unui regim alimentar sănătos și mișcare fizică în cele mai multe zile ale săptămânii.
• Utilizați cu prudență substanțele chimice toxice pe care le utilizați la domiciliu sau la locul de muncă.

2.Vaccinați-vă împotriva hepatitei B
Puteți reduce riscul de hepatită B  prin vaccinare împotriva virusului hepatitic B, care oferă mai mult de 90 la sută protecție pentru adulți si copii. Vaccinul poate fi administrat la aproape oricine, inclusiv copii sau adulți mai în vârstă cu sistemul imunitar slăbit.

3.Luați măsuri de prevenire a hepatitei C
Nu există nici un vaccin contra infecției cu virusul hepatic C, dar puteți reduce riscul de îmbolnăvire prin:
Cunoașterea stării de sănătate a oricărui partener sexual. Nu vă angajați în relații sexuale neprotejate daca nu sunteți sigur că partenerul/partenera nu este infectat cu HBV, HVC sau orice altă infecție cu transmitere sexuală. Dacă nu știți starea de sănătate a partenerului, folosiți un prezervativ de fiecare dată când aveți contact sexual.
Nu utilizați droguri intravenoase, dar dacă o faceți, folosiți un ac steril. Reduceți riscul de HCV prin evitarea injectării de droguri ilegale. Contaminarea prin consumul de droguri este o cauză des întâlnită de infecție cu Glossary Link hepatita C.
Căutați magazine sigure, curate, atunci când vreți să faceți un piercing sau tatuaj. Acele, care nu pot fi sterilizate în mod corespunzător pot răspândi virusul hepatitei C.

4. Adresați-vă medicului cu privire la depistarea cancerului de ficat.
În general,  screening-ul pentru cancerul de ficat nu este recomandat întregii populaţii deoarece nu s-a fost dovedit că ar reduce riscul de Glossary Link deces prin cancer de ficat. Se recomandă screening-ul cancerului de ficat pentru cei consideraţi a avea un risc ridicat, inclusiv pentru persoanele care au:
• hepatită B, ciroză hepatică sau au un istoric familial de cancer la ficat
• infecție cu virusul hepatitei C şi ciroză hepatică
• ciroză hepatică din alte cauze, cum ar fi o boala autoimună, consumul excesiv de alcool, ficat gras nealcolizat și hemocromatoză moştenită genetic.


Bibliografie

Medicina de familie - Marin Voiculescu

www.patient.co.uk 

Ultima modificareJoi, 19 Iunie 2014 19:14
O să te intereseze și: « Cancerul tiroidian Tumorile cerebrale »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top